(~215 B)
Kinderopvang Tag

Kinderopvang Tag

De Kinderopvang Tag zag ik bij Bibian voorbij komen en omdat wij nog steeds héél erg blij zijn met onze keuze om Skyler twee dagen naar een crèche te laten gaan, leek het me leuk om deze vragen in te vullen en zo onze ervaringen met jullie te delen. Nu we druk aan het zoeken zijn naar een ander huis had ik eigenlijk maar één voorwaarde; Skyler moet op dezelfde opvang kunnen blijven. Hij is helemaal gewend, voelt zich daar op zijn gemak en –heel belangrijk- slaapt daar overdag goed. We weten allemaal dat Skyler daar nog weleens moeite mee had en ik ben blij dat het daar gewoon heel erg goed gaat. De leidsters weten alles van hem, hij begint met anderen te spelen en ik vind het gewoon niet fijn om dat van hem af te pakken. Natuurlijk kunnen we ook een andere opvang zoeken waar hij op zo’n jonge leeftijd toch wel weer snel went, maar dat vind ik zelf geen prettig gevoel. De periode dat hij dus nog naar de crèche gaat (tot de basisschool) hou ik hem het liefst op één plek. Maar dat komt helemaal goed want de plekken waar we aan het kijken zijn liggen allemaal rondom het kinderdagverblijf. Niks aan de hand, dus!

1. Gaat je kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of nanny?
Een simpel antwoord dat jullie inmiddels weten; Skyler gaat naar het kinderdagverblijf en zit in een groep met zo’n 10 a 12 anderen in de leeftijd 0 tot 3.

2. Hoeveel dagen per week?
Twee dagen in de week, op maandag en dinsdag! Hij begon alleen op maandag omdat er nog geen plek vrij was, maar uiteindelijk kwam daar dus de dinsdag bij. Iedere week is dit hetzelfde.

3. Waarom heb je gekozen voor deze vorm van opvang?
Ik heb me eigenlijk niet zo heel erg verdiept in de verschillen tussen gastouder en kinderdagverblijf, maar we hadden gewoon direct een fijn gevoel bij de crèche waar we een kijkje namen. Ik vind het leuk dat er veel kindjes zijn waar Skyler mee kan spelen en dat er echt een schooltje voor die kleintjes gecreëerd is. Ik hoop dat hij hierdoor een goede basis meekrijgt om over ruim twee jaar zonder enige problemen naar de basisschool te gaan.

4. Hoe verliep de eerste keer bij het kinderdagverblijf?
Skyler ging voor het eerst toen hij een maand of negen was en dat was precies het moment dat hij een beetje eenkennig werd. Toch wel moeilijk als je dan weg moet gaan. De eerste keer hadden we alleen een gesprekje met de eigenaresse en bleef Skyler gezellig in de groep spelen. Daarna ging hij gewoon weer mee naar huis. De week daarna mocht hij een half dagje tot half 1. Ook dat verliep vrijwel vlekkeloos. Hij was snel gewend maar moest ook wel even de kat uit de boom kijken. Na wat moeilijke periodes met huilen als ik weer wegging, ging het na een maand helemaal goed. Vooral sinds hij twee dagen gaat in plaats van één. Nu zit hij helemaal op zijn plek en is het echt de Skyler die ik ook ken van thuis. Ik zou ook zelf iedereen aanraden om je kindje minimaal twee dagen naar een opvang te brengen, in plaats van maar één keer in de week. Uit ervaring kan ik zeggen dat Skyler het daar een stuk beter op doet.

5. Ben je tevreden over hoe het is geregeld in combinatie met je werk of studie?
Het kinderdagverblijf waar Skyler zit is niet zo flexibel omdat ze al heel erg vol zitten. Ruilen is dus bijna niet mogelijk. Maar dat is ook eigenlijk niet nodig. Ik ben gelukkig heel flexibel met mijn werk en kan daardoor vrij veel schuiven als dat nodig is. Bovendien heb ik mijn moeder die maar al te graag oppast. Ik mis het dus niet, dat ze niet zo flexibel zijn. Dat wist ik al voordat Skyler hier naartoe ging.

Schermafbeelding 2015-06-27 om 13.48.22

6. Noem een positief punt van jullie kinderdagverblijf
De gemoedelijke sfeer. Het is echt een tweede thuis daar voor de kindjes. Altijd dezelfde begeleiders, slechts drie groepen voor drie verschillende leeftijdscategorieen en daardoor kleinschalig. Ze hebben activiteiten maar de kindjes doen ook ontzettend veel zelf. Lekker veel buiten spelen en goed contact met de ouders.

7. Noem één ding wat je zou willen veranderen aan jullie kinderdagverblijf
Poeh, ik ben heel erg tevreden dus zou het niet zo snel weten. Misschien dat het een relatief duur verblijf is en dat de prijs iets meer naar het landelijk gemiddelde mag…?

8. Beschrijf het voedingsschema van je kindje bij de kinderdagverblijf
Sinds Skyler naar het kinderdagverblijf gaat eet hij echt ontzettend goed. Ben heel blij dat ze dat zo voor elkaar hebben gekregen. Zien eten, doet eten… En dat is bij ons wel een positieve verandering geweest. Ze starten om half 10 met zijn allen aan tafel met een crackertje en wat drinken, gaan net voor twaalven lunchen waar Skyler dan altijd twee sneetjes brood eet (een met hartig beleg en een met zoet), rond half 3 eten ze met zijn allen fruit en wat yoghurt en om 5 uur als afsluiter een koekje en wat limonade. Hier zijn ze niet open ’s avonds en worden alle kindjes voor zessen opgehaald om thuis warm te eten.

9. Rond welke tijden slaapt je kind bij de kinderdagverblijf?
Terwijl Skyler thuis niet zo veel meer slaapt, slaapt hij daar opeens heel erg goed. Haha. Hij gaat rond 1 uur naar bed en haalt dan wel de 1.5 uur. Heel erg fijn, want hij is natuurlijk ook extra moe door al dat spelen. Zo heb ik nog een vrolijk kindje als ik hem ophaal. Ik schreef laatst over het vinden van een ritme en dat we niet wisten of hij twee of één keer moest slapen. Uiteindelijk is dat geleidelijk gegaan en zowel op het kinderdagverblijf als thuis hanteren we nu dezelfde tijden.

10. Wat doet je kind graag bij de kinderdagverblijf?
Buiten spelen! Vooral de fietsjes en het zand zijn favoriet. Daarnaast is hij dol op boekjes lezen, gewoon gek doen, lekker alleen spelen en naar andere kindjes kijken. Hij is niet zo van het knutselen en tekenen, maar ik krijg toch soms een leuk werkje in mijn handen gedrukt.

Schermafbeelding 2015-06-27 om 13.40.49

11. Vertel iets over zijn favoriete pedagogisch medewerker
Ik kan daar eigenlijk heel kort over zijn; hij vindt iedereen super leuk en heeft niet per sé één favoriet. Wel was hij als eerste gehecht aan S., die inmiddels met zwangerschapsverlof is.

12. Heeft je kindje bij het kinderdagverblijf een mijlpaal (denk aan kruipen of lopen) voor het eerst bereikt?
Ik heb het idee dat dat allemaal heel geleidelijk is gegaan en dat het niet per sé daar of thuis is aangeleerd. Wel gaat hij momenteel met sprongen vooruit en ontwikkelt Skyler zich sneller nu hij ook op school dingen bij andere kinderen ziet. Voor ons heeft het echt een positieve uitwerking. O, en als ik dan toch iets moet opnoemen; drinken uit een tuitbeker heeft hij absoluut daar opgepakt. Ik vind dat zelf voor de rest niet jammer of zo. Ik ben juist heel blij dat hij zich op andere plekken ook goed genoeg voelt om qua ontwikkeling vooruit te gaan en dat hij dus ook dingen van anderen aanneemt.

13. Op welk moment vind je het lastig je kindje weg te brengen?
In het begin, toen Skyler nog vaak moest huilen. Dan vraag je je toch wel af of je er goed aan doet. Gelukkig is dat helemaal verleden tijd en staat Skyler bij de deur te springen als ik zeg dat we naar school gaan. Hij gaat er enorm graag naartoe en dat maakt het wegbrengen helemaal niet erg. Ik blijf altijd nog even tien minuten met hem knuffelen daar zodat hij goed op zijn gemak is en ik zonder zorgen en tranen de crèche kan verlaten.

14. Hoe regel je het met werk of school als je kind ziek is?
Omdat ik thuis werk ben ik natuurlijk heel flexibel. Als Skyler ziek is houden we hem thuis en ben ik er voor hem om hem te verzorgen. Als hij ziek wordt op school, ben ik ook degene die hem ophaalt en mijn activiteiten laat wachten. Ik kan dat gewoon wat sneller regelen dan Raymond.

15. Wat neemt je kindje mee naar kinderdagverblijf?
Zijn speen en doekje. Hij slaapt daar nog mee en zodra we binnenkomen lopen we naar de badkamer waar een bakje met zijn naam erop staat. Hier legt hij zelf zijn spulletjes in. Skyler weet dat hij het met slapen terugkrijgt en ’s avonds in de auto op weg naar huis weer even mag.

Schermafbeelding 2015-06-27 om 13.49.27

16. Welke verzorgingsproducten gebruiken ze bij de kinderdagverblijf?
Sudocrem, zonnebrandcrème en voor de rest liggen Skylers eigen zalfjes in zijn bak omdat hij niet alles mag wat daar wordt gebruikt.

17. Pas je ook weleens op andere kindjes?
Nee, eigenlijk niet! Skyler gaat ook voor de rest nooit ergens anders heen. Behalve dan naar mijn ouders af en toe.

18. Heb je al een basisschool op het oog?
Zodra we een nieuw huis hebben gevonden ga ik alvast op zoek naar een school. We hebben nog even maar ik begreep ook dat er vaak lange wachttijden zijn. Voor nu staat dat dus even op hold, maar over zo’n drie maanden ga ik daarmee aan de slag. Rond zijn tweede verjaardag!

9. Gaat je kindje tijdens de basisschoolperiode naar een naschoolse opvang, gastouder, nanny of anders?
Ik weet nog helemaal niet hoe het gaat lopen maar mocht de situatie zijn zoals nu, komt Skyler tussen en na school gewoon lekker naar huis.

20. Heb je nog een leuke cadeautip om aan de leidsters, gastouder of oppas te geven als bedankje voor de goede zorg?
Iets lekkers, een mandje zelf samengesteld met fijne producten, een knutselwerkje met foto? Ik weet het niet zo goed maar denk dat Pinterest vol staat met leuke ideeën. Ik snap ook dat de juffen niet echt zitten te wachten op tientallen tekeningen… Iets om over na te denken voor over 2 jaar!

11121090_964869783534152_1526767366_n

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

  1. 28 juni 2015 / 11:12

    Heel erg leuk om te lezen! Ik kan me goed voorstellen dat het voor je kindje fijn is om meerdere dagen te gaan, dat doen immers de meeste kindjes, en dan hoort hij er echt bij! Iets wat ik ook zeker ga doen als Ivar over een jaartje naar de peuterspeelzaal mag.

  2. 28 juni 2015 / 14:00

    Leuk om te lezen. Zelf ben ik gastouder en Luuk is daarom ook altijd thuis bij mij. Wel wil ik hem vanaf volgend jaar naar een peuterspeelzaal laten gaan. Zodat hij ook zijn eigen vriendjes en vriendinnetjes kan kiezen. En op die manier al een beetje van mij leert los te komen (en ik van hem).

  3. 28 juni 2015 / 18:33

    Leuk dat je zo blij bent met de opvang. Zelf ook eeeerg tevreden met onze creche. Vind het erg goed dat onze dochter ook af en toe ‘los’ is van ons en lekker kan spelen en zich kan ontwikkelen zonder papa en mama!

Secured By miniOrange