(~215 B)
Moeder vraagt; moeder antwoordt #1

Moeder vraagt; moeder antwoordt #1

Als ik íets heb geleerd van het schrijven op Mommytobe.nl en het delen van mijn verhalen, is het feit dat andere moeders ook héél erg graag over henzelf, hun kinderen en hun opvoedkunsten vertellen. Niet zo gek natuurlijk, want ik doe het net zo graag en schrijf regelmatig over het moederschap en over Skyler. Iedereen denkt dat zijn of haar theorie het beste is en wil dat maar al te graag delen met andere moeders. Soms is dat een beetje vervelend en voelt het als betweterig, maar ik denk dat we het voor nu eens om moeten draaien. Want wat kunnen we veel leren van elkaar! In plaats van elkaar te bekritiseren en te vertellen hoe het wel en vooral niet moet, kunnen we naar elkaar luisteren en elkaar helpen indien nodig. Ervaringen delen. En daarom heb ik iets nieuws: ‘Moeder vraagt; moeder antwoordt’.

Regelmatig krijg ik vragen via de mail, variërend van ‘waar koop ik de Milestone Baby Cards’ tot ‘hoe en wanneer ben jij begonnen met vast voedsel voor Skyler?’ Ik beantwoord deze vragen maar al te graag maar het moederschap kent zoveel theorieën en meningen, dat het leuk is om meerdere visies en standpunten te lezen. En aangezien mijn bezoekers daar dol op zijn en erg graag reageren (dank daarvoor!) wil ik Mommytobe.nl graag gebruiken als platform waar andere moeders kunnen lezen over ervaringen. Ik deed het zelf al eens in het artikel ‘Wat eet jouw kindje zoal?’ en dat vond ik enorm leuk om te lezen. Ik heb er ook echt veel aan gehad! Zolang de reacties respectvol blijven zijn moeders onder elkaar juist een grote bron van inspiratie en soms ook een grote steun.

Ga ík steeds die vraag stellen? Nee hoor, ook bezoekers mogen vragen inzenden. Via Facebook, via de mail, via comments; laat maar eens weten waar jij andermans mening over wil lezen. Waar jij mee strugglet of op wat voor gebied je weleens ervaringen zou willen horen. Hoe kun je je kindje de speen het beste afleren? Wanneer en op welke manier begon je kindje met bijvoeding? Hoe speel je met het ritme van het kind? Noem het maar op! Is er iets waar jij graag antwoord op wil hebben en waar jij andere moeders graag over wil horen praten? Schroom dan niet om contact met me op te nemen en jouw vraag in te zenden.

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk tijd voor vraag 1, van mijn hand. Iets waar ik nu over aan het nadenken ben vanwege de vraag van het consultatiebureau. Meer voor de moeders van de wat oudere kindjes:

Momenteel gaat Skyler naar het kinderdagverblijf en op het consultatiebureau kreeg ik de vraag of ik Skyler niet alvast wilde inschrijven voor de voorschool, oftewel de peuterspeelzaal. Aangezien wij een enorm goed gevoel hebben bij het kinderdagverblijf en Skyler het daar erg goed doet, denken wij dat Skyler hier gewoon blijft tot hij naar school gaat en dat we dus geen gebruik maken van de peuterspeelzaal. Maar ik hoor graag ervaringen van anderen, aangezien een peuterspeelzaal ook wel weer heel erg leuk kan zijn. Het kan natuurlijk ook allebei, maar misschien is dat een beetje verwarrend voor een kind. We hebben nog geen keuze gemaakt maar ik zou heel erg graag andere moeders hierover horen!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties

 1. 10 februari 2015 / 15:20

  Mijn kind is enkel naar de psz gegaan. Had hij al op een opvang gezeten dan had ik het inderdaad alleen daarbij gehouden. Het doel van de psz was voor mij hem met andere kinderen om te leren gaan, wat schoolregels aan te leren en een stukje zelfredzaamheid creeeren. Volgens mij komen die dingen op de opvang ook gewoon aan bod en dan vind ik de psz niet echt een toevoeging.

 2. 10 februari 2015 / 15:22

  Ik lees mee. Nog geen moment aan peuterspeelzaal gedacht.

 3. Daniëlle
  10 februari 2015 / 15:33

  Ik ben zelf werkzaam op een kdv en ook mama van een zoontje van 9 maanden. Ik vind persoonlijk dat een kindje op een kdv prima kan blijven tot het vier jaar is. Als het goed is wordt er daar net zoals bij een voorschool materiaal aangeboden en activiteiten gedaan die aansluiten bij de leeftijd.
  Waar ik als moeder wel aan denk is dat bijvoorbeeld bij de basisschool waar wij onze hummel hebben ingeschreven…(vroeg he?! I KNOW!) Daar bieden ze op de school een voorschool aan en dan gaan de kindjes af en toe wennen in groep 1 en dan zijn ze als ze 4 zijn dus al bekend op de school en is het niet meer zo’n grote stap. Weet niet of jullie al een school op het oog hebben voor Skyler, want dat zou wel een leuke optie kunnen zijn als ze dit daar aanbieden.

  • 10 februari 2015 / 15:37

   Hahahaha hier ook al moeten aanmelden voor school met 18 maanden hoor! Sommige scholen zitten snel vol, zeker als ze niet zo groot zijn. Die ‘voorschool’ die jij noemt vind ik wel een hele goede, ik ga het navragen!!

 4. 10 februari 2015 / 15:35

  Mijn dochter gaat 1 dag per week naar de gastouder. Maar daar zijn in totaal 5 kindjes (waarvan 2 stuk jonger) dus ik denk dat de psz wel een meerwaarde heeft dan. Meer kinderen van haar leeftijd enzo.. Ben er nog niet uit maar heb voor de zekerheid wel vast ingeschreven.

 5. nancy
  10 februari 2015 / 16:24

  Alletwee mijn zoontjes van 0-4 jaar op KDV gezeten, nooit op PSZ. Ik heb hier nooit spijt van gehad. Op het KDV leren de kinderen met elkaar spelen, delen en omgaan met verdeelde aandacht al op jonge leeftijd. Regelmatig werd er een observatieverslag aan ons gegeven en besproken hoe het educatief met ze ging, motorisch, sociaal e.d. Bij ons was de aansluiting op de basisschool perfect en zijn de gegevens en rapportages netjes naar school overgedragen. PSZ was in ons geval dan ook ‘overbodig’ en geen extra aanvulling. Kinderen moeten op de kleuterschool al zoveel, laat ze lekker nog ff thuis spelen als ze al regelmatig op een KDV verblijven.

 6. ziana
  10 februari 2015 / 17:03

  Mijn zoontje zit al 2jaar op de kdv en ik laat hem daar tot zijn 4e jaar. Hij is het daar zo gewend vind het dan zielig om hem naar een ander groep en leidsters te brengen. Heb ook het idee dat ze bij de kdv even veel leren als psz

 7. 10 februari 2015 / 19:39

  Mijn zoontje is alleen naar de peuterspeelzaal gegaan, eigenlijk alleen maar omdat hij een spraakachterstand had en je van leeftijdsgenootjes veel meer leert dan die ‘betweterige ouders’. Hij heeft er in eerste instantie veel geleerd en hij gaat met veel plezier want zijn vriendjes zitten er ook. Maar ik had keano niet op psz gedaan als hij al naar kdv zou gaan. Hier krijgt hij de ‘basis’ al mee.

 8. 10 februari 2015 / 21:03

  Ik werk op een basisschool en ik moet heel eerlijk zeggen, ik merk niet veel verschil. Zowel kinderen van het KDV als van de PSZ die als vierjarige bij ons ‘binnen komen’ zijn al enigszins voorbereid op de basisschool en wennen snel. Denk hierbij aan het dagritme en enige zelfredzaamheid, zoals het zelf pakken van eigen eten en drinken of jasje. Ik kan mij goed voorstellen dat PSZ een goede aanvulling is als je bijvoorbeeld alleen een oppas voor je kind hebt of je kindje tijdens werkdagen naar opa en oma gaat, omdat je kindje dan minder in aanraking komt met groepen leeftijdsgenootjes. Maar hoe dan ook, het blijft ontzettend schattig: die kleintjes die voor het eerst op school komen.

 9. 10 februari 2015 / 23:03

  Goed idee deze rubriek! Ik ga zeker meelezen, maar bij veel onderwerpen heb ik waarschijnlijk zelf ook nog nooit stilgestaan (alhoewel, wij hebben het nu wel over of ons kindje meerdere talen gaat leren vanaf de geboorte, en of we specifiek een Nederlandse opvang willen vinden…). Overigens, wat ik zelf wel een interessante vind, is de kijk van moeders op het combineren van carriere/ambitie met moederschap. Maar ja, niet echt 1 specifieke vraag eigenlijk 😉

 10. 11 februari 2015 / 09:11

  Mijn zoontje is eerst naar het kinderdagverblijf geweest en daarna naar een peuterspeelzaal. Wij kozen hiervoor omdat het kdv heel kleinschalig was. De peuterspeelzaal bevalt super goed en mijn zoontje leert daar ook echt dingen zoals delen met elkaar, daarnaast vindt hij het erg leuk om met leeftijdgenootjes te spelen.

 11. maaike
  11 februari 2015 / 14:37

  Mijn dochters zijn allebei vanaf dat ze 2 waren 2 ochtenden in de week naar de psz gegaan. Verder gaan ze niet naar oppas oid. Ze vonden het daar super leuk! Ik vind het zelf een goede voorbereiding op de basisschool. Je kindje ‘moet’ al veel op de pzs en het heeft een schoolse setting, dus de overgang is niet zo groot!

 12. sharona
  12 februari 2015 / 21:47

  Hoi!
  Ik doe zelf de opleiding tot pedagogisch werk. Naar mijn mening zit er weinig tot geen verschil in een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.. wel is het altijd fijn als er op een kdv of peuterspeelzaal een VVE programma word aangeboden zo leren de kinderen al wat schoolgerichten dingen.
  Wel vind ik een voordeel van een peuterspeelzaal die dan samen werkt met een basisschool dat de kinderen vaak samen naar groep 1 gaan ook wennen de kinderen aan het eind van hun peuterspeelzaal tijd in groep 1 en de omgeving is bekent zo zal de stap naar de basisschool wat relaxter zijn

Secured By miniOrange