(~215 B)
Donnie voor meer diversiteit en inclusiviteit

Donnie voor meer diversiteit en inclusiviteit

‘Donnie draagt graag jurken. Zijn vriendjes begrijpen dat niet. In de kast van zijn moeder ontdekt hij een wondere wereld vol feest en avontuur. Een kleurrijk (voor)leesboek geschikt voor kinderen van drie tot honderd jaar.’ Ik was direct nieuwsgierig toen ik het persbericht las waarin dit de eerste zin was. Donnie is het eerste boekje uit een serie kinderboeken. Door middel van spannende verhalen brengt Donnie gesprekken op gang over diversiteit, inclusiviteit en andere relevante en eigentijdse onderwerpen. En dat is mooi. Heel mooi!

Voorleesboeken en prentenboeken zijn voor kinderen de eerste kennismaking met de wereld en hebben grote invloed op het nog te vormen wereldbeeld. Er wordt te vaak een standaard gecreëerd die voor veel kinderen niet opgaat. ‘Het wordt tijd dat een inclusief, divers en breed verhaal vertellen de standaard wordt’, aldus Lisa Maschhaupt. Zij is oprichter van stichting UNBOXED, ten behoeve van zelfacceptatie onder kinderen en jongeren. Met als uitgangspunt dat iedereen zichzelf mag zijn wil ze de wereld een stukje mooier, verdraagzamer en kleurrijker maken. Samen met illustrator Sasa Ostoja bedacht zij Donnie. Sasa heeft met zijn 15 jaar ervaring een humoristische, eigenzinnige en kenmerkende stijl ontwikkeld. Door middel van zijn dierlijke karakters, die hij op fabelachtige wijze in gevaarlijke en oncomfortabele situaties plaatst, zien we zijn reflectie op de huidige maatschappij terug.

In deze tijd van positieve verandering helpt Donnie kinderen (en ouders) op een speelse manier kijken naar de wereld om hen heen. Een inclusief en breed verhaal, waarin plek is voor iedereen. Ik vind dat heel erg mooi en omdat het onderwerpen zijn waar we heel wat verschuivingen zien ontstaan momenteel, denk ik dat Donnie een mooie introductie bij kinderen gaat zijn.

Het boekje Donnie is verkrijgbaar via hun eigen webshop. Omdat we nu met zijn allen thuis zitten en soms ietwat wanhopig op zoek zijn naar leuke dingen om te doen met kinderen, hebben de bedenkers van Donnie nu gratis online een Donnie lock-down spel & kleurplaten beschikbaar gesteld via www.donniestories.com. Het spel sluit aan op het boek en kun je dus pas spelen als je deze hebt aangeschaft. De kleurplaten zijn vrij te downloaden. Ik vind vooral de droomwereld echt te gek en ga deze een paar keer uitprinten voor de jongens. En voor mezelf, want ik hou van dit soort platen en initiatieven. Dit artikel is niet gesponsord; ik ben van mening dat je dit soort mooie initiatieven moet supporten! Wie weet zorgt dit voor een fijn moment met de kinderen samen, in deze toch wel onrustige en gekke tijd.

Delen:
Secured By miniOrange