(~215 B)
Anderhalf jaar kleuteren: staan we nog steeds achter onze keuze?

Anderhalf jaar kleuteren: staan we nog steeds achter onze keuze?

Skyler is jarig op 6 november. Dat betekent dat hij in november mocht starten op de basisschool en dat hij precies op de grens zit van wel of niet door naar groep 3. Hij kleuterde anderhalf jaar en aan het eind van het schooljaar bespraken wij met de juffen wat we voor hem goed vonden. Het is namelijk best een overgang, van groep 2 naar 3. Daar moet een kind wel goed aan toe zijn. Hier op onze basisschool is er weinig ruimte nog om te spelen en ze gaan volle bak aan de slag met alle vakken. Voor ons was er een paar jaar geleden geen twijfel. Zowel de leraren als wij vonden wel dat we het konden proberen. Skyler kwam goed mee met de werkjes en ook al was hij sociaal-emotioneel nog aan de kleine kant; nog eens groep 2 zou zorgen voor verveling.

Jongste van de klas

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en gaat Skyler na de zomervakantie naar groep 5. Hij is de jongste van de klas en dat vond ik de voorgaande jaren best een dingetje. Er zijn ook kinderen die extra hebben gekleuterd en terwijl Skyler in november nog 8 moet worden, zijn de kinderen in zijn klas al 8 en zelfs soms bijna 9. Maar gelukkig merken we daar steeds minder van. Zijn beste vriend is ook een herfstleerling en twee weken eerder jarig. Ze trekken ook heel veel naar elkaar toe. Maar als er af en toe een ouder vriendje mee naar huis is, merken we ook vrij weinig verschil.

Goed op zijn plek

We hebben er goed aan gedaan om Skyler over te laten gaan. Hij is heel leergierig, doet serieus zijn best en komt goed mee. Hij heeft geen leerachterstand en loopt heel gemiddeld qua niveau. Er zijn zelfs uitschieters naar boven toe, bijvoorbeeld met rekenen. Dat kan hij heel erg goed. Sociaal-emotioneel is het ook helemaal recht getrokken. Hij ligt lekker in de groep en de docenten vertellen regelmatig over hoe gezellig hij is in de klas. Dat hoor ik trouwens ook van ouders als ik hem bij een vriendje moet ophalen: ‘wat kan Skyler lekker praten!’ Haha. Al met al is het een heel goede keuze geweest om hem niet nog een jaar te laten kleuteren en hem over te laten gaan naar groep 3. Eigenlijk al vanaf de eerste dag zit hij enorm op zijn plek. Het heeft zeker met zijn karakter te maken; hij is rustig, neemt school heel serieus en gaat altijd met plezier.

Ander kind

Maddox is jarig in april en is net gestart op de basisschool. Hij zal na de vakantie weer starten in groep 1 en dus ruim twee jaar kleuteren. Voor hem is juist dát weer goed. Hij heeft veel langer de tijd nodig gehad om te wennen op school en vindt het allemaal niet zo leuk. Het is echt per kind ontzettend verschillend en het is van belang om goed te kijken naar wat jouw kind nodig heeft en wat de leraren adviseren. Daar hecht ik wel veel waarde aan. Als Skyler nog heel erg bezig was met spelen, hadden we er beter aan gedaan om hem langer in groep 2 te laten. Maar hij was al zo bezig met schrijven en lezen, dat we toch de sprong gewaagd hebben. En dat bleek gelukkig de juiste! Op naar groep 5!

Delen:
Secured By miniOrange