(~215 B)
Skyler volgen via een app

Skyler volgen via een app

Tijdens het intakegesprek bij het kinderdagverblijf werden we geïnformeerd over een app waar ze over een tijdje mee gingen werken. Via deze app houden de leidsters het dagschema van je kindje bij en kun je als ouder zijnde inloggen om te kijken hoe het hem of haar vergaat. In eerste instantie was ik niet zo heel enthousiast omdat ik Skyler wat meer los wilde laten en echt niet continu online wilde zijn om te kijken wat er daar gebeurt. Je moet nu eenmaal vertrouwen hebben in de mensen op het kinderdagverblijf en je hoort aan het einde van de dag wel hoe de dag is verlopen. Ik ben zo’n controlfreak die het liefst met een videoscherm mee wil kijken. Niet omdat ik de mensen niet vertrouw, maar omdat ik het leuk vind om te zien wat Skyler zoal doet en hoe hij zich gedraagt. En ja, daar wilde ik toch niet de hele dag mee bezig zijn. Aan het einde van de dag hang ik dan ook aan de lippen van de leidsters om te horen hoe de dag verlopen is. Maar mijn vriend wist me te overtuigen; ‘aan het einde van de dag log je in en kun je precies zien hoe Skyler heeft geslapen en gegeten. Superhandig, want zo kun je daar ’s avonds weer op inspelen!’ En ja, daar had hij wel gelijk in. Skyler is aan het oefenen met vast voedsel wat nogal moeizaam gaat en wil overdag nog weleens rare slaaptijden hanteren waardoor hij ’s avonds de ene keer op instorten staat en de andere keer hyperactief thuis komt. Vorige week was het officiële moment dat het kinderdagverblijf met de app ging werken en ik kreeg dan ook een e-mail met daarin de inloggegevens. Na drie dagen moet ik terugkomen op mijn eerdere reactie. Want wat is dit eigenlijk interessant en leuk! De controlfreak in mij is helemaal in d’r sas.

Via de app houdt het kinderdagverblijf bij wat Skyler eet, wanneer hij slaapt, wanneer hij binnen is gekomen, wanneer hij weggaat en andere activiteiten. Bovendien kunnen ze foto’s uploaden die wij weer kunnen zien. Ik merk dat de leidsters nog even moeten wennen aan het systeem en regelmatig dingen vergeten in te voeren, maar over het algemeen staan de belangrijkste dingen zoals slapen, zijn fles en eten erin. Ik had me voorgenomen om alleen aan het einde van de dag een blik te werpen in de gegevens, maar stiekem ben ik regelmatig aan het refreshen om te zien of er weer iets leuks tussen staat. Ik vind het leuk om te zien hoe Skylers dag daar verloopt en zie dat hij toch wel een ander ritme heeft dan hier thuis. Daarnaast eet hij daar een stuk beter, wat ik weer kan wijden aan de andere kindjes om hem heen. Dan kun je natuurlijk niet achterblijven en moet je alles nadoen.

Zo kunnen mijn vriend en ik zien dat Skyler iedere keer tussen half 9 en 9 uur binnenkomt en tussen half 6 en 6 uur naar huis gaat. Natuurlijk zijn we daarvan op de hoogte omdat we hem zelf brengen en halen, maar het is leuk om te zien hoe lang hij ongeveer daar doorbrengt op een dag. Hij mag tussen half 8 en half 10 binnenkomen en het zou dus iets eerder kunnen, maar ik wil dat hij thuis rustig wakker kan worden en nog rustig zijn pap kan eten alvorens hij in de autostoel wordt gezet om weggebracht te worden. Negen van de tien keer moet ik hem al wakker maken en omdat ik flexibel ben met mijn werk hebben we geen haast. Daarnaast zie ik regelmatig dat hij vlak na zijn koekje, zo rond 10 uur naar bed gaat. Dat is best snel, aangezien hij hier vaak een uurtje later gaat. Misschien omdat hij dus ’s ochtends ook wat eerder wakker is en daar natuurlijk veel indrukken op doet. Hij slaapt dan meestal twee uur, best lang voor zijn doen! Ook ’s middags zijn zijn slaaptijden een beetje door de war geschopt en daar lopen wij ’s avonds vaak tegenaan. Slaapt hij hier thuis vaak rond 3 of 4 uur een uurtje; gaat hij daar rond half 2 of 2 uur al naar zijn bed. Thuis slaapt hij langer dan daar, want op het kinderdagverblijf haalt hij de drie kwartier vaak niet eens. Dat zorgt ervoor dat hij super moe is zodra we hem ophalen en dat hij ’s avonds toch wel eerder naar bed gaat. Niet erg, maar wel iets om rekening mee te houden. Of misschien om thuis ook eens te proberen? Alhoewel hij hier nog wel echt lekker druk aan het spelen is op dat tijdstip. Daarnaast bewijst dit nog eens dat Skyler nog niet toe is aan slechts één slaapje. Hij heeft absoluut zijn ochtenddutje nodig gezien het feit dat hij daar vanaf 10 uur toch zo’n anderhalf a twee uur nog ligt te pitten. Het zijn interessante dingen waar ik met de leidsters weer over kan spreken aan het einde van de dag. Want met de app is alles vastgelegd, terwijl het normaal mondeling ging en de tijden ‘ongeveer’ waren. Aan boekjes doen ze hier namelijk niet.

Naast het slapen kan ik ook Skylers eetpatroon zien. En dat hij daar wel brood eet en hier thuis niks van brood wil hebben is toch wel opmerkelijk, haha. Daarnaast kan ik veel van de leidsters leren en heb ik bijvoorbeeld gezien dat hij uit een tuitbeker leert drinken en ’s middags een lekker bakje (vanille)yoghurt krijgt. Sinds kort hebben we dat hier ook ingevoerd en hij smult ervan. Door dit alles kan ik zijn schema thuis aanpassen op het schema daar. Het slapen is dus even een puntje van oplettendheid, maar dat wijd ik maar even aan de extra vermoeidheid vanwege het drukke spelen met de kindjes. Of is hij gewoon onrustig en vervelend dat de leidsters hem naar bed schoppen? Morgen toch maar even navragen…

Het is leuk om zo de dag van je kindje te volgen maar soms zit ik wel met gefronste wenkbrauwen te kijken of wil ik gelijk bellen om te vragen of het wel goed gaat. Brood gegeten? Twee uur tussen de middag geslapen? Fruithap om 9 uur ’s ochtends toen ik net weg was? Zo vroeg naar bed? Of opeens zo laat naar bed? Vorige keer sliep hij bijvoorbeeld nog toen ik hem kwam halen. Van de week zag ik dat hij ’s ochtends heel lang had geslapen en ’s middags maar een half uurtje. Ik hield mijn hart vast toen ik hem ging halen en vroeg voorzichtig aan de leidsters hoe het ging. Ik weet hoe hij kan zijn als hij slecht of nauwelijks slaapt. Maar toen hoorde ik dat hij het geweldig had gedaan en heerlijk buiten was wezen wandelen met de hele groep. Vandaar het korte slaapje want hij was te enthousiast van alles en iedereen om zich heen. En eenmaal thuis? Viel hij na het eten als een blok in slaap tijdens ons knuffelmomentje. De hele dag goed gegeten, goed geslapen en zich uitstekend vermaakt. En dat is heel fijn om te weten. Om te lezen dat je kindje plezier heeft gehad, hoe en wanneer hij ook heeft geslapen en gegeten. Ze hebben nu eenmaal toestemming gekregen van me wat betreft alles. Nu nog even meer foto’s en het beter invoeren van alles en ik ben helemaal een gelukkig mens. Kan ik toch nog een beetje die controlfreak in me kwijt op de dagen dat hij er niet is… Vooral op dagen dat de nacht ervoor niet goed is verlopen, heb ik behoefte om te zien hoe het hem vergaat. En oké, ik beloof dat ik steeds iets minder ga kijken. Ook ik moet het nog een beetje leren zonder kind om me heen.

Wat vind jij? Handig of overbodig? Zou jij als ouder zijnde zo goed op de hoogte willen blijven van zijn of haar dag bij de opvang? En als je net als ik weleens met gefronste wenkbrauwen zou zien dat er iets ‘anders’ zou zijn in het eten of slapen; is dat een gespreksonderwerp als je je kindje komt halen? Ik ben daar heel benieuwd naar.

De app heet Bitcare en wordt al door diverse kinderdagverblijven en gastouders gebruikt.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties

 1. Amarens
  3 november 2014 / 16:37

  Bij Djura op het kdv werken ze met schriftjes, dus net ziets, maar gewoon op de oude manier. Wij hadden het geluk dat ons schema thuis redelijk hetzelfde is als op het kdv, zowel vpor eten als slapen. Daarnaast heb ik losgelaten dat echt niet alles gaat zoals ik het wil, dat Djura vast wel eens huilt omdat ze moet wachten, maar dat dat ook goed is omdat ze zo leert geduld te hebben en ook dat niet alles om haar draait. Ik weet dat de leidsters professionals zijn en als er iets is met Djura, ze ons daarover inlichten. Maar ik weet dat het lastig is, het liefst houd ik ook de regie daar in handen. Haha. En ik denk altijd maar, zdlfstandigheid en onafhankelijkheid is godd voor een kind, daar krijgen ze zelfvertrouwen van. Ja, ook al zo jong!:)

  • Shirley
   Auteur
   3 november 2014 / 16:48

   Wat een fijne en eerlijke reactie, dankjewel! Ik merk inderdaad ook dat ik het steeds makkelijker los kan laten wat er daar gebeurt omdat ik het niet kan veranderen, maar dat ik nog wel graag wil weten wat zich er zoal afspeelt, haha. En inderdaad, dat geduld, zelfstandigheid en onafhankelijk vind ik erg belangrijk voor Skyler en ik denk dan ook dat het kinderdagverblijf voor hem een heel goede zet is geweest 🙂

 2. 3 november 2014 / 16:42

  Nou dat lijkt me wel wat! Als je niet wilt hoef je niet te kijken, maar dat de mogelijkheid er is lijkt me wel geruststellend als ouder zijnde. Mijn kindjes gaan dan niet naar het kdv. Het lijkt me dus wel handig. 🙂

 3. Lisanne
  3 november 2014 / 18:51

  Ik krijg van mijn dochter altijd aan het eind van de dag (of soms als ze snel zijn al een half uur nadat ons mam haar heeft opgehaald) een overzicht van wat ze gedaan heeft, wat er gebeurd is, wat opgevallen is en hoe laat ze heeft gedronken en geslapen; via de mail. Het schriftje van nu

 4. 3 november 2014 / 19:42

  Klinkt mij wel handig in de oren. Nu heb ik geen ervaring met kdv’s en zou het zelf wel heel fijn vinden om te weten hoe het gaat…..eigenlijk.

 5. Roos
  3 november 2014 / 19:48

  Wij krijgen aan het einde van de dag een boekje mee waar dan zijn slaapjes, eetmomentjes en zelfs het aantal poepluiers in staan 🙂 helemaal prima, zou niks voor mij zijn om het te kunnen volgen. Bij mijn kdv hanteren ze in principe vaste tijden voor alles, maar passen ze zich ook aan op wat Moos laat zien.
  Ik heb het er met mijn vriend wel eens over gehad om de gopro op Moos zijn hoofd te zetten, gewoon om te zien hoe hij het heeft! Lijkt me heerlijk om dat te zien!
  App is wat mij betreft dus niet nodig!

 6. 3 november 2014 / 20:04

  Wij hebben ook een mapje met alle info over eten/luiers/slapen en een leuk verslagje over hoe de dag gegaan is. dit doen ze bij ons alleen het eerste levensjaar. Super leuk en handig! Soms plakken ze er ook hele leuke foto’s in. Dat is echt een cadeautje 🙂

 7. 3 november 2014 / 20:29

  Klinkt goed! Hier het ouderwetse boekjes en daarin ook veel info en foto’s, erg leuk! Olivia heeft ook echt een tijdje moeten wennen aan het kdv hoor – zo moe en jengelig ’s avonds, terwijl ze toch redelijk sliep op onze thuistijden. Die fruithap om 9 uur is ‘normaal’, ze beginnen de dag op heel veel kdv’s met fruit in de ochtend aan tafel. En dan idd de ochtendslaapjes al en middagslaapjes ook direct na de lunch, kindjes gaat toch meer mee in dat ritme daar, maar het vraagt idd even aanpassing thuis. Ik zie nu alweer op tegen baby 2 die straks van 2 naar 1 slaapje moet. Of het feit dat de baby straks doodmoe is als we thuiskomen en Olivia dan ook aandacht wil en ik eten moet maken, arghhhhhhhh! Haha, maar komt vast goed! 😉

 8. 3 november 2014 / 21:08

  Hmm, ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Aan de ene kant leuk en fijn dat deze mogelijkheid geboden wordt. Maar roept het soms niet alleen maar meer vragen op, waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt? Ik vind de persoonlijke overdracht zoveel fijner. Dan kunnen ze een toelichting geven op bepaalde keuzes. Het is wel erg leuk dat er ook foto’s geplaatst kunnen worden.

  • Shirley
   Auteur
   3 november 2014 / 23:35

   De persoonlijke overdracht is er natuurlijk gewoon! Dit is gewoon een extraatje. Zodra ik Skyler ophaal spreken we altijd even de dag door maar door de app kan ik wel beter voorbereid zijn en eventueel meer naar bepaalde zaken vragen 🙂

 9. 3 november 2014 / 22:20

  Wat een super handige app! Tof dat ze zo met de tijd meegaan. Als ouder bepaal je zelf hoe vaak je wilt kijken. Is je kindje niet helemaal fit dan houd je het vaker bij en andere keren kies je ervoor pas aan het einde van de dag het te bekijken. Het is voor leidsters zelf denk ik fijn om het zo ook goed in overzicht te hebben en het is zo ook makkelijker terug te zoeken

 10. 4 november 2014 / 05:58

  Het klinkt als een handige en logische stap om dit soort dingen nu digitaal bij te houden.

 11. Bianca
  4 november 2014 / 09:19

  Het klinkt heel erg handig, maar ik denk dat het in mij ook de control freak wakker zou maken.. Hier schrijven ze op een bord wanneer ze heeft gegeten en geslapen en doen verder de overdracht mondeling en dat werkt ook prima. De meeste keren bel ik ook even ’s middags om te horen hoe het gaat, vooral omdat ze pas al ziek was en nog niet 100% fit was toen ze weer ging en nu bijvoorbeeld omdat we de borstvoeding aan het afbouwen zijn en ze daar dus ook flesvoeding krijgt voor het eerst en… kortom, er is elke keer wel een reden om even te bellen hoe het gaat 😉 (ze is ook nog wat kleiner, net 4 maanden, dat helpt misschien ook ;-))

 12. Nadia
  4 november 2014 / 11:19

  Lijkt me leuk om te zien als ouder, maar ik zou inderdaad ook moeten opppassen dat ik niet de héle dag door zou checken.

 13. Jackie
  4 november 2014 / 11:22

  Op zich wel handig. Hier is het soms wel eens druk bij het ophalen en niet altijd tijd voor een uitgebreide overdracht. Meestal haalt mijn vriend onze dochter ook op en die vraagt net altijd even andere dingen dan die ik graag wil weten. 😉 Ik vind het zelf dus wel belangrijk dat ze wat bij houden maar de manier waarop maakt me niet zoveel uit. Bij ons op het KDV werken ze met boekjes. Ze schrijven daar iedere dag ook een leuk verhaaltje in over wat ze heeft gedaan, de tijden dat ze gegeten heeft en geslapen en soms doen ze er ook een foto bij in. Voordeel van een boekje vind ik dat je het kan bewaren en dat is wel leuk voor later.

 14. 4 november 2014 / 13:16

  Ik vroeg me af, als ze foto’s van je kindje uploaden, met wat voor toestel worden die foto’s dan gemaakt? Met persoonlijke toestellen van de leidsters? Handig dat je je kindje kunt volgen!

  • Shirley
   Auteur
   4 november 2014 / 13:49

   Ze hebben een mobiele telefoon per groep op het kinderdagverblijf! Ze sturen de ouders ook weleens een Whatsapp berichtje of iets dergelijks 🙂

 15. 4 november 2014 / 15:14

  Het lijkt me echt super, maar aan de andere kant mogen we ook zo obsessief niet zijn… en ik ben ook zo hoor!
  Vesper is vandaag voor het eerst naar het kinderdagverblijf en ik denk constant aan haar! We werken bij ons met een heen-en-weer-schriftje! Wel leuk hoor, zo versieren we elke pagina!

 16. 4 november 2014 / 15:36

  Ontzettend handig!
  Toch zou ik als gastouder zijnde niet met die app willen werken.
  Nu kan ik natuurlijk makkelijker even bellen of whatsappen tussendoor omdat ik persoonlijker contact heb met de ouders, dan wanneer ik bij een kdv zou werken.
  Ik zou denk ik veel te veel op mijn telefoon kijken als ik de kleine man op die manier in de gaten kan houden. Heb ik nog niks aan mijn kindvrije dag 😉

 17. 4 november 2014 / 18:23

  Ik vind het hartstikke handig, maar ik vraag mij dan als ouder zijnde weer af hoe die leidsters al die tijd vinden om die app steeds up to date te brengen. Zijn ze dan wel met je kind bezig? Ik ben zelf leidster geweest en weet hoe druk je het hebt met al die kindjes.

  • Shirley
   Auteur
   4 november 2014 / 18:54

   Er hangt daar een iPad aan de muur waar ze op een kindje kunnen klikken en het dan in kunnen voeren. Ook met terugwerkende kracht. Soms ontbreken er ook gewoon dingen of wordt het dus later bijgewerkt 🙂

Secured By miniOrange