(~215 B)
Mommy’s boekenhoek #3

Mommy’s boekenhoek #3

Je baby voorlezen, het kan!

Al een paar keer las ik in de reacties: ik kan niet wachten tot ik kan gaan voorlezen aan mijn kindje. Maar ik heb goed nieuws: je hoeft niet te wachten! Ook baby’s kan je voorlezen!

Wat kan je voorlezen? Het begint al met het formaat: je baby moet het boekje kunnen vastpakken. Dus niet te groot! Ook handig zijn afgeronde hoekjes, zodat je baby zich niet bezeert. Een baby reageert het beste op zwart-wit afbeeldingen en afbeeldingen in heldere kleuren. Dat is ook het beste voor de visuele ontwikkeling. Verder moet het boekje de aandacht trekken/vasthouden, zoals bijvoorbeeld een knisperboekje, een boekje met een spiegeltje of met verschillende voel-elementjes (hard, zacht, ribbelig etc). Baby’s zullen het boekje ook graag willen ‘’proeven’’, ze gaan erop sabbelen. Dan is een boekje van stof of plastic handiger dan een kartonnen boekje. Ook moet het boekje te overzien zijn, dat wil zeggen een afbeelding per pagina. Bijvoorbeeld een dier of een voorwerp uit het dagelijks leven van je baby.

Wanneer ga je voorlezen? Voorlezen is een moment voor jullie samen, een rustpunt in de drukke dag. Kies dus een moment waarop jullie allebei aan rust toe zijn. Ook wanneer je baby wat extra aandacht nodig heeft (als hij hangerig of ziek is) kun je gaan voorlezen.

Het voorlezen. Kies een rustige plek, waar geen andere afleiding is (ook niet voor jezelf 😉 ) Zorg dat je oogcontact kan maken met je kindje. Een of een paar afbeeldingen bekijken is genoeg. Het boekje hoeft niet van voor naar achteren te worden gelezen! Het kan dat je kindje steeds teruggaat naar dezelfde pagina, dat mag! Benoem wat je ziet in het boekje, of maak bijpassende geluidjes). Een liedje zingen kan natuurlijk ook! Doe in elk geval waar je jezelf het prettigst bij voelt!

Je kunt babyboekjes kopen, maar je kan ook terecht in de bibliotheek. Daar zijn in het kader van het project Boekstart boeken beschikbaar voor de allerkleinsten. Leuk extraatje: als je baby lid wordt van de bieb, kun je een bon invullen om een Boekstart-koffertje te krijgen, daar zitten twee boekjes in: een boekje met liedjes en een cd, en een knisperboekje. Voor meer informatie, zie Boekstart.nl.

Veel leesplezier!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties

 1. 12 februari 2014 / 17:33

  Leerzaam artikel.. Wij willen het liefste inderdaad meteen voorlezen/plaatjes kijken. Kwaad kam het nooit en het is stiekem voor onszelf gewoon heel leuk..

 2. 12 februari 2014 / 17:55

  Leuk zeg! Ik pas vaak op op het kindje van mijn vriendin (8 maanden), ik zal eens een keertje met hem gaan lezen 😀 Ik hou van prentenboeken, voorlezen en in het algemeen boeken!

 3. 12 februari 2014 / 18:04

  Wat een handig artikel, ik riep ook al ‘ik kan niet wachten tot ik mijn dochtertje van 4 maanden kan voorlezen;. Ze kan al een beetje dingen vasthouden dus ik ga op zoek naar leuke boekjes voor haar! 🙂

 4. 12 februari 2014 / 18:12

  Leuk! Wij hebben dat koffertje ook, een erg fijn cadeautje. Wij bieden boekjes inderdaad ook aan via de boekstart methode. Zoonlief is niet echt een voorleeskind jammer genoeg maar hij begint wel steeds meer interesse te tonen in boekjes.

 5. 12 februari 2014 / 18:19

  De meeste kinderen vinden het prachtig om naar de felle kleurtjes te kijken en al helemaal als mama er wat over verteld. Met voorlezen kan zo vroeg beginnen als je wilt. Gezellig toch? 😉

 6. 12 februari 2014 / 19:33

  Het is toch ook zo dat kinderen van drie maanden een gratis jaarabbonement krijgen? Hier in ieder geval wel, en geldt ook voor puzzels en dvd’s.

  • 12 februari 2014 / 21:20

   In Amsterdam kunnen kinderen van 0 tot 19 gratis lid worden van de bibliotheek!

 7. Marjolijn
  12 februari 2014 / 21:28

  Wat een leuk artikel! Welke boekjes zijn bovenaan het artikel gebruikt?

 8. 12 februari 2014 / 21:53

  Hier echt een boekenwurmpje. Ze pakt regelmatig een boekje uit haar speelgoedkist en gaat hem alleen al brabbelend ‘lezen’ of komt er mee naar ons toe. Zo leuk! En sowieso ’s avonds altijd lezen voor het slapen.

 9. 13 februari 2014 / 09:34

  Finn is vooral bezig met die boekjes van kraakpapier. Echter als ik voorlees kan hij zijn concentratie niet echt houden en begint vooral mijn haren te pakken of in mijn gezicht te knijpen enz. Ach hij is ook pas 5 maanden 😉 Ik vind het daarin tegen heerlijk en pak toch dagelijks een boekje.

Secured By miniOrange