(~215 B)
Boeken gelezen in 2022 #7 (42/35)

Boeken gelezen in 2022 #7 (42/35)

Het is half augustus en ik heb mijn leesdoel gehaald. Whoop Whoop! De teller staat op 42 boeken en dat komt mede door onze zomervakantie, waarin ik maar liefst 10 boeken las. Vooral de eerste twee weken op De Molenhof had ik veel tijd om te lezen. Het is ook gewoon mijn favoriete bezigheid als ik op vakantie ben. Waar ik normaal moeilijk loskom van werk en schermen, heb ik op vakantie gewoon niet zo veel anders. Ik zit niet doelloos te zappen, ik zit niet vaak op mijn telefoon en het enige wat ik wil is mijn e-reader pakken.

Ik ga de gelezen boeken met je delen!

Thuiskomen – Jackie van Laren

Freddy van Ee is een succesvol schrijfster die met haar twee katten in een schattig dijkhuisje in Amsterdam-Noord woont. Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan, maar laat zich toch door haar uitgeefster overtuigen om mee te doen aan een tv-spelletje. In het panel zit ook de beroemde Nick Jacobs, een van oorsprong Nederlandse countryzanger die vroeg in zijn carrière naar de VS is verhuisd en nu in Nederland is omdat zijn moeder zorg nodig heeft. Nick en Freddy vinden, vol verwondering, iets bij elkaar waarvan ze beiden niet hadden gedacht dat het nog zou kunnen.
De half-Surinaamse Odile Norton is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina, die nooit heeft willen zeggen wie Odiles vader is. Wat Odile wel weet is dat het iemand was voor wie haar moeder meer voelde dan voor de stoet bedpartners die daarna volgde. Als Serafina ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar toch al slechte relatie en trekt bij haar moeder in. Samen kijken ze veel naar het tv-spelletje waarin Freddy en Nick meedoen. Het valt Odile op dat haar moeder een ongewone fascinatie heeft voor Nick; zal Serafina haar zwijgen nog doorbreken voordat het te laat is?

Ik hou van de verhalen die Jackie van Laren schrijft en tijdens mijn zoektocht naar boeken voor de vakantie, kwam ik deze tegen. Ik heb enorm genoten van dit boek! Leuke, mooie, ontroerende verhaallijnen die mooi samenkomen aan het eind. Ja, leuk!

⭐⭐⭐⭐

Je vindt Thuiskomen hier.

De roadtrip – Beth O’Leary

Addie en haar zus Deb zijn voorbereid op een epic roadtrip van het zuiden van Engeland, waar ze wonen, naar een bruiloft in Schotland. Snacks, playlist, route: alles ligt klaar. Eén kleine botsing later, en hun Mini heeft opeens drie extra passagiers: Dylan, Addie’s ex-vriend; zijn beste vriend Marcus, die meer issues heeft dan een gemiddeld weekblad; en de onbekende Rodney, die niemand eigenlijk kent maar die ook een lift naar de bruiloft nodig had. Wat zal het eerder begeven, de auto of de gespannen vrede tussen de passagiers?

Dit boek vond ik leuk! Ik kwam er wat moeilijk in, maar daarna las het als een speer. Leuke personages, originele wending en gewoon een fijne feelgood. Dit blijft toch wel mijn favoriete genre. Love it!

⭐⭐⭐⭐

Je vindt het boek hier.

The Female Fix – Marianne Bruijn

In ‘The Female Fix’ laat RABO-topmarketeer Marianne Bruijn zien hoe je als vrouw financieel onafhankelijk wordt en zo de regie over je eigen leven houdt. In Nederland is slecht 50 procent van de vrouwen volledig financieel onafhankelijk. Tijd voor verandering! In dit boek vind je een mix van persoonlijke ervaringen, theorie, cijfers en data, interviews, praktische tips en rekenvoorbeelden. Er is speciale aandacht voor life events als samenwonen, kinderen krijgen en scheiden.

Hmm, ik weet het niet zo goed. Mooie tips, hier en daar toffe verhalen, maar ook wel dat vingertje wijzen. Zij heeft het op orde en de lezer niet. Zo voelde dat echt een beetje. Veel dingen als voor het eerst kinderen krijgen en samenwonen kon ik overslaan. Heb volgens mij twee aantekeningen gemaakt en dat is voor zo’n boek voor mij toch te weinig. Evengoed drie sterren, vanwege de dingen die me wél zijn bijgebleven.

⭐⭐⭐

The Female Fix koop je hier.

De stroopwafelshop – Astrid Harrewijn

De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.

Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.

Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

Ja, dit vond ik fantastisch! Mooi verhaal, fijne boodschappen, leuke wendingen, mooie personages. Ik heb echt van iedere bladzijde genoten en vond het jammer dat het verhaal afgelopen was. Love it! Een van mijn favorieten van de vakantie.

⭐⭐⭐⭐⭐

Je vindt het boek hier.

Mijn ware verhaal – Karin Bloemen

In haar autobiografie Mijn ware verhaal vertelt cabaretière Karin Bloemen voor het eerst het aangrijpende verhaal van haar jeugd, die getekend is door misbruik, mishandeling en angst. Haarscherp brengt ze in beeld wat het met een jong meisje doet als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien. Karin Bloemen laat echter ook zien hoe ze ondanks deze traumatische ervaringen de vrouw is geworden die ze nu is: sterk, liefdevol, succesvol, open voor iedereen en voor niemand bang.

Mijn ware verhaal is een hartverscheurende ode aan het leven; een boek dat je de adem beneemt en dat je in één ruk uitleest.

Schokkend. Ik vond dit vreselijk om te lezen. Het kroop onder mijn huid en liet me maar moeilijk los. Maar wat een respect voor Karin Bloemen. Zo in haar kracht en goudeerlijk. Iedere bladzijde was afschuwelijk, maar met de minuut groeide de kracht en power. Heel bijzonder. Ik hoop dat Karin nu heel erg gelukkig is.

⭐⭐⭐⭐⭐

Je vindt Mijn ware verhaal hier.

Het zolderkamertje aan de Bloemgracht – Mia Zomerdijk

Wanneer Cilla en Nick oog in oog komen te staan met een deurwaarder, zetten ze hun relatie op het spel om hun geldproblemen op te lossen. Maar is geld meer waar dan liefde? Cilla en Nick wonen samen in het knusse zolderkamertje aan de Bloemgracht. Ze zijn heel gelukkig met elkaar, leven minimalistisch en hechten meer waarde aan tijd dan aan geld. Maar hun droomleven valt in duigen als op een dag een deurwaarder aanbelt met de mededeling dat ze een enorme schuld hebben. Hoe gaan ze dat oplossen nu Cilla werkloos is en Nick alleen pizza’s bezorgt, maar nog niets verdient met zijn grote passie: zijn muziek? Dan ziet Cilla op tv een trailer van het nieuwe realityprogramma Herstart dat mensen met problemen helpt. Het enige wat ze moeten doen is een paar relatieproblemen verzinnen, financiële moeilijkheden hebben ze toch al. Tot hun grote blijdschap worden Cilla en Nick voor het programma geselecteerd en beginnen ze aan hun ‘neppe’ leven, wat best goed gaat: ze hebben er lol in en ze weten waarvoor ze het doen. Maar wanneer de eerste aflevering op tv verschijnt, komt Cilla erachter dat hun verzonnen relatieproblemen toch niet zo verzonnen zijn als ze dacht…

Dit boek kreeg ik getipt naar aanleiding van mijn gedeelde boeken. En het klopt dat ik dit leuk vond! Weer een origineel verhaal, maar toch hetzelfde sausje zoals altijd: problemen, problemen, wat leuke wendingen en een happy end. Van genoten!

⭐⭐⭐⭐

Je vindt dit boek hier.

Rauw – Marjolein Hartman

In de nacht van 11 op 12 mei 2020 hoort Marjolein Hartman dat haar zoon Max een van de vijf omgekomen surfers in Scheveningen is. Ze zijn gestikt in een metersdikke schuimlaag die zich door een plots draaiende wind voor de kust had verzameld. Het drama is wereldnieuws. Volledig onderuitgehaald probeert ze zich staande te houden in een wereld die compleet op zijn kop staat. Op zoek naar houvast begint ze al na enkele weken te schrijven. Recht voor zijn raap, liefdevol, eerlijk en tegelijk zo genadeloos maakt Hartman vanaf dag één de lezer van dichtbij deelgenoot van haar worsteling en pijn in haar eerste jaar als moeder in rouw. Rauw is een boek over de pijn die iedere ouder kan overkomen, maar waar de meeste mensen zich geen raad mee weten. Het is voor alle betrokkenen een zoektocht, het hele leven zoals het was is weggeslagen en moet opnieuw worden uitgevonden. Dat begint bij het delen van verdriet. Misschien niet door het in stukjes weg te kunnen geven, maar door mensen om je heen toe te laten hun liefde te tonen. Dat is waar Rauw uiteindelijk over gaat. Over de liefde.

De nachtmerrie van iedere ouder, het bericht ontvangen dat jouw kind is omgekomen. Dit drama hebben we allemaal meegekregen, maar daarna ‘stopt’ deze berichtgeving wel voor ons. Marjolein deelt haar verhaal, over het rouwproces en hoe ze alles voor zichzelf verwerkt. Heel rauw, pijnlijk en afschuwelijk, maar in alles komt de liefde voor haar zoon naar voren. Mooi, hoe ze dit zo op papier heeft gekregen.

⭐⭐⭐⭐

Je vindt Rauw hier.

Crash – Mariëtte Middelbeek

Daphne en Maarten zijn nog maar net getrouwd als Maarten door een ongeluk om het leven komt. Voor Daphne breekt een zware tijd aan. Niet alleen is het verdriet om Maarten erg groot, ze wordt ook gedwongen te verhuizen en moet een nieuwe baan zoeken. Daphne besluit het dorp en de boerderij, waar ze zo gelukkig met Maarten woonde, achter zich te laten en trekt naar Amsterdam. Maar net als ze haar leven weer wat op orde heeft, doet Daphne een wel heel verrassende ontdekking.

Een wat ouder boek, maar wel een die steeds weer op mijn pad komt en die ik nu eindelijk ben gaan lezen. Ik leende hem al eens in de bieb maar toen begon ik er nooit in. Op Bakkum stond hij in een boekenkastje en nam ik hem mee, maar daarna heb ik hem weer teruggebracht. Nu via Kobo Plus toch gelezen. Gelukkig maar! Ik dacht, door de titel, dat het boek heel ergens anders over zou gaan. Deze verhaallijn sprak me aan! Mooi verhaal, lekker vlot geschreven en ondanks dat het wel voorspelbaar is, is het gewoon een fijne weglezer voor tijdens een warme zomerdag bij de caravan!

⭐⭐⭐⭐

Crash vind je hier.

Dat zou jij nooit toelaten – Tessel ten Zweege

Tijdens een weekendje Londen ontmoet eerstejaarsstudente Tessel de charmante, zelfverzekerde Luis. Als Luis niet lang daarna voor haar naar Amsterdam komt is ze verguld, maar al snel ontpopt hij zich tot een jaloerse, gewelddadige machtswellusteling. Tessel probeert haar gewone studentenleventje voort te zetten en ontwikkelt zich tot uitgesproken feminist met een eigen tijdschrift. Maar al leert ze de wereld waarin ze leeft en de positie die ze als vrouw inneemt steeds beter te begrijpen, toch durft ze de waarheid niet onder ogen te zien: thuis heeft ze een partner zitten die haar psychisch en fysiek mishandelt.

Ik vond dit boek wat lastig. De stukken van Tessel grepen me echt aan, maar tegelijkertijd was ik er steeds uit door de verhalen tussendoor over partnergeweld. Maar die stukken waren ook weer nodig. Snap je het nog? Al met al een belangrijk boek en vanwege de boodschap en het verhaal van Tessel geef ik het evengoed vier sterren.

⭐⭐⭐⭐

Je vindt het boek hier.

Gevoelsarm- Bram Bakker

‘De cowboy in de psychiatrie’ (de Volkskrant) wil geen psychiater meer zijn. Waarom verbreekt hij zijn haat-liefde verhouding met het vak en al zijn collega’s? Bram Bakker was een bekende criticaster van de psychiatrie, maar benadrukte ook steeds dat het een fantastisch vak is. Gaat de Nederlandse psychiatrie hem missen? Of zal hij deze vergaande stap ergens de komende jaren zelf gaan berouwen? In het laatste jaar dat Bakker als geaccrediteerd psychiater werkzaam was, ontstond ook de behoefte zich veel persoonlijker over de belangrijke thema’s in zijn werk te uiten. Want wat deden de complexe situaties die hij tegenkwam met hem als mens? Welke prijs vroeg de betrokkenheid bij de mensen waar het allemaal om zou moeten draaien en hoe past zijn levensverhaal daarbij? Tientallen verhalen schreef hij over deze worsteling, teksten die nu voor het eerst worden gepubliceerd. Het is een terugblik op meer dan twintig veelbewogen jaren in de psychiatrie. Niet boos of gefrustreerd, maar met mildheid, compassie en veel rustiger dan hij ooit was.

Het laatste boek was helaas teleurstellend. Ik heb genoten van de boeken die geschreven waren door een verloskundige en een politieagente, dus ik hoopte dat dit zo’n zelfde soort boek was. Vol met persoonlijke verhalen. Helaas is dat niet het geval. Dit boek staat vol met stukken over het werkveld psychiatrie en ik denk dat het super interessant is voor mensen die deze kant op willen. Maar als je daar, net als ik, niks mee hebt, kun je dit boek wel laten liggen. Jammer, want ik had hem expres een beetje langer laten liggen omdat ik nooit wil dat dat soort boeken snel uit zijn, haha. Ook vond ik sommige stukken echt heel slecht qua spelling en zinsopbouw en dat leest niet zo lekker. Zonde!

⭐⭐

Je koopt Gevoelsarm hier.

Delen:
Secured By miniOrange