(~215 B)
Review: Kobo Clara e-reader

Review: Kobo Clara e-reader

Alweer een aantal jaar had ik de Kobo Glo HD in mijn bezit, een e-reader die momenteel niet meer te koop is. Kobo komt regelmatig met nieuwe modellen maar omdat deze nog prima zijn werk deed hoefde ik nog geen nieuwere versie. Maar daar was opeens een mail van het pr-bureau van Kobo; of ik de nieuwe Kobo Clara zou willen testen. Maar natuurlijk! Want ondanks dat mijn oude Glo nog prima zijn werk deed, was ik toch wel benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen. Ik heb de Kobo Clara nu alweer een aantal weken in huis en ga jullie er vandaag meer over vertellen.

Allereerst: ik had nooit gedacht dat ik van papieren boeken over zou gaan naar digitaal maar de e-reader heeft alleen maar veel goeds gedaan voor mijn leesgedrag. Ik lees veel meer omdat ik simpelweg veel meer boeken bij me heb. Doordat ‘ie handzaam is neem ik hem ook sneller mee dan een papieren boek. Ik vind het heel erg prettig en als je eenmaal een goed en fijn model te pakken hebt, weet ik zeker dat het voor anderen ook goed kan werken. Toen ik eerst een Sony te leen had van iemand vond ik het verschrikkelijk en greep ik al gauw weer terug naar papier. Maar de Kobo Glo, en nu de Clara, heeft me absoluut over de streep getrokken. Het betekent trouwens niet dat ik nooit meer boeken op papier lees. Sommige exemplaren zijn niet als e-book te koop of ik kom een mooi boek tegen dat ik heel erg graag op papier wil hebben. Boeken die ik wil bewaren om later nog eens te pakken, bijvoorbeeld. Ik loop nog steeds dolgraag in een boekwinkel en als ik een heel mooi boek tegenkom waar ik verliefd op word, neem ik hem mee. Boeken die ik slechts één keer wil lezen en waar ik bijvoorbeeld iets over gehoord heb, fotografeer ik even. Ik zoek dan later of hij in Kobo Plus staat (deze abonnementsdienst gebruik ik nog steeds heel erg graag) en anders koop ik hem via bijvoorbeeld bol.com. Deze combinatie werkt perfect voor mij.

Anyway, ik zou vertellen over de Kobo Clara. Sinds de dag dat ‘ie binnenkwam heb ik hem bijna iedere dag gebruikt. Terwijl mijn Glo al een topper was, werkt deze Clara nog veel beter. Allereerst is ‘ie een stukje lichter. De Glo woog 180 gram en was al erg licht; de Clara is met 166 gram nog een stukje lichter. Qua afmeting is hij eigenlijk hetzelfde, op slechts de diepte na. De Glo was 0.9cm en de Clara is 0.83. Als ik al deze specificaties bij elkaar zie, inclusief hetzelfde 6 inch scherm, zit er in dit niet zoveel verschil.

De grootste ontwikkeling is echter het Comfortlight PRO systeem; de Kobo Clara HD lees je op ieder moment van de dag bij het juiste licht omdat de schermverlichting automatisch wordt aangepast. Naarmate het donkerder wordt, wordt het licht steeds zachter en ook het blauwe licht wordt gefilterd. Zo heb je geen moeite meer met inslapen als je ’s avonds nog even wat wil lezen in bed. Dit miste de Glo wel en die kon je alleen handmatig feller of minder fel zetten. Het blauwe licht werd in de Glo echter wel al gefilterd. Ik zette nooit mijn Glo lichter waardoor ik toch steeds op zo’n fel scherm zat te kijken. Nu is dat niet meer het geval.

IMG_4718

IMG_4719

Het interne geheugen bevat 8gb en dat is ook iets groter dan mijn oudere e-ereader. Bovendien worden er meer bestandsformaten geaccepteerd waardoor vrijwel ieder e-book op de r-reader te lezen is. Ik heb niet getest hoe vaak de batterij moet worden opgeladen maar na al die weken te hebben gelezen, heb ik hem pas twee keer in de oplader moeten stoppen. Echt heel erg fijn! Niets zo hinderlijk als de boodschap dat de batterij leeg is, terwijl je net op dat moment middenin een spannend verhaal zit.

Zoals vrijwel iedere e-reader van Kobo tegenwoordig kun je via Wifi heel gemakkelijk connectie maken met bol.com en de Kobo shop. Koop je via Bol een boek, dan synchroniseer je je e-reader en staan ze daar direct op. Zo gebruik ik de Kobo Plus abonnementsdienst ook. Ik ga lekker even struinen op Bol, selecteer al mijn favorieten, synchroniseer mijn e-reader en er staan direct weer een aantal nieuwe boeken op om gelezen te worden. Prettig en snel. De Kobo shop zelf gebruik ik niet. Op een of andere manier vind ik dat niet prettig werken.

Het grote verschil tussen mijn oude e-reader en deze nieuwe is dus dat ‘ie iets lichter is (altijd fijn) en dat het licht wordt aangepast. Ik moest daar eerst even aan wennen om het licht steeds iets geler en meer gedimd te zien worden, maar het werkt echt heel prettig voor mijn ogen. Bovendien is deze Clara echt heel erg snel en slaat ‘ie een bladzijde om voordat je met je ogen hebt geknipperd. Zo hou je lekker je vaart erin en lees je heerlijk achter elkaar door. Ik ben er echt dol op en vind het een fijne upgrade!

De Kobo Clara kost 129,99 euro en dat vind ik een prima gemiddelde prijs voor een e-reader met deze functies en specificaties. Je kunt er in ieder geval jaren mee vooruit. Neem er voor een tientje Kobo Plus bij en je hebt gegarandeerd lang leesplezier.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties

 1. 11 december 2018 / 07:44

  Dit is toevalig! In het weekend heeft mijn Kobo Glo het na 6 jaar begeven (gevlekt scherm plots). Ik wil absoluut opnieuw een Kobo, maar dacht eerst aan een Aura. Nu twijfel ik 🙂

  • Ingrid
   11 december 2018 / 11:20

   Ik heb voor mijn verjaardag de Kobo H2O gekregen, iets groter scherm vind ik zelf prettiger. Maar inderdaad dat licht is ideaal! Ik vind het ontzettend prettig lezen! Blij met mijn Kobo!

 2. Marja
  11 december 2018 / 08:52

  Mijn Kobo kreeg ik zes jaar terug voor mijn verjaardag, en werkt nog steeds.
  Er zit geen lichtje in, dat vind ik wel jammer. Maar ja, zolang hij nog doet wacht ik met een nieuwe aanschaffen. Ook het omslaan van de bladzijdes gaat niet zo snel 🙂
  Maar al met al ben ik erg blij en tevreden met mijn Kobo Ereader!

 3. Ellen
  11 december 2018 / 09:02

  Ik gebruik meestal mijn iPad en al mijn boeken staan op dropbox. Zo kan ik ook eventueel verder lezen op mijn telefoon.
  Kun je op een e-reader ook boeken ophalen via dropbox?

  • Shirley
   Auteur
   11 december 2018 / 09:13

   Dat durf ik niet te zeggen maar met een kabeltje kun je ze gemakkelijk naar je e-reader slepen vanaf je computer 🙂

  • JanB
   11 december 2018 / 19:07

   Niet met een Kobo e-reader.

 4. 11 december 2018 / 09:11

  Nou jaa… ik dacht echt dat je deze al had en ben zelfs van mening dat ik hem heb aangeschaft door jou. Maar in ieder geval, ik heb deze dus ook al een paar maanden en inderdaad, ik lees nu echt enorm veel. Het is zo makkelijke meenemen, hij past zelfs een stuk in mijn jaszak… Helemaal verkocht. Ik heb geen ervaring met andere ereaders maar vind deze super fijn 🙂

  • Shirley
   Auteur
   11 december 2018 / 09:13

   Haha! Heb hem wel al even in huis en heb hem toen op Instagram laten zien. Misschien daarom? Was de review vergeten te schrijven tot ik vragen van bezoekers kreeg over de e-reader 🙂

 5. 11 december 2018 / 09:19

  ik lees zelf niet omdat ik daar de rust niet voor heb maar de meiden lezen wel voor school en daar zou. het wel handig voor zijn 🙂

 6. 11 december 2018 / 10:50

  Ik lees nog steeds het liefste boeken op en de ouderwetse manier, maar zoals jij de Kobo omschrijft zou het zeker iets voor me kunnen zijn. Vooral de duurzaamheid en de handigheid lijkt me zo fijn.

 7. sarina
  12 december 2018 / 09:18

  Heb je ook de cover erbij? En vind je dat handig of juist niet?

  • Shirley
   Auteur
   12 december 2018 / 09:37

   Nee, die heb ik (nog!) niet. Om de andere had ik wel een cover en zo heb ik hem wel jaren mooi gehouden 🙂

Secured By miniOrange