(~215 B)
De flessentest

De flessentest

Al voordat ik zwanger was, was ik er heilig van overtuigd: ik zou borstvoeding gaan geven. Niet alleen omdat me dat ontzettend mooi leek, maar ook vanwege het feit dat ik last heb van eczeem. Als je borstvoeding geeft, zou je je kind meer anti-stoffen meegeven waardoor de kans op eczeem aanzienlijk kleiner wordt. Nou, makkelijke beslissing! We kochten bij Babydump de Philips Avent Natural flesjes omdat deze de vorm hebben van een tepel en het dichtst bij borstvoeding ligt. Doordat we dat in huis hadden, kon ik af en toe kolven zodat mijn vriend ook eens een flesje kon geven en zou Skyler niet heel erg in de war raken van de verschillende vormen.

Dat het borstvoeden niet gelukt is weten jullie inmiddels allemaal. De productie kwam niet op gang, de voedingsstoffen waren niet voldoende waardoor hij na een half uurtje weer honger had als ik wél een paar cc had gekolfd, hij pakte mijn borst niet en na drie weken kwam ik op amper 50 cc over de hele dag. Het werd er hier in huis niet gezelliger op en zowel Skyler als ik waren tijdens ieder voedingsmoment enorm gefrustreerd. Dat wilde ik niet! Ik hakte de knoop door en besloot over te gaan op kunstvoeding. Omdat we de flessen van Avent toch al in huis hadden, gebruikte ik deze om Skyler te voeden.

De flessen staan bekend om hun gemakkelijke gebruik en dat is absoluut waar. De flessen houden lekker vast en aan de bovenkant is de opening natural-feeding-main-lrggroot genoeg om zonder knoeien de fles klaar te maken. Wel moet je de fles behoorlijk schuin houden als je de fles helemaal leeg wilt krijgen. Qua prijs liggen ze rond de 10 euro.

Na een aantal weken in gebruik merkte ik dat Skyler enorm last had van krampen -ondanks een dubbel ventiel dat darmkrampjes zou moeten voorkomen- en daarom besloot ik naar Etos te gaan om te kijken wat er nog meer te koop was. Daar gooide ik een Difrax en Dr. Browns fles in mijn mandje.

Allereerst begon ik met de Difrax fles, die je kunt kopen voor een prijs van 9,95. Ik had er geen specifieke reden voor, behalve dat ik het s-design gewoon erg mooi vond. Bovendien had de fles een turquoise kleur en ja, voor design zwicht ik nu eenmaal een beetje. Deze fles zou door zijn S-vorm bevorderen dat je een betere houding aanneemt met de baby en meer oogcontact hebt. Bovendien zou je kindje met deze fles minder lucht binnen moeten krijgen, waardoor hij minder boertjes laat en geen last meer heeft van darmkrampjes. Het oogcontact vind ik eigenlijk een beetje onzin. Ook met andere flesjes kun je een prima houding aannemen zodat je goed contact kunt zoeken met jouw baby. Maar zoals ik al zei: een mooie fles is het wel. Het houdt bovendien fijn vast door het design. De fles glijdt minder snel uit je handen.

difrax-s-babyfles-(310-ml)De bovenkant van de fles was een stuk smaller dan de Philips fles, waardoor ik -vooral ’s nachts- behoorlijk aan het morsen was. Je moet geen haast hebben om een flesje klaar te maken. Alhoewel dat na een tijdje went, vond ik de smalle opening toch niet zo’n succes. Ik pakte daarom vaak de Philips Avent, maakte daar de voeding in klaar en gooide dit over in de Difrax. Niet echt heel slim achteraf, aangezien er zo meer lucht kan bij komen wat dan weer voor krampjes zorgt. Oeps. Al doende leert men, toch? Qua speen deed Skyler een beetje raar. Hij moest enorm vaak sabbelen en proberen voordat hij hem echt goed in zijn mond had en kon beginnen met drinken. Daarnaast vond ik de fles af en toe lekken rondom de speen. Jammer!

Het eerste flesje wat ik hem gaf was een verademing; wat snel was ‘ie leeg! Binnen tien minuten was de voeding op en Skyler leek voldaan. Toch was dat snelle eten geen succes; Skyler spuugde veel, had de hik en verslikte zich tijdens het voeden vrij regelmatig. Bovendien leken de krampjes te verergeren, alhoewel dat dus ook door mijn stommiteit kon zijn…

Doordat de voeding te snel ging en Skyler zich dus regelmatig verslikte besloot ik na een tijdje over te stappen op Dr. Browns. Er zijn flessen van Difrax met een achterkant die je kunt draaien voor verschillende standen waardoor het misschien wat minder snel gaat, maar dat was bij deze fles niet aan de orde. Bovendien had ik nog een fles liggen, waardoor ik ervoor koos om Dr. Browns te proberen en geen nieuwe speen aan te schaffen voor de fles van Difrax.

Allereerst het design: niet heel speciaal en redelijk vergelijkbaar met de flessen van Philips. Gewoon standaard. Het is een simpele, lange fles met blauwe letters. Bovendien zie je binnenin de fles een blauw staafje lopen, waardoor het lucht niet door de voeding loopt, maar bovenaan de fles blijft zitten. Dit zou krampjes aanzienlijk moeten verminderen. Daarnaast zorgt de fles voor vitaminenbehoud, waardoor je kindje optimaal van de voeding kan genieten en alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

De bovenkant van de fles is nog iets smaller dan de Difrax fles waardoor het wederom vervelend is om de poederschepjes zonder morsen in de fles9200000006635541 te krijgen. Overdag neem ik er de tijd voor maar ’s nachts wil ik zo snel mogelijk weer naar bed. Hierdoor mors ik weleens wat. Eerst maakte ik eerst weer de voeding klaar in de Philips fles om het vervolgens over te gooien, maar na een tip van iemand over het feit dat er dan meer lucht bij komt, ben ik ermee gestopt. Het is dus even passen en meten bij de opening maar dat de krampen zijn verminderd, dat is absoluut een ding wat zeker is. Niet helemaal weg, maar zeker verminderd ten opzichte van Philips en Difrax. Nu heb ik begrepen dat Dr. Browns ook flessen met een brede hals heeft. Daar ga ik absoluut even naar op zoek! Deze smalle variant kost 11 euro.

Qua tempo drinkt Skyler uitstekend uit deze fles. Hij doet zo’n 20 minuten over zijn voeding en dat schijnt een mooie tijd te zijn. Soms een half uurtje; als hij erge honger heeft zo’n 15 minuten. Omdat hij nu Friso tegen krampjes krijgt en deze voeding dikker is, heb ik er een speen 2 op zitten. Speen 1 was goed voor de normale voedingen. Met de voeding door speen 2 doet hij even lang, dus dat maakte hier in huis niet uit. Hij verslikt zich niet meer en heeft ook niet zoveel meer de hik als met de Difrax fles. De krampen zijn absoluut minder dan met de flessen van Philips en Difrax, maar dat kan ook komen door de andere voeding en omdat Skylers darmpjes wat meer ontwikkeld zijn. Ik denk dat het grotendeels met de fles te maken heeft en ik hoor ook goede verhalen in mijn omgeving, maar 100% zekerheid kan ik je niet geven. Momenteel is dit wel de fles die wij gebruiken. Skyler drinkt goed en we hebben ondertussen wel geoefend om het poeder zonder al teveel morsen in de fles te krijgen. Ja, dit is de fles waar wij het meest tevreden over zijn!

Ik zet alle dingetjes nog even op een rij. Wat ik er wel bij wil zeggen; een fles is heel persoonlijk. Sommigen zweren bij de flessen van Philips terwijl Skyler daar gewoon niet geschikt voor was. Je moet zelf een beetje zoeken en proberen en ik kan slechts schrijven vanuit mijn eigen ervaring.

Philips Avent Natural, 10 euro
Simpele fles, mooie brede hals
Drinken gaat bij Skyler te langzaam. Kan eventueel aan de speen liggen.
Nog steeds last van krampjes.

Difrax S-fles, 10 euro
Mooie designfles, verkrijgbaar in leuke kleuren
Iets smalle opening waardoor voeding klaarmaken iets lastiger is
Skyler dronk snel, wat weer krampen, spugen, hikken en verslikken veroorzaakte
Het speentje viel niet helemaal in de smaak en ik denk dat dat door de kleine vorm kwam.

Dr. Browns, 10 euro
Simpele fles, smalle hals. Is verkrijgbaar met brede opening wat echt een oplossing voor mij kan zijn
Vermindert krampen
Zorgt ervoor dat de baby de fles rustig leeg drinkt, waardoor verslikken en de hik aanzienlijk minder wordt.

Zoals ik al zei; het is heel persoonlijk. Maar als ik een fles zou aanraden, is dat absoluut de Dr. Browns. Ik ga op zoek naar de versie met brede hals!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

37 Reacties

 1. Alida
  22 januari 2014 / 20:42

  Wij zijn ook gestart met de Avent fles, daar kreeg ons zoontje ook veel krampjes van. Hele avonden was hij aan het huilen.
  Nadat ik op internet goede verhalen had gelezen zijn we ook over gegaan op dr. Browns. Wat een verademing zeg. Hij dronk veel rustiger en de krampjes zijn veel minder.
  De smalle opening is idd wel een dingetje, maar ik zet nu een poedertoren van de Hema klaar met de afgemeten schepjes voeding erin. De bovenkant van deze toren is een trechtervorm en daardoor krijg je het poeder zonder morsen in de fles. Ook blijft er weinig voeding aan de zijkanten van de fles hangen!

  • Shirley
   Auteur
   22 januari 2014 / 20:47

   Dat doe ik inderdaad als ik onderweg ben! Die torentjes zou ik ook in de keuken kunnen zetten. Slim eigenlijk 😉

 2. 22 januari 2014 / 20:51

  Ook ik gebruik gewoon die poederbakjes, van Hema, Kruidvat en difrax. Schep ze allemaal vol, staat het weer voor een paar dagen klaar. Geen gehannes met smalle openingen en geen geknoei. En je hoeft nooit de tel bij te houden met je slaperige hoofd (waren het nu 2 of 3 schepjes? Shit! Opnieuw! Hahaha).

 3. Marit
  22 januari 2014 / 21:23

  Misschien helpt een trechter ook om het poeder netjes er in te krijgen!

 4. 22 januari 2014 / 21:40

  Met een hardcore flesweigeraar in huis hebben we hier ook het hele assortiment in huis gehad. Wat een gedoe zeg. Uiteindelijk heb ik het opgegeven maar vriendinnen zweren idd ook bij de dr Brown fles. Volgens mij werd deze fles zelfs aanbevolen in het ziekenhuis voor premature kindjes. Althans dat hoorde ik. Moet wel goed zijn dus. Fijn dat je een fijne fles hebt gevonden voor Skyler. Die krampjes zijn zo sneu.

 5. Nichelle
  22 januari 2014 / 21:43

  Ik heb de brede flessen van difrax. Hier drinkt mijn dochter het beste uit:). De smalle vond ik ook niet heel handig maar die brede flessen zijn voor ons het allerprettigst.

 6. 22 januari 2014 / 21:53

  Ik heb alleen maar difrax gebruikt, ik had eerst ook de gekleurde maar die blijken inderdaad te lekken. Nadat ik difrax gemaild had kreeg ik nieuwe toegezonden, diegene met de 15 jaar garantie en ik had direct geen last meer van lekende flessen.

 7. 22 januari 2014 / 21:53

  Beste tip die ik als oppas toepaste; niet schudden met de fles. Gewoon een lange plastic lepel en even goed roeren. Minder lucht en lievere baby’s!

 8. 22 januari 2014 / 22:17

  Ik wou je ook een poederdoosje aanraden zoals http://www.beaba-webshop.nl/beaba-stapelbare-doseerdozen-voor-melkpoeder.html maar ik zie dat deze tip al enkele keren gepasseerd is. Interessant artikel!
  Ik schep telkens de poedertoren op voorhand vol, en vul ook de flesjes alvast met water. Op zijn kamertje staat een microgolfoven. Dus in een minuutje kan ik een flesje gemaakt hebben ’s nachts. Ik ga ’s nachts echt een schepjes staan tellen, ben ik niet wakker genoeg voor 😉

  • Shirley
   Auteur
   22 januari 2014 / 22:56

   Ik moet de Friso in gekookt water oplossen dus moet sowieso de waterkoker aanzetten. Voor de helft heet water, dan de voeding goed oplossen en dan vervolgens aanvullen met koud water 🙂 anders krijg ik de Friso niet door de speen heen!

   • Eefje
    23 januari 2014 / 10:45

    Op het kdv waar ik heb gewerkt, kookten we water, deden dit in een thermosfles.
    Wanneer we een flesje klaarmaakten vulden we dit mrt het gekookte water uit de thermosfles. (En flesje daarna aanvullend met koud water) Dit kan ook met Friso. Denk dat dit wel handig is voor jou.

   • Lisette
    23 januari 2014 / 16:01

    Door water uit de waterkoker te gebruiken heb je wel kans dat er op een gegeven moment kalkaanslag bij komt….

 9. 22 januari 2014 / 22:23

  En anders misschien al slim voor het slapen alvast poeder in fles te doen? Hoeft er s nachts alleen maar water bij hihi…

 10. 22 januari 2014 / 22:27

  Wat leuk om de verschillen van de verschillende flessen te lezen! Zelf gebruik ik de difrax flessen voor gekolfde melk, lana drinkt daar goed uit. We hebben ook philips avent geprobeerd maar dat leek lana minder makkelijk te vinden waardoor het langer duurde. Ik vind de difrax flessen echt mooi ook haha we hebben een roze en tirquoise 🙂

 11. Jackie
  22 januari 2014 / 23:15

  Leuk artikel! Ik ben na bijna 3 maanden volledig borstvoeding te hebben gegeven nu aan het afbouwen en overschakelen naar flesvoeding dus ik kan wel wat tips gebruiken. Ik heb de Philips Avent flessen en die bevallen tot nu toe prima. Ik heb ook een klein Philips Avent Natural flesje waar m’n dochter weleens gekolfde melk uit heeft gehad maar ik heb eigenlijk weinig verschil gemerkt. Beiden gaan in één ruk leeg maar het is natuurlijk ook een stuk makkelijker dan uit de borst drinken. Ga je ook nog eens een artikel schrijven over je ervaringen met verschillende merken melkpoeder?

  Ps. Ik weet niet of je dit ook geprobeerd hebt maar misschien is het en tip voor anderen. Bij ons ging de borstvoeding in het begin ook moeizaam totdat ik ben begonnen te voeden met een tepelhoedje. M’n dochter kan zo veel beter aanhappen en ik heb op deze manier toch bijna 3 maanden volledig kunnen voeden.

  • Shirley
   Auteur
   23 januari 2014 / 00:07

   Ik wil best vertellen over de melkpoeders die ik heb gebruikt en mijn ervaringen maar ik denk dat dat nog persoonlijker is dan de flessen 🙂

 12. 23 januari 2014 / 00:04

  Goed om te lezen. Ga morgen eindelijk me kolf apparaat kopen en dan ook flesjes nodig natuurlijk. Dit artikel komt als geroepen. Heb een avent gekregen in een van die dozen en een difrax.. wel eem roze arm kind! Maar ja testen kan dan wel hihi..

 13. 23 januari 2014 / 00:32

  Ik ben 100% fan van de dr. Brown flessen. Wat een verademing was dat na het gebruik van difrax, advent, kruidvat en etos. Mijn zoontje reageerde er super op. Krampjes werden minderen en meneer werd vrolijker. Nu River groot is drinkt hij uit alle flesjes. Maar voor pasgeborenen wil ik niks anders meer dan dr. Brown. Liefs

 14. 23 januari 2014 / 09:11

  Wij gebruiken de brede flessen van dr browns. Met speen 4 (papspeen) en wat extra water kan hij ook heerlijk zijn papjes drinken uit de fles. Laat je daar dus niet door tegen houden. Brede vinden wij zelf makkelijk & die zijn er ook voor het geval je borstvoeding geeft (als ik het goed heb). Brede zijn bij bol.com te koop, heb je ook pakken met 2 flessen, in het blauw). Succes!

 15. 23 januari 2014 / 10:07

  Wij gebruiken ook de Dr Browns, best tevreden over! Wat wij doen voor de nacht is alvast de poeder in van die meeneem containertjes doen, er zijn er met een smalle opening en als je dat voor de nacht vast neerzet dan giet je de poeder zo in de fles zonder morsen en zonder gehannes met schepjes tellen met je slaapkop 😉 Scheelt veel tijd!

 16. naomi
  23 januari 2014 / 10:35

  Leuk artikel. Misschien poedercontainers gebruiken snachts. Opening is smaller. Als je overdag de voeding afmeet kun je snachts het er zo in doen.

 17. 23 januari 2014 / 11:28

  Ik zit nu in de fase van de zwangerschap dat ik me in de flessen aan het verdiepen ben en ben erg blij met alle info die ik kan krijgen. Ik zie door de bomen het bos niet meer haha
  Erg handig stukje!

 18. Simone
  23 januari 2014 / 12:59

  Fijn dit stukje over de flessen, ik keek er al echt naar uit! Ook ik ben me de laatste tijd aan het verdiepen in de flessen ivm mijn zwangerschap. In eerste instantie wil ik borstvoeding gaan geven maar ben voor later (of als het niet goed mocht lukken) me toch ook al veel over flessen aan het inlezen. Waar ik wel van schrok zijn de slechte ervaringen online met de Difrax flessen. Ze zien er inderdaad mooi uit, maar na een rondje internet kwam ik er achter dat ze bij veel mensen letterlijk afbreken, of dat de rand scheurt. En veel verhalen over lekken ook. Dat wordt hem dus niet voor mij… Mijn voorkeur op dit moment gaat echt uit naar de Dr. Browns. Ik hoor daar zoveel goeds over en dit artikel bevestigt dit alleen maar! (Tuurlijk wordt het in de praktijk straks gewoon een kwestie van uitproberen) Thanks voor het artikel!!

 19. 23 januari 2014 / 17:45

  Wat fijn dat je uiteindelijk een fles hebt gevonden die goed werkt! Nooit geweten dat er zoveel verschil tussen zit.

 20. 23 januari 2014 / 18:19

  Hier gestart met difrax, opzich niets mis mee maar omdat Finn zoveel spuugde (en de reflux nog niet geconstateerd was) overgestapt naar Dr Browns.. nou wil nooit geen andere fles meer! Zo makkelijk in gebruik, super schoon te maken en Finn drinkt er rustig uit. Geen last van krampen en lekker makkelijk boeren.

 21. Emmylou
  24 januari 2014 / 17:37

  Fijn dat je eindelijk een fles hebt gevonden die voor jullie allebei goed werkt. Na een maand zijn wij ook overgestapt op kunstvoeding.
  Wij hebben de Tommie Tippee flessen en spenen gebruikt en de kleine heeft daar nooit last van gehad. Helaas zijn ze bij de Kruidvat uit het assortiment gehaald zag ik laatst.

 22. Nathalie
  25 januari 2014 / 02:23

  Ik gebruik na avent en difrax ook d’r brown. Ik heb de blauwe brede besteld op bol.com.

  Ook heb ik er losse doppen bij besteld. Deze lekken niet en kan ik makkelijk gekolfde melk meenemen.

 23. mandy janssen
  21 juni 2014 / 18:47

  ik heb vandaag na dit verhaal te hebben gelezen de fles gehaald van dokter brown
  maar ik kan je zeggen voor mijn kindje werkt deze voor geen meter
  ze huilt vandaag nog vaker en langer als met de andere flesjes.
  heeft nu helaas veel meer last van krampjes als van te voren
  ze heeft idd niet meer gespuugd maar ja dan heb ik liever dat ze spuugt dan dat ze zo huilt
  dus ik moet weer verder gaan kijken

 24. Alexandra
  9 oktober 2014 / 12:23

  Wij zijn ook over gestapt naar dr. Brown fles. Ideaal! We hebben alle merken al geprobeerd en dat veroorzaakte alleen maar slapenloze nachten!. En sinds we dr. Brown fles gebruiken heeft onze zoon geen last meer van krampjes. Wat ik wel wil adviseren voor erg hongerige baby’s om een tussenpauze in te lassen tijdens het voeden. Dus als hij halverwege is even stoppen en boeren op de schouder en dan weer verder gaan dat scheelt wel!. En dat brengt rust in het voeden en dan is de fles ook niet zo snel leeg.. aangezien baby’s zeker 20 min over een fles mogen doen. Succes iedereen!.

 25. Klaas
  11 november 2014 / 02:32

  Ik snap niet dat dr Brown zo word aangeprezen, heb er nu 2 gekocht, de zeer onhandige korte met brede hals en de met de smalle hals, ze lekken allebei, zo zit je met vieze plakband, kringen en plekken op het lederen bankstel en tafel en een onrustig kind als je het probeert op te lossen.

  Niet erg handig dus.

  • Shirley
   Auteur
   11 november 2014 / 02:55

   Weet je dan wel zeker dat de fles goed afsluit met het ronde dingetje? Hierna een jaar nog groot fan en geen lekkende flessen en ken veel meer mensen die zweren bij deze fles 🙂

 26. Karima
  28 november 2014 / 20:58

  Sinds de geboorte gebruik ik glazen Dr Brown flessen.
  And i love it!
  Makkelijk schoon te maken, fles stinkt nooit.
  Krampjes zijn een fase en ook met de DR Brown flessen had mijn kleine last van krampjes.
  Me kleine is nu een 1 jaar en ik gebruik nog de flessen
  En zou ook niets anders willen.

 27. Julie Verbeet
  21 december 2014 / 15:13

  de oplossing voor het morsen is gewoon de portie bakjes voor poeder mee naar boven te nemen. kun je je ook minder snel vergissen in het aantal schepjes

 28. Nathalie
  16 februari 2015 / 15:28

  Gewoon eerst het water verwarmen en dan. Pas het poeder erin doen zo behoudt je alle vitamines

 29. Irma
  18 juni 2015 / 05:46

  Grappig! Hier precies de zelfde weg afgelegd. Van borst naar fles.. en het gebruik van de flesjes. Top flessen van dokter brown. Geen krampen meer!

 30. 30 augustus 2015 / 15:24

  Wij gebruiken de avent flessen. Mijn zoontje doet het er prima op. Vind ze er alleen saai uitzien. Haha. Wilde kijken hoe hij het op difrax doet, maar als ik meerdere reviews lees kan ik beter bij avent blijven. Dan heb ik maar pech en moet ik het met de saaie fles doen. Zolang mijn kleine man maar goed drinkt, dat is het belangrijkste.

 31. Eva
  24 december 2015 / 10:34

  Difrax heeft ook brede flessen en speentjes speciaal voor kindjes die zich verslikken. Daarnaast ook 1,2,3 speen en de gangbare maten small, medium en large….

Secured By miniOrange