(~215 B)
Dit willen wij écht in de kraamweek

Dit willen wij écht in de kraamweek

De kraamweek is voor mij alweer een tijd geleden, maar nog steeds kijk ik er met een fijn gevoel op terug. We mochten na twee dagen naar huis, hadden een ontzettend fijne kraamhulp en hielden het kraambezoek beperkt waardoor we vaak met zijn drietjes thuis waren en echt konden gaan genieten. Ik heb er dan ook lang over nagedacht wat ik nu écht wilde tijdens deze eerste week, want voor mijn gevoel heb ik een droomstart gehad.

De eerste dingen die bij me op kwamen zijn; sneller naar buiten en goed eten. Want als de kraamhulp naar huis gaat, heb je eigenlijk ’s avonds nog helemaal geen maaltijd. Omdat mijn vriend pas de tweede week vrij was, was dat toch iets wat ik heel erg miste. Boodschappen in huis en avondeten klaar (1). Bovendien wilde ik dus sneller naar buiten. Ik was volgens mij pas na 1.5 week of zelfs 2 weken buiten voor een eerste wandeling omdat ik de dagen daarvoor te wankel en duizelig was om de eerste stappen te zetten. Maar oh, wat vond ik het fijn die frisse lucht en dat trotse gevoel achter de kinderwagen! Je hebt natuurlijk geen invloed op je lichamelijke herstel, maar dat zou ik echt wensen voor een eventuele volgende kraamweek (2).

Ik vroeg op Facebook aan medemoeders wat zij nu echt wilden tijdens de kraamweek. Daar kwamen de volgende antwoorden uit;

3. RUST

Rust is absoluut een terugkerend punt bij dit onderwerp. Terwijl sommige mensen de hele dag door kraamvisite ontvangen, houden anderen het heel rustig om zo lekker met het gezin te kunnen genieten en rustig te kunnen opstarten. Wij deden het expres rustig aan. Opa’s en oma’s kwamen langs en voor de rest heel af en toe eens mijn broertje en schoonzus of een vriend/vriendin. Niemand hoeft de baby direct de eerste dag te zien want een week, twee weken of zelfs een maand later is het ook nog klein genoeg om als baby te worden aangezien.

4. ETEN

Net als ik wilden de meesten fatsoenlijk eten en vooral eten wat ze de afgelopen negen maanden niet mochten. ‘Twee broodjes met filet americain was het eerste wat ik wilde’, ‘ik had graag avond eten gehad! Iemand die het kwam brengen of kwam maken. Door een huilbaby kwamen wij nergens aan toe’, ‘Een bak tiramisu op de avond dat ik bevallen ben’ en ‘Ik wilde een lekker broodje met ossenworst!’ Jaja, eten is héél belangrijk. Want je krijgt dan wel heerlijke fruithapjes van de kraamhulp in de meest mooie creaties; avondeten is net zo fijn.

5. NAAR HUIS

Ik ben bevallen bij 36 weken en 4 dagen en eigenlijk moest ik in het ziekenhuis blijven tot het weekend, tot ik de 37 weken bereikt had. Gelukkig deden zowel Skyler als ik het zo goed, dat we de volgende dag al naar huis mochten. Niet iedereen heeft dat geluk. Veel vrouwen moeten in het ziekenhuis blijven en dan is het toch minder genieten dan in je eigen omgeving. Bovendien gaat dat van je kraamtijd af en heb je daardoor minder uren kraamhulp. Iets wat ik nog steeds een belachelijke zaak vind.

6. EEN FIJNE KRAAMHULP

Mijn kraamhulp was Cerise en ik ben haar tot op de dag van vandaag enorm dankbaar voor de fijne start die ze ons gegeven heeft. Wat moest ik huilen toen ze wegging… Ze deed alles zoals wij dat zelf wilden en luisterde enorm goed. Gaf tips, maar liet ons ook dingen zelf bepalen. Was niet overdreven aan het poetsen en bedden aan het verschonen, maar deed alles precies genoeg en precies goed. Niet iedereen heeft het geluk een goede kraamhulp te treffen en ik ben dan ook van mening dat dat een van de belangrijkste dingen is in de eerste week. Fijn thuiskomen en een goede kraamverzorgende tot je beschikking hebben die jullie de eerste week op weg helpen.

7. MAMA

Tsjah, en dan ben je een beetje geland op aarde en dan komen de eerste kraamtranen. Wat we dan willen? Onze moeder! Gewoon weer even dat kleine meisje zijn dat niet alleen net een kind op de wereld heeft gezet, maar ook weer even lekker veilig bij haar moeder wil zijn. Wat waarderen we onze moeder als we dezelfde prestatie hebben neergezet als zij.

Vertel eens; wat wilde jij echt het allerliefste in de kraamweek?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. Assiepoes
  23 augustus 2016 / 12:24

  Ik kijk er zo naar uit. Vandaag ben ik precies 37 weken zwanger van de eerste en voor ons zal alles nieuw zijn. Wat ons betreft mag die nu al komen hihi, we kunnen niet wachten.

  omdat mijn man uit een groot gezin komt, hebben we afgesproken dat zijn broer zussen zeker langs mogen komen maar niet te lang moeten blijven hangen. Ik blijf vooral veel boven op bed / badkamer in de buurt / babykamer etc. Bezoek blijft met name beneden. De mamma’s zijn uiteraard zolang mogelijk welkom hehe hebben er vast ook nodig ! We geven daarnaast een kraamfeestje over een maandje zodat iedereen op een dag kan langskomen 🙂

 2. Eline
  23 augustus 2016 / 14:03

  Hi Shir, miss een persoonlijk vraagje.
  Maar wordt jullie kinderwens voor een eventueel 2de kindje nu uitgesteld tot na jullie huwelijk?
  Wat vind je daarvan?

  Liefs, Eline

  • Shirley
   Auteur
   23 augustus 2016 / 21:43

   Ik zal daar later nog even iets over schrijven aangezien ik die vraag momenteel vaker krijg 🙂

 3. Mariska
  23 augustus 2016 / 20:55

  Vooral eerder naar buiten zou ik fijn vinden! Ik mocht nu op dag 3 beneden lunchen en duizelig dat ik was! Ik ben ook anderhalve week binnen gebleven daardoor..Verder: kraamkost!! http://madamezsazsa.blogspot.nl/2014/11/mme-zsazsa-lanceert-hopelijk-een-nieuwe.html Zodat je gewoon kant en klaar vers eten hebt de eerste 2 weken 🙂
  En voor borstvoeding zou ik niet meer op de klok voeden maar meteen op verzoek. Ik hoop dat borstvoeding dan sneller op gang komt (Nu was het pas dag 5 en zoontje flink afgevallen – en ik 2 dagen nakolven na elke voeding).

 4. 23 augustus 2016 / 21:37

  Mijn kraamweek is nog niet zo lang geleden, Olivia is nu 2 maanden dus het is nog redelijk vers allemaal. Ik heb een hele fijne kraamhulp gehad, hoe jij het omschrijft, ze deed het bij ons ook precies goed, was lekker spraakzaam en was pittig, daar hou ik wel van aangezien ik zelf vaak nog de kat uit de boom kijk en dus niet direct honderduit praat. Als ik erop terug kijk denk ik dat ik het misschien wel iets rustiger aan had willen doen, als in; minder mensen over de vloer. Gelukkig had mijn man 3 weken vakantie opgenomen en hadden we in principe nog steeds wel lekker de tijd om met z’n 3en te zijn. Voor de rest denk ik dat ik niet heel veel anders gedaan zou hebben.

 5. 23 augustus 2016 / 23:15

  In de eerste dagen lag ik nog in het ziekenhuis (keizersnede), maar wilde ik inderdaad vooral gewoon naar huis! En daarna vooral veel rust. Sommig kraambezoek kwam pas na 3 maanden. Dat vond ik echt geen probleem.

 6. Manouk
  24 augustus 2016 / 11:03

  In de kraamweek van mijn oudste was er bezoek dat heel lang bleef hangen. Ik werd er gek en vooral ook verdrietig van. Dit wilde ik bij onze dochter dus echt absoluut niet. En dat is ook niet gebeurd gelukkig, scheelde een hele hoop frustratie. Bij mijn zoon heb ik ook een mooie bevalling en kraamweek gehad, maar wel een stuk zwaarder. Ik zou bij een eventuele derde mijn kraamweek ook niet anders willen dan dat ik nu heb gehad (en graag ook weer zo’n bevalling haha)

 7. Ellen
  24 augustus 2016 / 20:15

  Ik vind het lastig wat ik het allerliefste wilde. 2 dingen komen meteen in me op. Ik wilde heel graag pijnloos m’n dochter kunnen voeden. Door een gekneusd/gebroken stuitje kon ik niet zitten en lukte de borstvoeding niet (liggend werkte ook niet). Dat heeft me flink wat tranen gekost. En ik wilde heel graag m’n man de hele kraamweek bij me hebben, maar omdat hij in het onderwijs werkt, kon hij geen vrij nemen.. De kraamtijd was heel bijzonder, onvergetelijk en je kan het nooit meer overdoen van je eerste kindje, maar een roze wolk was het helaas niet.

Secured By miniOrange