(~215 B)
De uitzetlijst: wat gebruik ik en wat niet?

De uitzetlijst: wat gebruik ik en wat niet?

Laatst werd me gevraagd wat er nu waar is van alle uitzetlijsten; wat heb je nu precies nodig en wat is eigenlijk puur een verkooppraatje en totale onzin. Eigenlijk kan ik daar heel kort over zijn; je koopt van de lijst wat jij denkt nodig te hebben. Zo geef ik weer totaal de voorkeur aan iets anders dan bijvoorbeeld een ander. Maar ik kan natuurlijk wel de lijst afgaan en jullie vertellen wat ik gebruik, wat ik overbodig vind en wat je beter wel en niet aan kunt schaffen. Dus bij deze! Let op: dit is puur persoonlijk. Jullie kunnen andere dingen weer heel belangrijk vinden. Of juist niet. Het is dus niet nodig om te roepen dat het totale onzin is wat ik heb geschreven of dat er absoluut dingen missen. Wij doen het hiermee en tot nu toe bevalt dat prima. Ieder moet zijn eigen keuze maken. Gebruik je verstand en denk logisch na; dan kun je voor jezelf best een goede uitzetlijst maken! Ik heb diverse lijsten samengevoegd en zal per kopje een korte uitleg geven.

Het kamertje:
Mijn vriend en ik hadden de luxe dat we een kinderkamer mochten uitzoeken van onze schoonouders en dat de prijs niet belangrijk was. Wij gingen voor een kamer van Babypark, met daarbij een bedje, commode en kledingkast. Daarnaast wilden we de kamer opleuken en kozen we voor een klamboe. We kunnen er kort over zijn dat dat laatste natuurlijk niet nodig was, maar we vonden het wel het kamertje afmaken. De rest van de meubels vinden wij essentieel. We gebruiken alles heel erg veel en ik zou me geen voorstelling kunnen maken dat de kleding bijvoorbeeld bij mij in de kast ligt.

Op de commode hebben wij een aankleedkussen liggen en daarvoor hebben we hoeslakentjes. Natuurlijk kun je ook hydrofielluiers gebruiken, maar die hebben wij daar nog eens overheen. Op de commode verder hebben we billendoekjes (tip: Action! 99 cent!) en een bakje met diverse zalfjes als Sudocreme en Bepanthen. Beiden voor mij echt onmisbaar. Ik gebruik het regelmatig om Skylers billetjes en andere rode plekken mee in te smeren.

Een apart wiegje voor in onze slaapkamer hebben we niet. Wel wilden we dat Skyler bij ons op de kamer sliep en daarvoor gebruiken wij zijn Bugaboo. Deze is voorzien van een goed matrasje en de eerste paar nachten lag hij daar prima in te slapen. Het bedje uit zijn eigen kamer overzetten naar de onze was geen optie omdat dat veel te zwaar was. Maar je zou het in overweging kunnen nemen als je geen tweede bedje wil aanschaffen of geen goede kinderwagen hebt waar je baby de hele nacht in zou kunnen slapen.

In Skylers bedje ligt een matras, met daar omheen een hoeslaken van Aerosleep. Onder het matras ligt een matrasbeschermer. Voor de rest hebben wij verschillende lakentjes en dekentjes. Wij hebben vier lakentjes en vinden dat voldoende. Ook hebben wij twee dekentjes die we daar weer overheen doen. Qua slapen voor de rest hebben we twee slaapzakken gekocht; een dunne en een dikke. Ik merk alleen dat Skyler heel snel zweet en dan onrustig wordt. We hebben het even gebruikt maar voor ons is het niet echt een must. Een pyjama gebruiken wij ook eigenlijk niet; Skyler slaapt in zijn rompertje, omdat hij dus zo snel warm is.

Twee kruiken worden aangeraden maar ik moet zeggen dat wij maar 1 kruik hadden en deze slechts de eerste vier nachten hebben gebruikt. Voor de rest waren ze niet nodig. Een kruikzak hebben we gekocht maar was achteraf ook niet nodig; de kraamhulp leerde ons een knooptechniek met een hydrofieldoek, waardoor de kruik beschermd was en het, door de knoop in de doek, prima op zijn plek bleef liggen en niet tegen Skyler aan kwam.

Voor de rest hebben we nog een luieremmer in de kamer van Skyler staan. Deze werd me uit diverse hoeken aangeraden. Dat is een beetje een miskoop geweest want sinds de zakken op zijn gebruiken we die niet meer. De luiers gaan gewoon in onze normale prullenbak en voor de poepluiers hebben we wegwerpzakjes bij de Action gekocht. Zodra je de luier daar in doet en deze goed dicht knoopt, ruik je niets meer en kan de luier gewoon in de prullenbak. De luieremmer was hier dus eigenlijk niet nodig.

Badkamer:
In onze badkamer staat een badje op standaard. Deze hebben we niet zelf gekocht maar geleend van vrienden. Eerlijk? Skyler is hier slechts drie keer in geweest en gaat sindsdien mee onder de douche. Dat vindt hij heerlijk. Hij staat hier dus een beetje te verstoffen. Wel is hij echt heel fijn voor de eerste dagen. Misschien dat je er eentje kunt lenen als je een badje zoekt. Een Tummy-Tub vonden wij nutteloos aangezien ze daar toch snel zijn uitgegroeid. In de badkamer leggen wij het verschoonkussen in de wasbak, met daaronder een badjas zodat het niet wegzakt. Zo kunnen wij Skyler in de warme badkamer gelijk insmeren en aankleden. Wij hebben dus één verschoonkussen die wij dan gewoon verplaatsen. Een badthermometer zat bij ons in het badje en hebben we dus niet gekocht. Wel handig als je het niet hebt, aangezien het toch lastig in te schatten is hoe warm het badje nu precies is en moet zijn. Badspeeltjes hebben wij niet en heb ik eerlijk gezegd ook niet gemist. Misschien als Skyler wat ouder is en in het grote bad kan die wij hebben in de badkamer.

Qua insmeren hebben wij een hoop Zwitsal gekregen maar achteraf kan Skyler daar niet zo goed tegen. Kijk voor een fijne douchegel en een bodylotion. Daarnaast gebruik ik haarlotion voor na het douchen. De Zwitsal zeep gebruik ik in de kledingkast zodat het lekker ruikt maar is dus stiekem helemaal niet nodig. Koop er niet teveel van en kijk gewoon waar je kindje goed op reageert.

De badcapes zijn een groot succes. Als mijn vriend met Skyler doucht sta ik hem op te wachten met de cape en daar kan hij daarna dan lekker in. Vervolgens gaat hij op het verschoonkussen en droog ik hem verder af met de hydrofielluier. We hebben er twee aangeschaft.

Verzorging:
Qua verzorging hebben wij vrijwel alles gekocht van de lijst; nagelschaartje, haarborstel, navelbandjes, 12 hydrofielluiers, washandjes, luiertas en een thermometer. Het nagelschaartje en de thermometer gebruiken wij regelmatig en moet je echt wel in huis hebben. De haarborstel is niet gebruikt. Skyler heeft dan wel wat haar; het hoeft nog lang niet geborsteld te worden. Qua hydrofielluiers hebben wij er veel meer dan 12. We gebruiken ze zóveel, dat ik direct na de geboorte heb bijgekocht. Het zijn handige spuugdoeken, Skyler gebruikt ze als tutjes, ik droog ermee af en heb ze in de wagen, op het verschoonkussen, in zijn bedje, in ons bed, in de box. Overal in huis. Hier kun je er niet genoeg van hebben. De washandjes gebruiken we niet zo vaak. De eerste paar keer in het badje, maar voor de rest eigenlijk vrij weinig. Wassen onder de douche doen we lekker met onze handen. Navelbandjes zijn hier ook niet gebruikt.

Dan komen we bij de luiertas. Ik maakte hier een big deal van en wilde de perfecte tas. En ja, ik ben enorm blij met mijn aankoop. De tas is handig, hangt goed aan de wagen en is voorzien van verschillende vakjes zodat alles een logische indeling krijgt. Maar heel eerlijk? Een grote shopper voldoet ook prima aan de eisen. Wat kleertjes, luiers, natte doekjes, een cremetje en voeding past daar ook prima in. Mocht je op je geld moeten letten kun je hierop besparen, maar ik ben toch wel blij dat ik de keuze heb gemaakt om voor een echte luiertas te gaan. Het verschoonmatje aan de tas is ook ideaal voor als ik onderweg ben. Daarnaast heb ik een kleine thermofles van de Hema waardoor ik altijd heet water voor onderweg bij me heb als ik onverwachts een flesje moet maken.

Wattenstaafjes voor de oren of een neusreiniger? Hebben we beide in huis maar zijn nog niet uit de verpakking gehaald. Vooral de wattenstaafjes werden me afgeraden omdat ik dan vooral alles verder naar binnen zou duwen.

De luiers die wij gebruiken zijn van Etos. Ik vind ze enorm fijn! Ik heb diverse merken gebruikt en kom steeds weer terug op Etos. Echt een tip, helemaal voor dat geld.

Voeding:
Wat staat daar allemaal voor op de lijst: Slabbetjes, spuugdoekjes, voedingskussen, flessenwarmer, magnetron sterilisator, flesjes en een flessenborstel. Daarnaast kun je bij borstvoeding nog denken aan zoogcompressen, voedingsbh’s en een kolf.

Ik heb de eerste twee weken geprobeerd borstvoeding te geven en zwoor bij de borstvoedingsbh’s. Klepje open en de borst is helemaal vrij voor je kindje. Ideaal! Ik kocht ze bij de Hema en die zitten enorm fijn. Goed betaalbaar, lekker stevig en werkt heel simpel en soepel. Daarnaast had ik ook de zoogcompressen vanwege de lekkende tepels. Ook absoluut een aanrader. Zacht voor de borsten en ideaal tegen het doorlekken door je shirtje heen. Als ik langer borstvoeding had gegeven had ik dit absoluut blijven gebruiken. Met de kolf zou ik even wachten tot je zeker weet dat de borstvoeding op gang komt. Wij hadden er eentje gehuurd om te proberen en daarna eentje gekocht omdat we dachten dat dat wel handig zou zijn. Deze heb ik na twee weken moeten verkopen omdat het toch niet helemaal lukte. Huren is dus een optie, tot je zeker weet dat je de kolf gaat gebruiken. En ja, je gaat hem gebruiken als de borstvoeding lukt. Maar dat moet je dus wel zeker weten, aangezien de dingen best prijzig zijn.

Slabbetjes gebruik ik hier ook aan de lopende band. Soms met eten, maar vooral voor tijdens het spelen. Skyler kwijlt en spuugt veel en om zijn kleertjes nog enigszins een beetje schoon te houden heb ik er wel een aantal in de la liggen. Spuugdoekjes heb ik ook, maar ik gebruik liever de hydrofielluiers omdat die zachter en groter zijn.

Het voedingskussen kocht ik al tijdens de zwangerschap en was voor mij onmisbaar. Ik sliep ermee, tijdens het borstvoeden lag Skyler er lekker op tegen me aan en momenteel ligt hij in bed voor als ik Skyler ’s nachts de fles geef. Absoluut een goede aankoop geweest.

De flessenwarmer hebben wij niet omdat we gewoon de magnetron en waterkoker gebruiken; de sterilisator hebben wij wel. Nodig? Niet per sé. Een pannetje op het vuur zetten werkt ook prima. Maar we kregen er eentje tijdens de babyshower en we gebruiken deze om de flesjes te reinigen. Gemak dient de mens. Niet nodig dus, wel fijn, handig en makkelijk. De flessenborstel wordt hier ook gebruikt, aangezien de sterilisator niet na iedere fles uit de kast komt.

Qua flessen hebben we een mooie set van Philips maar al vrij snel gingen we over op Dr. Browns. Het is even uitzoeken waar je kindje goed op reageert. Hetzelfde geldt voor de voeding, voor als borstvoeding niet lukt. Ik heb diverse merken gebruikt en gebruik nu Friso. Dit is voor Skyler het beste. Het was een zoektocht maar uiteindelijk is dit het geworden.

Kleding:
Dit blijft een punt van discussie en ik denk dat iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Ik moest alleen wel een beetje lachen om de lijst; drie rompers in 50/56, drie rompers in 62/68 en 4 setjes kleding. Ik vond dat veel te weinig. In het begin heb ik Skyler wel twee keer per dag omgekleed en had ik echt wel meer nodig aangezien de wasmachine niet iedere dag aan stond. Bovendien kreeg ik de tip om bijna geen 50 te kopen, maar ik ben blij dat ik daar niet naar geluisterd heb. Skyler was te vroeg en heeft twee maanden in 50 gepast. Hij is nu bijna 4 maanden en zit pas op 62.

Nogmaals: dit blijft heel persoonlijk. Ik wilde wat te kiezen hebben en vond het toch wel fijn om meerdere setjes en rompers te hebben. Rompers gebruikte ik het liefst van de Hema (lekker stretchy en zacht) en de H&M (overslagrompers dus hoeft niet over het hoofdje). Daarnaast wil ik nog als tip meegeven om je niet teveel blind te staren op hippe kleding. Spijkerbroekjes, bloesjes en skinny’s zijn leuk maar totaal niet praktisch. Skyler draagt vooral truitjes, longsleeves en joggingbroekjes. Heerlijk! We hebben veel sokjes en gebruiken zijn schoentjes ook niet veel. Mutsjes hebben we alleen de eerste periode gebruikt dus daar zou ik wel wat van aanschaffen.

Dan nog even wat dingen die ik niet wist te plaatsen en later zag staan:
De babyfoon: hebben wij niet want we hebben alles gelijkvloers. Toch mis ik het soms wel; ik hoor hem wel maar heb dan wel altijd de deuren open. Deze komt er dus misschien nog aan.

De kinderwagen: ja, een must! Natuurlijk!

De Maxi Cosi: ook een must. Voor zowel in de auto als voor op de wagen als je even een snelle boodschap moet doen.

De box: wij gebruiken hem veel. Met een leuk speelkleed en een muziekmobiel is dit voor Skyler een fijne plek voor ontspanning.

Speelkleed: niet nodig, maar we gebruiken het wel. Weer eens iets anders dan de box.

Wipstoeltje: Ja, fijn! Ik heb dan af en toe mijn handen vrij terwijl Skyler er goed bij kan zitten.

Muziekje voor in de slaapkamer: ja, hebben we ook. Zetten we vaak aan als Skyler in slaap wil vallen. Met speentje en doekje dus een must hier in huis.

Kinderstoel: hebben wij pas net. De Stokke Tripp Trapp. Deze kan al voor jonge leeftijd aangezien je er een zitje voor kan kopen. Wij wachten tot zes maanden zodat Skyler ook daadwerkelijk kan zitten.

Draagzak of –doek: hier een favoriet. We hebben een draagzak en de eerste periode sliep Skyler heel graag bij me. Momenteel gebruik ik hem als ik op verjaardag ga, even ergens naartoe moet waar geen kinderwagen past of als ik hem gewoon even bij me wil hebben om hem rustig te krijgen.

Reisbedje: niet nodig gehad nog. Waar hij zal slapen is een bedje aanwezig, zoals bij opa en oma.

Speentje: Skyler wordt er enorm rustig van dus ik ben blij dat ik die heb.

Volgens mij heb ik het meeste wel behandeld. Nog meer dingen die je te binnen schieten? Brand los, dan zal ik kijken of het hier bruikbaar is geweest! Zoals je ziet zal het dus voor iedereen persoonlijk zijn. En twijfel je over iets; na de bevalling is iets enorm snel gekocht. Mocht je het niet missen is het een goede keuze geweest. Heb je het nodig; stuur dan lekker iemand naar de winkel!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 Reacties

 1. 23 maart 2014 / 17:30

  Wat een mooie uitgebreide lijst, heel handig voor alle mama’s in spé! vond de kruiken ook niet nodig, ja eigenlijk ook voor de eerste paar dagen. En kleertjes had ik ook veel meer van, je hebt echt niet genoeg aan 4 rompertjes haha. Liefs

 2. Simone
  23 maart 2014 / 17:40

  In het begin heb ik hard gezocht naar een logische lijst waar vooral niet te veel overbodige dingen op zouden staan. Maar het is zoals jij zegt ook een heel eind je eigen gezonde verstand gebruiken. De praktijk zal wel uitwijzen wat ik straks echt ga gebruiken. Trouwens afgelopen dinsdag op de voorlichtingsavond van het ziekenhuis deze tip meegekregen: meest nutteloze aankoop ever: navelbandjes! Die gebruikt echt werkelijk niemand meer, al 20 jaar niet meer. Ze vonden het ook een raadsel waarom die dingen nog steeds op uitzetlijsten staan.

 3. 23 maart 2014 / 17:44

  Herkenbaar, jouw ervaring met DE lijst 😉 Hoewel wij hier wel al snel het borsteltje zijn gaan gebruiken en ik hem nu Olivia echt langer haar krijg echt onmisbaar vindt. Datzelfde geldt voor het badje, maar wij hebben geen groot bad. Toen ze nog klein was, gingen we veel vaker douchen en ving het badje echt stof, maar sinds ze een maand of 7 is en zit, vind ze badderen leuker en is tillen in de douche te zwaar. Ik doe het nog wel soms, het blijft zo gezellig hihi. Hydrofiele doeken .. ik had er wel 25 geloof ik! Inmiddels heb ik er 15 opgeborgen en gebruiken we ze alleen nog voor het wassen en afdrogen, maar in het begin absoluut onmisbaar. Olivia droeg ook altijd slabbetjes vanwege het vele kwijlen en melk teruggeven 😉 Vond een natte hals zo sneu staan nl. Toevallig heb ik volgende week een blogje ingepland staan over onze box. Wij gebruiken hem nog steeds namelijk en ze is al 17 maanden.

 4. 23 maart 2014 / 17:45

  Wat echt totaal overbodig was en ik nooit gebruikt heb, zij de flanellen doeken 6x ofzoiets. Wij zijn meteen hydrofiele doeken gaan gebruiken.

 5. 23 maart 2014 / 18:52

  Wat interessant om te lezen. Iedereen ervaart het idd weer anders. Ik vond het zo moeilijk wat we wel en niet moesten kopen en lenen. Hier idd het badje ook amper gebruikt, net als die kruiken. We lagen nog 8 dagen in het ziekenhuis en het was hoogzomer. Tegen de tijd dat we thuis waren, waren ze niet meer nodig. Borstvoedingsbh’s van de Hema heb ik nooit kunnen gebruiken omdat ze mijn maat niet hadden. Ik heb een grote cup met kleine omvang. Jammer want vond de zwangerschapsonderbroeken echt perfect. En lelijk haha 😉

 6. 23 maart 2014 / 19:20

  Super leuk om te lezen van een andere moeder hoe de uitzet lijst ervaren wordt. Ik vond ook een heleboel dingen overbodig. Hier ook geen luieremmer in huis, maar 1 kruik, geen tummie tub, enzovoorts.
  Wij voeden Lana speenvrij op en die hadden we ook 3 stuks gekregen bij zo’n baby pakket maar was voor ons niet nodig. De borstvoedingsbh’s van hema zijn hemels fijn! En inderdaad die zoogcompressen daar zweer ik bij!

 7. Angélica
  23 maart 2014 / 19:27

  Ik ben nog geen mama maar wat een super lijst is dit zeg. Ik heb het helemaal afgelezen en vond het echt onwijs interessant om te lezen. Top!

 8. Jessica
  23 maart 2014 / 20:05

  Jaaaa die luierzakjes van de Action!!! Ik zweer erbij en gooi de luiers inderdaad zo in de prullenbak. Ik had trouwens ook 1 kruik maar mijn man moedt er bij thuiskomst eentje bij gaan kopen van de kraamzorg. Ondanks hoog zomer hield Mini zich slecht op temperatuur.

  Inderdaad; die kleertjes! Ook hier lang in 50 en 56 dus ben ook blij dat ik noet geluisterd heb whahahahah!

  Ik denk inderdaad dat heel veel dingen echt persoonlijk zijn. Wat je zegt; spullen zijn zo gekocht door een behulpzame moeder of buurvrouw indien nodig!

 9. 23 maart 2014 / 20:44

  Grappig om zo een andermans ervaring te horen qua wat nodig is. Bij ons was het heel anders ook weer. Handigste tip? Lekker veel tweedehands van vrienden enzo en uitproberen wat voor jouzelf werkt.

 10. Yrsa
  23 maart 2014 / 21:04

  Super handig om te lezen! Ik was idd al lijsten aan het vergelijken want sommige ding t leken me idd wat overdreven veel of weinig 🙂

 11. 24 maart 2014 / 08:55

  Wij moesten 2 thermometers hebben. 1 voor de kleine en 1 voor mij. De oorthermometer was not done. En dat ondanks dat ik 5 dagen in het ziekenhuis heb gelegen. Misschien een tip voor andere mama’s to be.

  • Shirley
   Auteur
   24 maart 2014 / 12:16

   Ik gewoon eentje en daarna goed reinigen 🙂

 12. Monique
  24 maart 2014 / 10:05

  Jaa hier was ik aan toe!!!
  Op het punt aangekomen dat de aankopen gaan beginnen….maar zie door de bomen het bos niet meer. Nu al iets meer duidelijk, super! Nu nog wat vriendinnen om tips vragen en dan shoppen voor onze boef. En een passende naam bedenken……dat wordt ook nog een klus!

 13. 24 maart 2014 / 10:19

  Fijn om te lezen; een objectieve lijst. Heb al zulke belachelijk grote lijsten gezien, dat ik twijfelde of ik dat wel allemaal zal gaan gebruiken

 14. Caro
  24 maart 2014 / 12:55

  Leuk artikel! Wij hebben ook heel wat dingen in huis gehaald die achteraf gezien overbodig waren.

 15. Nichelle
  24 maart 2014 / 23:06

  Leuk en heel herkenbaar!

  Alleen ben ik juist wel weer heel blij met de luierende. Ik verschoon altijd op d’r kamertje en daar staat die emmer dus ook. We hebben geen container maar van die dingen in de grond aan het eind van de straat. En ik wil de luiers ook niet steeds mee naar beneden brengen.

  Maar als je inderdaad gelijkvloers woont lijkt het me niet nodig:).

 16. 25 maart 2014 / 22:10

  Onze dochter is nu 9,5 maand oud dus ik kan nu echt goed zeggen wat wel en niet een miskoop is geweest 🙂 Het komt in grote lijnen overeen met jouw lijstje. Neusreiniger hebben wij juist al heel veel gebruikt, onze dochter is sinds ze naar het kdv gaat doorlopend verkouden en dan is dit ding echt heel handig.

  • 26 maart 2014 / 09:39

   Eens! Ik zou ook niet zonder de neusreiniger kunnen 🙂

 17. MdH
  11 mei 2014 / 20:22

  Van welk merk is de luiertas? Ik heb dezelfde kinderwagen en zie dat deze perfect past/hangt..

  • Shirley
   Auteur
   11 mei 2014 / 20:37

   Armani Baby!

Secured By miniOrange