Ons bezoek aan de homeopaat

Ons bezoek aan de homeopaat

Een paar weken geleden was ik met Maddox in het ziekenhuis voor een standaard controle bij de KNO-arts. Onze kinderarts had ons weer even doorgestuurd om de buisjes extra te checken én om te kijken of zijn amandelen er misschien uit moesten. Ik zag de ingreep totaal niet zitten maar als dat ervoor zou zorgen dat Maddox lekkerder in zijn vel zou gaan zitten en daardoor beter zou gaan eten (en dus zou aankomen), zou dat mooi zijn. Laat ik voorop stellen dat ik beide artsen heel hoog heb zitten. Zowel de kinderarts als de KNO-arts luisteren fantastisch, vertrouwen op zowel het moedergevoel als op hun deskundigheid en ik voel me heel erg gehoord. Dat is in het verleden weleens anders geweest en dus vertrouw ik heel erg op henen de adviezen die zij geven.

Doorsturen

Ik was dus bij de KNO-arts en na een check van zijn oren kwamen we er achter dat zijn buisjes er inmiddels uit zijn. Ze hebben er zo’n 11 maanden in gezeten en in die tijd zijn de oorontstekingen op één hand te tellen geweest. Het was een stuk minder dan de maanden daarvoor en als er wel een oorontsteking zat, ging het lopen en was de druk weg. Maddox knapte er sneller van op en had er simpelweg minder last van. De buisjes waren dus een goede zet en ik ben de arts nog steeds dankbaar voor het feit dat ‘ie zo snel gehandeld heeft. Voor nu laten we het zo en kijken we het aan. De oorontstekingen blijven vooralsnog uit en dat is natuurlijk goed nieuws. Het volgende onderwerp waren de amandelen en de arts was direct heel stellig; ‘ik ga de amandelen er niet uithalen en ik ga je doorsturen. Doorsturen naar een goede homeopaat’. Ehm, oké?

Van kinderarts naar homeopaat

Dit is voor het eerst dat een reguliere arts mij doorstuurt naar de alternatieve ‘markt’. Normaliter had ik gezegd ‘nee, dat hoeft voor mij niet.’ Maar ik heb veel vertrouwen in deze arts en toen hij me vertelde dat hij iemand kende die nu homeopaat is en die in het verleden als regulier kinderarts heeft gewerkt, wist ik direct dat ik dit wilde gaan proberen. De KNO-arts vertelde me dat hij Maddox in het algemeen onrustig vond en dat zijn lijf van binnen dus ook heel onrustig was. Tijd om dát eens aan te pakken in plaats van amandelen te verwijderen. Ik stemde ermee in, maakte thuis een afspraak bij de homeopaat en inmiddels hebben we onze eerste afspraak achter de rug.

Baat het niet…

Zelf heb ik nooit echt opengestaan voor homeopathie. Of eigenlijk voor alternatieve geneeswijzen in het algemeen. Echter voel je je als moeder soms zo hopeloos, dat je veel kansen aangrijpt. Zo gingen we naar de osteopaat toen Maddox een paar maanden oud was en heeft ons dat héél erg veel geholpen. Terwijl het bij Skyler niet het antwoord was, was Maddox heel erg gebaat bij drie behandelingen. Zijn darmen werden rustiger, hij had een veel betere en regelmatige ontlasting en hierdoor werd hij rustiger. Nu met homeopathie hoop ik hetzelfde. We zitten namelijk weer in zo’n negatieve spiraal waar we niet helemaal uitkomen. Hij voelt zich vaak niet lekker en dat kunnen we niet helemaal plaatsen. Hierdoor eet hij niet goed en valt hij af. Hij komt maar niet voorbij de 10 kilo terwijl hij wel steeds langer wordt. Daarnaast heeft hij jeuk, heel veel jeuk. Hij heeft natuurlijk eczeem en ik weet hoe vreselijk dat kan zijn. Ook als zijn eczeem relatief goed onder controle is, blijft hij krabben en wordt hij daar ’s nachts vaak wakker van. De afgelopen weken hebben we nachten waarin we soms uren achter elkaar wakker zijn. Nu ben ik het inmiddels gewend om een paar keer per nacht mijn bed uit te gaan, maar urenlang achter elkaar is weer another level. Onder het mom van baat het niet dan schaadt het niet, hadden we vorige week een afspraak bij de desbetreffende homeopaat. Anderhalf uur later stonden we buiten met een vol hoofd, jeuk van de spanning (mijn kind heeft het niet van een vreemd), korrels op zak en medicatie die onderweg was vanaf de homeopatische apotheek.

Sceptisch

Ik ga eerlijk met jullie zijn. De homeopaat vertrouw ik. Ik vind het fijn dat ze kinderarts is geweest en dat speelt absoluut mee in het vertrouwen. Ze heeft flink wat A4’tjes volgeschreven tijdens ons gesprek, was lief, luisterde goed en wist al vrij snel wat ze moest doen. Echter vind ik het allemaal nog moeilijk te geloven dat een zakje van vijf korrels ons op weg gaat helpen. Drie dagen achter elkaar een heel klein pilletje en daarna nog een pilletje twee weken later. En nog een pilletje twee weken later. Daarnaast krijgen we andere ‘medicatie’ die hij vanaf volgende week iedere dag mag. De alternatieve markt is er één die voor mij onbekend en daardoor ietwat ongeloofwaardig is. Maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik het een kans geef. Dat ik er momenteel alles voor over heb om een rustig kind te krijgen. Maddox is een schat, een lieverd en overdag een fantastisch kind. Maar ’s nachts is het niet te doen en gun ik hem, maar ook mezelf iets meer rust.

Rustiger

Ik ben begonnen met de korrels en inmiddels zijn we een week verder. Ik wil hiermee niks jinxen en waarschijnlijk wordt aankomende nacht de hel, maar afgelopen nachten waren rustiger. Terwijl ik vorige week nachten kenden waarin we van 02:00 uur tot 05:00 uur wakker waren, is het nu soms maar twee of drie keer eruit. Hij slaapt langer in zijn eigen bed, is over het algemeen rustiger en het lukt om hem langer in zijn eigen bed te laten. Het is nog huilen en krabben en soms een uur in de weer, maar de crisis (zoals het op dat moment voelde) lijkt een beetje over.

Placebo-effect

Aankomende week starten we dus met de andere medicatie erbij. Ik ben er veel over aan het lezen en wat ik erover kan vinden, sluit precies aan bij het beeld dat ik van Maddox heb. Hoe ik mijn kind ken. Qua karakter, qua doen en laten en qua onrust. Er wordt weleens beweerd dat homeopathie compleet tussen de oren zit en dat er een placebo-effect gaande is. Anderen zweren erbij en kunnen niet meer zonder. Ik heb zelf werkelijk geen idee. De nachten zijn rustiger maar dat kan ook toeval zijn. Ik ben nog steeds sceptisch en vind het vaag dat zulke kleine korrels iets kunnen betekenen. Ik vind het moeilijk om uit dat reguliere beeld te stappen en naar andere dingen te kijken. In het verleden ben ik zelf niet altijd serieus genomen met mijn klachten en bij de homeopaat voelde ik me ook niet op mijn gemak. Het is echter zo dat je voor je kind alles doet. Zelfs als je de overstap moet maken van regulier naar alternatief. En of het nu tussen mijn oren zit of echt daadwerkelijk iets doet: I don’t care. Rust is alles waar we voor gaan.

Keep you posted over deze weg! Hebben jullie ervaring met homeopathie?

Share:

5 Reacties

 1. 8 februari 2019 / 07:09

  Ik heb er zelf geen ervaring mee, nooit aan begonnen om de redenen die je hierboven ook omschrijft. Maar ik hoor er wel veel goede dingen over van anderen. En baat het niet, dan schaadt het inderdaad niet (alleen misschien een beetje voor je portemonnee ;))

 2. 8 februari 2019 / 09:43

  Gewoon inderdaad alles proberen 😉 ik heb zelf wel ervaring met homeopathie maar voor mij deed het niet veel. maar van mensen in mijn omgeving hoor ik dan wel positieve berichten over homeopathie dus voor de een werkt het en voor de ander niet en ligt er ook maar net aan waar het voor gebruikt word. Ik hoop wel voor maddox dat het wat gaat doen!!

 3. Marja
  8 februari 2019 / 11:51

  Ik gebruik voor mijn kinderen en voor mijzelf homeopathie. De klachten zijn niet weg. Maar zijn een heel stuk minder aanwezig!
  Wat ik altijd fijn vind is dat de homeopaat naar het totale plaatje kijkt en niet alleen naar de klacht.

 4. Sofie
  8 februari 2019 / 13:11

  ik werk zelf als docent op een vrijeschool en daar verwijzen wij leerlingen ook vaak door richting de ‘alternatieve’ geneesweg. Wat ik zo goed vind aan homeopathie of ieder andere alternatieve geneeskunst, is dat er heel erg wordt gekeken naar de persoon, naar het innerlijke en niet gelijk naar de ziekte, probleem of diagnose. Er wordt naar mijn idee meer gehandeld vanuit het karakter van de persoon en daarop de behandeling en medicatie aangepast.

  Ikzelf heb geen ervaring met een homeopaat maar wel met alternatieve geneeskunde en voel mij altijd heel erg gehoord en gezien en wordt er ook geluisterd naar mijn innerlijke onrust. Waar ik zelf ook heel erg achter sta is dat veel vormen van ziektes komen vanuit een soort onderliggende stress of onrust. Emotie beinvloed je lichaam. Een homeopaat weet vaak goed om die balans weer terug te vinden.
  Ik klinkt super zweverig en zo ben ik helemaal niet eigenlijk haha. Komt vooral door de visie en onderwijs waarin ik werk.

  Of zo’n pilletje nu werkt of niet, het feit dat er al een ander soort behandelplan/ritme wordt bepaald voor Maddox kan al een hele uitkomst zijn dan gelijk een operatie en zware medicatie.
  Ik ga dit verhaal volgen want ik vind het heel interessant. 🙂

 5. Kim
  9 februari 2019 / 08:09

  Hier iemand die juist geen goede ervaring met homeopathie heeft. Ben 10 jaar geleden geweest voor mijn eczeem. In plaats van beter werd het veel erger! De homeopaat zei dat het eruit moest. Maar als je 18 bent en van top tot teen onder het eczeem en open plekken zit dan is dat vreselijk. Na 3 weken toch weer terug naar hormoonzalf. Sindsdien homeopathie afgezworen.

  Wat niet wil zeggen dat ik niet geloof in alternatieve geneeswijze. Ik heb namelijk wel heel veel baat gehad bij kinesiologie voor mijn allergieën en ook haptonomie als fijn ervaren.

  Zo te horen heb je een fijne haptonoom. Misschien dat ik net een kwakzalver had. Ik hoop voor jullie dat het in ieder geval wel helpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.