(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

9 x waar ik een ‘hekel’ aan heb (ZZP/blog-life)

9 x waar ik een ‘hekel’ aan heb (ZZP/blog-life)

Hekel is een groot woord en dat dekt misschien niet helemaal de lading, maar in de tien jaar dat ik nu ondernemer ben en dus een eigen bedrijf run (god, wat klinkt dat volwassen), ben ik verscheidene keren tegen dingen aangelopen die ik vervelend vind. ZZP’er zijn is echt heerlijk en brengt veel voordelen met zich mee, maar heel soms zou ik het wel anders willen zien. Negen zaken waar ik een hekel aan heb, of anders gezegd: die ik graag anders had willen zien.

1. Geld komt niet altijd aan het eind van de maand binnen. Soms krijg je een geldbedrag op de eerste dag van de maand gestort; een andere keer staat het opeens de 14e of de 28e op de rekening. Dat blijf ik zelf het meest lastige vinden aan ondernemen, die onzekerheid. Hoe fijn is het dan dat je bepaalde incasso-transacties zelf kan inplannen? Zo weet ik dat bepaalde ‘vastere’ bedragen halverwege de maand binnenkomen, en dan vind ik het wel zo prettig als daarna bepaalde rekeningen betaald kunnen worden. Als je een zorgverzekering van FBTO hebt, kun je heel handig de datum van de incasso aanpassen. Kies je incassodatum en bepaal wanneer jij je rekening betaalt. Je kunt dit zelfs iedere maand aanpassen, ideaal als je weet wanneer bepaalde klanten betalen.

2. Opdrachtgevers die te laat betalen, daar word ik zo chagrijnig van. Op veel betalingen zit een termijn van 30 dagen en dat vind ik zelf al lang. Als ik dan vervolgens anderhalve maand of zelfs twee maanden op geld moet wachten, vind ik dat heel vervelend. Ik lever zelf ook altijd opdrachten netjes op tijd in.

3. Bedrijven die betalingstermijnen hanteren van drie maanden en vervolgens failliet gaan. Ik heb eens een grote samenwerking gehad met V&D en toen mijn factuur bijna betaald zou worden, las ik op nu.nl dat ze failliet waren. Heel klote voor het bedrijf en het personeel, natuurlijk! Maar ik baalde ook heel erg van het grote bedrag waar ik op dat moment naar kon fluiten en die me zo ongeveer drie maanden weer vooruit had kunnen helpen.

4. Waar ik echt een intense hekel aan heb, zijn roddelende ‘collega’s’. Natuurlijk heb je die overal wel en is dat niet zozeer ZZP-gebonden, maar ik voel me er erg ongemakkelijk bij. Ik ben eens weggelopen bij een evenement toen er in groepjes zo geroddeld werd over een grote blogger, dat ik er helemaal naar van werd. Ik heb daar toen wel melding van gemaakt bij het pr-bureau omdat ik dat maar moeilijk los kon laten.

5. Het alleen werken vind ik heerlijk en op dit moment zou ik het niet anders willen. Wat ik soms wel moeilijk vind, is dat alleen ook maar zo alleen is. Ik krijg soms aanvragen binnen waar ik graag wat mee wil doen, maar waar ik gewoon niet uit kom. Links die ik op zo’n creatieve manier moet verwerken, dat ik helemaal vastloop. Hoe fijn zou het dan zijn om te kunnen sparren met iemand. Ik heb eens een ochtend met Jessica samengewerkt en toen ik even niet wist wat ik met een opdracht aan moest, kwam zij met zo’n leuk idee dat ik het binnen een uur geschreven én teruggestuurd had. Dus ja, alleen werken is goud en me heel wat waard, maar af en toe een brainstorm met iemand zou ik leuk vinden. Misschien moet ik daar eens iets mee doen.

6. Opdrachten zijn ontzettend onregelmatig. Ik doe het liefst grotere opdrachten (wie niet), waarbij ik van tevoren een groot bedrag ontvang en dan vervolgens een jaar lang voor de partij aan de slag mag. Die opdrachten zijn, vooral als je zonder mediabureau werkt, best zeldzaam. Ik moet het dan vooral hebben van kleinere klussen en er zijn maanden dat ik een flink aantal aanvragen krijg, maar er zijn ook periodes dat er één zo’n klus binnen komt. Dat ik de hele maand heb gewerkt voor 200 euro. Ik zet altijd geld weg en daardoor komt het helemaal goed. Ook gemiddeld genomen na een jaar is het overzicht prima. Toch vind ik het lastig om daar doorheen te kunnen kijken en zie 200 euro gelijk als ‘dat was het Shir, je kunt wel kappen nu.’ Dat zijn ook altijd de momenten dat ik rond ga kijken voor leuke banen, haha.

7. Het ZZP-leven kent voor mij twee grote voordelen; ik werk alleen (ga ik erg lekker op) en ik kan mijn eigen tijd indelen. Maar dat laatste kan ook een grote valkuil zijn. Ik zit op maandag en dinsdag altijd achter de computer omdat de kinderen dan op school zitten en ik flink wat werk kan verrichten, maar ik kan soms ook wel denken ‘ach, ik heb morgen nog een dag, dat ene filmpje kan ik wel even kijken’. Aan de andere kant: ik kan werken wanneer ik wil en daardoor werk ik ook vaak op de dag die ik vrij wil houden voor de kinderen, in de avond of juist in een weekend. Ik moet zeggen dat ik de balans aardig gevonden heb, maar iedere week heb ik daar wel een goede planning bij nodig.

8. Ik denk in blogs. Ik ben al 16 jaar aan het bloggen en dat is er zo ingeslopen, dat ik nergens meer normaal naar kijk. Ik zie in alles content, wil alles onthouden voor een artikel, ik maak overal foto’s van en waar ik ook ben, er gaat geen dag voorbij dat ik geen notitie in mijn telefoon heb gemaakt voor een leuk idee voor een artikel. Aan de ene kant heel erg fijn, maar soms ook heel erg vermoeiend. Ik weet dan ook niet wat ik zou moeten als ik stop met bloggen, haha. Zou dat er ooit nog uit gaan?

9 Administratie. Geen woorden verder nodig.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Comments

 1. Sandra
  28 augustus 2019 / 16:04

  Weet je wat ik zo fijn vind op jouw blog Shirley, dat jij ‘advertorials’ zo fijn schrijft dat ik na het lezen het artikel nogmaals moet lezen om de link te ontdekken 🙂 En je varieert fijn, ik heb er zo’n hekel aan als ik een bepaald product op 6 soortgelijke blogs tegenkom

  • Shirley
   Auteur
   28 augustus 2019 / 16:25

   Superlief, dankjewel!

 2. Jessica
  28 augustus 2019 / 19:13

  Kom jij maar weer lekker bij Jessica op kantoor zitten hoor!

 3. Nicole
  28 augustus 2019 / 19:56

  Nummer vijf is zo herkenbaar en nummer 8 ook al heb ik dat nu minder nu mijn focus wat meer ergens anders ligt. Nummer 9. Jep geen woorden voor nodig.

 4. 28 augustus 2019 / 20:14

  sommige dingen zijn wel herkenbaar. ro en ik zijn beiden zzpers. de vrijheid vind ik heerlijk, de administratie, daar heb ik mensen voor die dat doen, inkomsten, tja wij werken een week, leveren een factuur in en die word binnen 2 weken betaald dus wij hebben gewoon elke week onze centjes en dat is wel lekker, mits nu net na de bouwvak is het voor roon eerst 2 weken werken en dan zijn eerste factuur weer van voor de bouwvak. ik loop gewoon door met mijn facturen. roddelende collegas,….och mop dat het je overal en altijd ook als zpper!! onregelmatige opdrachten hebben wij niet, mits het strenge winter is en alles stil ligt voor roon maar voor mij geld dan weer dat alles gewoon door gaat. aldus een hoop dezelfde punten maar in de 16 jaar dat we nu zzper zijn zou ik nooit meer voor een baas willen werken!

 5. 31 augustus 2019 / 12:10

  Ik snap wel wat je bedoelt inderdaad en wat zuur van V&D en die samenwerking. Dan voel je je toch echt wel genaaid, wellicht deden ze een lange betaaltermijn met voorbedachte rade. Ik bedoel.. een financiele afdeling wist gerust wel dat het slecht ging?

  Ben nu geen ondernemer meer, maar het begint me ergens wel steeds meer tegen te staan dat ik niet mijn eigen tijd kan indelen. Ik ben juist iemand die van enorme vrijheid houdt en daar werkt een 9 tot 5 baan op kantoor niet bij.