Vliegen en (hoog) zwanger zijn; hoe zat dat ook alweer?

Vliegen en (hoog) zwanger zijn; hoe zat dat ook alweer?

Tijdens onze terugreis van Turkije naar huis was er een bijzonder moment. Het inchecken duurde onwijs lang omdat we een man voor ons hadden staan waarbij het niet helemaal lukte. ‘Is er iets aan de hand?’, vroegen we hem. ‘Nou, we hebben een speciaal paspoort voor de baby en dat gaat niet helemaal lekker’, was zijn antwoord. Wat bleek? Zijn vrouw was tijdens hun vakantie naar Turkije met 35 (!) weken bevallen, de vader moest een speciaal paspoort aanvragen bij de Nederlandse ambassade en met een paar dagen uitstel vlogen ze uiteindelijk een week na de bevalling terug naar huis onder begeleiding van opa en oma, die net een paar dagen daarvoor naar Turkije waren gekomen om hun dochter en schoonzoon bij te staan.

Wat zijn de regels ook alweer?

De moeder in kwestie zat in een rolstoel, had net een week daarvoor een keizersnede ondergaan en zat een beetje beduusd met de maxi-cosi op schoot met daarin een (prachtige en gezonde!) baby van een week oud. Mijn eerste gedachte was: ‘arme mama! Net een keizersnede in een vreemd land, vervolgens veel toestanden om al het papierwerk in orde te maken en dan ook nog eens een lange rit naar huis moeten en in een vliegtuig zitten.’ Mijn tweede gedachte was: ‘wie gaat er dan ook nog vliegen als je 35 weken zwanger bent?’ Mijn derde gedachte kwam daarna: ‘wat zijn ook alweer de regels qua vliegen als je (hoog) zwanger bent?’ Ik ben erin gedoken en ga jullie vandaag het antwoord geven.

No way

Zelf zou ik er niet aan moeten denken om nog te gaan vliegen als ik zover in mijn zwangerschap zou zijn. Maar er zijn ook nog genoeg vrouwen die zich hartstikke fit en kiplekker voelen en maar al te graag nog even op ‘babymoon’ gaan alvorens de kleine spruit zich aandient. Iedereen moet dat zelf beslissen en iedere vrouw kent haar lichaam goed genoeg om dergelijke keuzes te maken. Maar ja, een baby komt niet altijd precies met 40 weken. En daar moet je toch ook een beetje rekening mee houden. Dit zijn de regels;

Tot week 28 zonder problemen

Over het algemeen kun je tot 28 weken probleemloos het vliegtuig instappen. Geef bij het boeken wel altijd aan dat je zwanger bent, dat is wel zo prettig. Met 28 weken is er nog vrij weinig aan de hand tijdens een gezonde zwangerschap en kun je nog prima genieten van een fijne, rustige trip met je geliefde of vriendinnen.

Na 34 of 36 weken niet meer

Na 36 weken zullen vrijwel alle vliegmaatschappijen je weigeren, aangezien ze geen bevalling in de lucht willen riskeren en het met 36 weken toch wel tricky wordt. Ik ben zelf met 36 weken bevallen zonder enige aankondiging dus ook al denk je ‘dat gebeurt me niet’; een zwangerschap is onvoorspelbaar. Als je een meerling verwacht ligt de grens overigens bij 34 weken.

Doktersverklaring

Tussen de 28 en 36 weken (of dus 34 weken als je een meerling verwacht) heb je een zwangerschapsverklaring nodig om te mogen vliegen. Daarin staat dat je arts of verloskundige je fit genoeg vindt om te vliegen en ook mag jouw uitgerekende datum niet ontbreken. De verklaring moet ondertekend zijn door je arts of verloskundige en mag meestal niet ouder zijn dan 5 of 7 dagen. Het is sowieso wel handig om zo’n verklaring bij je te hebben want als je een flinke buik hebt en de luchtvaartmaatschappij twijfelt aan je termijn, mogen ze je evengoed weigeren. Ga dan maar eens bewijzen dat je misschien nog maar 25 weken zwanger bent. Dat zijn dingen die je liever niet doet als je nog relaxt even weg wilt. Naast dit zullen ook bepaalde maatschappijen vragen of je een document wil ondertekenen waarin staat dat zij niet verantwoordelijk zijn voor eventuele complicaties op 10 kilometer hoogte.

Uitzonderingen bij meerlingen

De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij en het is handig om daar even in te duiken alvorens je je ticket boekt. Je mag dus vliegen tot 36 weken, maar bij Rainair mag je maar tot week 32 vliegen als je een meerling verwacht. Lufthansa hanteert zelfs een termijn van 28 (!) weken tijdens een meerling-zwangerschap. Niet bij alle luchtvaartmaatschappijen staat vermeld dat je een doktersverklaring nodig hebt maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. In ieder geval als je minstens 26 weken zwanger bent, maar ik zou het te allen tijde in je tas meenemen. Kleine moeite die grote problemen kunnen voorkomen. Zorg dat je even bij de verloskundige langs gaat voordat je op vakantie gaat. Maximaal dus 5-7 dagen van tevoren.

Volgende keer naar Texel?

De vrouw in kwestie was dus nog in de gelegenheid om te vliegen. Ze was ruim 34 weken zwanger toen ze vertrok en zou voor de 36 weken terug zijn. De doktersverklaring was aanwezig en ze was fit. Maar zo zie je maar wat er allemaal kan gebeuren. Zoals haar vader ook vertelde: ‘ze had beter naar Texel kunnen gaan met dit termijn. Had ze een hoop rompslomp bespaard’. Lol.

Gelukkig maakten moeder en kind het hartstikke goed. Hopelijk zijn ze nu heerlijk aan het genieten van een welverdiende kraamweek!

Zou jij het nog aandurven om met 34 of 35 weken een vliegvakantie te boeken?

Share:

6 Reacties

 1. 17 juni 2018 / 09:03

  Oh jee, wat heftig! Lijkt me echt heel vervelend als ik in het buitenland zou moeten bevallen. Mij dus ook niet gezien dat ik nog een vliegvakantie zou riskeren. Ik moet zeggen dat het mij lichamelijk ook niet had gelukt hoor, maar dat terzijde. Ik het risico niet willen nemen, haha.

 2. Didi
  17 juni 2018 / 09:17

  Ik was met 36 weken op Pinkpop en daarna nog even een weekend naar Duitsland. Maar Turkije met die termijn? Nee dat vind ik dan toch te spannend.

 3. Henriët
  17 juni 2018 / 10:42

  Jeetje fijn dat alles wel goed gekomen is verder en er geen gekke dingen waren.
  Ik ga nooit meer naar het buitenland mocht ik ooit nog zwanger worden.
  Maar goed is had dan ook geen fijne zwangerschap. (Achteraf gezien had ik mijn zoontje op Los kunnen verliezen.)
  Ik blijft lekker in eigen land als ik dus ook nog een kleintje mag verwachten.
  Maar snap dat je graag nog even weg wil met zijn 2tjes

 4. 17 juni 2018 / 14:52

  nou ik zou het dus echt niet doen!! zal mij er niet lekker bij voelen iig

 5. Tahnee
  17 juni 2018 / 19:20

  Oops… haha. Ik ben zelf met 34+5 weken zwangerschap terug naar Nederland geëmigreerd. Had daarvoor samen met mijn partner ruim 2,5 jaar in het buitenland gewerkt. En ons buitenland-avontuur zat er wel op toen we hoorde dat ik zwanger was (gepland! Alleen niet zo snel verwacht). Ik wilde no-way in Curacao bevallen. Dus besloten we om weer terug naar Nederland te verhuizen. Tsjah, ik vond het zeker even spannend en was ook wel blij toen we weer geland waren. Zou het nooit een tweede keer zo laat in de zwangerschap doen. 9 uur in een vliegtuig is echt te lang. Echter, vonden we het leven op een Caribisch eiland zo heerlijk dat we daar zo lang mogelijk van wilde genieten. Uiteindelijk met 40+1 bevallen. Gelukkig maar Ooit bij de volgende zou ik het dichter bij huis zoeken.

 6. Christine
  18 juni 2018 / 15:41

  Precies wat je zegt: wij gaan dus met 35 weken naar Texel! Met de schoonfamilie nog een heerlijk weekje genieten van m’n zwangere buik en anders hebben we een eiland-kindje, maar wel met de Nederlandse nationaliteit!
  Mijn moeder beviel met 26 weken van mijn zus.. ze was uitgerekend in oktober en ze hadden nog heerlijk een vakantie geboekt op Terschelling in juli.. tja, dan verwacht je niet op een nacht met weeën wakker te gaan worden! Ze is met een helikopter naar Dokkum gebracht, maar de weeënremmers hielpen niet meer, maar gelukkig kwam alles goed en m’n zus is nu zelf in verwachting van haar derde! Wel bijzonder voor 30 jaar geleden, de artsen zeiden tegen m’n ouders dat ze het waarschijnlijk niet zou redden, maar m’n zus was een enorme vechter en is vrijwel zonder blijvende schade opgegroeid. Zoals je wel zult begrijpen is mijn moeder niet echt blij met het vooruitzicht dat ik zo laat nog op vakantie en dan ook nog naar een waddeneiland ga, maar de vakantie is rondom de huwelijksjubileumdag van m’n schoonouders gepland, en aangezien ik nog wel veel zin heb in een weekje ontspanning voordat de baby ons ritme over komt nemen, nemen we de gok..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.