(~215 B)
Weer naar het consultatiebureau

Weer naar het consultatiebureau

Skyler is deze week alweer vier maanden en dat betekent dat er weer een afspraak bij het consultatiebureau op de planning stond. Gisteren was het zover en terwijl ik voor de bevalling nog dacht dat ik deze afspraken helemaal niks zou vinden, ga ik er nu bijna fluitend heen. Je hoort altijd horrorverhalen over de mensen die daar werken en dat ze je de les lezen over het moederschap. Gelukkig is dat hier absoluut niet aan de orde. De mensen denken met je mee, benaderen alles positief, geven feedback maar geven ook de boodschap mee dat ík de moeder ben en dat ík dus moet bepalen wat het beste is voor mijn kindje. En daar hou ik van! Ze houden je in de gaten, maar wel met een knipoog. Er werken een paar mensen bij het consultatiebureau om de hoek en tot nu toe heb ik twee mensen twee keer gezien. Geen geheel onbekenden meer gelukkig en ik hoop dat het bij deze twee mensen blijft. Ze zijn enthousiast, lief, dol op Skyler, luisteren goed naar me en geven me een fijn en trots gevoel. Iedere keer stap ik weer met een glimlach naar buiten.

Gisteren was het dus weer zover en ging ik weer naar ze toe om Skyler te wegen, te meten, te controleren en te vaccineren. Dat laatste is erg zielig, maar het moet nu eenmaal gebeuren. Gelukkig doet Skyler het steeds heel goed en geeft ‘ie na een gigantische brul geen kik meer. Hij is daarna ook nooit ziek geweest (even afkloppen) en wil alleen wat meer slapen en bij me hangen. Nou, dat mag! Gisteren was voorlopig de laatste keer en hij krijgt bij maand 11 weer de volgende inenting. Hij heeft dus even tijd om bij te komen want hoe goed ik er ook tegen kan en hoe sterk Skyler ook reageert, iedere maand prikken in je been is natuurlijk alles behalve leuk. Skyler is dus weer ingeënt tegen alle rottige ziektes en voor de rest stond de afspraak in het teken van de, voor ons, leuke dingen.

Allereerst het meten en wegen. Oh, wat ben ik iedere keer weer nieuwsgierig! Dit vind ik echt het leukste en jullie weten inmiddels hoe enthousiast ik kan worden van een nummertje op de weegschaal en op de meetlat. Ik ging niet voor niets wekelijks naar het weegmoment. Gisteren, op 3 maart 2014, woog Skyler 6845 gram en was hij 63 centimeter. Woehoe! Ondanks dat ‘ie een maand te vroeg is geboren zit hij nu op de gemiddelde lijn. Hij heeft dus een flinke spurt gemaakt en komt vanaf nu helemaal goed mee met de op tijd geboren kindjes van zijn leeftijd. Hij had al niet zo’n achterstand qua groei maar nu hij gemiddeld is, merk ik toch dat ik dat een fijner idee vind.

Sowieso was de achterstand niet veel te merken. Skyler mag dan geboren zijn met 36 weken, hij heeft een karakter van een kind van drie. Hij wil springen, staan, zitten en de wereld verkennen. Hij is ontzettend wijs en sterk en dat werd weer bevestigd door de mensen van het consultatiebureau. Door zijn gigantisch stevige en sterke bovenbenen lukt het hem al om te gaan staan terwijl alleen zijn handjes vastgehouden worden. Bovendien kon hij al vrij vroeg zijn nek omhoog tillen zodra hij op zijn buik lag en wil hij maar al te graag in de hoek met een paar kussens zitten. Ik heb dit nagevraagd en het is allemaal geen probleem. Zolang hij niet de hele dag zit en niet teveel ingezakt zit, mogen we het stimuleren en kunnen we hem gerust een paar keer per dag rechtop laten zitten. Staan is ‘ie echt nog even te klein voor maar ik weet zeker dat Skyler snel gaat lopen. Hij staat trots in de rondte te kijken als ik hem op schoot hou en wil alleen maar ‘jumpen’; we doen hem dan zelf heen en weer op onze schoot. Moet je kijken hoe hij glundert van trots als je zegt dat hij een kampioen is en heel erg goed bezig is.

Skyler groeit goed dus dat betekent dat zijn eten ook goed aanslaat. Ja, inderdaad! Ik geef nu Friso Comfort (tegen krampjes en spugen), gemixt met Friso Standaard. Hij krijgt 5 schepjes dus we geven hem 3 om 2. Omdat hij nog redelijk veel spuugt na het eten en zelfs na 1 a 2 uur nog flink wat melk teruggeeft, gaan we deze verhouding aanpassen naar 4 om 1. En ik durf het niet te hard te roepen maar volgens mij werkt het. De flessen die hij gisteren na de afspraak kreeg tot vanmorgen bleven er goed in en op het boertje na kwam er geen melk terug. Laten we hopen dat dit zo goed blijft gaan, anders moet ik volgende week langs de huisarts om wat medicatie op te halen tegen het spugen. Het is geen koemelkallergie maar het is puur dat hij het zuur krijgt en dus het melk eruit gooit. Om ervoor te zorgen dat het slijmvlies niet geïrriteerd raakt moet ik het dus even in de gaten houden. Maar so far so good!
Qua frequentie krijgt Skyler nog steeds om de 3 a 3.5 uur een flesje. Omdat hij ook nog ’s nachts komt voor de fles (rond een uur of 5) krijgt hij eigenlijk een flesje teveel naar binnen. Maar omdat hij toch niet alles op krijgt en ruim onder een liter vocht blijft was dit niet een al te groot probleem. Toch moet ik even kijken of ik de nachtvoeding kan gaan rekken zodat hij eerdaags door gaat slapen. Maar hoe doe ik dat?! Als hij rond half 5 wakker wordt probeer ik het te rekken met zijn speentje, maar na een half uur zet hij het echt op een krijsen en wil hij eten. En het is niet dat hij enkel die zuigbehoefte wil hebben; de fles ’s nachts gaat helemaal leeg. Ik ga er dus maar vanuit dat hij het nodig heeft. Overdag ga ik wel proberen of ik hem kan afleiden. Hij komt stipt iedere drie uur en het lijkt erop dat hij kan klokkijken. Nu hoop ik toch dat dat naar de vier uur kan, zodat ik toch dat ene flesje uit zijn systeem kan schrappen.

En dan komen we bij bijvoeding! Want vier maanden betekent dat je mag starten met bijvoeding, mits je daar natuurlijk zelf achter staat. Ik heb met het consultatiebureau overlegd en we gaan het toch eerdaags proberen. De laatste fles ga ik wat meer aanmaken met een babypapje zodat hij misschien daarna toch voldoende heeft om de nacht door te trekken. Bovendien vind ik het gewoon leuk om hem wat extra’s te geven. Overdag mag ik gaan starten met groente- en fruithapjes. Gewoon een paar hapjes om te proberen. En daar verheug ik me zo op! Ik vond hem eerst nog redelijk klein voor dit soort hapjes, maar ik merk ook wel dat hij heel energiek is en misschien wel zo’n hapje weet te waarderen. De meningen hierover verschillen enorm en sommige mama’s beginnen pas veel later, maar wij maken de keuze om toch over ongeveer twee weken de start te maken. Wel heel voorzichtig en rustig omdat hij de eerste weken natuurlijk veel last van zijn darmpjes had, maar omdat dat heel erg goed gaat en ik het toch overdag probeer, denk ik dat het een goede zet gaat zijn. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe je kindje erop gaat reageren. Het is weer een mijlpaal en ik kan niet wachten om er met mijn camera bovenop te zitten om het vast te leggen.

Voor de rest moeten we wat oppassen met zalfjes en cremetjes. Zoals jullie weten gebruiken we Zwitsal omdat ik daar dol op ben maar Skylers ruggetje is toch wat schraal en rood aan het worden. Het is alleen zijn rug, maar ik wil natuurlijk voorkomen dat het erger wordt en uit gaat breiden. Ik werd er laatst al over getipt in de comments dat Zwitsal dit soort reacties kan veroorzaken en omdat Skyler er geen last van had negeerde ik dat een beetje omdat iedereen wel een mening of visie heeft over bepaalde producten, maar voor nu wil ik toch even de overstap gaan maken naar neutrale producten om te voorkomen dat het geen uitslag of eczeem gaat worden. Voor nu is het alleen rood en droog, dus de voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Skyler lijkt toch meer op me dan ik in eerste instantie dacht. Veel verkouden, afgelopen week Ventolin mee naar huis vanwege zijn longetje en deze week dus wat roodheid vanwege een gevoelig huidje. Ik hoop dat de ellende hem gespaard blijft en ik ga er alles aan doen om het allemaal te voorkomen.

Als laatste gaf de vrouw bij het consultatiebureau de tip om me eens te verdiepen in zijn horoscoop omdat dat vaak wat kan zeggen over het karakter van je kindje. Hij is namelijk erg bewegelijk met zijn armen en beentjes en wil continu maar alles doen en zien. Ze vertelde me dat hij een echt waterkarakter heeft en dat zijn doen en laten precies passen bij het sterrenbeeld Schorpioen. Thuis zocht ik dat natuurlijk direct op. En o boy, als dat klopt krijg ik nog een hoop met hem te voortduren. Toch vind ik het enorm interessant om dit allemaal te weten dus ik ga er zeker meer over opzoeken. Ik vind het een mooie tip die ik kreeg. Normaal geloof ik niet zo in horoscopen, maar de geboorte-astrologie wil toch nog wel vaak kloppen. Zo heb ik er zelf ook eentje en als ik die beschrijving lees, lees ik gewoon een stuk over mezelf en mijn karakter. Erg mooi!

Eigenlijk kun je dus wel stellen dat onze kleine man het enorm goed doet. Hij drinkt goed, groeit goed, begint wat meer ritme te krijgen en ook wij beginnen steeds meer te wennen en te genieten. Skyler wordt een echt mannetje met karakter en ik denk dat we nog een hoop met hem te stellen krijgen. Maar anderzijds is het een echt moederskindje en wil hij de hele dag wel knuffelen. Hij is dol op muziek en dansen, kijkt heel graag naar een filmpje van Woezel en Pip en begint gelijk te lachen als ‘ie je ziet. Het is een schatje en ik krijg van iedereen te horen dat het zo’n charmeur is vanwege zijn blauwe ogen, lange wimpers en kuiltjes in zijn wangen. Ik ben enorm trots op hem. Vier maanden alweer. Wat gaat de tijd toch hard!

Schermafbeelding 2014-03-04 om 09.04.10

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties

 1. 4 maart 2014 / 11:21

  Wat fijn dat het zo goed gaat met Skyler! Ik vind het zo’n schatje! Echt een knapperd dat hij zelfs al kan staan. Heb ook geen idee hoe je dat met doorslapen moet doen. Misschien een papfles voor het slapen? Weet alleen niet of dat bevorderlijk is voor het spugen. Hopelijk hoeft hij geen speciale voeding en blijft hij het goed doen op het mengsel dat je maakt. Zet hem op Skyler!

 2. 4 maart 2014 / 12:02

  Leuk dat je zo geïnteresseerd ben in zijn horoscoop. Ik denk dat dát inderdaad een hoop kan zeggen. Bereid je dus maar alvast voor 😉 Top dat alles zo prima gaat en hij helemaal ‘door de keuring’ van het consultatie bureau komt. Nu lekker even een CB pauze en op naar de 11 maanden. Komt vast helemaal goed! O van welke site heb je die horoscoop?

  • Shirley
   Auteur
   4 maart 2014 / 12:06

   Ik moet bij 6 maanden weer voor een gewone check-up! Maar de inentingen zijn voorlopig klaar 🙂 En voor de horoscoop googelde ik gewoon op baby astrologie! Ik heb er een paar op mijn computer, er zijn een hoop leuke sites te vinden!

 3. Charlotte
  4 maart 2014 / 12:34

  Als Skyler echt last al krijgt van zijn huidje, zou ik Zwitsal inderdaad verruilen voor iets anders ivm met alleen al het parfum en alcohol gebruik. Veel baby producten zou ik niet eens op mijn eigen huid willen smeren met alle troep die erin zit, goed opletten dus! Zelf ben ik groot fan van de Etos babyshampoo, de enige die ik kon vinden met zo min mogelijk troep (verder nog geen mama ervaring). Je zou je eens moeten inlezen over veel voorkomende ingrediënten, kan ook niemand je een oor proberen aan te naaien! 😉

  • Shirley
   Auteur
   4 maart 2014 / 12:36

   Thanks voor de tip! Ik hoorde ook over Neutral? Dat schijnt ook iets goeds te zijn 🙂 Ik ga even rondkijken!

   • Eef
    4 maart 2014 / 19:57

    Neutral is helaas niet zo neutraal als dat het doet overkomen.
    Probeer Zarqa eens, dat is gewoon te koop bij de Etos en wel echt mild.
    Seba med is ook mild.

    • Shirley
     Auteur
     4 maart 2014 / 20:21

     Dankjewel!

    • 4 maart 2014 / 21:14

     Zo mild is Zarqa anders ook niet. Ze doen van wel maar sommige ingredienten daarin wil je ook niet op je huid hebben. Ik ben dan eerder fan van Weleda en Decubal of Dermolin. Dat gaat wel goed bij mij. (Heb dan geen babyhuid maar wel een supersnel geirriteerde huid.

     • 4 maart 2014 / 21:15

      En ik was nog niet klaar. Grrrrr. Je kunt ook kijken op http://www.jetskeultee.nl voor huidadvies, heeft mij in ieder geval erg geholpen. Verder vind ik het heel leuk om te zien hoe goed Skyler groeit!

    • Petra
     4 maart 2014 / 23:06

     Ik heb zelf ook een gevoelige huid en vind neutral heeeel fijn! Een van de weinige betaalbare producten waar mn huid niet op reageert

 4. 4 maart 2014 / 12:36

  Wat super om te horen dat het zo goed met hem gaat, dat hij zo goed groeit en lekker volop ontwikkeld. Als moeder kun je gewoon niet trotser zijn! Wauw wat een grote knul wordt het al zeg!. Onze meid ga ik donderdag ook weer laten wegen, ik ben super nieuwsgierig en de normale afspraak zou half april pas zijn als ze 6 maanden is. Spannend!

 5. 4 maart 2014 / 13:40

  Och hier slaapt Hayden met 11 maanden nog niet door. Wij hebben hem forte gegeven met een aantal maanden. Dat hielp hem. Maar sinds een aantal maanden heeft hij om 23:00 uur een fles en om 05:00 uur. Geen idee wanneer hij gaat doorslapen, ik hoop wel snel!

 6. Petra
  4 maart 2014 / 14:25

  Mijn ervaring met Neutral is dat het de huid erg uitdroogt. Je zou ook Weleda eens kunnen proberen.

 7. Tine
  4 maart 2014 / 15:27

  In het boek ‘buskruit met musjes’ las ik over de ‘nepfles’, je laat de nachtvoeding dan stapsgewijs voor een groter deel bestaan uit water en minder uit voeding (dus minder schepjes). Zo is de vullende waarde steeds kleiner en zou de behoefte ook steeds kleiner moeten worden. Totdat je m helemaal kan skippen. Geen idee wat t doet voor spugen alleen. Want de voeding wordt wel weer dunner denk ik.

 8. 4 maart 2014 / 16:11

  Aaah wat een lieve foto’s weer! En wat groeit ie lekker!

  Hier geen Zwitsal problemen, vooral de olie gebruik ik graag. Mijn dochter heeft alleen veel last van droge wangen (al vanaf de eerste dag). Hiervoor gebruik ik Lipikar, gewoon te koop bij de apotheek en geschikt voor baby’s. Voor haar billen gebruik ik billenspray van Weleda, omdat ik al die crèmes in potten niet zo fris vind.

  Consultatiebureau is hier ook erg leuk en precies zoals jij het beschrijft. Meedenken, adviseren waar nodig en vooral stimuleren dat je je eigen keuzes maakt. Zo begonnen ook wij met 4 maanden met vaste voeding en dit is prima gegaan. Het cb gaf aan dat het mag, maar niet moet. Gewoon zelf doen wat goed voelt!

  Qua doorslapen kan ik je geen advies geven, hier gebeurde het ineens. Wel hield ik op de dag 3-3,5 uur aan ipv het op te rekken. Liever overdag wat drukker met de fles in de weer, dan ’s nachts dacht ik :).

 9. 4 maart 2014 / 17:41

  Wat een leuk blog heb je! En knap dat je zo veel schrijft met lieve Skyler van al weer 4 maanden. Alle clichés zijn waar, het gaat hard, haha. Mijn zoontje is vandaag 1 jaar geworden. Hij heeft ook best een droog huidje. Ik haal vaak dexeryl bij de apotheek, daar zit helemaal niks geks in en het smeert heel gemakkelijk. Het zit niet in zo’n mooie verpakking als zwitsal met een lekker geurtje natuurlijk, maar het is prima spul. 😉 Op mijn blog heb ik er eens een stukje over geschreven, mocht je meer willen weten, kom gezellig buurten! 🙂

 10. 4 maart 2014 / 18:50

  Fijn te horen dat het zo goed gaat en hij zo wijs is en snel leert! Enne ohjee, hier een waterman en ook een een karaktertje hihi.

 11. 4 maart 2014 / 19:39

  Oh wat mooi om te lezen!! Flink knap ventje! Enne, krijgen we het filmpje te zien van dat eerste fruitpapje? Kunnen we nog eens lachen want meestal hangt alles vol 🙂

 12. 4 maart 2014 / 20:28

  Fijn om te lezen, het is ook een prachtig mannetje. Mijn kinderen konden echt niet tegen Zwitsal en ik gebruikte zeker voor Sam ( exceem en erg droge huid) vaak Neutral of Weleda producten. Voor hem voldeed dat, maar dan deed ik bv ook de was van hem met neutral.

 13. 4 maart 2014 / 20:58

  Wat leuk om te lezen weer! Ik ben benieuwd hoe het zal gaan met bijvoeding. Ik zou daar denk ik ook helemaal zin in hebben!

 14. Tali
  10 maart 2014 / 17:22

  Earth mama angel baby heeft hele leuke en goede natuurlijke producten:) Zit geen rommel in, in tegenstelling tot veel zogenaamde ‘natuurlijke’ producten. Weleda is ook oke, maar ik krijg altijd uitslag van de gezichtcremes dus ik vertrouw ze niet 100%

 15. 13 maart 2014 / 15:11

  Echt een vrolijke ventje! Zijn jullie al gestart met het papje? Ik kan niet wachten tot eind van de maand haha, dan kunnen wij ook papje geven in de hoop op langere slaapuren zowel voor baby als mij.

Secured By miniOrange