Zo hou je het speelgoed interessant voor de kinderen

Zo hou je het speelgoed interessant voor de kinderen

Een vraag die ik de laatste tijd een paar keer gesteld kreeg; ‘hoe hou je het speelgoed voor de kinderen interessant?’ Daar heb ik wel een paar trucjes voor. Mijn kinderen hebben ontzettend veel spullen de afgelopen jaren verzameld. Verjaardagen, feestdagen, tussendoor een cadeautje, perspakketjes. Ze hebben absoluut niks te klagen en met zowel in hun slaapkamers, op zolder en in de woonkamer spullen, hebben ze genoeg om zich jaren te vermaken. Maar kinderen kunnen best snel op iets uitgekeken zijn en door zoveel speelgoed te hebben, wordt het niet makkelijker voor ze. Ik heb inmiddels iets gevonden waardoor alles leuk blijft, er iedere dag fanatiek gespeeld wordt en Skyler zelfs nog met speelgoed speelt dat hij voor zijn tweede verjaardag kreeg. Hij is inmiddels 5.5

Dit zijn mijn tips!

1. Al het speelgoed sorteren en opruimen in bakken. Zo hebben wij een bak met Toet Toet auto’s, met een houten treinbaan, een bak voor Duplo, een aparte bak voor Playmobil, etc. Deze bakken rouleren we regelmatig. Laatst stond een paar weken Duplo beneden en nu hebben we gekozen voor Toet Toet auto’s. Deze auto’s vallen momenteel zó in de smaak bij beide jongens, dat dit voorlopig wel beneden blijft. Ik heb trouwens nooit maar één ding beneden, maar vaak kiezen we voor twee. Of drie als het niet teveel ruimte in beslag neemt.

2. De speelgoedbakken wisselen en dan niet de inhoud, maar de bak zelf. Zo had ik een rieten mand met daarin de houten treinbaan en de auto’s. Ik merkte dat hier amper nog mee werd gespeeld terwijl het eerst zo leuk gevonden werd. Ik heb al een tijdje kratjes van de Hema in de gang staan en nu had ik daar een plekje voor; ik vulde één krat met de houten rails en de ander met alle houten auto’s. Met succes! De treinbaan is de afgelopen dagen weer veel gepakt en er wordt heerlijk mee gespeeld.

3. In de speelgoedhoek wissel ik ook regelmatig de producten om. Het is een heel kleine handeling maar door het opeens anders in te delen en ergens anders neer te zetten is er het ‘hé, wat is dat op die plek?’ effect. Resultaat: er wordt weer meer mee gespeeld.

4. Misschien niet iets wat je altijd wil doen, maar wat soms net wel even dat extra zetje kan geven: iets nieuws geven ter uitbreiding. En dan hoeft het niet altijd tientallen euro’s te kosten maar een klein autootje, een klein zakje Lego of wat Duplo blokjes kan al een extra motivatie zijn om met bepaalde dingen weer te willen spelen. Voor mezelf werken bovenstaande tips, maar wie weet kun je dit nog eens proberen.

5. Grabbelton maken. Mijn moeder kwam met dit idee en dat is mega leuk. Van ieder ‘ding’ speelgoed (Duplo, Toet Toet, Brandweerman Sam, you name it) pak je iets kleins in en dit gooi je allemaal in een leuke krat of mand. Je kind kan dan af en toe iets grabbelen en zal dan zelf wel naar het desbetreffende speelgoed vragen om hier verder mee te kunnen spelen. Want dat kleine dingetje smaakt natuurlijk naar meer en laten jullie dat ‘meer’ nu op zolder hebben staan.

6. Speelgoed ruilen. Je kunt naar een spelotheek en daar af en toe speelgoed lenen als jouw kind heel snel op iets uitgekeken is, maar je zou ook eens dingen kunnen ruilen met een buurkindje of klasgenoot. Je spreekt het af voor bijvoorbeeld twee weken en in die tijd heeft jouw kind iets nieuws en als het vorige speelgoed weer terugkomt, voelt dat ook weer aan als nieuw speelgoed. Hier nog niet geprobeerd, maar zeker iets waar ik voor opensta.

Bij ons in huis werkt het rouleren echt fantastisch. De Toet Toet auto’s hebben een paar weken op zolder gestaan omdat Skyler er niet mee wilde spelen en Maddox nog te jong was, maar inmiddels is het al een tijdje beneden en wordt er iedere dag uren mee gespeeld. En dat is niet overdreven. Gisteren kreeg Maddox een nieuw autootje van oma en er werd weer een heel nieuwe baan gemaakt. De houten treinbaan zit inmiddels in een kratje en wordt ook weer fanatiek gepakt. Door alleen maar even de mand te verwisselen. Zoiets kleins, maar met een groots effect.

Heb jij nog tips? Hoe pak jij dit aan?

2019-01-31 18.19.30

Share:

3 Reacties

 1. 9 februari 2019 / 10:42

  wij deden dat toen ook zo!! zo blijft het inderdaad interessant

 2. Jessica
  9 februari 2019 / 13:07

  Hier net hetzelfde zo ga ik vandaag weer iets van boven halen waar ze zeker de rest van de dag mee gaan zoet zijn 😉

 3. Susan
  9 februari 2019 / 23:45

  Wij hebben een speelgoedkast in de kamer met manden met daarin al het speelgoed gesorteerd. Rouleren maakt dat wel lastiger, want alles past in de kast.
  Alles wat op zolder staat is interessant, ook al is het babyspeelgoed van 0-2 jaar…
  Ik ga morgen toch maar eens wat spullen wegzetten denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.