Mijn gesprek met de financiële planner over geldzaken

Mijn gesprek met de financiële planner over geldzaken

Afgelopen week vertelde ik jullie over de financiële zorgen die ik me weleens maakte en over vragen die continu door mijn hoofd spoken. Ik vind mijn werk echt fantastisch en lééf werkelijk om te schrijven, maar het ondernemerschap zit niet helemaal in mijn bloed. Stabiliteit en vastigheid, helemaal qua rust en inkomen, vind ik zelf gewoon heel erg belangrijk. Dat ik iedere maand moet bekijken of ik wel of niet uit ga komen, vind ik zelf niet prettig werken. De situatie is natuurlijk wel heel erg veranderd sinds ik twee kinderen heb en niet meer met een mediabureau werk. Ik werk simpelweg minder uren, doe zelf mijn sales en verdien stukken minder dan voorheen. Niet erg, want zo is de situatie nu eenmaal. Naar verhouding is het wel gewoon in balans, maar dat is even wennen. Wel soms een beetje lastig, maar het is nu eenmaal de situatie. Niks te klagen, maar soms behoefte aan iets meer vastigheid en vooral iets meer duidelijkheid. Financiële planner Alice heeft me met dat laatste heel erg geholpen.

mommyhood

Financiële planner

Een financiële planner, wat gaat die me nu brengen? Hoe kan zij me nu in een half uurtje vertellen over wat ik zoal moet regelen? Ook zag ik een beetje op tegen het telefoongesprek. Ik heb de ballen verstand van bepaalde zaken en was bang dat het een suf, zakelijk en mega saai gesprek zou gaan worden. Boy, I was wrong! Uiteindelijk had ik een telefoongesprek van vijf (!) kwartier, kon ik alles vragen, was het zowaar gezellig en heb ik een hoop antwoorden en vooral duidelijkheid gekregen. Wat was dit verhelderend en wat heeft het voor een stukje rust gezorgd.

Zaken geregeld

Allereerst vroeg Alice me hoe onze situatie nu zoal was en hoe we bepaalde dingen verdeeld hadden. Ik heb haar verteld zoals ik het ook in het vorige artikel vertelde; een gezamenlijke rekening, een eigen rekening om nog enigszins onafhankelijk te blijven, plannen om te trouwen en zaken omtrent het huis. Ik vond het prettig om te horen dat we dit heel netjes gedaan hadden en de vragen die zij weer stelde over Raymonds pensioen en of ik daar sta bijgeschreven heb ik allemaal opgeschreven en naderhand met Raymond besproken. Ik heb daar zelf allemaal niet aan gedacht maar Raymond kennende wist ik dat alles wel in orde zou zijn. En inderdaad, hij heeft alles vastgelegd en dat was een fijn geweten.

Zorgkosten

Mijn meeste vragen gingen over de zorg. Moet ik nu wel of niet dat eigen risico verspreiden? Haar antwoord was ja, omdat ik sowieso altijd door dat grote bedrag ben na een paar maanden en ik zo de druk voor mezelf een beetje verlaag. Ik vertelde haar over het chronische ziek zijn, over de zorgen omtrent Maddox en dat als ik op sommige momenten erg ziek ben of bijvoorbeeld teveel zorgen heb om Maddox, dat ik dan minder tot niet werk. Dat zijn toch zaken waardoor voor mij het werk stil komt te liggen en ik dus ook niet aan de slag kan met het zoeken naar eventuele opdrachten. Het was fijn dat Alice me kon vertellen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering, dat deze helemaal niet zo duur hoeft te zijn iedere maand, maar dat daar vrijwel niks onder valt waar ik mee te maken kan krijgen. Voor nu dan, waar ik me de meeste zorgen om maak. Dat was dus iets dat ik kon afvinken van mijn lijstje. Wel vertelde ze me goed over een eventueel broodfonds en vond ik dat heel erg fijn om te horen. Net iets meer informatie dan dat ik zelf had gevonden. Ik denk dat ik voor nu oké ben zonder deze zaken met de hoop dat er geen al te heftige dingen staan te gebeuren en het feit dat ik het ondernemerschap niet nog tien jaar zal gaan doen. Ook omdat je met beide bovenstaande zaken te maken krijgt met ‘wachttijd’ en ik dus misschien over een paar jaar in een heel andere situatie zit.

Diverse vragen

Ik kon vragen stellen over het huis, het pensioen, de bruiloft en wat voor voor- en nadelen dit met zich mee gaat brengen, mijn twijfels over het ondernemerschap en mijn onstabiele inkomsten, etc. Het was heel verfrissend om met een onafhankelijke buitenstaander te praten over dit soort zaken zonder dat ze aan de kant van een zorgverzekeraar of pensioenregelaar staat. Normaliter kun je langs bij een financiële planner voor een gesprek, kun je met regelmaat terugkeren en bouw je echt een band op met degene die dan veel over jouw financiële plaatje weet. Dit was slechts een (lang) telefoongesprek, maar daarin hebben we al heel veel zaken kunnen bespreken en zijn er een hoop zorgen van mijn schouders gevallen. Van kopzorgen naar lichte, gezonde zorgen. Heel erg fijn!

Share:

2 Reacties

 1. 11 januari 2019 / 10:15

  is het voor jou geen optie om part time voor een baas te werken en de rest voor jezelf ? dan heb je toch een beetje meer houvast en altijd een maandsalaris. lijkt mij wat meer zekerheid te geven dan 😉

  • Shirley
   Auteur
   11 januari 2019 / 12:24

   Sowieso wordt mijn baan parttime als ik weer in loondienst ga 🙂 maximaal drie dagen zodat ik inderdaad mijn blog kan behouden als hobby en lekker voor de kinderen thuis ben op twee dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.