(~215 B)
Lief en leed rond 8 maanden

Lief en leed rond 8 maanden

Skyler is momenteel ruim 8 maanden en van de één op andere dag is hij niet te genieten. Net nu het zo goed ging! Zodra ik merk dat hij onrustiger wordt en ik daar geen reden voor kan verzinnen pak ik mijn bijbel erbij; Oei, Ik Groei. En ja hoor, ik kan de klok erop gelijk zetten. Skyler zit weer midden in een sprong. De acht maanden sprong is in volle gang en dat betekent een onrustige periode, maar ook zeker een leuke periode qua ontwikkeling. Want als de rust weer is teruggekeerd, is Skyler weer enorm ontwikkeld en dat is natuurlijk prachtig om te zien.

Ze zeggen vaak dat eenkennigheid rond deze periode op komt zetten, maar gelukkig merken we daar nog vrij weinig van. Gelukkig maar! Gisteren had ik bijvoorbeeld een afspraak en moest ik met de lift naar boven. De lift was echter te klein om allemaal tegelijk te gaan en dus nam iemand Skyler mee, zodat ik heel sportief met de trap kon. Geen probleem. Eenmaal boven kreeg ik weer een glimlach toegeworpen en er was niks aan de hand. Ook als anderen hem vast willen houden is dit geen probleem. Hij vindt het allemaal prima en geniet van alle aandacht.

Wel merk ik dat hij echt waarde hecht en behoefte heeft aan de momentjes met mij. ’s Avonds zit hij lekker bij me op de bank en knuffelen we voordat hij naar bed gaat. De uurtjes daarvoor is hij heel actief dus dit heeft hij nodig om tot rust te komen. We knuffelen, hij zit wat aan mijn kleding te frunniken en wil lekker met zijn hoofd tegen me aan liggen. Zo heerlijk! Gisteravond was ik sporten en eenmaal thuis vertelde mijn vriend dat hij al twintig minuten aan het huilen was. Ik nam Skyler bij me en ons knuffeluurtje kon beginnen. En ja, hij werd ineens weer helemaal rustig. En achteraf waren die onrustige minuten helemaal niet zo gek want onze tijd samen was stiekem al ingegaan en ik was te laat terug van het sporten. Niet erg, maar je merkt echt dat hij behoefte heeft aan deze tijd samen. Ik pak deze momenten met beide handen aan. Heerlijk om samen op de bank te knuffelen voordat het bedtijd is.

Terwijl de nachten relatief goed gingen wordt het nu allemaal wat onrustiger. ’s Avonds loop ik wel een paar keer heen en weer omdat Skyler aan het huilen is en ook ’s nachts ga ik er weer wat vaker uit. Gelukkig blijft de hysterie nog steeds weg en is dat nog steeds onder controle met de nachtvoeding, maar voor de rest moeten we dus even vaker heen en weer lopen. Skyler rolt, kruipt en –jawel- staat in bed. Hij trekt zich op aan de zijkanten en zodra we gaan kijken in zijn kamer staat hij tegen de zijkant op naar ons te lachen. Hij durft alleen nog niet terug dus zodra we hem plat op zijn rug liggen en zijn speentje geven, is hij weer snel vertrokken en slaapt hij verder. Bovendien zit hij wat vaker rechtop en zit hij volop met zijn aap te spelen en ertegen te praten. Hele verhalen, midden in de nacht. Ondanks dat het ’s nachts is moet ik daar toch wel vaak om lachen. Volgens het boek is dit volkomen normaal en slapen baby’s beduidend minder rond deze periode. Ook overdag weigert Skyler zijn slaapjes te doen en mag ik blij zijn als hij twee keer een half uur zijn ogen wil sluiten. Hij lijkt niet moe te worden of vecht er voldoende tegen om zichzelf wakker te houden.

Maar naast de onrustigheid en het minder slapen merk ik ook ontzettend leuke dingen; Skyler leert kusjes geven en grijpt je met beide handen vast om je met open mond te begroeten. Of ‘neuzen’ met onze neus tegen elkaar aan en ons hoofd bewegen. Hilarisch. Daarnaast kan hij hele verhalen hebben als hij in zijn box zit te spelen. Hij brabbelt tegen zijn speelgoed en kan soms hele gesprekken met me voeren terwijl hij op de commode ligt. En ja, het optrekken. Dat gebeurt in bed, maar ook in de box. Bovendien probeert hij te staan door de stoelen vast te houden en naar de bank te kruipen om zich daar aan vast te klampen. Mijn god, wat gaat het allemaal snel. Hij kan goed zitten, kruipt als een malle het hele huis door en wil nu ook alleen nog maar staan. Waar is die babyperiode gebleven?

Skyler is enorm geobsedeerd door Muis. Hij kruipt achter hem aan, wil hem aaien en met hem spelen. Daarnaast vindt hij het nog steeds heerlijk om buiten te zijn en krijgt hij meer oog voor de dingen om zich heen. Vogels en eenden vindt hij fantastisch en afgelopen weekend bij mijn ouders was hij aan het schaterlachen toen de eenden vlak bij hem kwamen staan vanwege het brood. In Turkije keek hij al steeds omhoog of hij vogels zag en momenteel doet hij niet veel anders als we buiten lopen. En de bomen en auto’s vindt ‘ie reuze interessant. Zolang hij genoeg dingen om zich heen ziet en kan ontdekken is hij helemaal in zijn hum. Soms kruipt hij als een gek naar het aquarium, om vervolgens daar te gaan zitten kijken naar de vissen.

Naast dit alles ontwikkelt Skyler zich enorm als het om spelen gaat. Hij wil niet meer liggen maar zittend in de box vindt hij het fijn om met zijn speelgoed te spelen. Dingen met lichtjes en muziek hebben zijn voorkeur. Zo is hij dol op de Bumba met gitaar en kocht ik een babyfototoestel met licht en muziek waar hij echt continu mee in de weer is. Ook samen spelen is heel erg leuk; verstoppertje achter de deur, kiekeboe met een doek, samen zingen en dansen, op de tafel trommelen en met de bal over rollen. Stiekem is kietelen ook erg leuk. Hij krijgt dan echt de slappe lach en zit gewoon te wachten tot je het weer doet.

Het baby zijnde gaat er een beetje af en je merkt echt dat hij door grote ontwikkelingen heen gaat. Hij wil je nadoen, probeert zijn mond te bewegen zoals wij doen, zit continu naar zijn handen en voeten te kijken als hij deze beweegt en hij zoekt je aandacht op door dingen te doen. Hij luistert goed naar zijn naam en weet dondersgoed wat nee betekent. Skyler gaat dan zitten op de grond en kijkt ons uitdagend aan. Nu al. Het is altijd een lastige tijd zo’n sprongetje, vooral omdat Skyler er echt duidelijk van uit zijn hum raakt. Maar wat krijgen we er leuke dingen voor terug. Het is fantastisch om al die ontwikkelingen te zien gebeuren en om te zien hoe Skyler aan het groeien is. De babytijd was achteraf gezien makkelijk en rustig maar ondanks dat het nu allemaal wat moeilijk en drukker wordt zou ik dit voor geen goud willen missen. Ik kan niet wachten tot we samen hand in hand kunnen lopen en tot hij zijn eerste woordjes gaat zeggen! Maar nu eerst uit deze sprong komen en kijken wat Skyler zichzelf geleerd heeft en van zijn omgeving heeft opgepikt. O, en ik zie toch wel zijn tandjes zitten. Ze zijn er nog niet doorheen gekomen, maar die witte plekjes op zijn tandvlees (zie de foto) laten toch wel zien dat ze eraan zitten te komen. Spannend allemaal!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties

 1. Renee
  15 juli 2014 / 15:53

  Dat boek staat bovenaan mijn wishlist. Ik heb je er al zo vaak over gehoord (gelezen bedoel ik), en lijkt me ideaal als je even niet weet waarom je kindje onrustig/huilerig is. Ik heb het zelfs al aan mijn vriend uitgelegd dat baby’s sprongetjes doormaken, hij snapte er alleen nog geen reet van, haha. Ik vind dit soort verhalen zo leuk om te lezen, ik ga regelmatig door je artikelen heen, van zwangerschap tot bevalling en de ontwikkeling. Je houdt ons zo leuk op de hoogte. Ik kan niet wachten tot onze kleine er is en ik weet zeker dat ik weer vaak door je artikelen zal gaan neuzen. Opzoek naar herkenning 🙂

 2. 15 juli 2014 / 15:59

  Heerlijk om te lezen! Heel leuk dat Skyler zo’n grote ontwikkelingen doormaakt, dat lijkt me echt fantastisch om te zien. Hij wordt steeds meer een mannetje, ik verschiet er elke week opnieuw van. Vervelend dat hij zo onrustig is, maar ik denk dat de knuffelmomenten met mama toch veel goedmaken 😉

 3. 15 juli 2014 / 16:56

  Heerlijk dat Skyler in de avond bij je tot rust komt in je armen. Die knuffelmomentjes zijn zo fijn. Hopelijk voor je keert de rust wat meer terug en kunnen jullie zo allebei wat meer genieten. Bizar hoe snel die kleintjes ontwikkelen he. Het baby gaat er te snel van af vind ik haha. Ik blijf er van staan te kijken als Lana weer iets doet wat ze een paar dagen daarvoor nog niet leek te kunnen. Het is zo mooi om dat van dichtbij mee te mogen maken van je eigen kindje 🙂

 4. 15 juli 2014 / 17:54

  Wat leuk om te lezen. Lise is net iets jonger dan Skyler (over 4 dagen 8 maanden) en ik weet zo een beetje wat me te wachten staat. Wat knap dat hij al zo fanatiek rondkruipt en zelfs kusjes geeft! Bijzonder is dat toch he, al die ontwikkelingen die ze doormaken in zo’n korte tijd. Hopelijk is Skyler snel over z’n sprongetje heen en weer lekker in z’n hum! 🙂

 5. 15 juli 2014 / 18:18

  Oef, die fase herinner ik me nog. Vond het vrij pittig! Heel veel frustratie bij Sam en opeens kon hij van alles en was het over.

 6. Eva
  15 juli 2014 / 18:53

  Wat is het toch een leuk kind. Kan je trots op zijn. Elke fase heeft zijn charme

 7. Amarens
  15 juli 2014 / 18:55

  Ik zat ook al naar die tandjes te kijken op de foto, dat kan nooit lang meer duren. Hihi. Wat een leuk verhaal, ik was aan het einde helemaal vergeten dat je begonnen was met het sprongetje en de ‘lastige’ dingen die daarbij horen. Zoveel positieve dingen. Leuk hoor!

 8. Daisy Wiebe
  15 juli 2014 / 20:02

  Leuk verhaal inderdaad, echt heel leuk om hierover mee te lezen! Mijn meisje is bijna 3 maanden dus ik weet wat me te wachten staat hihi!

 9. Nadia
  15 juli 2014 / 20:09

  Ohhh, wat een geweldige foto bovenaan het bericht! Heel leuk om weer een maandelijkse update te lezen. Dat knuffeluurtje op de bank klinkt heerlijk, lekker met z’n koppie tegen je aan!

 10. 15 juli 2014 / 21:29

  Wat heerlijk die knuffelmomentjes. Lekker van genieten. Fijn dat het Oei ik groei boek voor je werkt. Ik werd er alleen maar onzeker van. De lijst met dingen die er op stonden die ze na een sprongetje allemaal konden….bij ons klopte ze zelden. Dus bij nummer 2 het boek niet meer aangeraakt.

  • Shirley
   Auteur
   15 juli 2014 / 22:53

   Volgens dat boek kunnen ze opeens ook wel heel veel iedere maand, haha. Ik vis er gewoon uit wat bekend voor komt 🙂 hou me niet vast aan hun ‘sprongenwinkel’ maar vind het een fijn boek om per tijdsperiode te kijken wanneer hij weer eens onrustig is. Heb ik er in ieder geval een verklaring voor zonder met mijn handen in het haar te zitten. Of in ieder geval: iets minder 😉

  • Lisette
   16 juli 2014 / 09:01

   Herkenbaar! Ik kijk er wel afentoe in, en soms qua sprongetjes (onverklaarbaar irritant gedrag) klopt het wel. Alhoewel het boek veeeeel meer van die momenten aangeeft. En idd wat ze na zo’n sprongetje zouden “moeten” kunnen klopt hier ook totaal niet.

 11. Lisette
  15 juli 2014 / 22:09

  Hij doet het echt goed dat mannetje van jullie! Mooi hé al die ontwikkelingen! Lekker van genieten. Leuke foto en idd het lijkt wel alsof de tandjes nu écht door gaan komen.

 12. Stien
  15 juli 2014 / 22:17

  Wat een prachtige foto! Hij ziet er elke week weer een stuk groter en zelfstandiger uit! Baby Skyler gaat een beetje weg, toch ook wel jammer hé 🙂 Ik ben zo benieuwd naar wat zijn eerste woordje is.

 13. 15 juli 2014 / 23:05

  Oh dat boek wil ik ook zo graag! Heb er zo veel positief over gelezen & gehoord! Ik vind zulke artikels van jou heel fijn. Zo weet ik een beetje wat mij ‘te wachten’ staat straks. Heel interessant & leerzaam!

 14. Eef
  16 juli 2014 / 09:24

  Heerlijk en herkenbaar stuk weer. Ons meisje is 4 dagen jonger dan Skyler en qua ontwikkeling loopt het precies op. Zelfs met de onderhuidse tandjes die op dezelfde manier zichtbaar zijn.

  Wat ik ook zo leuk vind is dat wanneer haar papa thuis komt, ze een enorme grijns krijgt en zo snel als ze kan naar hem toe kruipt.

  Of dat ze zich stevig aan mij vast houdt wanneer ik haar optil. Love it!

 15. 16 juli 2014 / 13:32

  Knap he wat die kleintjes opeens kunnen. Als je daar bij stil staat, is het eigenlijk heel verwonderlijk dat ze nu zo weinig slapen. Bij ons waren die ‘sprongetjes’ altijd in een paar dagen voorbij. Hopelijk bij jullie ook!

 16. Lisette I.
  11 november 2015 / 13:35

  Heb je site net ontdekt en ik kan er geen genoeg van krijgen haha.
  Ik heb een zoontje van bijna 8 maanden dus deze blog was extra interessant (nog 6 dagen en dan gaat ‘ie weer springen;-))
  Je kledingsmaak voor Skyler is helemaal super!
  Verder vind ik het leuk de verschillen te zien; ik ben van de borstvoeding, thuisblijfmoeder en vers koken en zie bij jou dat je net zo’n leuke moeder bent als je het anders doet! Keeping up the good job! ^_^

Secured By miniOrange