(~215 B)
Spender of spaarder? Leer je kinderen het juiste!

Spender of spaarder? Leer je kinderen het juiste!

Van mezelf kan ik eigenlijk wel zeggen dat ik vroeger een beetje verwend ben. We deden thuis niet aan kleedgeld en mijn ouders kochten dat altijd voor me. Zakgeld was er wel, maar mijn ouders deden meer aan wat geld toestoppen als we iets wilden kopen. Wel moesten we met 15 jaar een baantje gaan zoeken om zelf geld te verdienen. Betekende niet dat mijn ouders niks meer kochten voor mijn broertje en mij, maar wel dat we veel zaken alvast zelf konden regelen. Maar wat betreft financien hadden mijn ouders het altijd dik in orde. Er stond een scooter in de kamer toen we 16 werden, op mijn 18e verjaardag stopte de lesauto voor de deur en ook mijn school is door hen betaald. Mijn ouders zijn altijd goed in sparen geweest en waren wat dat betreft het perfecte voorbeeld voor ons.

Spender of spaarder?

Maar een goed voorbeeld doet niet altijd goed volgen, haha. Ik heb jarenlang geld over de balk gesmeten alsof het niks was, helemaal toen ik nog op een hoog inkomen zat in het modeblogtijdperk. En nog steeds ben ik gevoelig voor aankopen, zwicht ik vrij snel voor weer een jurk en is mijn spaarrekening niet zo goed gevuld als dat ik eigenlijk zou willen. Raymond is het tegenovergestelde van mij. Hij is een echte spaarder, geeft het liefst niks uit en koopt alleen dingen als deze echt nodig zijn. Ik vind dat heel knap en hoop dat mijn kinderen veel van Raymonds spaargenen krijgen. Maar ook dat ze een beetje van mijn uitgeefgenen krijgen, want alleen maar oppotten is ook niet altijd even leuk. Er mag best een beetje gespendeerd worden.

Voor de kinderen

Momenteel zijn we druk aan het kijken hoe we alles kunnen aanpakken. Skyler zegt dat hij vrijwel de enige is in de klas die nog geen zakgeld krijgt dus daar wil ik zeker iets mee doen. We zijn er al eens mee begonnen, maar dat is momenteel meer sporadisch dan iets vasts. Wel hebben beide jongens een spaarpot waar ik af en toe eens kleingeld in gooi, waar opa en oma soms hun portemonnee in legen en waar al het geld in gaat dat ze krijgen na een rapport, verjaardag of dingen als afzwemmen bijvoorbeeld. We zien nu al grote verschillen bij de kinderen. Skyler heeft absoluut Raymonds genen. Hij wil alles opsparen, durft niet zo veel uit te geven en als hij iets wil hebben en ik zeg dat hij dat van zijn eigen geld kan kopen, probeert hij eerst te kijken of hij het van ons kan krijgen, haha. Maddox is het tegenovergestelde. Iedere euro wil hij uitgeven en hij zit regelmatig te kijken hoeveel er in zijn spaarpot zit en hoeveel hij daarvan kan kopen. Terwijl Skyler zich heel bewust is van geld, wat het kan doen en beseft dat het belangrijk is om altijd iets achter de hand te hebben, is het voor Maddox nog heel abstract en is geld vooral bedoeld om leuke dingen van te kopen. Ik vind het echt tijd worden om het zakgeld in te voeren en ga dat dit weekend nog met Raymond bespreken.

Spaarrekening

Hoe dan ook: het is belangrijk om je bewust te zijn van alle inkomsten en uitgaven, om je spaarrekening netjes op orde te houden en ook nog eens geld opzijzet voor je kind. Ik vond dit zelf een heel fijne basis, Raymond heeft dit ook meegekregen vanuit huis en wij doen niet anders. Het zal je niks verbazen dat Raymond degene was die na de geboorte de spaarrekening voor de kinderen heeft geopend en ervoor zorgt dat er iedere maand een bedrag wordt gestort. Je kunt maar beter zo vroeg mogelijk beginnen! Een van die spaarrekeningen die je kan openen, is de KinderToekomst Spaarrekening van ABN Amro.

KinderToekomst rekening

Begin nu alvast met sparen voor je kind, want jouw kleine heeft straks waarschijnlijk grootse plannen. Fijn om dan al een lekkere basis te hebben. Met een KinderToekomst Spaarrekening geef je het goede voorbeeld en zorg je dat je kind later een vliegende start maakt. Of het geld nu gaat naar studie, reizen, een rijbewijs of allemaal: het is vast en zeker goed besteed. Een kind kost nu eenmaal veel knaken en als je al vroeg begint met sparen, bouw je al gauw een lekker bedrag op.

Als je nu (gratis!) een KinderToekomst rekening opent, ontvang je een Woezel & Pip knuffel én krijg je de eerste 10 euro spaargeld cadeau (tot 13 juli 2022). Het is eenvoudig aan te vragen en binnen no time zie jij de digitale spaarpot oplopen. Een mooi begin voor een financieel gezonde toekomst!

Delen:
Secured By miniOrange