Angst voor zindelijkheid

Angst voor zindelijkheid

Regelmatig wordt mij gevraagd hoe het met de zindelijkheidstraining van Skyler gaat. Hij is momenteel bijna 3.5 jaar en dat is toch wel een leeftijd waarop veel kinderen bijna of helemaal van de luier verlost zijn. Voor nu kan ik er kort over zijn; het ging hier met vallen en opstaan en we hebben het nu even helemaal op een laag pitje gezet. Terwijl ik overal over verschillende technieken lees en veel bloggende ouders schrijven over een kindje dat binnen een week zindelijk is door bepaalde dingen toe te passen, is dat hier absoluut niet aan de orde. Ik dacht eerst ‘moet ik er wel over schrijven want is het niet een beetje persoonlijk?’ Maar aan de andere kant: zindelijk worden binnen een week is absoluut niet vanzelfsprekend en weggelegd voor ieder kindje. Om andere ouders een beetje gerust te stellen, een hart onder de riem te steken en te laten zien dat er ook kinderen zijn die te maken hebben met angsten, wil ik toch eens een boekje open doen over onze situatie.

Geen goed moment

Vorig jaar hebben we de eerste stappen gezet qua zindelijkheidstraining. We waren toen in Bali en hebben Skyler regelmatig zonder luier laten lopen. Op dat moment was de tijd nog absoluut niet rijp. Skyler voelde het nog niet goed aankomen, stond vaak in een hoekje zijn behoeften te doen en was er echt nog niet aan toe. We wilden het dus uit gaan stellen tot het moment dat we merkten dat Skyler er meer klaar voor was. Dat was vorig jaar rond augustus. Je merkte aan alles dat Skyler interesse kreeg in het potje, dat hij het plassen en poepen goed aan voelde komen en dat hij ook zelf aangaf regelmatig op het potje te willen. Ook op de crèche werd hij vaak op het wc’tje gezet en dit ging allemaal prima. Hier hebben we dan ook flink gebruik van gemaakt. Hij liep regelmatig zonder luier, we zijn zelfs vaak zonder luier naar buiten geweest en binnenshuis wist hij de weg naar het potje te vinden. Het ging allemaal goed, op het poepen na. Maar hé, het plassen ging goed en dat was een onwijs goede stap. Poepen komt vanzelf wel! Helemaal zindelijk was ‘ie nog niet, maar we maakten grote sprongen.

Ophouden

We hebben dit allemaal rustig aangepakt. Niet gelijk de luier af getrokken en deze voor altijd af gelaten. Terwijl je dat bij het ene kindje prima kunt doen, merkten we dat Skyler dat behoorlijk eng vond. Ondanks dat het een tijdje goed is gegaan, merkten we dat Skyler zijn behoeften begon op te houden. Het plassen stelde hij net zolang uit tot hij het in zijn broek deed, ondanks dat ik hem vaak op het potje zette. Als we hem vertelden dat dat niet erg was en kon gebeuren, wist hij zich geen houding te geven en begon ‘ie constant te huilen. We hebben hem nooit gestraft voor zulke dingen en toch reageerde hij op zo’n manier alsof we altijd boos zouden worden. Poepen weigerde hij en alleen met zijn luier om durfde hij de angst los te laten en zich eraan over te geven. Soms riep ‘ie ‘ik moet plassen, mag mijn luier af?’ en dan gaven we daar gelijk gehoor aan. Maar ook: ‘ik moet poepen, mag ik alsjeblieft mijn luiertje om?’ Maar natuurlijk! Skyler was er dus lichamelijk misschien klaar voor omdat ‘ie alles goed voelde aankomen, maar mentaal bleef het een dingetje. We waren dus eigenlijk goed op weg, tot we te maken kregen met zoveel angst, dat Skyler helemaal verstopt bleek te zitten en we midden in de nacht bij de huisartsenpost belandden. Hier heb ik al eerder over geschreven.

We zijn inmiddels een paar weken verder en nog steeds is het niet helemaal in orde. Skyler wil niet meer op het potje, vindt wc’s –ook de kleine op het kinderdagverblijf- doodeng en als hij moet plassen of poepen komt ‘ie regelmatig eerst even vragen of hij een luier om heeft. Als hij moet poepen kan hij daar de hele dag mee zoet zijn, zondert hij zich regelmatig af en mogen we absoluut niet kijken. Hij heeft momenten dat ‘ie het met man en macht probeert tegen te houden. We hebben daar dan ook nog steeds medicijnen voor. We zijn nu eindelijk zover dat ‘ie op het kinderdagverblijf weer durft, aangezien dat zelfs een ding werd. Zo lang alles ophouden en dan thuis pas alles durven te doen. Ook niet helemaal gezond en prettig, natuurlijk. Gelukkig zijn ze op de crèche van alles op de hoogte, pakken ze het daar ook voorzichtig en rustig aan en wordt Skyler niet meer geconfronteerd met het toilet. Heel soms wil hij er even naartoe om te kijken of mogen ze zijn luier daar verschonen, maar daar blijft het ook wel bij.

Angst

Waar deze angst precies vandaan komt weten we niet. We hebben het altijd rustig aangepakt, zijn ontzettend kindvolgend en kijken goed naar wat Skyler wil en aangeeft. Wat ik wel heb geleerd in deze situatie is dat je absoluut niks moet gaan forceren. Potjes- en wc-angst is niet fijn en het laatste wat we willen is dat het een héél serieus en groot probleem gaat worden. Voor nu pakken we alles dus heel rustig aan. Af en toe geeft Skyler aan dat de luier af mag en daar geven we direct gehoor aan. Soms stel ik het zelf voor of laten we hem een ochtendje met blote billen doorbrengen. Dit soort situaties gaan goed, totdat Skyler me bijna weer smeekt om de luier om te doen. Ook daar geven we gehoor aan. Niks forceren, geen druk en vooral kindvolgend blijven. Hopelijk geeft hem dat over een tijd vanzelf genoeg vertrouwen om dit -voor hem- grote avontuur een goed vervolg te kunnen geven.

Ergens vind ik het heel erg lastig. Want natuurlijk wil ik dat mijn kind snel zindelijk wordt en lekker van de luiers verlost is. Natuurlijk zou ik het ook fijn vinden als mijn kind na een week stickers plakken zindelijk is. Ik weet ook dat hij over een half jaar naar school gaat en dat hij dan toch echt zindelijk moet zijn. Maar voor nu hebben we de druk er vanaf gehaald en probeer ik het ook goed los te laten. Er vooral geen ding van te maken. We juichen momenteel eigenlijk alles in de lúier toe in plaats van op het potje of het toilet omdat dat voor nu alweer hele stappen zijn. Het poepen is eindelijk een beetje goed aan het gaan en iedere plas in het potje of ochtend zonder luier wordt ontzettend positief benaderd. Als hij de luier af wil weten we niet hoe snel we hier gehoor aan moeten geven, maar ook als hij de luier weer om wil doen we dit. Voor de rest zien we het na de bevalling van baby twee wel weer. Zodra de rust weer een beetje is teruggekeerd en alles bij Skyler weer onder controle is. We gaan richting de zomer en dat is het ideale moment om lekker in blote billen door het huis en de tuin te rennen. Dan komt het vast vanzelf. We maken ons nog niet druk en ik weet ook dat het bij kindjes ontzettend snel kan gaan. Mits ze zich er zelf helemaal goed bij voelen.

Het ene kindje heeft er meer moeite mee en meer tijd voor nodig dan het ander. Wie weet kunnen we over twee maanden de luier af doen en is Skyler gelijk zindelijk. Misschien is dit pas een maand voordat hij naar school gaat. De angst van Skyler is voor ons te groot om hier teveel druk achter te zetten. Dus nee, niet ieder kind kan binnen een week zindelijk zijn en zeker niet ieder kindje is er al zo snel aan toe. Maar hé, het komt allemaal vanzelf. Op zijn eigen tempo en zodra hij er zelf helemaal rustig onder is. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in dat het binnen een paar maanden zelf is gelukt!

Share:

53 Reacties

 1. eva
  7 april 2017 / 06:50

  Mijn tip klinkt dramatischer dan hij is: als het echt niet lukt door af te wachten zoek een kinderpsycholoog/orthopedagoog die EMDR kan en mag toepassen. Heeft bij ons enorm geholpen, bij een ander klein “trauma” Kan goed zijn dat ze die op de poepplaspoli van het ziekenhuis hebben.
  Is niks zweverigs aan, zijn gewoon hoogopgeleide proffesionals.

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 07:39

   Ja hoor, dat kan altijd nog 🙂 Thanks!

 2. Manouk
  7 april 2017 / 07:10

  Fijn om dit te lezen! Mijn zoontje is 2,5 en ook absoluut nog niet klaar om zindelijk te worden. Hij laat wel gewoon zijn plas lopen als de luier uit is, maar vind het zo niet fijn als zijn luier uit is. Dan loopt hij met zijn beentjes bij elkaar en wilt dat absoluut niet. Echt lastig hoe ik daar mee om moet gaan.

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 07:40

   Lekker laten gaan en vooral niet pushen 🙂 Dat is het enige wat ik kan meegeven!

 3. Steph
  7 april 2017 / 07:15

  Bedankt voor het delen van jullie ervaring. Hier ook een zoontje van bijna 3,5 die niet wil. Ook wij proberen het (naar ons idee zonder druk) maar hij vindt het zo eng. Hij houdt het ook op en zodra de luier aan gaat (omdat we ergens heen moeten of hij gaat slapen) plast of poept hij. Hij vraagt ook met grote ogen: heb ik een luier om?. Vanalles en niks geprobeerd maar nog geen succes. Inderdaad het naar school gaan over paar maanden zorgt bij mij wel voor beetje stress. Hoe moeten we het aanpakken? Komt vast goed en ieder zijn eigen tempo en het helpt om te lezen dat meer kindjes en ouders met hetzelfde ‘worstelen’. Succes!!

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 07:41

   Jullie ook veel succes! Komt gewoon helemaal goed en eigenlijk is 3,5 nog helemaal niet zo oud. Hoor zoveel kindjes op de crèche die pas rond deze leeftijd écht zindelijk zijn. Vind dat er soms ook echt een vertekend beeld is 🙂

 4. Nina
  7 april 2017 / 07:35

  Heel herkenbaar! Ik had vantevoren van alles gelezen over zindelijkheidstraining.. Ik dacht.. Dat gaan we even zo doen! Niet dus..
  Hij wilde er niks van weten, hij werd al boos als je het woord potje uitsprak, de wc was “zo diep” etc.. Ik had de hoop al bijna opgegeven.
  Totdat we op vakantie gingen met vrienden waarvan hun zoontje ook net zindelijk aan het worden was. Tijdens het zwemmen moest hun zoontje opeens plassen en er was geen tijd meer om naar de wc te rennen. Dus mocht hij snel de bosjes in om tegen een cactus/ boom te plassen.. 😉 Staand.. En DAT vond mijn zoontje interessant. Hij wilde ook staand plassen!
  De hele vakantie heeft hij staand geplast, hij was compleet om! Eenmaal thuis (en op de crèche) mocht hij ook staand plassen.
  Inmiddels zijn we een half jaar verder en zit hij ook gewoon op de wc. Maar misschien dat hij dat interessanter vind? Je hebt volgens mij ook speciale urinoirs voor kinderen. Google maar eens 😉
  En echt.. Uiteindelijk komt het goed!

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 07:42

   Thanks voor je tip! Ga ik onthouden 🙂

  • Bettine
   7 april 2017 / 10:19

   Hier was ook de omslag staand plassen naast papa na van alles geprobeerd te hebben! Jordin was toen 3,5 en hij heeft tot zijn 6de ongelukjes gehad overdag en soms nog als hij moe is. Snachts wonderbaarlijk genoeg geen een…

   Onze dochter was met 2,5 dag en nacht zindelijk wat een verschil he

 5. Naomi
  7 april 2017 / 07:54

  Heel herkenbaar. Zoon Tobey, ook 3,5, zetten we al bijna een jaar regelmatig op het potje, maar de echte interesse van zijn kant ontbrak. We juichten iedere boodschap hard toe, maar maakten er geen ding van. Ook een stickerkalender met cadeautjes hielp niet echt, net als boekjes over zindelijk worden. Afgelopen week had ik veel vrij en was ik snipverkouden; prima omstandigheden om veel thuis te zijn. Ik greep het moment aan om intensief met het droog worden bezig te zijn. En dat ging opeens verrassend goed! Binnen een paar dagen is Tobey overdag helemaal droog (op klein ongelukje na, toen hij geconcentreerd aan het spelen was ). Ook het boekje ‘Bono op het potje’ sloeg ineens aan. Alleen voor het poepen vraagt hij een luier, dikke prima! Dat komt vanzelf.

  Heel goed hoe jullie het aanpakken. Blijf relaxed, dan komt dat voor Skyler echt vanzelf. Kan ook zijn dat de komst van de baby nu ‘in de weg’ zit. Sterkte ermee!

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 08:51

   Dan was het op dat moment de goede timing. Wat fijn!

 6. Bibi Donk
  7 april 2017 / 08:42

  wat fijn om te lezen dit. Ik lees ook veel reactie met “hij” dus veelal ons zoontjes. Mijn zoontje van 3 plast wel op de wc als ik hem erop zet. Maar vanuit zichzelf no way. Bij mijn dochter toen ging het heel vlot. Die was met 3 al helemaal zindelijk. De vraag aan ouders met meisjes, merken jullie dat het bij jullie dochters anders gingen?

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 08:51

   Er wordt wel vaak gesproken over ‘meisjes zijn sneller zindelijk’ maar hoe dat precies zit weet ik niet 🙂

  • Bettine
   7 april 2017 / 10:22

   Hier onze dochter met 2,5 dag en
   Nacht zindelijk, onze zoon met 3,5 staand plassend met nog veel ongelukjes. Enorm verschil

 7. 7 april 2017 / 09:30

  Wat een herkenning. Hier is het al net zo’n drama. Het lijkt echt tussen de oren van m’n dochtertje te zitten. In overleg net het consultatiebureau krijgen we nu een doorverwijzing naar een speciale poeppoli. Ik ben benieuwd of dat verbetering gaat opleveren.

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 09:57

   Hier was het de laatste keer nog wat vroeg en vertelde ze me vooral rustig aan te doen. Als ik over een tijdje terug ga en het is nog steeds een probleem, gaan we inderdaad wat verder kijken. Voor nu was er nog niks om me zorgen over te maken en herkende ze dit probleem bij meerdere kindjes ‘gelukkig’ 🙂 Hoop dat het jullie gaat helpen!

   • 7 april 2017 / 16:46

    Ook niet te lang wachten. Mijn nichtje wilden ze niet doorsturen bij cb, met als gevolg dat ze er op latere leeftijd nog steeds moeite mee heeft. En nu op gezette tijden op de wc moet zitten voor x minuten.

    • Shirley
     Auteur
     7 april 2017 / 16:48

     Oké, goed om te horen. Dankjewel!

 8. Esther
  7 april 2017 / 09:44

  Echt mega herkenbaar, al is onze dochter hier inmiddels doorheen en helemaal zindelijk. Ze had ook interesse in het potje, maar na een paar keer ontwikkelde ze er een enorme angst voor en ook plassen in de luier vond ze zelfs eng. Ik schrok me ook een hoedje, maar we zijn er net als jullie gewoon in meegegaan en hebben niets geforceerd. En een maand of drie later was ze opeens uit zichzelf compleet zindelijk en ze heeft ook eigenlijk nooit ongelukjes. Op onze creche gaven ze aan dat het veel vaker zo gaat bij kindjes, dus hoop dat dat bij Skyler ook zo is!

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 09:59

   Bedankt voor je reactie! Zo zie je maar dat de tijd vanzelf rijp is, vanuit de kindjes zelf 🙂

 9. 7 april 2017 / 09:47

  oke kom ik hoor… ik kind word zindelijk als het eraan toe is. tuurlijk beetje trainen kan geen kwaad maar dwingen of rare andere stappen ondernemen…bene there en werkt echt niet. en daar komt het wel bekende zinnetje weer….de een is sneller als de ander 😀 hier waren ze 4 a 4.5

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 10:00

   Het is ook vooral dat ze (overdag) zindelijk moeten zijn voor de basisschool, wat de druk een beetje opvoert. Maar weet zeker dat dat allemaal goed komt 🙂

 10. 7 april 2017 / 10:02

  De ‘druk’ op zindelijk worden heb ik nooit begrepen. Helemaal goed als ouders met allerlei tactieken aan de slag gaan. Maar ook helemaal prima als je je kind gewoon laat gaan. Wij hebben rondom de geboorte van haar broertje heel bewust niks gedaan. Sinterklaas, de speen weg, mijn bevalling. Druk genoeg voor een peuter. Na een paar weken vroeg ze zelf of haar luier af mocht, of ze deed ‘m zelf los. Toen was ze dus ook ‘al’ ruim 3,5 jaar. Grote voordeel met wachten vond ik wel dat ze ook direct in de nacht zindelijk is. Ze gaat bijna naar school dus we waren net op tijd, al gaf de school hier al aan dat er echt nog kleutertjes zijn met een luier! En dat ze er van school uit ook geen druk achter zetten omdat er daardoor soms angst bij de kindjes ontstaat. Dusse… lang verhaal maar lekker laten gaan. Na de geboorte van de baby is het al druk genoeg. Komt echt vanzelf goed. X

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 10:25

   Je weet hoe blij ik ben met jouw woorden! En helemaal fijn dat ze op school vertellen dat er zelfs nog kleuters zijn met luiers. Dat zal al een heel hoop druk weghalen bij de ouders 🙂 Ik snap dat een leraar/lerares geen 30 kinderen met luier wil hebben en kan verschonen (heb zelf ook voor de klas gestaan en dat is gewoon echt niet prettig en handig), maar ik durf te wedden dat er zeker kinderen met luiers rondlopen en die dan gewoon tussen de middag en na school worden verschoond door de ouders. En misschien af en toe door de juf of meester als er gepoept is. Voor nu maak ik me er nog niet druk om maar zal tegen die tijd zeker even informeren als het nog steeds een probleem is 🙂

 11. Bianca
  7 april 2017 / 10:29

  Herkenbaar! Hier dikke tranen elke keer als ik voorstel om op het potje te gaan, ze vindt het zo spannend! Nu is ze nog geen 3, dat scheelt wel. En ik ben 37 weken zwanger, dus eerst maar eens de geboorte van haar kleine zusje, even wennen aan al het nieuwe en dan kijken we wel of het wil lukken. En inderdaad van de zomer lekker zonder luier buiten rondlopen! Lastig hè! Ik had ook bedacht dat we daar wel even mee aan de slag gingen, maar het komt vast goed.

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 16:33

   Zo is dat! Een zusje erbij is al spannend genoeg 😉 Succes met de laatste loodjes!

 12. Caroline
  7 april 2017 / 11:09

  Wat fijn dat Skyler de tijd mag nemen, en wat sneu dat hij er zo last van heeft gehad.
  Ik las laatst, ik geloof bij een andere blogger, dat haar kindje er in het begin baat bij had om bij poepen op het potje er een opengevouwen luier onderin te leggen. Dan “valt” het niet zo hard 🙂 Misschien heeft Skyler daar van de zomer ook wat aan.

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 16:34

   Oh, ook een goede tip. Dankjewel! Op het consultatiebureau gaf ze al aan dat ze ook in de luier kunnen poepen en dat je het daarna samen door kunt spoelen door de wc en uit kunt zwaaien. Lijkt me ook wel een goede manier om het wat laagdrempeliger te maken 🙂

 13. Natascha
  7 april 2017 / 12:32

  Ik denk dat het voor ieder kindje anders is. En uiteindelijk bepalen de kindjes zelf hun tempo. Ik weet niet ofdat meisjes sneller zijn, mijn oudste dochter was in mei zindelijk, in juni ging zij toen naar school. Mijn jongste dochter is net 3 geworden en heeft nog geen interesse. Komt vanzelf goed denk ik dan. Heel veel sterkte met de angst van Skyler dat is echt niet leuk. Maar onthoud: het komt goed!

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 16:36

   Thanks! En fijn om te lezen 🙂

 14. 7 april 2017 / 14:29

  Super dat je hier over schrijft en denk dat ik het op precies dezelfde manier zou aanpakken.
  Het komt wel goed!

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 16:35

   Dankjewel!

 15. 7 april 2017 / 14:49

  Wat sneu dat hij bang is. Voor hem zelf ook niet fijn, maar ik denk altijd kinderen moeten er aan toe zijn. En ontlasting ophouden is natuurlijk ook niet prettig. Het komt vast goed.
  Onze 3 jarige (van januari) heeft ook nog een luier om Hij vindt het helemaal niks zonder luier. Zegt: als het zomer is plas ik op de wc. Daar wachten we op

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 16:43

   Goede deal 😉

 16. Mariska
  7 april 2017 / 16:29

  Mijn zoontje van anderhalf kan net lopen sinds een week of 2, dus ik dacht: kom maar op met dat potje! Hij zit er wel eventjes op, maar plast het liefste staand ernaast 😉
  Ik bied het ook niet iedere dag aan, we kijken wel hoe het gaat. Al hoop ik dat we komende zomer een eind gaan komen als het lekker weer is. Hij draagt wasbare luiers, dus hij weet wel heel goed wanneer hij een luier om heeft. Ben benieuwd of dat nog verschil gaat maken!

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 16:43

   Dat is dan wel weer snel als hij dat zou willen als ‘ie pas net loopt. Maar er schijnen zelfs theorieën te zijn dat mensen het bij zes maanden al proberen omdat het ‘te zien’ is aan het kind. Zo heeft iedereen zijn eigen methode 🙂 De zomer is inderdaad een perfect moment. Ben ook benieuwd of wasbare luiers een verschil kunnen maken… 🙂

 17. 7 april 2017 / 16:33

  Heel herkenbaar hoor. Soms lukt het gewoon niet. Onze kleuter is nu 4,5 en is nog niet zindelijk. Nu heeft hij wel de diagnose ASS/autisme, maar ik ben er nog steeds niet helemaal van overtuigd dat het volledig aan elkaar vast zit. De angst, daar kun je zeer weinig mee.
  Hij roept nu dat hij naar de wc gaat als hij 5 jaar is. We hopen er maar het beste van.

  Zo te lezen gaan jullie er fantastisch mee om. En hopelijk komt hij over zijn angsten snel heen (en anders… komt het op de basisschool ook allemaal wel goed, meestal)

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 16:44

   Wat fijn dat jullie, ondanks de leeftijd, ook gewoon het eigen tempo aanhouden. Ik ben blij met je reactie, dankjewel!

 18. Jessica
  7 april 2017 / 16:41

  Wat betreft een meisje vroeger zindelijk zou zijn nou hier dus juist niet !
  Mijn jongens waren allemaal zindelijk rond hun 3 en 3,5j maar mijn dochter was al 4j en ging nog met pamper naar school.
  Mijn dochter word in mei 5 en heeft nog een nachtpamper net zoals mijn zoon die in mei 4 word.
  Mijn jongste zoontje net 2j geworden doet moeite maar eens op de pot heeft hij bang en weent en strekt zijn handje naar me uit.
  Ik ben dan ook even afgestapt van potjestraining.
  Kindjes zijn tegenwoordig later droog.
  Vroeger moesten de kindjes droog zijn om naar het instapklasje te mogen dat is in Belgie op 2,5j maar daar zijn ze nu op teruggekomen omdat het niet meer haalbaar is doordat er veel meer kindjes nog niet zindelijk zijn op die leeftijd dus gaan ze met pamper naar school en volgen ze het ritme van het kind.
  Komt wel goed ik maak mij er niet druk in ik volg hun en ze geven het zelf ook wel aan wanneer ze er rijp voor zijn dan heb je ook het beste resultaat met weinig of geen terugval.

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 16:48

   In België gaan kinderen natuurlijk vanaf 2,5 jaar naar school. Vind het ook wel heel vroeg dat ze dan zindelijk moéten zijn. Fijn dat ze daar op teruggekomen zijn 🙂

 19. 7 april 2017 / 17:19

  Wat vervelend. Dat van die angst herken ik hier wel. Anna was heel snel zindelijk, maar toen had ze ineens ‘plaspoep’ (diarree) en daarna durfde ze ook niet meer de poepen. Maar goed, ik kon toen elke keer mee (we hadden geen opvang) en haar handje vasthouden en liedjes zingen tot het voorbij was en toen ging de angst weer weg. Ongeveer een jaar later had ze weer een keer diarree en toen vond ze het niet eng meer.

  Dus misschien dat zingen helpt? Dat helpt hier altijd goed tegen alle angsten (ook als ze wakker wordt met een nachtmerrie)

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 17:43

   Dat is hier helaas geen oplossing. Hij vindt het al verschrikkelijk als hij iets moet doen en we kijken. Dan staat ‘ie heel beschamend te zeggen ‘niet kijken, mama’. Maar wie weet helpt het bij ander kindjes dus alle tips zijn zeker welkom! 🙂

 20. Jessica
  7 april 2017 / 20:16

  Wij begonnen met 2 jaar met oefenen. En als ik erover nadenk vooral omdat de buitenwereld er zo op hamerde. “Word wel een keer tijd hé”, “mijne was al met anderhalf zindelijk”, “je kunt ze niet altijd klein houden”.
  Brrr verschrikkelijk die opmerkingen.. Na meerdere pogingen om hem zindelijk te krijgen, heb ik het los gelaten. Hij zou het zelf wel aangeven..
  En idd, een week na zijn 3de verjaardag zei hij vanuit het niets: “ik hoef geen luier meer aan!” en was hij dag én nacht zindelijk!
  Kinderen weten zelf heel goed wanneer het moment daar is!

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 20:57

   Ja, dat is het misschien ook wel, dat we ons teveel laten beïnvloeden. Goed dat het bij jou ook vanzelf is gegaan! 🙂

 21. Kim
  7 april 2017 / 20:55

  Nou aan de reacties te lezen genoeg kindjes die met 3,5 nog niet zindelijk zijn. Om me heen hoor ik ook regelmatig die van mij was met 1,5/2 jaar al zindelijk. Hier een meisje van bijna 3 die met periodes het potje leuk vindt om te plassen. Toevallig gister voor het eerst op de opvang een paar keer uitzichzelf gaan plassen. Het komt vanzelf wel als ze eraan toe zijn is mijn gedachte erachter.

  • Shirley
   Auteur
   7 april 2017 / 20:57

   Ja, vind ik erg fijn om te lezen!

 22. Lineke
  8 april 2017 / 09:19

  Jullie doen het super! Je kunt het nu eenmaal niet afdwingen en het duurt denk ik langer als je het teveel gaat pushen.
  Elk kind anders, bij onze zoon werkte het uiteindelijk wel om een beetje te pushen. Hij is ruim 1 maand geleden 4 jaar geworden en ik geloof dat we 3 maanden voor hij 4 werd merkten dat hij het wel makkelijk vond die luier, ook om te plassen maar dat hij echt wel op wist te houden. Toen hebben we de luier af gedaan, 1 week natte broeken en toen was het geregeld! Poepen is ook hier een ander verhaal… hij heeft 2 weken geleden 1 poep ongelukje op school gehad en sindsdien wil hij het op de wc doen, wel met luier… prima! 1 maand geleden was het nog luier om met poepen en absoluut niet op de wc willen dus het gaat best snel nu, en hij geeft het allemaal zelf aan. Ik herken dat je de druk van school voelt, dat had ik ook heel erg. Ik heb uiteindelijk 2 weken voor hij naar school gaat gemaild en duidelijkheid gegeven over zijn zindelijkheid. Dat waardeerde de juf erg en vorige week toen hij voor het eerst op school op de wc gepoept had kwam ze dat samen met hem juichend vertellen, geweldig toch!!

  Het komt ook helemaal goed met Skyler!

  • Shirley
   Auteur
   8 april 2017 / 10:21

   Dat snap ik ergens ook wel, dat een klein beetje de druk opvoeren soms ook nodig is. Op een bepaalde leeftijd krijgen ze toch dingen door en dat het luiertje wel ‘lekker makkelijk is’. Voor nu zien we echt teveel angst met de zindelijkheid maar bijvoorbeeld met douchen (ook zo’n dingetje) is het weer meer testen enzo 😉 Goed aangepakt en goede tip om het met de school te overleggen als het tegen die tijd nog steeds een probleem is!

 23. Chantal
  8 april 2017 / 09:20

  Hee Shir, hier nog een medestander 🙂 onze zoon wordt over 2 maanden 4 en is ook nog niet volledig zindelijk . Tot 3 weken geleden moest hij er ook nog niks van hebben. De wc vond hij doodeng en ook het nut van het potje zag hij niet in. Hij gaat nu gelukkig met sprongen vooruit en wil opeens wel plassen op de wc. Maar zijn poep houdt hij net zolang op tot hij een luier aan heeft. Ik denk ook dat het vanzelf wel goedkomt en dat je het niet moet pushen. Met de basisschool heb ik afgesproken dat hij na de zomervakantie gaat starten. Ik heb er zeker wel vertrouwen in dat hij dan zindelijk is. Elk kindje ontwikkelt zich op z’n eigen tempo! Komt vast goed allemaal!!

  • Shirley
   Auteur
   8 april 2017 / 10:22

   Bedankt voor je reactie en inderdaad goed om het tot na de vakantie uit te stellen. Heb je net even wat langer de tijd 🙂 Hier gelukkig nog tot november dus het kan nog alle kanten op 🙂

 24. Petra
  8 april 2017 / 11:09

  Wat goed dat je dit deelt! Onze oudste dochter werd ook niet zo makkelijk zindelijk. Lichamelijk kon het volgens mij al een tijdje, maar ze vond het zó eng. Bij haar was de angst om een ongelukje te krijgen het probleem. Terwijl wij daar ook helemaal geen aanleiding voor hebben gegeven (hoop ik). We hebben haar de tijd gegeven, maar uiteindelijk gezegd: morgen gaat jouw luier af. Ze was toen 3,5. Dat klinkt heel bruut en zo voelde het op dat moment ook wel. Maar, het bleek voor haar wel de oplossing (wat ik dus al dacht). Ze was vanaf dat moment dag en nacht zindelijk, zonder ongelukjes. Al bleef het poepen (en verstopt raken) nog wel een tijd een ding. Maar, dat was het met luier helaas ook al. Inmiddels zijn we wat jaren verder en is ook dat probleem opgelost. Ik reageer even om jouw verhaal te onderstrepen: er is niet 1 manier. Doe vooral wat jij denkt wat goed is.

 25. Marcella
  8 april 2017 / 20:10

  Groot gelijk! En het komt vanzelf. Wij hebben het hier ook helemaal losgelaten en van de een op andere dag was hij ineens zindelijk. Overdag zindelijk, ’s nachts zindelijk, plassen en poepen. Hij kon het ineens allemaal 🙂 En nu bijna een jaar later zijn de ongelukjes op 1 hand te tellen!

 26. Susan
  11 januari 2018 / 09:25

  Ik herinnerde me dit artikel en ik wilde je even laten weten dat je artikel + de reacties ontzettend waardevol zijn! Mijn dochter is nu 3 jaar en 1 maand. En ik merk bij mezelf een beetje “zindelijkheids stress”. Ze heeft er totaal nog geen zin in namelijk. Wil wel een schone luier bij iedere plas. Maar op het potje zit ze 1 seconde om vervolgens te roepen dat haar buik leeg is (en bij weglopen plast ze in haar broek…). Merkte aan mezelf dat ik redelijk gefrustreerd raakte (ongeduldig….) En soms ook zei dat ze dan maar altijd een luier aan houdt etc. Niet de juiste aanpak.
  Door deze comments en je artikel weet ik weer dat ik me helemaal niet druk moet maken! Alles op z’n tijd. Net zoals met alle grotere onderwerpen zoals: eten, slapen en zelfstandigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.