(~215 B)
5 leermomenten uit 2020

5 leermomenten uit 2020

Wat een gek jaar hebben we. Ondanks dat het nog een paar weken duurt tot we ons in 2021 bevinden, kan ik het niet laten om al een beetje vooruit te kijken én terug te blikken. 2021 wordt een bijzonder jaar; mijn eerste boek komt uit en Maddox gaat starten op de basisschool. Daarmee sluiten we een periode af en komt er voor mij misschien wel een mogelijkheid om op zoek te gaan naar een leuke, passende baan. Of misschien krijg ik er wel een freelance opdracht bij en vind ik de situatie nog heerlijk zoals ‘ie is. Hoe dan ook: het gaat een mooi en bijzonder jaar worden met sowieso het boek als hoogtepunt.

Afgelopen jaar zat vol met leermomenten. Het is een jaar waarin ik meer dan ooit naar binnen keerde en waar ik nu nog heel erg zit. Ik ben heel erg bezig met de vragen ‘wat wil ik?’, ‘wat zijn mijn komende doelen?’, ‘hoe kan ik mezelf blijven uitdagen?’ en andere zaken omtrent zelfontwikkeling. Mooi, vermoeiend en interessant, het zorgt ook voor een hoofd vol en ik merk dat ik er een tikkeltje onrustig van word. Zal vast allemaal bij het proces horen. De laatste maanden stonden voor mij enorm in het teken van uit mijn comfortzone stappen en andere dingen proberen. Misschien ben ik stiekem wel al een klein beetje bezig met het roer omgooien. Zo voelt dat echt, ook al zijn het voor de buitenwereld maar kleine stappen die ik neem. Er is een transformatie gaande en ik ben benieuwd hoe de komende jaren eruit gaan zien.

Vandaag wil ik de leermomenten met jullie delen die als eerste in me opkomen. Het zijn er een hoop, maar vijf daarvan wil ik met jullie delen.

Een nieuwe uitdaging zorgt voor nieuwe energie

Een paar maanden geleden vond ik op My Lovely Notebook een fantastische vacature. Het was voor twee dagen per week bij haar op kantoor en ik voelde me direct aangesproken. Echter, het kantoor staat in Nuenen en dat was voor mij niet haalbaar op dat moment. Toch trok ik de stoute schoenen aan en vroeg ik Juliëtte van My Lovely Notebook of ik niet iets voor haar kon betekenen. We hebben een paar keer via Zoom met elkaar gesproken en inmiddels schrijf ik alweer een aantal weken haar nieuwsbrief. Ontzéttend leuk! Ik vind het fijn om naast mijn eigen werkzaamheden voor iemand anders aan de slag te gaan en dit zorgt voor veel energie.

Wat ik zo ontzettend fijn vind is dat ik met iemand kan sparren. Ik krijg opdrachten doorgestuurd, kan overleggen, er kijken mensen mee en ik ontvang feedback. Ik wist niet dat ik daar zoveel waarde aan zou hechten. Ik vind de afwisseling ontzettend leuk en toch ook wel fijn dat ik uit mijn blogbubbel kruip om dit te doen. Juliëtte laat me lekker alles uitzoeken en ik kan hier en daar experimenteren met opmaak en programma’s. Zo ben ik inmiddels bekend met het programma Active Campaign, werken we qua taken en planning met Asana en heb ik mezelf een aantal uur verloren in Canva. Echt heel fijn en zeker mooi als uitbreiding van mijn kennis.

Acer Swift 3

Via Coolblue heb ik een prachtige Acer Swift 3 laptop ontvangen. Nu mijn iMac kuren vertoont en ik alles aan het opslaan ben op OneDrive, werk ik erg graag op een laptop als vervanging. Gelukkig kan ik erg goed met Windows omgaan omdat we boven ook nog een Windows-computer gebruiken. De nieuwste versie, Windows10, staat op deze laptop van Acer en ik ben er erg over te spreken. Het is mooi vormgegeven, de laptop werkt mega snel en door de AMD Ryzen processor kan ik gemakkelijk grote programma’s gebruiken zoals Photoshop. De laptop heeft een gewicht van iets meer dan een kilo en is slechts 18mm dik waardoor ik hem fijn mee kan nemen. Als de horeca open is werk ik graag buiten de deur, maar ik vind het ook erg prettig om ergens een werkplek te huren zoals afgelopen week aan het strand. Ik heb eerst fijn een wandeling gemaakt en ben vervolgens naar het hotel gelopen om in te checken. Dan is het fijn dat ik niet met een mega zware laptop in mijn tas loop, aangezien ik nog veel meer spullen meesleep. Een notitieboek en fles water wegen bij elkaar ook al wat. Bovendien ben ik moeder ( 😉 ) en zoals mede-moeders weten, heb je heel wat spullen in je tas zitten als je kids hebt. Als ik zo’n moment buiten de deur heb en eerst begin met wandelen, wil ik daarna geen tijd meer verliezen aan updates, inloggen en andere zaken. Met Windows Hello heeft de laptop met een vingerafdruk genoeg en kan ik direct aan de slag. Ook handig als je tijdens hoorcolleges of vergaderingen direct aan de slag wil om mee te schrijven. Ik heb heel fijn 5000 woorden voor mijn boek geschreven en ook via Canva nog een afbeelding gemaakt voor My Lovely Notebook. Deze lichtgewicht rakker kan een heel hoop werkzaamheden aan. Ik ben hem de laatste dagen ook steeds vaker kwijt aan Raymond. Ondanks de andere twee laptops in huis, inclusief een van zijn werk, pakt hij vaker de Acer Swift omdat hij deze zo prettig vindt werken. Het fijne heldere scherm, prettige formaat en de snelheid spreken hem enorm aan.

De laptop van Acer is dun, is 14 inch en werkt dus lekker snel. Hij heeft me nog niet in de steek gelaten. Een verademing, vergeleken mijn jarenoude iMac die constant hapert als ik iets wil opslaan. Is niet goed voor je gemoedstoestand als je aan een boek werkt, kan ik je vertellen.

Dat boek is trouwens ook een fantastisch iets in mijn leven. Ik vind het zo ontzettend fijn om te schrijven en hiervoor moet ik weer een heel andere hoek van mijn schrijven ontdekken. Lastig, maar heel erg tof. Ik heb inmiddels een redacteur die met me meeleest en daar leer ik onwijs veel van. Al met al zijn het boek en mijn werkzaamheden voor My Lovely Notebook echt de dingen die ik nodig had om me uit mijn negatieve spiraal qua werk te halen. Mommyhood is fantastisch, maar alles gaat wel op de automatische piloot en ik vind het fijn om er een nieuwe uitdaging naast te hebben. Inclusief mensen die me feedback kunnen geven. Kom ik gelijk bij mijn tweede punt…

Feedback ontvangen is heel erg fijn

Eigenlijk ben ik een heel slechte ondernemer want juist door mijn andere werkzaamheden naast Mommyhood, heb ik ontdekt dat ik het fijn vind als er mensen met me meekijken. Ik vind het fantastisch om feedback te ontvangen, terwijl ik daar tijdens mijn school- en stageperiode enorm tegenop zag. Ik vind het prettig om handvatten te krijgen waar ik mee aan de slag kan en waardoor ik me verder ontwikkel. Ik heb jarenlang  geschreven wat ik zelf wilde en dat is prima, maar ik merk dat ik door de feedback een soort motivatieboost krijg waardoor ik enorm graag met een taak aan de slag ga. Ik zat vol spanning achter de computer toen ik de eerste hoofdstukken van mijn boek had doorgestuurd en was ergens enorm bang voor de reacties. Was het wel goed? Misschien kan ik alles weggooien en moet ik opnieuw beginnen?! Maar toen de mail er uiteindelijk was en ik door de punten heen ging, kwam ik tot het besef dat het juist enorm mooi was wat ik mocht ontvangen. Positieve zaken, maar ook dingen waar ik mee aan de slag kan om het beter te maken.

Een paar weken geleden had ik een coachingsessie en daar kwam dit al een beetje ter sprake. Ik heb al een tijd de comments dicht op Mommyhood en ik mis de reacties best wel. Niet de negatieve, maar zeker wel de gezellige en opbouwende reacties. Ik vond het fijn om tips te krijgen, om jullie denkwijzen te lezen en om af en toe gewoon eens te horen wat voor tofs ik had geschreven. Maar ook heb ik zeker wel eens tips gekregen waar ik iets mee kon doen en waar ik nu nog steeds profijt van heb. Ik heb dus ontdekt dat ik opeens veel waarde hecht aan feedback. Misschien wel omdat ik nu iets zelfverzekerder ben, sta voor mijn kunnen maar erg bereid ben om te groeien. Tijdens mijn jongere jaren op school en tijdens mijn stages werd ik erg onzeker als ik iets hoorde wat minder positief was. Voelde ik me gelijk een mislukking en zag ik erg op tegen nieuwe dingen die ik moest inleveren want ‘dat zal vast ook niet goed zijn’. Nu voel ik dat helemaal niet zo. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe de feedback gegeven wordt. Zolang het opbouwend is, ik er lekker mee aan de slag kan om te groeien en ook wat positieve dingen te horen krijg, ben ik helemaal blij.

Sporten en gezonde voeding doen veel met mijn gemoedstoestand

Begin dit jaar ging het roer om qua sporten en eten. Daar heb ik al mega veel over verteld dus ik hou het hier kort. Deze maanden voelde ik me zo ontzettend goed! Ik haalde veel energie uit mijn activiteiten en ik voelde me heel erg gezond en prettig. Het is fijn om sporten en voeding niet meer te koppelen aan afvallen maar om het puur te zien als goed voor jezelf zorgen. Dat kan namelijk óók, mocht ik ontdekken haha. Nog steeds vind ik het op sommige dagen lastig en denk ik ‘er mag nog wel vijf kilo af’, maar veel vaker voel ik me goed over mezelf en heb ik zin om te sporten omdat het mij goed doet. Eten zal altijd wat lastig blijven, maar ik kan wel zeggen dat de afgelopen maanden een balletje is gaan rollen en dat ik me fijn voel bij deze handelingen. Een leerproces waar ik doorheen ga, zullen we maar zeggen. Het sporten heb ik in ieder geval weer gevonden; ik ga een aantal keer per week, experimenteer qua oefeningen en lessen en vind het fijn om mezelf uit te blijven dagen. Het hoort echt bij mijn week en het helpt ook zeker dat ik me vanwege Corona moet inschrijven. Laten ze dat er maar lekker in houden!

Me-time is cruciaal voor mijn energieniveau

Ik zal niet ontkennen dat ik afgelopen jaar best heftig vond met al die sluitingen en het thuiswerken. In maart zag ik het allemaal somber in, toen Mark Rutte aankondigde dat de scholen gingen sluiten en iedereen zoveel mogelijk thuis moest blijven. Thuis? De hele dag? Met iedereen om me heen? Ik heb echt mijn weken opnieuw moeten leren plannen en ben heel bewust op zoek gegaan naar momenten voor mezelf. Wandelen, buiten de deur werken op momenten dat dat toegestaan was, aangeven wanneer ik even alleen wilde zijn, meer sporten. Ik merk ook dat ik enorm veel waarde hecht aan de horeca en dat ik daar meer gebruik van maak dan ik dacht. Even een koffie halen onderweg is voor mij al een cadeautje en iets waar ik van oplaad. Met een vriendin lunchen vind ik heerlijk en ergens buiten de deur kunnen zitten met mijn laptop is een traktatie. De eerste weken tijdens de lockdown vond ik dan ook vreselijk en liep ik helemaal leeg. Vorige week voelde ik ook dat ik enorm aan het leeglopen was en dat tijd voor mezelf, naast het sporten, erbij inschoot. Ik heb direct een hotelkamer geboekt aan het strand waar ik heerlijk kon uitwaaien en werken. Dat heeft me absoluut veel goeds gedaan. Ik heb meer dan ooit doen inzien dat tijd voor mezelf mega belangrijk is en dat ik daar echt iedere week naar moet handelen. Tijd voor mezelf inplannen voordat ik de rest inplan. Een rondje wandelen doet me al goed, maar het kan ook zijn dat ik met een boek op de bank plof terwijl Raymond met de jongens naar buiten gaat. Het is fijn voor onze relatie dat hij meer thuis is, maar het alleen zijn vind ik ook heel prettig. Daar moeten we waakzaam op blijven want dat doet me heel erg goed en daar laad ik van op.

Ik wil blijven leren

Mijn Nima-studie heeft echt iets aangewakkerd bij me. Ik vond het heerlijk om nieuwe dingen te leren en mijn hoofd meer te laten werken. Misschien dat ik iets van digital marketing wil gaan doen zodra mijn boek klaar is en Maddox naar school gaat. Maar ook dingen leren door boeken te lezen en door te experimenteren zoals ik nu voor My Lovely Notebook doe, vind ik fantastisch. Ik moet mezelf blijven uitdagen, anders ga ik al snel op de automatische piloot. Kan ook heerlijk zijn, mits ik er maar iets bij heb waar ik alert en scherp voor moet blijven. Ik vind het fijn om te leren, aantekeningen te maken en nieuwe dingen te ontdekken. Een extra diploma is altijd fijn, maar gewoon leren vanuit boeken vind ik ook al mega interessant. Maak ik nu te weinig tijd voor, dus dat gaat op mijn doelenlijst voor 2021.

Al met al is 2020 een uitdagend en inspirerend jaar. Veel geleerd, veel gedaan en veel ontdekt. Ik ben eigenlijk wel klaar voor een nieuw, fris jaar!

Delen:
Secured By miniOrange