Shir op de bakfiets: ik maakte een proefrit op een Babboe Curve!

Shir op de bakfiets: ik maakte een proefrit op een Babboe Curve!

Er is één ding dat ik altijd heb geroepen; ik ga nooit, maar dan ook nooit aan de bakfiets. Ik weet niet precies waarom dat zo was maar het straalde een beeld uit waar ik niet mee geassocieerd wilde worden. En dat klinkt (en is) natuurlijk méga arrogant. Flash forward naar 2019 en een Shirley die moeder is van twee kinderen; een bakfiets is echt niet alleen voor een bepaald type moeder. Het is altijd gevaarlijk om bepaalde uitspraken te doen, helemaal als je nog geen kinderen hebt en totaal niet weet wat zoiets inhoudt. Dat is wel iets dat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Een bakfiets zien we tegenwoordig overal. Van Amsterdam-Zuid tot in Den Bosch en van Twente tot in Aalsmeer. Mijn mening werd steeds genuanceerder, maar toch bleef ik bij mijn standpunt: een bakfiets? Mij niet gezien. Het leek me gewoon niks voor mij.

mommyhood

Ik en een bakfiets?!

Een tijd geleden schreef ik een artikel over het feit dat ik fietsen met twee kinderen doodeng vond. Vind, want het is nog niet veranderd. Ik fiets niet, pak voor alles de auto en als ik het kan lopen, dan doe ik dat. Zodra Skyler de fiets helemaal goed onder controle heeft (hij slingert nog teveel om naast hem te kunnen fietsen), kan Maddox achterop bij mij en zal ik misschien wel vaker de fiets pakken. Maar een kind voor- én een kind achterop? Dat vind ik dus echt niet te doen. Op dit artikel kreeg ik ontzettend veel berichten met de vraag waarom ik dan geen bakfiets ging proberen. En ook al vond ik dat nog steeds helemaal niks; mijn interesse werd toch wel een beetje gewekt. Helemaal toen ik zag dat Skyler het fantastisch vond, toen hij met klasgenoten mee naar huis mocht ín de bakfiets omdat er een aantal ouders zijn met zo’n fiets in hun bezit.

Try My Babboe

Toen ik laatst een bericht kreeg van Babboe om eens een testrit te maken, dacht ik maar één ding: ‘ik moet het gewoon eens zelf ervaren.’ Ik kan wel heel hard roepen dat ik het niks vind, maar kun je daadwerkelijk oordelen zonder er zelf op gezeten te hebben? Babboe heeft een heel mooi systeem; via Try My Babboe vind je een ambassadeur bij jou in de buurt met een Babboe bakfiets, en met deze persoon kun je een afspraak maken. Gewoon bij iemand thuis, bij iemand die heel erg enthousiast is over zijn of haar bakfiets en jou dus alles kan vertellen. Het fijne hiervan is dat je niet naar een winkel hoeft, waar ik me toch vaak minder op mijn gemak voel. Je kunt dan niet zo lang testen, je hebt toch te maken met een verkoper en ik heb dan altijd het idee dat ik een eenzijdig beeld krijg van een bepaald product. Door met een echte gebruiker te spreken, krijg je toch een meer volledig beeld voor mijn gevoel.

Schermafbeelding 2019-03-25 om 13.00.30

Schermafbeelding 2019-03-25 om 13.00.48

Ik zocht een ambassadeur uit via de website en kwam terecht bij Artemis in Hoofddorp. Zij is in het bezit van een Babboe Curve-E bakfiets, een elektrisch model. Toevallig ook het model dat ik het mooiste vind, dus dat is heel erg fijn. Via de website nam ik contact op met Artemis en al vrij snel hadden we een afspraak gemaakt voor zondagochtend 11.00 uur. Toen het eenmaal zo ver was vond ik het best een beetje spannend. Zomaar bij iemand thuis? Echter was dat gevoel direct verdwenen toen we met zijn vieren bij Artemis binnenstapten.

Echte verhalen

In de tuin stond de bakfiets van Babboe en om de hoek in het Tudorpark konden we lekker gaan fietsen. Artemis deed het eerste stuk om alles uit te leggen en al gauw was het mijn beurt. Ik stapte op en voelde al direct; oeh, het sturen is echt even lastig! Deze bakfiets heeft twee wielen voor, waardoor dat echt wennen is. Het elektrische vond ik wel een héél fijne bijkomstigheid, want met een beetje trappen heb je al vrij snel een goede snelheid te pakken. Het voelde in het begin erg onwennig en ik had zelf de tijd nodig om te sturen. Artemis vertelde me dat zij dat ook had. Dat ze het de eerste week doodeng vond en dat je er echt even feeling voor en mee moet krijgen. Je moet de mindset krijgen dat er echt niks kan gebeuren. Je staat stabiel en je moet wel heel erg hard de bocht door, wil je omvallen. En juist dat vond ik het fijne aan zo’n ambassadeur in plaats van een verkoper. Je hoort echte ervaringen. Ze vertelde dat ze iedere avond even zonder kind ging oefenen en dat het na een week heel vertrouwd voelde. Pas toen ging ze echt met haar kind fietsen en had ze genoeg vertrouwen gekregen om daadwerkelijk de weg op te gaan.

2019-03-24 11.07.43

2019-03-24 11.07.45

2019-03-24 11.10.18

2019-03-24 11.12.36

2019-03-24 11.16.17

2019-03-24 11.20.43

De riempjes van Skyler moesten hier nog iets strakker.

Een uur

Raymond ging daarna ook fietsen en hij vond het direct al erg leuk. Het fietsen ging soepel, het sturen had hij al direct onder de knie. Zo zie je maar dat het echt kan verschillen per persoon. Een paar weken geleden had ze nog iemand over de vloer gehad en die fietste er ook zo mee weg, terwijl een ander het weer een beetje spannender vond, net als ik. Het leuke van deze testrit vond ik dat we de tijd kregen om zelf rondjes te fietsen. We hebben een uur lang de bakfiets kunnen ervaren en konden er echt buiten gebruik van maken. Wat mij betreft een heel goede zet, zo naast de standaard winkelverkooppunten.

Ambassadeur

Met Artemis raakte ik nog aan de praat toen Raymond aan het fietsen was. Ze heeft de bakfiets nu bijna een jaar en haar dochtertje is 17 maanden. Zij heeft er zelf een standaard in voor de autostoel en zo heeft ze al maanden plezier van de bakfiets. Ze doet haar boodschappen, ze gaat naar het park, ze kan álles meenemen in de bakfiets en ze vindt het echt een uitkomst. Ze wilde graag meewerken als ambassadeur omdat ze zelf zoiets miste toen ze een bakfiets wilde proberen. In de winkel kreeg ze niet genoeg feeling met de fiets en ze wilde graag ervaringsverhalen horen. Echt een heel goede zet, om op deze manier mensen met een bakfiets in aanraking te laten komen. Helemaal mensen die misschien net zo sceptisch zijn als ik. Je kunt er wel vanuit gaan dat het echte fans zijn die dit puur doen uit enthousiasme; ze krijgen er geen geld voor maar kunnen (na jouw online review) wel spaarpunten verzamelen om zo korting te krijgen op producten voor hun bakfiets. Voor wat hoort wat, natuurlijk. Vergeet dus vooral niet jouw review in te sturen, dan houden zij er ook iets leuks aan over in ruil voor de gastvrijheid.

Model naar keuze

Na afloop fietsten we terug naar haar huis, praatten we nog wat en dronken we koffie terwijl de kinderen lief met elkaar speelden. Eenmaal in de auto riep Raymond direct; ‘ik vind het echt een topding!’ Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook redelijk overtuigd ben. Ik vond het model prachtig, de elektrische hulp een heel fijne bijkomstigheid en de kinderen hebben niets anders gedaan dan keihard lachen omdat ze het zo leuk vonden. Het kan écht een flinke uitkomst zijn, als je meerdere kinderen hebt en veel met de fiets doet. Ik vond het sturen nog wel een beetje eng, maar voelde dat dat wel al minder werd toen ik er langer op zat. Dit zal echt een kwestie van wennen zijn. Hoe een bakfiets fietst met twee wielen weet ik dus niet, maar je kunt op Try My Babboe iemand in de buurt zoeken die een bakfiets heeft die aan jouw wensen voldoet. Of je probeert er een paar; het is een geheel gratis service en je kunt zoveel testritten aanvragen als je zelf wil.

2019-03-24 11.37.28 2019-03-24 11.41.12 2019-03-24 11.53.10

Investering

Een Babboe bakfiets is een hele grote investering, helemaal als je ook een elektrische variant wil. Zoals Artemis heeft gedaan is het echt top; direct aangeschaft toen haar dochter nog heel erg klein was. Ze maakt er nu gebruik van in combinatie met de autostoel en daarna kan haar dochter op de bank gaan zitten. Als er nog kinderen bij komen heb je er dus echt jarenlang plezier van. Bij ons is Skyler bijna 5.5 en hij heeft de laatste maanden goed zelfstandig leren fietsen. Hij slingert nog een beetje, maar het zal niet lang meer duren voordat hij goed naast ons kan fietsen. Dan heb ik alleen Maddox nog achterop en dat zal het fietsen vergemakkelijken. We hebben ook geen plannen meer voor een gezinsuitbreiding dus voor ons zou het geen bakfiets meer zijn die we zeven of acht jaar gaan gebruiken. Wat dat betreft is dan de investering wel erg groot, ook al vindt Skyler het nog wel erg leuk. Maar ik met mijn grote mond; als ik dit gemak eerder had ervaren, waren we (zeker als het aan Raymond ligt die voor mij de andere fiets ook heeft gekocht, haha) voor de bakfiets gegaan in plaats van voor de moederfiets die nu splinternieuw nog in de schuur staat omdat ik er niet op durf…Artemis, mogen we nog een rondje?!

Wil je het zelf eens ervaren? Via Try My Babboe kun je dus op zoek naar een gebruiker bij jou in de buurt. Have fun! Enne, begin maar vast met sparen…

2019-03-24 12.21.10 2019-03-24 12.23.47 2019-03-24 12.23.50 2019-03-24 12.24.07 2019-03-24 12.24.33

Share:

9 Reacties

 1. Eva
  26 maart 2019 / 07:58

  Ik heb idd direct bij mijn zwangerschap van de tweede een bakfiets gekocht (met twee wielen vond ik fijner fietsen) dus toen kon ik met dikke buik (want geen zitje voorop) en daarna met maxi cosi lekker blijven fietsen. Ideaal ding. Ook idd met boodschappen doen, even naar de stad. Geen gebalanceer met tassen etc

 2. 26 maart 2019 / 08:33

  Leuk deze review! En ook superfijn dat je via een ambassadeur kennis kan maken met een model die het beste bij jou past. Nu vraag ik me even af tot welke leeftijd kinderen in zo’n bakfiets kunnen?

  • Shirley
   Auteur
   26 maart 2019 / 09:03

   Dat kun je helemaal zelf bepalen natuurlijk! Deze is geschikt voor vier kinderen en als ik kijk hoe Skyler erin zat, kunnen er zeker nog drie grote kinderen bij. In de Curve kan in ieder geval 100 kilo aan kinderen, haha!

  • Milou
   26 maart 2019 / 09:50

   Even om jouw vraag te beantwoorden Liset: onze bakfiets kan 140 kilo hebben. We hebben voor de grap een rondje gefietst door de straat met mijn vriend achter het stuur, ik op het eerste bankje en mijn zoon van 3 en baby in maxi cosi op het tweede bankje. Zelfs dat zat ruim! Het hangt wel ook van het type bakfiets af. De meeste tweewielers hebben een kleinere bak en dan kun je minder kinderen kwijt.

 3. Milou
  26 maart 2019 / 09:48

  Wij zijn sinds een maand ook in het bezit van een driewieler. Een vogue carry 3. Toen wij gingen testrijden, durfde ik alleen rechtdoor. Alle bochten stapte ik af en draaide ik lopend de fiets om. En in een woonwijk waar het wegdek altijd een beetje bol loopt, dát is helemaal doodeng! Toen fietste ik dus zo op de stoep af terwijl ik daar niks voor deed. En tóch hebben we een driewieler genomen. Mijn vriend fietste net als raymond er zo op weg. En dat gaf mij wat meer vertrouwen dat t wel zou wennen. Later op een bepaalde site filmpjes gekeken (op babboe staan er ook een paar, heel handig!) en mijzelf op het hart gedrukt dat er écht niks kan gebeuren. En ineens was die knop om! Nu fiets ik overal naar toe zonder angst en ik vind het de aankoop van de eeuw. Heerlijk!

 4. 26 maart 2019 / 09:54

  leuke review maar hell no dat je mij daar toen en of nu op krijgt hahah dan maar mega arrogant maar om je eerlijk te zijn heb ik altijd zoiets gehad van daar wil ik niet eens Dood op gevonden worden! Andere kant natuurlijk super handig en leuk voor kids maar nee ik voel hem niet hahah

 5. Nienke
  26 maart 2019 / 12:29

  Wij zijn super blij met onze bakfiets. Een twee wieler overigens. Fiets net zoals een gewone fiets. Ben ook een keer omgevallen, maar baby in maxi cosi en peuter in de gordel. Niks aan het handje kan ik je vertellen.

  Slim van babboe die ambasadeurs. Babboe heeft namelijk geen eigen verkooppunten. Volgens mij kun je je fiets niet eens laten onderhouden bij een reguliere fietsenmaker. Voor ons de reden om niet voor babboe te kiezen. Heb ook niet zulke enthousiaste verhalen over de service gehoord. Misschien belangrijk om mee te wegen? Op fb is een bakfiets groep. Daar lees je nog meer reviews en tips.

  Wij fietsen bijna 3000 km per jaar met de bakfiets. Het scheelt ons een auto 🙂 en we kunnen tenminste zonder parkeergezeur boodschappen doen.

   • Nienke
    26 maart 2019 / 18:28

    Oh gelukkig. Anders is het echt heel veel gedoe. Wie weet heb je straks een bakfiets 😉 aanradertje hoor! Heerlijk op warme dagen. Lekker rij windje. Of als de kinderen elkaar de hersens inslaan en je geen zin hebt in weg rennende peuters. ‘Verantwoord’ naar buiten op de fiets 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.