(~215 B)
Niets is meer persoonlijk dan opvoeden

Niets is meer persoonlijk dan opvoeden

Als er iets heel persoonlijk is, dan is het wel het krijgen van kinderen. Je kunt het zo gek niet bedenken of iedereen heeft er een eigen opvatting over. Dit begint al bij de babyuitzet. Waar de ene persoon daar duizenden euro’s aan uit wil en kan geven, is de ander net zo tevreden met een kamertje van Marktplaats. Kiest de ene moeder graag voor pijnbestrijding bij de bevalling, zijn de andere moeders daar fel op tegen ‘want dan heb je het niet zelf gedaan’.

Wat ook een groot discussiepunt is, is de keuze voor borstvoeding of flesvoeding. Als je pro borstvoeding bent dan behoor je tot de borstvoedingsmaffia, en wanneer je gruwelt bij het idee van borstvoeding zou je geen goede moeder zijn. Moeders die dolgraag borstvoeding hadden willen geven maar waar het niet bij lukte krijgen van andere moeders steeds weer het gevoel zich te moeten verantwoorden. Hoe gevoelig het ligt wanneer een vrouw in het openbaar haar kindje wil borstvoeden, hoe gevoelig het ook ligt als een vrouw bewust kiest voor flesvoeding. Waarom laten we elkaar niet in de waarde?

Dan zijn er nog zoveel opvattingen waar de meningen over verdeeld zijn en waarvan moeders het idee hebben luid en duidelijk te laten merken waarom ze ergens voor of tegen zijn. Ik leerde op school dat een kindje echt niet in je bed mag slapen, bijvoorbeeld. Nu zie ik dat heel anders maar ik merk ook dat daar heel veel meningsverschillen over zijn.

Dan is er nog de grote discussie over werken versus niet werken als moeder zijnde. Breng je je kind naar de kinderopvang? Laat je je kinderen door een oma/opa opvangen, kies je voor een gastouder? Ben je thuisblijfmoeder of een thuiswerkende moeder? Zou kinderopvang wel of niet goed zijn voor onze kinderen? Voor de een voelt het fijn om kinderen naar de kinderopvang te brengen, en een andere moeder vind dit geen fijne gedachte.

Op al deze kwesties heb ik ook geen antwoorden. Ik heb zo mijn voorkeuren en redenen waarom ik bepaalde keuzes maak, maar ik denk dat iedere moeder dat heeft. Ik denk dat het belangrijkste is dat wij moeders allemaal hetzelfde voor ogen hebben voor onze kinderen. Dat ze gezond en gelukkig worden en dat we het beste met ze voor hebben. Maar laten we alsjeblieft elkaar waarderen en respecteren in de keuzes die we maken. Ik merk dat nu ik op internet veel persoonlijke verhalen deel dat men dan het idee heeft overal een mening op te mogen geven. Dat kan hele interessante gesprekken opleveren maar eigenlijk is het moederschap geen discussie waard. Er bestaat geen goede of slechte moeder of opvoeding. Zolang je maar je hart blijft volgen en het hart van een ander respecteert.

Hebben jullie hier ervaring mee? Gemerkt dat bepaalde keuzes door anderen geaccepteerd werden of juist helemaal niet? Waar loop je zelf tegenaan? Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. Klets hierover mee in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly
Neem ook een kijkje op mijn mama lifestyle blog: http://www.kellycaresse.nl

Ook Shirley schreef hier eerder een artikel over. Zie het stuk hier!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties

 1. 30 maart 2014 / 11:59

  Ik heb dan zelf geen kinderen maar ik ben het wel ZO met je eens. Ik kan nog niet zeggen wat mijn voorkeur heeft op alle gebieden maar ik ben het eens met dat je elkaar in je waarde moet laten. Ik zit soms wel eens discussies te lezen op verschillende blogs en dan vliegen sommige mensen elkaar gewoon in de haren omdat ze het niet met elkaar eens zijn. Iedere moeder weet toch wat het beste is voor haar kind! Wat de keuzes dan ook mogen zijn. Amen 😉

 2. 30 maart 2014 / 12:46

  Zo jammer al die discussies. We are supposed to back each other up, we weten allemaal hoe pittig het mama zijn kan zijn, dus waarom elkaar altijd maar veroordelen.. Ik snap het niet.

 3. Ingrid
  30 maart 2014 / 14:46

  “Dat kan hele interessante gesprekken opleveren maar eigenlijk is het moederschap geen discussie waard. Er bestaat geen goede of slechte moeder of opvoeding. Zolang je maar je hart blijft volgen en het hart van een ander respecteert.”

  Complimenten hoe je dit verwoord! Zolang je naast je hart volgen, het belang van je kind voor die van jezelf zet en met de beste intenties keuzes maakt kun je het in mijn ogen niet fout doen. Ik snap ook niet waar al die andere moeders de tijd vandaan halen om een ander te bekritiseren c.q. hele discussies aan te zwengelen…. Ik ben echt veel te druk met mijn eigen kind om me daar mee bezig te houden.

 4. 30 maart 2014 / 16:35

  Ik ben heel benieuwd wat voor mama ik later zal zijn. Het is in ieder geval iets bijzonders. Ik ben het met je eens dat wanneer jij als mama je hart volgt je op de goede weg bent.

 5. 30 maart 2014 / 18:49

  Wat een super fijn stukje kelly! Ik heb inderdaad nu al soms zo t gevoel dat ik bepaalde dingen moet uitleggen terwijl het eigenlijk onzin is.. Opvoeden is ook persoonlijk en laat elkaar aub in hun waarde!

 6. 30 maart 2014 / 20:35

  Sinds ik het los heb gelaten me druk te maken over hoe anderen over mijn opvoeding denken ben ik een stuk relaxter. En persoonlijk vind ik juist die verschillen leuk en interessant om te lezen. En vandaar uit ben ik zelf gaan bloggen 🙂 ik zeg over jouw stukje: like

 7. 31 maart 2014 / 08:25

  Ik ben het helemaal met je eens! Natuurlijk denk ik ook wel eens, zo zou ik het noooit doen, maar wie ben ik om te zeggen hoe een ander zijn/haar kind moet opvoeden. Ik vind dat iedereen dat lekker zelf moet weten. Mij zal je dan ook nooit in zo’n discussie zien mee doen, ik heb heus wel een mening, maar die ga ik anderen zeker niet opdringen 😉

 8. L
  31 maart 2014 / 11:10

  Mooi geschreven Kelly,

  Ik ben nu 21 jaar oud en ik denk dat mijn vriend en ik nog wel even wachten, maar we willen zeker, als het lukt, een kindje.
  Mijn vriend wilt dat ik veel ga werken, maar ik ben zelf opgevoed met een moeder die er na schooltijd altijd was en een kopje thee voor me had, dan kon ik mijn ei kwijt. Nu ik ouder ben merk ik dat, dat veel goeds voor mij heeft gedaan.
  Dus ik hoop dat ook te kunnen doen.
  Nu heb ik wel stage gelopen op BSO´S, kinderdagverblijven en de peuterspeelzaal, kids leren daar enorm veel, dus ik wil niet zeggen dat, dat niet goed is voor je kind, maar ik wil er veel voor mijn kind zijn en anders naar opa en oma 🙂

Secured By miniOrange