(~215 B)




Mijn vijf favoriete gelezen boeken in 2019

Mijn vijf favoriete gelezen boeken in 2019

Het afgelopen jaar las ik 24 boeken en ondanks dat mijn ‘doel’ op 30 boeken stond, ben ik erg tevreden met dit aantal. Vooral tijdens de vakantie las ik veel en dat doet me altijd goed. Momenteel ben ik nog in drie boeken bezig en dat zijn nu al stuk voor stuk fantastische exemplaren die ik zeker weten dit jaar ga uitlezen. Twee daarvan behoren eigenlijk al tot mijn favorieten. Nog niet helemaal uit, maar nu al zo top dat ik zeker weet dat ze andere boeken gaan overtreffen. Ik zal ze dan ook zeker meenemen in dit artikel, ook al heb ik ze nog niet in een ‘gelezen boeken’-artikel laten zien. Dit zijn mijn vijf absolute toppers die eigenlijk iedereen gelezen moet hebben.

Judith Visser – Zondagskind

Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme. Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die er bij haar voor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden. Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

De boeken staan op willekeurige volgorde maar dit boek staat absoluut op nummer 1 en is mijn favoriete boek van dit jaar. Misschien wel van de laatste jaren. Ik heb van iedere bladzijde genoten en kon het echt niet meer wegleggen. Misschien omdat ik me soms herkende in de hoofdpersoon, maar ook zeker omdat ik het zo’n mooi boek vond over onbegrip, hoe we allemaal wel vaker voorbij het perfecte plaatje kunnen kijken en dat iedereen met de juiste aanpak een mooi plekje verdient in de maatschappij. Sommige mensen hebben een handleiding en de een is iets beter of sneller te begrijpen dan de ander, maar laten we openstaan voor iedereen en vooral in het onderwijs en als ouder rekening houden met het individuele kind. Ik vind dat iedereen Zondagskind moet lezen en al helemaal als je op een of andere manier met kinderen in aanraking komt, als ouder of als leerkracht.

Je vindt hem hier.

Hans Faber – Anne, kroniek van een zoektocht

Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep.

Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.

Anne: kroniek van een zoektocht is een gedetailleerde reconstructie van een van de meest geruchtmakende vermissingszaken ooit in Nederland. Een aangrijpend verhaal over liefde en saamhorigheid in tijden van angst, woede en verdriet.

Dit boek heb ik in delen gelezen omdat ik soms iets luchtigers tussendoor wilde. Ik denk dat we ons allemaal hebben bezig gehouden met Anne Faber en de zoektocht die na dagen echt goed op gang kwam. Dit boek neemt je mee naar de onzekere uren vóórdat de media de boel oppakte, tot aan de vondst van Anne. Het is hartverscheurend, maar ook zeker hartverwarmend om te lezen hoe de familie en vrienden met zijn allen een zoektocht op touw hebben gezet en met de hele situatie zijn om gegaan. Het is een vreselijk verhaal en steeds weer hoop je op een goede afloop, ook al ken je de vreselijke uitkomst. De oom van Anne heeft alles heel erg goed en helder op papier gezet en op het laatst neemt de vader van Anne je mee in zijn verhaal. Het is afschuwelijk, het is vreselijk en het is heel verdrietig wat er gebeurd is. Maar dit boek moest er komen en ik vind dan ook dat iedereen aan Anne moet blijven denken. Lees dit boek.

Je vindt hem hier.

Florine Duif – Moeder Genoeg

Florine Duif van The Mompany helpt je in dit boek trouw te blijven aan jezelf tijdens het moederschap op elk vlak in je leven. De gids voor iedere moeder die op zoek is naar geluk, ruimte en kracht op elk vlak in haar leven.

De druk die vrouwen zichzelf opleggen is hoog en wordt nog hoger als we moeder worden; we moeten leuk zijn met de kids, tijd hebben voor onze partner, een fijn sociaal leven hebben en carrière maken. Maar, hoe zit het met je eigen geluk en kun je nog wel genieten? In dit boek gidst Florine je door alle vlakken van je leven heen: werk, vriendschappen, je relatie, maar ook selfcare en je (financiële) gezondheid. Kies wat jij belangrijk vindt, leer om hulp vragen en neem je eigen vrijheid terug.

Met veel herkenbare verhalen van andere moeders en zichzelf biedt ze je een nieuw perspectief. Ook geeft Florine tips en concrete tools zodat je weer ademruimte en moed krijgt.

Dit is het boek dat ik nog niet helemaal uit heb, maar ik geniet er enorm van. Dit boek beschrijft precies waar ik voor sta; je doet je best en je bent genoeg! We moeten en willen tegenwoordig allemaal zoveel en leggen de lat voor ons behoorlijk hoog. Helemaal als je moeder bent geworden wil je op alle vlakken tienen scoren en alle ballen hoog houden. Guess what: dat hoeft helemaal niet. Zet eens voor jezelf op een rij wat je echt belangrijk vindt, kijk waar je hulp kunt inschakelen, hoe de druk van de ketel af gehaald kan worden en hoe je je leven zo kunt inrichten, dat genieten weer voorop staat. Je doet je best en meer kun je niet doen. Blijf je gevoel volgen en vergeet jezelf niet. Je bent genoeg. Moeder genoeg. Love it, Florine! Eigenlijk een gids dat iedere vrouw na de bevalling cadeau moet krijgen.

Je vindt hem hier.

Mayra Louise – Op je lijf geschreven

Stop met wegen. Start met leven. Je eigen spiegelbeeld haten, denken dat je leven beter wordt als je maar wat kilo’s kwijt bent, elke maandag opnieuw beginnen met diëten… Herkenbaar? Mayra Louise zat zelf twintig jaar lang vast in dit patroon, tot ze ontdekte dat het zonde was van haar tijd, en haar leven.

In dit boek deelt ze op persoonlijke en soms hilarische wijze haar verhaal en de belangrijkste inzichten die ze de afgelopen jaren leerde. Over waarom het schoonheidsideaal een lachertje is, waarom geluk niet in je kledingmaat of gewicht zit, en waarom ook jij goed genoeg bent. Maar ook haar ultieme tips voor meer zelfvertrouwen en het belang van een gezond socialmediadieet (het enige dieet dat écht werkt!).

Tijdens het lezen van de reviews op Bol.com zag ik staan: ‘Wat een prachtig en belangrijk boek, over goed in je vel zitten en je lijf waarderen zoals het is, ongeacht je figuur, maat of gewicht. Want iedere vrouw, dik, dun of ergens tussenin, mag er helemaal zijn!’ Ik hoef hier eigenlijk niks aan toe te voegen. Na jaren diëten, jojo’en, denken dat het nooit genoeg is, een mentale strijd en veel methodes te hebben geprobeerd, ben ik er wel achter dat het nóóit goed genoeg is. Dat ik met 90 kilo niet tevreden was, maar met 65 kilo ook niet. Dat ik vaak mezelf dingen niet gunde omdat ik te dik was, dingen niet aan durfde omdat ik mezelf te zwaar vond. En dat had niks te maken met mijn lijf, maar met het stemmetje in mijn hoofd. Ik wil zeker niet zeggen dat dat nu weg is en dat ik tevreden ben met mezelf. Ik heb zo mijn goede en slechte dagen, heb nog steeds de app van Weight Watchers op mijn telefoon en heb zeker nog vaak genoeg moeite met balans vinden qua eten. Ik zit midden in het proces en ondanks dat ik het echte getal op de weegschaal heb losgelaten en niet meer volop aan het diëten ben, merk ik dat ik nog wel erg de dieet-mindset ken. Mayra helpt met haar verhaal om hiervan los te komen. Ze heeft rake woorden, herkenbare verhalen en laat ons allemaal inzien dat mindset alles is. Je mag er zijn, welke maat je ook hebt. Je mag jezelf dingen gunnen, je mag je plek innemen. Een prachtig boek met heel wat mooie inzichten waar ik ontzettend veel aan heb. Nog niet helemaal uit tot de laatste bladzijde, maar mijn telefoon staat vol met aantekeningen. Dit is een boek dat ik er af en toe even bij pak, vooral als ik merk dat het even niet zo lekker gaat.

Je vindt hem hier.

Lisette Jonkman – Verkikkerd #3 (Verknocht)

Na Verkikkerd en Verslingerd van Lisette Jonkman is Lucy terug in het langverwachte laatste deel Verknocht, een heerlijke feelgoodroman waarin ze op een kruispunt in haar leven staat…
Lucy gaat naar Toscane om mee te werken aan een film. Ze doet de visagie van de beroemdste acteur van Nederland, Aris. Een buitenkans! Niet dat Lucy Aris leuk vindt, trouwens. Aris is gewoon goed voor haar netwerk. Meer niet. Eenmaal thuis lijkt het alsof haar vriend Olivier zich steeds verder van haar afkeert. Is hij jaloers, of is er een andere reden? Lucy wordt afgeleid door haar studielast, de bruiloft van twee vrienden en ze maakt zich zorgen om haar beste vriendin. Zo ziet ze over het hoofd wat écht belangrijk is. Pas als het bijna te laat is, ontdekt ze hoe groot haar probleem precies is…

Een luchtige chicklit, maar ik moét dit gewoon noemen. Ik ben namelijk dol op de Verkikkerd-reeks (en de Onbreekbaar-reeks die er ook een beetje bij hoort) en sprong dan ook een gat in de lucht toen deel drie net voor mijn vakantie uitgebracht werd. Dit zijn boeken die ik verslind en niet eerder weg leg tot het uit is. Ik geniet enorm van de personages, van de verhaallijnen en van de humor. Ik ben dol op Lisette Jonkman en haar boeken. Vorig jaar stonden haar andere boeken in mijn favorietenlijst; dit jaar is dat Verknocht. Nu maar hopen dat er in 2020 weer een boek van haar hand komt. Ik sta vooraan.

Je vindt hem hier.

Wat is jouw favoriete boek van 2019?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

  1. 27 december 2019 / 07:54

    Net een abonnement op de bieb, ik wil ze allemaal lezen! Die zoektocht van Anne heeft mij destijds ook erg beziggehouden.
    Liefs

  2. Dees
    27 december 2019 / 21:00

    De zeven zussen reeks!

  3. Cindy
    29 december 2019 / 22:30

    Oei ik Groei is het enige wat ik heb gelezen (tot sprong 5) haha. Oh nee, ook het boek van Willemijn en Martine. Maar ik ben wel erg benieuwd naar de boeken van Florine en Mayra. Over die laatste al zoveel gehoord.

Secured By miniOrange