(~215 B)
Internationaal kraamverzorgende Jolanda

Internationaal kraamverzorgende Jolanda

In Zeeland bij Pure Me Retreats staat alles in het teken van ontspannen. Zelfs bij de Mommy & Baby retreat heb je tijd voor jezelf, naast de bekende activiteiten zoals yoga, coaching en de heerlijke massage. Kraamverzorgende Jolanda is daar aanwezig om op je kindje te passen zodat jij eindelijk eens tijd hebt voor dat ene boek, een klein dutje of een wandeling. Ik raakte met haar aan de praat en ze vertelde me dat ze internationaal kraamverzorgende is. Iets waar ik nog nooit van had gehoord en wat ik graag met mijn lezeressen wil delen.

Jolanda van Eenennaam komt uit Middelburg en is 48 jaar. Naast kraamverzorgende is ze ook trotse moeder en oma. Je kunt haar dus wel een babyexpert noemen. Naast oppassen op de kindjes tijdens de retreat is ze daar ook voor mom to be’s en moeders die vragen hebben over alles wat er bij een zwangerschap en het moederschap komt kijken. De retreats vinden niet wekelijks plaats en daarom is het geen fulltime baan. Jolanda is werkzaam als zelfstandig kraamverzorgende onder de naam Embrasse kraamzorg en biedt deze zorg wereldwijd.

Nederlanders wonen overal ter wereld en kinderen krijgen ze daar dus ook. Wanneer je bevallen bent in het buitenland is het fijn om dezelfde professionele zorg te ontvangen als wanneer je in je thuisland was bevallen. De coaching bij de borstvoeding en de uitleg over de verzorging volgens de nieuwste inzichten hoor je toch het liefst in je moedertaal. De volledige zorg zorgt voor een spoedig herstel en is een goede start voor het hele gezin. Nederland is het enige land dat kraamzorg biedt en daarom is het fijn als je daar in het buitenland ook gebruik van kunt maken. Omdat Jolanda naast haar liefde voor het vak ook erg van reizen houdt, leek haar dit een perfecte combinatie. En geef haar eens ongelijk.

Ze kwam in contact met een collega die al ervaring had met kraamzorg in het buitenland en beiden voorzien ze nu vele gezinnen in het buitenland van deze speciale (alleen in Nederland bekende) zorg. Zo was Jolanda onlangs in Londen, Valencia, Dubai en New York en gaat ze later dit jaar voor de tweede keer naar hetzelfde gezin in Zweden. Overal gaat het om Nederlandse gezinnen, maar in Londen kwam ze zelfs bij een Engels gezin, dat het begrip kraamzorg had leren kennen in Nederland. Ze houdt haar dagboek online bij. Heel interessant om te lezen.

Kraamzorg is dus zeker niet vanzelfsprekend en ik ben me ervan bewust dat we hier in Nederland onze handen mogen dichtknijpen. Om hier in het buitenland gebruik van te kunnen maken moet je nog Nederlands verzekerd zijn. Dan krijg je net zoveel vergoed als de mensen die gewoon in Nederland woonachtig zijn. In andere situaties kun je er ook gewoon voor kiezen om Jolanda over te laten komen, maar dan zijn alle kosten geheel voor je eigen rekening. Daarnaast ben je natuurlijk als gezin verantwoordelijk voor de tickets en onkosten qua verblijf op locatie voor haar.

004-Embrasse-HR-657x1024

Aan Jolanda heb ik gevraagd hoe alles precies te werk gaat:

‘Via de mail wordt een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek via Skype, Facetime of live wanneer het gezin even in Nederland is. Wensen en mogelijkheden worden dan besproken. Via de mail word ik op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de zwangerschap en help ik met het beantwoorden van de vele vragen. Wanneer de bevalling zich aankondigt krijg ik een berichtje en zodra bekend is wanneer moeder en kind het ziekenhuis mogen verlaten wordt de reis gepland. Meestal logeer ik bij de mensen thuis. Dat kan zijn op de logeerkamer, in een gastenverblijf, extern in een hotel of een aerobed in de babykamer is ook prima. De baby slaapt dan op de ouderslaapkamer.

Het aantal zorguren wordt vooraf afgesproken en is per dag flexibel in te delen, maximaal 8 uur per dag. Dagelijks geef ik het gezin ook de kans samen te zijn en in die uren verken ik graag de omgeving. Tijdens de week zie ik hoe de ouders steeds meer gewend raken aan de nieuwe situatie en met een gerust hart sluit ik de kraamweek af. Wetende dat ik daarna nog altijd voor vragen bereikbaar ben voelen de ouders zich sterk genoeg om de zorg verder zelf aan te kunnen. Ik vertrek weer naar Nederland om vervolgens bij een volgend gezin de kraamzorg aan te bieden.

Veel te vaak hoor ik nog: ‘Ohhh, als we hadden geweten dat kraamzorg in het buitenland mogelijk was hadden we daar zeker gebruik van gemaakt!’ Zo heeft een van mijn klanten negen maanden met pijn gevoed omdat haar eerste kindje de fles weigerde. In Bahrein, waar ze toen woonde, was de hulp zeer beperkt. Bij het tweede kindje kwam ik in huis en leerde ik haar wat er mis ging bij het voeden. Op dat moment besefte ze dat ze destijds had afgezien voor niets. Daarnaast is het voor expat papa’s met topfuncties niet altijd mogelijk om langdurig thuis te blijven rondom de bevalling. Wetende dat hun vrouw goed verzorgd wordt kunnen zij gewoon gaan werken en vrij nemen wanneer dat beter uitkomt. Eigenlijk zoals dat in Nederland ook het geval is. Alleen dan in het buitenland, met natuurlijk het reizen als bijkomstigheid voor mij.’

Ik vind het een heel interessant verhaal. Zo is de goede zorg in Nederland toch een stukje beter binnen handbereik. Altijd een fijne geruststelling!

Bedankt Jolanda!
Lees meer informatie op haar website.

12042216_1012349538786176_1087627081_n

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. 30 september 2015 / 14:33

  Wat een leuke blog! En wat een goed idee dat Nederlanders in het buitenland op deze manier ook kraamzorg kunnen krijgen!

  Liefsxx

 2. Ingrid
  30 september 2015 / 23:08

  Mijn vriendin is in Doha Qatar bevallen en ging vanuit het zhuis naar een zorghotel. Daar was het wel goed geregeld, ze had nog nooit zo luxe kraamtijd gehad (3de kindje) 😉 ook bijzonder

 3. Ingrid
  1 oktober 2015 / 13:11

  Oké komt ie dan… “Oh had ik dit maar geweten dan had ik er zeker gebruik van gemaakt”.
  Eenmaal thuis uit het ziekenhuis (waar ik helemaal niet bij heb kunnen komen van de bevalling en al vanaf de eerste nacht zelf voor mijn kindje moest zorgen) voelde ik me zo op mezelf terug geworpen en heb ik het zo moeilijk gehad. Ik ga dit zeker onthouden voor een 2e kindje! Wat geweldig dat dit mogelijk is en wat fijn dat je dit in een artikeltje hebt gedeeld Shirley!

 4. 3 oktober 2015 / 08:14

  wat ontzettend leuk en goed dat dit mogelijk is! Een kindje is nieuw en spannend en dan is het goed om goede begeleiding te krijgen.

Secured By miniOrange