(~215 B)
Tips voor thuiswerken met kinderen

Tips voor thuiswerken met kinderen

De situatie is klote maar we veranderen er helaas niks aan. De meeste mensen moeten thuiswerken en met de scholen en kinderdagverblijven op slot, zijn we toch echt aangewezen op onszelf. Wat een luxe dat we daar normaal wel gebruik van kunnen maken! We zitten pas op dag 1 van de sluiting en ik merk nu al dat ik moet gaan puzzelen. Het komt allemaal wel goed want ik ben ‘slechts’ blogger die zelf kan beslissen wat er wanneer online gaat komen waardoor ik echt in een luxepositie verkeer (alhoewel het ook even drama is dat de opdrachten nihil zijn), maar toch moeten we dingen gaan bedenken om de ruimte te creëren om aan de slag te gaan. Lastig, maar niet onmogelijk. Normaliter werk ik op maandag en dinsdag alleen thuis, maar ook op woensdag en donderdag krijg ik af en toe wat werk gedaan. En ja, dan zijn de kinderen thuis. Dit zijn mijn tips. Ze zijn zeker niet allemaal optimaal, maar dat is de hele situatie op dit moment ook niet. Wie weet heb je er iets aan!

1. Zorg voor een heldere planning! Als ik weet wat ik wil gaan schrijven zodra ik achter de computer kruip, krijg ik veel sneller iets gedaan. Ik ga direct aan de slag en hoef niet eerst tijd te verspillen door te brainstormen. Die tijd hebben we even niet. Als je de avond van tevoren even helder op een rij zet wat je zoal moet doen, kun je je kostbare tijd achter de computer goed benutten. Van tijd tot tijd een planning maken is misschien niet haalbaar, maar een aantal dingen opschrijven die je moet doen is natuurlijk altijd mogelijk. Blijf wel realistisch qua tijdsbestek en maak de lijst niet zo lang, dat je van 8 tot 6 achter de computer moet zitten om alles te kunnen voltooien.

2. Zoek de momenten op dat jouw kinderen slapen. Ik kies er altijd voor om ’s avonds niet te werken, maar op dit moment heb ik gewoon geen keuze. Ik moet de laptop gaan openen ’s avonds om wat blogs te schrijven of aan mijn boek te werken. Heb jij nu kinderen die wat later wakker worden? Zorg dan dat je de ochtend benut en lekker vroeg de wekker zet. Als je om 06.00 uur aan de slag gaat en je kinderen rond 08.00 uur wakker worden, heb je er toch twee heerlijke focusuren op zitten. En ja, ik snap het heel goed dat als je nachtbrakers hebt, de uren extra slaap heilig zijn. Kies dan voor een uurtje in de avond om extra werk te verzetten. Enne, wie weet heb je de mazzel dat je nog een kind hebt dat slaapt tussen de middag. Met een heldere planning kun je zo een aantal to do’s afvinken. Ik lees op veel sites dat je je werkuren moet aanhouden en daarbuiten je werk moet stoppen, maar met kinderen is dat niet altijd haalbaar.

3. Schermtijd! We kunnen er lang of kort over praten maar de iPads, televisie, Nintendo’s en telefoons zijn nu eenmaal redmiddelen. Zet een film aan, laat ze een spelletje spelen of parkeer ze met een koptelefoon en iPad op de bank, en je hebt opeens een uurtje (een half uurtje is ook oké) om werk te verrichten.

4. Nu de meeste mensen thuis moeten werken, is de kans aanwezig dat je samen met je partner thuis bent. Probeer met een schema elkaar een beetje af te lossen. De een werkt twee uur full focus in de ochtend; de ander pakt wat uurtjes in de middag. Is zeker niet voor iedereen haalbaar vanwege partners die nog wel aanwezig moeten zijn op de werkvloer of voor alleenstaanden, maar mocht je dit wel kunnen doen is het tijd om deze kans te benutten.

5. Hou het speelgoed afwisselend zodat de kinderen zichzelf goed kunnen vermaken en jij ruimte krijgt om aan de slag te gaan. Ik weet van het kinderdagverblijf dat ze veel speelgoed klaarzetten in sommige hoekjes en zelf wisselen we ook vaak speelgoed van boven naar beneden en andersom. De kinderen spelen ook wat vaker boven en ik ben zelfs even naar de Action en boekwinkel geweest voor wat extra vertier. Meer knutselspullen, wat nieuwe blokken om mee te bouwen, een leuk tekenblok, een leesboek en wat invulboeken voor Skyler. De frisse wind kan voor wonderen zorgen waardoor er meer tijd voor jouw werk vrijkomt.

6. Probeer te werken in blokken van een uurtje. Ik merk dat dat hier echt de max is voor de kinderen. Een uur achter de computer en daarna weer even aandacht voor de jongens. Als zij die aandacht krijgen, zullen ze je misschien ook de ruimte gunnen om daarna weer aan de slag te kunnen. Bouw in die pauzes treinbanen zodat ze er daarna mee kunnen spelen als je weer gaat werken, ga puzzelen, even rennen of spelen buiten. Neem genoegen met de tijd die je kunt werken, de situatie is nu eenmaal een beetje rot. Voor oudere kinderen kan het helpen om heel duidelijk een schema op te hangen, zodat hij of zij ook weet wanneer het tijd voor jou is om aan de slag te gaan.

7. Ga samen werken met je kinderen. We zullen de komende weken gewoon dingen voor school moeten blijven doen dus we lassen zeker samenwerkmomenten in; ik achter de computer om even te schrijven en Skyler aan de slag met schoolwerk dat hij van de juf krijgt en wij voor hem opzoeken. Voor Maddox pak ik dan de klei of de kleurpotloden. Zo hebben de kinderen toch het idee dat je samen met iets bezig bent. Zorg alvast voor drinken, wat lekkers en ga aan de slag.

8. Als het mogelijk is (in goede gezondheid en zolang de adviezen het toelaten) kan het fijn zijn om hulp in te schakelen. Denk aan een oppas, maar ook aan een vriendin die in hetzelfde schuitje zit. Als jouw werk veel van je vraagt, is het misschien handig om elkaar af te lossen en elkaars kind op te vangen zodat er toch werk verricht kan worden.

9. Accepteer de situatie. Ik vind het momenteel lastig om mijn eigen tijd in te leveren maar hé, we kunnen er niks aan veranderen. Ik moet het even doen met minder tijd, met minder momenten voor mezelf, zonder uitstapjes naar cafeetjes waar ik aan de slag kan met mijn werk, mijn planning omgooioen. Het is nu eenmaal roeien met de riemen die ik heb en als er dan even geen blog online komt, dan is dat even zo. Moet ik ’s avonds aan de slag? Ook even prima. Werk je in loondienst, blijf dan communiceren met je leidinggevende en hou elkaar op de hoogte. Wat wordt er van je verwacht, is dat haalbaar, is er begrip voor de situatie thuis, etc?

Het is even niet anders.. Heel veel succes mede-ouders!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 17 maart 2020 / 06:35

    Wel goede tips, het lijkt me vrij lastig. Ik ben de komende weken ook thuis. Ik werk normaal gesproken als nanny.

  2. Ivy
    17 maart 2020 / 15:50

    Ik zou niet al teveel externe oppas inschakelen nu, aangezien de contacten geminimaliseerd moeten worden. Wij werken om en om thuis. We halen onze uren niet, maar veel werkgevers regelen wel wat en anders kun je kortdurend zorgverlof aanvragen.

Secured By miniOrange