(~215 B)
Beginnen met zakgeld op 10-jarige leeftijd (+boekentips)

Beginnen met zakgeld op 10-jarige leeftijd (+boekentips)

Als ik het Nibud mag geloven, is de leeftijd van 6 jaar ideaal om te beginnen met zakgeld. Dat is dan vooral om de verschillende munten te leren herkennen en de waarde van geld te begrijpen. Nu heb ik twee kinderen in huis die deze leeftijd al bereikt hebben. Maddox is op dit moment 6 jaar; Skyler is gisteren 10 geworden. En eigenlijk hebben we het geven van zakgeld altijd uitgesteld. We gooien af en toe iets in de spaarpotten, we sparen zelf voor ze en Skyler mag samen met mij de AmstelveenZ rondbrengen elke maand voor een fijn bedrag. Hij heeft in ieder geval geregeld dat hij alle inkomsten krijgt, haha. Daar is hij altijd heel trots op. Maar echt zakgeld hebben we hem nog niet gegeven. Of nou ja: zo af en toe riepen we dat we Skyler iets gingen ggevenen deden we dat een week maar omdat we eigenlijk geen contant geld in huis hebben, sloegen we dat ook vaak weer over. Om daarna weer eens kleingeld in de spaarpotten te gooien. Niet heel consequent en ook zeker niet echt duidelijk naar de kinderen toe. Vooral Skyler begint recht te krijgen op zijn eigen geld en uitgaven.

Eigen keuze uitgaven

Daar komt dus verandering in. We merken dat hij veel interesse heeft in geld en ook echt soms zelf dingen wil kopen. Dan gaat het om iets in de Playstation store, maar laatst wilde hij ook graag naar de nieuwe candystore in Hoofddorp voor de hypes Prime en Blue Takis. Ik snap daar niks van en vind het zonde, maar het is tijd om hem de keuze te geven en hem zelf te leren omgaan met zijn geld. Hoe zonde wij dat ook vinden. Nu zitten we nog steeds met dat contant geld, dat we dat niet in huis hebben. Dus daar moeten we wel echt even fanatiek mee aan de slag. Geld pinnen en dit wisselen, met de muntjes in de spaarpot van de jongens of bij mijn moeder. Zij heeft ook altijd wel muntgeld, haha. Of ik vraag of zij even de munten wil opsparen, om het vervolgens over te maken. Dat moeten we even bekijken.

Uitgesteld

Waarom we het steeds uitgesteld hebben? Ik weet het niet zo goed. We vonden het allemaal wel best. Skyler krijgt geld in zijn spaarpot, krijgt geld voor zijn verjaardag en heeft het de afgelopen jaren gewoon niet nodig gehad. Hij vond het ook wel prima want als hij iets nodig had, betaalden wij dat gewoon. Met het oog op zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, het sparen, (kleine) cadeautjes kopen voor een gezinslid, geld uitgeven aan (voor ons) onzinnige dingen en de middelbare school die er over niet al te lange tijd aan komt, vinden we dat we dit niet langer meer kunnen uitstellen. Omdat hij nu ook soms geld uit zijn spaarpot wil halen voor iets dat hij leuk vindt, geeft hij wel het juiste commentaar: ‘ik kan het alleen niet echt aanvullen’. Tijd om daar verandering in te brengen en te starten met zakgeld.

Gemiddelde bedragen

Gaan we Maddox ook geven? Ja, ik denk dat we er niet aan ontkomen. Dat is ook een beetje het lot van de eerste en de tweede. De tweede lift daar toch een beetje op mee, en dus gaan we hen vanaf volgende week allebei zakgeld geven. Ik wist totaal niet hoeveel geld normaal was voor een 6- en 10-jarige, maar dit zijn de bedragen die net zijn vrijgegeven door ’t Nibud:

Zakgeld per leeftijd* Bedrag per week
zakgeld 6 jaar € 1,20- tot € 2,30
zakgeld 7 jaar € 1,40- tot € 2,30
zakgeld 8 jaar € 1,90- tot € 2,80
zakgeld 9 jaar € 2,30 tot € 2,90
zakgeld 10 jaar € 2,30 tot € 2,80
zakgeld 11 jaar € 2,30 tot € 3,50
zakgeld 12 jaar € 2,60 tot € 4,70

  *Bron: Nibud Financiële opvoeding in een digitaal tijdperk 2023

Als ik dit aanhou, zou Maddox rond de 1.50 krijgen elke week. Ik weet zeker dat hij dat gelijk verbrast aan een Hot Wheels auto als we niet opletten, haha. We moeten nog even kijken hoe we dat slim gaan aanpakken, zodat hij niet elke week direct naar de winkel rent met 1.50 in zijn handen. Skyler zou uitkomen op 2.50. Dat vind ik een prima bedrag om mee te beginnen. We zouden ook 10 euro per vier weken kunnen afspreken (is weer makkelijker met los geld), maar dat gaan we even overleggen. Aan hem hoe hij dit graag wil.

Contant vs digitaal

Er is laatst een onderzoek geweest over contant en digitaal zakgeld geven. Dit schreef het Nibud daar over:

In 5 jaar tijd is het percentage kinderen dat hun zakgeld digitaal krijgt, fors gestegen. Alleen van de 6- en 7-jarigen ontvangt nog ruim 70 procent contant zakgeld. Van de 8- en 9-jarigen krijgt nog maar de helft het zakgeld volledig contant – ruim een kwart minder dan in 2018. Dat blijkt uit het onderzoek Financiële opvoeding 2023 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en Rabobank.

Ik vind zelf dat zakgeld nog helemaal niet digitaal hoeft. Het zou makkelijker zijn omdat we nu steeds munten moeten bewaren/schrapen en ik zelf ook alles digitaal heb, maar het maakt het voor de jongens concreter als ze het in hun handen hebben. Maddox denkt dat mijn pinpas oneindig gebruikt kan worden en dat we geld in overvloed hebben, haha. Voor Skyler wil ik het ook nog contant doen, maar ik denk dat dat anders is als hij naar de middelbare school gaat. Dan is een pas toch handiger. Ik snap ergens wel dat het juist handiger is om daar vroeg mee te beginnen, maar ik vind dat toch een moeilijke kwestie. Ik zal er nog eens goed over nadenken. Er wordt in ieder geval geadviseerd om te starten met contant, dus dat zal het de komende tijd zeker blijven.

Starten

Al met al zijn we het er thuis over eens dat we nu echt met wekelijks zakgeld moeten beginnen. We zullen er samen eens goed voor zitten om te kijken hoe we dat de komende tijd gaan aanpakken, wat ze ervan moeten kopen, etc. Er zijn online genoeg contracten te vinden, dus mooi om daar eens naar op zoek te gaan! Ook wil ik het concept vakantiegeld gaan invoeren. Dat ze voor de vakantie een beetje geld krijgen om dit zelf te spenderen tijdens een vakantie. Ik heb afgelopen jaren te vaak nee gezegd omdat ze iets wilden, en eigenlijk vind ik het goed dat ze zien hoeveel iets kost en hoeveel ze hebben. Het is soms gewoon lastig uitleggen waarom je soms wel, en soms niet ergens kan eten, een ijsje kan halen, etc. Tijd om iets meer aan die financiële opvoeding te werken!

Boeken

Een boek dat ik trouwens ga lezen, is ‘Ik stuur je een tikkie‘. Schijnt een goed boek te zijn over de financiële opvoeding. Hopelijk haal ik daar ook nog wat tips uit!

Voor kinderen wordt dit boek aangeraden: Het te gekke geldboek. Heeft veel goede reviews, dus ga ik zeker even op het lijstje zetten!

 

Delen:
Secured By miniOrange