(~215 B)
Vier simpele spaartips voor iedereen

Vier simpele spaartips voor iedereen

Sparen is iets wat iedereen wel zou willen doen. Sommigen zijn heel goed in sparen en hebben hiermee ook een flinke spaarrekening opgebouwd, terwijl anderen nog wel wat meer kunnen leren. Ik hoor bij de laatste categorie. Ik vind het nog best moeilijk maar heb sinds afgelopen jaar verschillende potjes geopend bij mijn bank om zo mijn geld naar de juiste dingen weg te zetten. Niet volgens profit first waar iedereen het tegenwoordig over heeft, maar gewoon heel simpel een inkomende rekening, eentje voor de belastingdienst, een uitgavepotje voor bijvoorbeeld kleding en een spaarrekening waar ik niet meer aan wil komen. Ik heb wat spaardoelen gezet en ga daar de komende maanden fanatieker mee aan de slag. De volgende tips zijn ook erg makkelijk te volgen en zullen ervoor zorgen dat je in een mum van tijd toch best wat geld gespaard hebt, zonder dat je het door hebt.

Contant geld sparen

Het gebruiken van spaarpotten lijkt wel echt iets van vroeger. Maar waarom eigenlijk? Het is een erg makkelijke manier om wat geld opzij te leggen en het te sparen, zonder dat je makkelijk in de verleiding komt om het uit te geven. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Je kan afspreken om bijvoorbeeld al het kleingeld dat je in handen krijgt in de spaarpot te doen. Voor de een is dit vrij vaak, maar misschien kom je tegenwoordig bijna nooit meer aan kleingeld.

Wat je dan kunt doen, is met jezelf afspreken om periodiek wat geld te pinnen. Dit kan elke week vijf euro zijn, of elke maand een tientje. Wat je maar wil. Of: vraag bijvoorbeeld elke keer dat je boodschappen doet om vijf euro bij te pinnen. Doe dit natuurlijk alleen als je hier ook financieel de ruimte voor hebt. Het is wel echt een snelle manier om aan contant geld te komen, en dit zo op te sparen zonder dat je er veel van merkt. Heb je geen spaarpot? Je kan bijvoorbeeld ook het glas van lege geurkaarsen gebruiken. Ik vind dit ook erg leuk voor de kinderen, om het zo tastbaarder te maken. Let op: wil je echt honderden euro’s gaan sparen, dan is een rekening openen natuurlijk een stuk prettiger. Dit is vooral een goede manier voor etentjes, die ene mooie jurk of bijvoorbeeld een uitje.

Rond bedragen af naar boven

Deze manier van sparen kost wat moeite, maar is het uiteindelijk helemaal waard. Heb je precies €13,45 uitgegeven bij de supermarkt? Maak die 55 cent dan over naar je spaarrekening. Als je elk bedrag op die manier naar boven afrondt en het verschil overmaakt naar je spaarrekening, zal je merken dat je binnen no-time veel meer geld hebt gespaard dan je denkt. Het zijn zulke kleine bedragen, dat je het amper merkt. Misschien gaat het niet snel, maar effectief is het wel. En iedere dag bijvoorbeeld een euro is toch ook weer 365 euro per jaar extra.

Zet een doel

Het vaststellen van een doel zal enorm helpen als je aan het sparen bent. Niet een doel in bedrag, maar een doel wat je gaat doen met het geld. Misschien spaar je voor een nieuwe laptop, een vakantie of een nieuw spel voor je kind voor de Nintendo. Zo ben ik nu aan het bedenken wat ik voor mezelf als beloning wil kopen als mijn boek definitief naar de drukker is en wil ik daar een extra potje voor openen. Heb je een doel en heb je dit bedrag in je achterhoofd, zal je ook meer gemotiveerd zijn om dit doel te bereiken. Bovendien kan ik een doel stellen qua bedrag bij de potjes en het werkt motiverend om dat balkje te zien verschuiven naarmate je dichter bij je doel komt.

Zet een automatisch spaardoel aan

Dit vind ik sowieso een hele fijne: zet een automatisch spaardoel via jouw bank. Dit kan per week, per maand of zelfs per kwartaal. Misschien wil jij wel elke week een tientje sparen, of maandelijks bijvoorbeeld 100 euro. Kijk wat voor jou haalbaar is, stel het in en je hebt er geen omkijken meer naar!

Delen:
Secured By miniOrange