Het begin en het einde van het schooljaar

Het begin en het einde van het schooljaar

Eind september was het zover: een eerste wenochtend op de basisschool! Er volgde er tien en uiteindelijk begon hij maandag 6 november, óp zijn verjaardag, officieel aan het basisschoolavontuur. Waren we eigenlijk heel erg bang dat Skyler de omschakeling moeilijk zou vinden; was daar uiteindelijk niets van waar. De eerste wenochtend verliep al heel voorspoedig en door de vele uren dat hij mocht komen, kon hij mooi langzaam wennen aan de overstap en het schoolleven. Ook omdat het kinderdagverblijf gewoon doorliep, zat hij vrij snel in het juiste ritme.

De eerste dag werd de juf ietwat verlegen begroet, kneep hij in mijn hand en was hij wat nerveus in de rondte aan het kijken. Desalniettemin begon het direct al erg goed. Skyler was enthousiast en we hebben voor hem de juiste school uitgekozen. Klein, maar fijn. Prettige leerkrachten die hem niet pushen, maar wel alternatieven aanbieden als Skyler iets niet wil of durft. Leerkrachten die hem de ruimte hebben gegeven om zich te ontwikkelen op zijn eigen tempo en er toch voor hebben gezorgd dat Skyler zich veilig genoeg voelde om uit zijn comfortzone te stappen. En ntuurlijk een school met de kanjermethode, wat zijn we daar ontzettend gelukkig mee.

Skyler is heel erg gegroeid het afgelopen jaar. Letterlijk en figuurlijk. De juf wordt netjes begroet met een hand en de woorden ‘goedemorgen’ in plaats van wegkijken, hij gaat enthousiast op zijn stoel zitten, praat in de kring over zijn weekend en stelt zelfs dingen voor als ‘ie iets moet doen. Hij durft meer met gym, heeft bredere interesses gekregen en is letterlijk en figuurlijk een kop groter. Ik maakte een foto van Skyler en zocht daar de foto van de eerste schooldag bij. Een wereld van verschil! Ik schrok echt wel een beetje van deze transformatie. Wat een eerste schooljaar wel niet kan doen.

Negen van de tien keer stapt hij vrolijk de klas binnen en haal ik hem blij weer op. Skyler heeft vriendjes, playdates, een echte eigen wil, is veel meer open en sociaal en absoluut emotioneel gegroeid. Maar kunnen we het ook even over zijn lengte hebben? Van kledingmaat 104 naar 116, van schoenmaat 25 naar 27 en echt een heel stuk groter. Ik hoor weleens van mensen dat ze moeite hebben met de basisschool en het loslaten dat daar bij komt kijken. Ik vind het echt alleen maar leuk. De transformatie die hij doormaakt is onbeschrijfelijk en daar kan ik als moeder alleen maar trots naar kijken. Halló groot kind!

IMG_3188

Ik schreef voor de start van de basisschool een lijstje, ‘10 x Help! Mijn kind gaat naar de basisschool!‘ Leuk om daar eens op terug te kijken;

1. Help! Skyler is pas net zindelijk en is nog niet in staat om zelf zijn billen goed af te vegen. Haal ik steeds een kind met vieze broeken op?
Nee, nooit! Negen van de tien keer gaat Skyler thuis naar de wc voor de grote boodschap. Alleen plassen doet hij op school, haha.

2. Help! Moet ik al gelijk geloven aan al die speeldates en dus allemaal kinderen bij ons thuis? Hoe dan?
Nope, pas deze laatste weken begint Skyler de playdates te ontdekken. En we houden het nog rustig met af en toe iemand thuis. Of hij bij iemand anders. Ik schrijf later nog een stuk hierover.

3. Help! Ik zie best een beetje op tegen de schoolpleinmoeders. Al die kliekjes die onderling lopen te ouwehoeren. En dan woon ik nog in het ‘dorp’ ook. HAHA.
Is helemaal goed gekomen. Soms maak ik een praatje met iemand maar veel vaker loop ik naar school, haal ik Skyler op en ga ik gewoon weer naar huis. Ja, de kliekjes en dat geouwehoer heb je zeker, maar ik doe er niet aan mee.

4. Help! Moet ik nu ook creatief gaan doen met broodtrommeltjes zodat Skyler niet achterblijft op de rest? Puzzelen met wortelen en druiven? Fruitspiesjes? Of nemen de kids van tegenwoordig nog genoegen met een normale appel die afgehapt moet worden?
Hier heel simpele broodtrommels zonder creatieve uitspattingen.

5. Help! Gaan we weer dramatische eerste maanden krijgen omdat Skyler nieuwe dingen spannend vindt? Ik haat die hysterische buien en het feit dat ik een kind van me af moet trekken en met een knoop in mijn maag naar huis moet. Janken.
Nee dus! Helemaal niet aan de orde geweest.

6. Help! Hoe ga ik dat doen met allemaal afspraken als ik steeds heen en weer blijf lopen omdat er geen sprake is van een continurooster? Waarom is de meerderheid hier überhaupt tegen die continuroosters? Stommerds. Zal eens op het schoolplein tussen de kliekjes gaan peilen.
De overblijf is geregeld op de maandag en dinsdag waardoor ik iets meer vrijheid heb. Toch wel erg prettig!

7. Help! Wordt er nu veel van mij verwacht op school? Moet ik luizen gaan zoeken? Lijm uit haren peuteren? Kerstontbijtjes verzorgen?! Cursus, anyone?
Ook dit valt me mee. Volgende week is er een schoonmaakavond en ik heb eens voor de Danoontjes gezorgd voor het Kerstdiner. Prima te doen! De populaire moeders houden zich bezig met de kleine beestjes op de hoofden van de kids, haha.

8. Help! Nu moet mijn kind ook op schoolreisje. Iets met loslaten? Eng! Moet ik dan ook zo’n lege bus ‘zonder kinderen’ opwachten aan het einde van de dag? Dat is dan weer leuk.
Toen waren we in Turkije! Dit jaar dus het schoolreisje gemist. Volgend jaar in de herkansing.

9. Help! Wat als mijn kind een buitenbeentje wordt en geen vriendjes krijgt?
Geen sprake van. Heb sowieso het idee in Skylers klas dat iedereen wel met elkaar speelt en dat er niemand wordt buitengesloten. Daar waken de twee juffen erg voor. Mooi!

10. Amen! Ondanks dit alles heb ik er namelijk best wel zin in. Nieuwe dingen, nieuwe fase! Spannend, maar ook wel heel erg goed. Skyler lijkt er ook zin in te hebben als we erover praten. Nog even twee weken wennen aan het idee… Ja, nog maar TWEE WEKEN. Help!
Het bevalt ons HEERLIJK! Wat is de basisschooltijd leuk.

Laat dit een hart onder de riem zijn voor alle moeders waarvan hun kroost in september gaat starten. Het komt goed, het loopt allemaal los. Kijk maar naar mij! En naar Skyler… Zucht.

IMG_1538

Op de bovenste foto zie je de foto van deze week, deze foto hieronder is gemaakt op de eerste schooldag in september 2017

Share:

3 Reacties

  1. 13 juli 2018 / 15:24

    Wat een verschil!! Leuk om te lezen hoe je het tot nu toe ervaart, zitten veel herkenbare punten in. Ben ook blij met de overblijf, ik bleef maar op en neer lopen en kwam nergens aan toe 😉

  2. 13 juli 2018 / 15:38

    Mijn dochter is op 6 november gestart, ze was toen net 2,5j (België). Alles wat ik hier lees, kan ik alleen maar beamen. Gegroeid dat dat kind is! Op zoveel vlakken maar inderdaad ook fysiek. Echt heerlijk!

  3. 14 juli 2018 / 10:36

    leuk om te lezen !! en dat overblijven blijf ik een uitkomst vinden 😀 zowel voor ouder en kind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.