(~215 B)
5 x je kinderen meer naar buiten krijgen

5 x je kinderen meer naar buiten krijgen

Buitenspelen is onwijs gezond en goed voor een kind. Lekker de energie eruit, de natuur leren kennen, spelen met andere kinderen, klimmen en klauteren, zelfvertrouwen opbouwen door uit de comfortzone te stappen, vitamine D opsnuiven, spelen met de natuurlijke materialen bevordert de creativiteit en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar niet ieder kind is even enthousiast als het naar buiten moet. Zelf was ik ook een binnenkind en eigenlijk ben ik nu ook nog wel een grote huismus. Toch probeer ik steeds vaker naar buiten te gaan, mezelf de tuin in te trekken tijdens de zomermaanden en meer met de jongens op pad te gaan. Maddox heeft daar nooit moeite mee en wil eigenlijk al naar buiten zodra hij zijn ogen opent. Skyler vindt het allemaal iets minder leuk. Daar moeten we wel echt activiteiten voor bedenken, om hem mee te krijgen. Sommige dingen werken beter dan andere. Ik deel vijf tips met jou om de kinderen mee naar buiten te krijgen. Voor ons werkt dit in ieder geval.

1. Maak het buiten aantrekkelijker

De speeltuin voor de deur van ons huis is niet zo mega interessant en onze jongens gaan daar soms wel spelen, maar echt wild worden ze er niet van. De tuin vinden ze wel leuk, en dat komt voornamelijk door de trampoline. Een ander speeltoestel, zoals bijvoorbeeld een schommel of een glijbaan, zal ook zeker voor meer aantrekkingskracht zorgen. Als je een grote tuin hebt, kun je voor een waanzinnig speelparadijs van Fatmoose gaan, maar ze hebben ook kleinere speeltoestellen voor als je iets minder ruimte hebt. Een speelhuisje of een trampoline is altijd een schot in de roos. Mijn jongens willen na ons skelteravontuur op de camping een eigen skelter en daar ben ik nog over na aan het denken, maar ik weet zeker dat ze daarmee veel vaker en langer buiten zijn. We kunnen het helaas alleen niet kwijt in de schuur, dus daar moeten we iets op verzinnen.

2. Wandelen en het leuker maken

Mijn jongens vinden het eigenlijk altijd wel leuk om een stukje te wandelen, maar ik hoor van mensen om me heen en op social media, dat dat niet altijd het geval is. Maak het dan leuker! Je kunt online verschillende bingo-kaarten van de natuur printen, je kunt speurtochten zoeken, geocatching dowloaden en op zoek naar schatten. Hier doet het al wonderen om te zeggen dat ze met de step en/of fiets mee mogen. Of koppel er een andere activiteit aan vast door bijvoorbeeld te zeggen: ‘we gaan eerst lekker door het bos wandelen en dan eindigen we bij het pannenkoekenrestaurant.’ Altijd een leuke weekendactiviteit.

3. Ga eens naar een camping, ook als je er niet staat

Een camping is een groot speelfestijn, als je het mij vraagt. We hebben ontdekt dat onze kinderen ook heel blij worden van een bezoek aan een camping zonder dat wij daar staan. Zo hebben we heerlijk gewandeld en gespeeld op camping Bakkum toen het dicht was en zijn we laatst een kijkje gaan nemen op camping De Lakens, waar de jongens uren in de speeltuin gespeeld hebben en we de middag afsloten met patat in het restaurant. Een nieuwe omgeving zorgt voor nieuw speelplezier.

4. Ga op expeditie

Neem een andere route door het bos en kies bijvoorbeeld voor een kabouterpad. Ga op zoek naar een leuk blotevoetenpad of kies een wandeling uit door een natuurgebied en volg de pijlen. Maddox vindt het onwijs leuk om een route door het bos te lopen en alle pijlen te spotten. We hebben ook wel eens een smal paadje in het bos gevonden en dat vonden de jongens ontzettend leuk. Maak een natuurtas met daarin een verrekijker, insectendoosje en vergrootglas en maak het op die manier leuker. Ik heb ontdekt dat zolang de kinderen iets te doen hebben, ze het eigenlijk al vrij snel leuk vinden buiten.

5. Spreek lekker buiten af!

Tijdens een playdate kun je prima naar buiten, je kunt met vrienden en familie afspreken bij een eetgelegenheid met speeltuin, een wandeling maken met een vriendin en de kinderen is altijd een goed idee, ga lekker picknicken met een aantal mensen of zoek meer het vermaak op, door een dierentuin te bezoeken of naar een kinderboerderij te gaan. Ook het strand vind ik altijd heerlijk en het lukt me vaak om de kinderen mee te krijgen. Lekker spelen, rennen en gek doen. Voordat je het weet ben je weer een paar uur buiten, hebben jullie allemaal een frisse neus en gaan de kinderen heel blij en uitgeblust naar bed. Heb jij een avondje op de bank verdiend!

Delen:
Secured By miniOrange