(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

5 x Nieuwe fase met Skyler

5 x Nieuwe fase met Skyler

Toen Skyler baby was schreef ik, net als bij Maddox nu, iedere maand over hoe hij het deed. Ritmes, slapen, eten, alles kwam ter sprake. Momenteel is Skyler 4 jaar en bijna 5 maanden en valt er weinig te vertellen. Hij zit op de basisschool, doet het goed, slaapt lekker klokje rond en ontwikkelt zich prima. De basisschooltijd is weer een heel nieuwe fase en veel dingen zijn een stuk persoonlijker dan tijdens de babyperiode, waarin veel kinderen toch wel dezelfde soort ontwikkelingen doormaken. Maar zo nu en dan vind ik het leuk om het over Skyler te hebben en bepaalde dingen te delen. Jullie zijn altijd zo lief en betrokken! Vandaag wil ik jullie gewoon eens leuke dingen vertellen over mijn grote man. Want jeetje, wat wordt ‘ie groot!

Grote broer

Tijdens de zwangerschap keek hij al enorm uit naar zijn broertje en sinds Maddox geboren is, is hij absoluut onmisbaar geworden voor Skyler. De rol van grote broer is hem op zijn lijf geschreven en overal waar het maar kan, vertelt hij over ‘zijn nieuwe beroep’. ‘Ja, maar ik ben wel grote broer!’ en ‘Ik ben even geen Skyler maar grote broer!’ Ik vind het heerlijk om te zien. Skyler hecht veel waarde aan zijn eigen ruimte en spulletjes en trekt zich soms een beetje terug. Hij kan ook best boos op Maddox worden als hij weer eens iets probeert af te pakken. Maar over het algemeen is Skyler dol op Maddox. Hij helpt hem en vindt het fantastisch dat hij steeds iets groter wordt. Met staan en lopen staat hij vooraan te juichen en hij biedt hem maar graag de helpende hand.

Ze spelen samen, Skyler klimt regelmatig bij Maddox in het ledikant als hij ziet dat zijn broertje wakker is en wil regelmatig even knuffelen of een kus geven. Helemaal als we Maddox samen ophalen van het kinderdagverblijf is het eerste wat Skyler zegt: ‘Mama, ik wil Maddox een knuffel en een kusje geven.’ Zo aandoenlijk. Ik geniet daar als moeder echt onwijs van en hoop dat ze samen opgroeien met het idee dat ze beste vrienden zijn en nog veel aan elkaar gaan hebben. Ik had me in ieder geval geen mooiere band tussen die twee kunnen wensen.

Playdates

Skylers wereld wordt steeds iets groter sinds hij op school gestart is. Hij heeft vriendjes en hij krijgt steeds meer interesse in afspreken en samen spelen. Sinds kort is hij dikke maatjes met ons buurjongetje, dat een half jaar jonger is. Het is ook wel heel makkelijk zo, om de deur naast ons naar binnen te gaan. Het duurde even voordat hij daar durfde te spelen zonder mij, maar nu is het hek van de dam en wordt er iedere week wel een aantal keer samen gespeeld. Ook de playdates met vrienden van school zijn gestart. Skyler was nog iets terughoudend maar deze week vond de eerste afspraak plaats. Búiten de deur bij iemand anders verderop. Vond ik zo knap van hem!

Ik vind dit zelf nog best een ding. Niet alleen omdat ik zie dat Skyler echt groot wordt en dat zijn wereld groter is dan alleen thuis, maar ook omdat ik zelf moet wennen aan de kids over de vloer als ze bij ons spelen. Ik ben daar best gevoelig voor, voor de drukte en de troep, haha. Een kwestie van loslaten dus, letterlijk en figuurlijk. Zorgen dat ik niks meer hoef te doen qua werk en voor de rest gewoon genieten van het plezier dat Skyler heeft. Komt wel goed, ik heb gewoon even tijd nodig. Het hoort er allemaal bij maar net als voor Skyler, is het voor mij ook een heel nieuwe wereld en een nieuwe fase.

Zelf naar beneden

Skyler slaapt klokje rond. Dat betekent dat als hij rond 19:00 uur naar bed gaat, dat hij rond 07:00 uur wakker is. Ook in het weekend. Terwijl hij normaal naast mijn bed stond te roepen ‘Mama, ben je al wakker?’ ‘Ja, nu wel’, gaat hij nu zelf naar beneden. De eerste keer dachten we echt ‘waar is Skyler?!, maar momenteel zijn we er helemaal aan gewend en vind ik het eigenlijk wel lekker. Ik merk dat hij dat ook heerlijk vindt. Hij pakt de iPad en een kleedje en gaat op de bank rustig een filmpje kijken. Hij kan nog geen eten en drinken pakken, maar anders had ‘ie dat ook zelf gedaan, haha. Meestal hoor ik hem wel naar beneden gaan maar vorige keer wilde ik Skyler wakker maken, trok ik het dekbed weg en was hij dus al sneaky naar beneden gegaan. Dat is dus ook steeds vaker om 06:30 uur, ofzo. Nou ja, als hij dan uitgeslapen is en zachtjes doet, vind ik het geen probleem. Kleine jongetjes worden groot. En snel zelfstandig!

Logopedie voor de K en G

Skyler heeft hele verhalen, praat voluit tegen iedereen en kan zijn enthousiasme soms niet bedwingen. Maar hoe goed ik hem ook zelf gewoon versta; anderen hebben daar iets meer moeite mee. Van de K maakt Skyler een T (koe wordt toe) en de G wordt een S (geit wordt seit). We wisten dat er logopedie aan zat te komen en nadat we alle welbekende fases als grote broer, zindelijkheid, school en speen konden afstrepen, werd het tijd om alles te finetunen bij de logopedist. Via school kregen we een consult en met haar advies hebben we een logopedist in de buurt gezocht. De wachttijden in Aalsmeer zijn vier a vijf maanden maar in Amstelveen, waar wij om de hoek wonen en wat misschien nog dichterbij is dan het centrum van Aalsmeer, konden we vrij snel terecht. We kozen voor de optie ‘onder schooltijd’ omdat we dan eerder terecht konden én omdat ik het ook iets vind wat best onder schooltijd mag. Het is immers leren voor iets en het kost onwijs veel energie voor zo’n kleintje. Vrije tijd moet ook een beetje vrije tijd blijven. Binnen twee weken had ik al een berichtje terug dat er plek was en we zijn nu 5 keer geweest. Het is meestal om 13:00 uur en dus zit hij om 13:40 uur weer in de klas en mist hij nog geen half uur. Prima! Een consult duurt 25 minuutjes en Skyler gaat als een malle vooruit. Zo zit de G-klank er goed in en is het nu een kwestie van toepassen en constant verbeteren. De G in het midden (wagen) en aan het eind (zaag) gaan goed. Als ik hem verbeter zegt ‘ie het goed na en het gebeurt de afgelopen week al meer dan eens dat ‘ie het zelf in één keer goed doet. Zo snel! De G aan het beginnen is nog wel een struikelblok maar hé, we zijn pas net bezig. De K komt dan na de G en daar zijn we heel rustig mee gestart. We gaan om de week omdat dat het enige plekje voor dit moment was maar meer is voor nu ook niet nodig. Wat gaat ‘ie goed!

Meer durven

Skyler is precies zoals ik. Hij is graag alleen, is wat terughoudend en moet erg wennen aan nieuwe situaties. Op school is hij ook niet iemand die graag het gesprek begint. In de kring zal hij niet snel zijn vinger opsteken en tijdens zijn verjaardag wilde hij echt niet op de stoel staan. Helemaal niet erg! Ik heb ook tijdens het ouderavondgesprek aangegeven dat Skyler gewoon tijd nodig heeft en alles op zijn eigen tempo wil ontdekken. Dat is natuurlijk prima. Maar er zijn wat veranderingen gaande! Zo doet hij steeds vaker mee in de kring, heeft hij vaker iets te vertellen, wordt hij steeds meer zichzelf en laatst ging hij zelfs in de kring op de stoel staan omdat hij de kanjer was. Ik ben echt heel erg trots op hem en vind het fijn dat hij zich genoeg op zijn gemak voelt in de klas bij de leerkracht en leerlingen om zich zo te uiten. Ik weet als geen ander dat dat best moeilijk is! Zoals ik al zei: geef hem lekker de tijd om zichzelf te zijn en hij kruipt vanzelf uit zijn schulp. Mijn grote man!

Schermafbeelding 2018-03-23 om 15.36.20

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Comments

 1. 30 maart 2018 / 08:28

  mijn andere grote vriend 😀 en hij is zo leuk shir!! toen ik bij jullie was dat die pizza er niet in paste hahaha ach ach en maar door gaan…heerlijk!! en lief voor zijn broertje is hij zeker maar het is ook zowieso een heel sociaal mannetje!! heerlijk gewoon

 2. Manouk
  30 maart 2018 / 08:49

  Leuk om te lezen hoe het met Skyler gaat! En zo bijzonder he die band tussen broers of broer en zus. Hier is mijn oudste van bijna 4 ook dol op zijn kleine zusje. Hij kan ook erg boos worden als zij iets afpakt dat van hem is (en des te leuker dat zij dat vindt haha).

 3. Rosan
  30 maart 2018 / 14:40

  Sorry , ik wil me niet bemoeien maar een kindje van net 4 jaar alleen beneden laten en zelf in bed blijven vind ik echt niet kunnen. Misschien ben ik overgevoelig omdat de zoon van een vriendin zichzelf bijna verstikt had in een springtouw terwijl zij nog boven in bed lag, maar toch…je denkt altijd dat alles veilig is beneden, maar het is nooit veilig voor zo’n klein kind zonder toezicht!

  • Shirley
   Auteur
   30 maart 2018 / 14:47

   Skyler gaat rustig een filmpje kijken op de iPad en nooit spelen op dat tijdstip. Het is niet zo dat we uren in bed blijven als hij eenmaal beneden is. Sterker nog: meestal ben ik binnen het half uur beneden. Met 4.5 jaar vind ik het eigenlijk prima en voelt het goed 🙂 Het zal ook per kindje verschillen of het wel of niet verstandig is.

  • Karin
   30 maart 2018 / 22:49

   Wij doen dat ook, met regelmaat. En hier ook, hoogstens een half uurtje. Maar mijn boy (4) speelt dan wel in de kamer. Maar hee, vandaag heeft bij echt de hele dag buiten gespeeld, het was zo zonnig! Natuurlijk ben ik ook buiten geweest, maar het grootste gedeelte van de dag deed ik binnen mijn werk terwijl hij lekker buiten aan het spelen was….. komt op hetzelfde neer toch, hij speelt dan ook alleen.

 4. Rosan
  30 maart 2018 / 15:07

  Dan zou ik ervoor kiezen hem dat in zijn bedje te laten doen, als hij toch alleen een filmpje kijkt?

  • Shirley
   Auteur
   30 maart 2018 / 22:34

   En wij doen het anders. Is goed toch? 🙂 Iedereen moet doen waar hij of zij zich het beste bij voelt. En dit is wat wij prima vinden, vandaar!

  • 31 maart 2018 / 12:17

   Ieder zo zijn eigen manier van opvoeden toch? Zo lang een ouder zichzelf er maar prettig bij voelt.

   Skyler gaat wel hard zeg qua ontwikkeling, jeetje. Ik las dat de logopedie ook goed zijn vruchten afwerpt wat natuurlijk heel fijn is. Straks heeft niemand meer moeite om hem te verstaan, wat hem misschien (onbewust) ook wel frustratie scheelt. En wat lief dat hij zo close is met zijn broertje, maar nu ook eigen vriendjes kiest. Kleine mannetjes blijven helaas niet klein :(.

 5. eva
  4 april 2018 / 06:34

  Leuk om te lezen. Onze jongens zijn ongeveer even oud!