(~215 B)




Hoe wij lezen stimuleren thuis

Hoe wij lezen stimuleren thuis

Zelf ben ik een groot boekenliefhebber. Ik probeer met regelmaat te lezen en vind het heerlijk om door boekhandels te struinen. Ik kan wel zeggen dat dat voor mij ultieme ontspanning is en ik rij soms gewoon naar een winkelcentrum toe om even naar de boeken te kijken. Ik schaf regelmatig een boek aan, zowel een papieren variant als een e-book en vind het dan ook fantastisch dat Skyler nu zelf kan lezen en dat hij ook vaak ’s avonds in bed nog even door een boek bladert. Ik vind boeken heel erg belangrijk en hoop dan ook dat ik dat over kan brengen op de kinderen. Er zijn een aantal manieren waarop wij dat doen in huis;

1. Al vroeg naar de bibliotheek. Beide kinderen zijn al van kleins af aan lid van de bibliotheek en we zijn daar regelmatig te vinden om boeken te lenen. In Amstelveen hebben ze iedere maand een leuke ochtend voor peuters waar kinderen kunnen spelen, met boeken en thema’s in aanraking komen en ook muziek gaan maken. Echt een aanrader en iets om in de gaten te houden. Kinderen worden gratis lid van de bieb en eigenlijk zou ieder kind daar gebruik van moeten maken.

2. Voorlezen. Iedere avond worden er verhaaltjes voorgelezen en de kinderen pakken al een boek als ze hun pyjama aan hebben. Het hoort echt bij ons avondritueel en hoe laat het ook wordt; voorlezen wordt niet overgeslagen. De ene avond gaan we voor twee kleine verhaaltjes en een andere avond wordt er gekozen voor een iets langer verhaal. Beide kinderen zijn dol op Dikkie Dik en vaak kiezen we drie of vier verhalen uit het Grote Dikke Dik voorleesboek. Ik doe dit trouwens bij beide kinderen negen van de tien keer apart. Eerst wordt Maddox naar bed gebracht met een boekje en daarna is het bedtijd voor Skyler. Zo is er ook een-op-een contact en dat vind ik ook erg leuk. En ze kunnen zelf de verhalen kiezen. Skyler kiest er nu soms ook voor om zelf een boekje te gaan lezen. Dit mag hij dan een half uurtje doen voordat het licht uit gaat.

3. Er liggen overal boeken in huis, van prentenboeken tot voorleesboeken. Ik droom van een toffe industriële houten boekenkast ergens in huis, maar tot die tijd bewaren we ze overal en nergens. De kinderen hebben een lade onder hun bed die helemaal vol liggen met boeken en beneden hebben we een kratje bij het speelgoed staan waar wat boeken in liggen. Bij mijn werkplek liggen ook altijd boeken en op de tafels is ook altijd wel een exemplaar te vinden. Doordat het in het zicht ligt, pakken de kinderen sneller een boek om (samen) te lezen.

4. We hebben al langere tijd speelgoed in huis waarbij de kinderen woordjes kunnen lezen, een magnetisch letterbord waar woorden gemaakt kunnen worden, boekjes waar iets in nageschreven kan worden, etc. Omdat ik zelf zo met taal bezig ben vind ik het heerlijk om hier voor rond te kijken en dit bij mijn kinderen onder de aandacht te brengen.

5. Om taal te stimuleren bij de kinderen proberen we alles te benoemen en op de juiste wijze na te zeggen. We merken vooral bij Maddox dat dat hem goed doet en dat hij daar veel van leert.

6. Ik ben niet vies van cadeautjes kopen en durf wel te zeggen dat ik dat soms een beetje te vaak doe. Omdat ik dol ben op kinderboeken kies ik met regelmaat voor een tof boek en toen Skyler twee jaar werd, heb ik ook aan iedereen kinderboeken gevraagd. Als Maddox drie jaar wordt ga ik ook veel boeken voor hem vragen.

7. Ondanks al het bovenstaande zit er bij ons vooral geen druk op lezen. Wil Skyler geen boeken lenen, dan doen we het niet. Wil Skyler niet zelf lezen, dan doen we het niet. Momenteel moet hij behoorlijk veel lezen op school en dan is het ook wel prettig als het thuis niet zo vaak aan bod komt. Voor nu kiest hij er zelf voor maar er zal ook een moment komen dat het lezen zijn neus uit komt, haha.

8. Ze mogen zelf kiezen wat we lezen en lenen. Zo kan ik de boeken van Dikkie Dik echt niet meer aan, maar mijn kinderen zijn er dol op. In de bieb kiezen ze zelf wat ze willen lezen en iedere avond duiken ze de boekenla in om zelf verhaaltjes uit te kiezen.

9. Ik laat Skyler af en toe een tijdschrift uitkiezen. Er zijn veel leuke kindertijdschriften verkrijgbaar en ondanks dat het vaak genoeg alleen om de poster en de spelletjes draait, merk ik steeds vaker dat Skyler het interessant vindt om de stukken te lezen die erin staan. Zeker niet alles, maar dat komt vanzelf. Het is al leuk dat ‘ie ermee in aanraking komt.

10. Nu Skyler zelf kan lezen geniet ik er enorm van. Hij vindt het heerlijk om een bladzijde voor te lezen en daar neem ik dan ook alle tijd voor. Ik merk ook dat ‘ie steeds vaker andere dingen wil lezen, van dingen op televisie tot dingen die ik aan het schrijven ben. Ik zorg dat hij deze ruimte krijgt en het is dan ook superleuk als ik zelf aan het voorlezen ben en ik hem zachtjes hoor meelezen. We praten over wat ‘ie uiteindelijk heeft gelezen en ook het boek dat hij op school leest komt regelmatig even ter sprake. Zolang Skyler dat wil vertellen natuurlijk. Als ik merk dat ‘ie er even klaar mee is, laten we het helemaal met rust

Er zijn veel manieren om hier op een speelse manier mee bezig te zijn. Vooral het voorlezen en de bezoekjes aan de bibliotheek doen wonderen. Ik hou het voor de rest niet echt bij qua niveau of tempo. Daar is de juf iets beter in thuis en als er meer aandachtig nodig is horen we dat vanzelf wel. Voor nu geniet ik onwijs van deze fase en vind ik het fantastisch als Skyler roept; ‘je hoeft niet voor te lezen, ik wil vandaag mijn boek zelf lezen!’ Wat kan er veel veranderen in vier maanden thuis.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Secured By miniOrange