(~215 B)
Wel of geen borstvoeding?

Wel of geen borstvoeding?

Wel of geen borstvoeding geven? De eeuwige discussie die zich al jaren voert onder mama’s in spé. Waar ik zelf ben opgegroeid in de kunstvoeding generatie, heeft borstvoeding de afgelopen jaren een felle opmars genomen. Mede dankzij de promotie alom dat borstvoeding echt wel het beste is voor je baby.

Ik weet nog heel goed toen ik zwanger was van mijn oudste zoontje Alexander, dat ik enorm lang getwijfeld heb. Borstvoeding; is dat iets voor mij? En plein public boobies bloot en huppakee, baby eten geven? Geen glaasje wijn meer drinken? Er toch wel helemaal alleen voor staan voor de voedingen? Kortere nachten wegens minder verzadiging? Niet alles kunnen aandoen wat je wilde want het moest natuurlijk boobieproof zijn. Als ik het zo allemaal opsomde leken er meer nadelen dan voordelen verbonden aan dit natuurlijke goud. Maar de laatste weken voor mijn uitgerekende datum wilde ik het toch op zijn minst een kans geven. Wetende wat het is, voor ik nee zei tegen moeder natuur. En oké, de laatste schop onder mijn kont was toch wel dat je met borstvoeding sneller terug op je gewicht zou komen.

Was me dat even een vieze tegenvaller; ik verspilde inderdaad meer energie vanwege de borstvoeding, maar kreeg er ook gewoon zo’n reuze honger van dat ik nog een portie extra at. En ja, de kilo’s gingen niet sneller weg natuurlijk. Maar dat even terzijde; de borstvoeding op zich liep super vlot; Alexander hapte perfect aan en was ook altijd in een mum voldaan. Maar toch bleef ik zo onzeker. Had ‘ie wel voldoende binnen, kwam ‘ie wel genoeg bij? Dronk ‘ie niet te veel keer na elkaar? Tja, met een flesje kan je het natuurlijk perfect meten, maar dit was toch een beetje giswerk. Gelukkig liet ik een vroedvrouw komen en ik moet eerlijk toegeven; zij heeft mij er die eerste weken echt doorheen gesleept want anders had ik er al lang de brui aan gegeven. Dankzij haar tips & tricks, en voornamelijk geruststelling dat hij en mama het écht wel goed deden, kon het genieten beginnen. Want eerlijk: het is wel echt genieten. Ik heb me nooit zo close gevoeld met mijn baby als tijdens de borstvoeding. Het was ons uniek momentje.

Ik kan best snappen dat velen het snel opgeven want het blijft een beetje een zoektocht in een onbekend gebied. Maar als eenmaal jij en je baby het onder de knie hebben is er niets zaliger. Voel je je best onzeker in het begin, aarzel dan zeker niet om een vroedvrouw te raadplegen. Zij zal je met raad en daad bijstaan.

Bij de geboorte van mijn tweede zoontje, Lyano, wist ik al hoe het allemaal zat en ging het gewoon vanzelf. Daarbij vond ik het juist heerlijk makkelijk dat ik niet steeds moest bezig zijn met flesjes kuisen, steriliseren, poeder afscheppen, maar gewoon hup boobies mee, en we kunnen gaan.

Voor mij moet iedereen zijn keuze maken waar ‘ie achter staat. Ik geef gerust toe dat ik pro borstvoeding ben en waar ik kan raad ik het iedereen aan om het op zijn minst te proberen. Stap je toch over op flesvoeding is dat jouw keuze en aanvaard ik dat ook gewoon. Ik ga niet met een vingertje wijzen, zoals sommige borstvoedingsmafia’s wel eens doen. Mijn vraag naar jullie toe: heb jij borstvoeding gegeven? Hoe was dat verlopen? Of koos je voor flesvoeding? Was dat een bewuste keuze? Laat het maar horen in de comments. Ben benieuwd!

Shirley: ‘ik krijg vaak de vraag of ik borstvoeding ga geven of toch kies voor kunstvoeding. Voor mij was de keuze heel makkelijk. Omdat ik last heb van eczeem en allergieen, werd me aangeraden om te beginnen met borstvoeding. Vooral omdat je je kindje dan veel antistoffen meegeeft. Over een paar weken heb ik een borstvoeding infoavond en hoor dan meer over hoe en wat. Bovendien zal mijn kraamhulp en/of verloskundige me hier goed in gaan begeleiden. Mijn vriend en ik hebben afgesproken dat ik het op zijn minst kan proberen.Wat betreft het eigen momentje: ja, dat is ook zo. Je hebt als moeder zijnde dan echt even dat speciale moment met je kind. Maar door te kolven (ugh, wat een woord) en de combinatie met hypoallergene kunstvoeding, hoop ik dat ik mijn vriend ook de gelegenheid kan geven om te voeden en dat we zo de taken goed kunnen verdelen. Helemaal ’s nachts… Lol.’

Delen:

34 Reacties

 1. kelly vilks
  2 september 2013 / 17:50

  Yes ik ga het ook proberen. Ik hoop dat het me lukt en de kleine meid goed hapt. We shall see :-).

  • Evi
   2 september 2013 / 20:05

   Fijn dat je het een kans geeft, komt vadt goed.

 2. 2 september 2013 / 17:55

  Pff moeilijk hoor.. Ik twijfel zo enorm. Aan de ene kant wil ik het op zn minst een kans geven. Maar ik wil echt niet kolven en dat ga ik ook zeker niet op mijn werk doen. Dus ik stop er sowieso mee voor ik weer aan het werk ga. Dan denk ik, waarom al dat gedoe als ik toch maar zo kort borstvoeding kan geven? Blughh moeilijk.

  • Evi
   2 september 2013 / 20:07

   Ook al is het maar een korte periode, die tijd hebben jij en je baby toch weer gehad. Zo kan je ook zelf ondervinden wat is zonder je je altijd moet afvragen wat als….

 3. 2 september 2013 / 18:08

  Weet je nu al dat je kindje hypoallerge voeding moet? Hij kan het toch op normale voeding ook heel goed gaan doen?

  • Shirley
   Auteur
   2 september 2013 / 18:13

   Ook dat werd me aangeraden door de verloskundige als ik het wil afwisselen met borstvoeding 🙂

   • 2 september 2013 / 20:08

    hypo allergene voeding is inderdaad beter aan het begin helemaal wanneer er allergieën en eczeem voorkomt bij de ouders/familie.

 4. 2 september 2013 / 18:11

  Lijkt me een lastige beslissing.

 5. 2 september 2013 / 18:13

  Wat een goed artikel! Het is echt zo’n eeuwige discussie en inderdaad die botstvoeding maffia’s die er zo op staan dat iedereen het toepast. Ik vind dat ieder dit voor zichzelf mag bepalen maar zelf wil ik het dolgraag geven aan het kindje dat nu nog veilig in mijn buik groeit. Hopelijk dat het goed mag gaan dan natuurlijk 🙂

 6. 2 september 2013 / 18:18

  Ik heb er niet over na moeten denken. Borstvoeding wordt het, tenzij baby niet wilt. Die optie is er ook nog, helaas. Zelf last gehad van koeienmelk allergie en nog zoveel meer allergieen dus wil ons kindje daarvoor zoveel mogelijk antistoffen geven. In hoeverre dat mogelijk is natuurlijk. Al ben ik van mening dat elke voeding goed gaat doen. Zolang ze maar eten 🙂

 7. Danielle
  2 september 2013 / 18:20

  Iedere vrouw moet het zelf weten. Ik wilde graag, het is niet gelukt helaas…

 8. 2 september 2013 / 18:55

  Ik koos voor flesvoeding, omdat ik wil weten wat onze baby boy binnen krijgt. En ik was bang dat ik zelf niet genoeg zou eten om te zorgen voor gezonde BV. Voor ons een goede keuze: Na de bevalling moest ik geopereerd worden waardoor bv onmogelijk was en Hayden is een hongerige baby.

  Maar natuurlijk moet iedereen het zelf weten! Hoop voor je dat het gaat lukken.

 9. 2 september 2013 / 20:09

  Ik heb Aron 6 weekjes borstvoeding gegeven, daarna door spanning geen melk meer dus overgestapt op hypo allergene voeding.

 10. Anne
  2 september 2013 / 20:37

  Mijn keuze was snel gemaakt, het zou borstvoeding worden! En het is ook hardstikke goed gegaan, mijn dochter heeft 5 maanden bij mij gedronken. Ik heb dus ook nog op mijn werk gekolft. Maar toen begon ik meer stress te ontwikkelen en daardoor liep de productie terug en moest ik wel stoppen. Ik wilde graag het half jaar vol maken, dat is me dus bijna gelukt!
  Ik vond borstvoeding geven echt heerlijk, en super makkelijk als je weggaat! Ik vond het wel vervelend dat je wel eens stomme opmerkingen krijgt, als je bijvoorbeeld in een lunchroom borstvoeding zit te geven. Ik vroeg het wel altijd netjes aan de serveerster of het goed was als ik borstvoeding gaf, maar alsnog zijn er van die mensen die hiervoor geen begrip hebben. Maar daar heb ik me niks van aangetrokken, mijn kind moet tenslotte toch gewoon eten hè.

  • Ginny
   3 september 2013 / 01:46

   Nou ik wil hier toch even op reageren, want als ik in een restaurantje/lunchroom zit dan vind ik dat ook echt helemaal niks! Snap best dat het jou niks interesseert maar ik vind het persoonlijk echt een beetje too much.

   Het is geen persoonlijke aanval hoor maar omdat jij het ter sprake brengt wilde ik even reageren.

   • xPucex
    3 september 2013 / 06:38

    Nou echt hé? Zo goor… heb ook altijd gelijk geen trek meer in mijn broodje als ik dat zie! Hoe halen ze het in hun hoofd om hun newly mom cave te verlaten en en plein public hun kind borstvoeding te geven?….. Nee serieus.. waar is hier de “faceslap” emoticon want jij verdient er een! Het is een vrouw die haar kind voedt geen pornoactrice die de volgende scene vast repeteert. Als jij een vrouw die borstvoeding geeft in een openbare gelegenheid ‘too much’ vindt, dan denk ik dat je bij jezelf te rade moet gaan waarom jij hier zo’n probleem mee hebt. Zou het kunnen dat jij een meer erotische associatie met een paar borsten legt dan de oorspronkelijke functie waarvoor moeder natuur ze bedoelt heeft?

    • Evi
     3 september 2013 / 09:06

     Persoonlijk vind ik er niets mis mee. Een baby kan je nu eenmaal niet timen wanneer ze honger hebben. En met een tetradoekje erover, blijft het heel discreet dat niemand iets ziet.

    • Ginny
     4 september 2013 / 11:40

     O. Wat een fijne reactie weer. Als jij het allemaal prima vindt, dan is dat toch helemaal geweldig! 😉 Oh, en nee, ik associeer dat bepaald niet met erotisch. Vind het zelfs mega onaantrekkelijk als je dat zo graag wil weten.

   • Joke
    3 september 2013 / 11:39

    Ik heb ook altijd gewoon borstvoeding gegeven in het openbaar. Dat ging prima, als je zorgt dat het niet zo open en bloot gaat, geen probleem! Ik kreeg juist altijd hele leuke reacties zowel van vrouwen als mannen. Vaak iets van o, dat deed ik ook, of dat deed mijn vrouw ook! Mannen staarden echt niet naar mijn borst, er was weinig te zien doordat het hoofdje ervoor zit.

 11. Denise
  2 september 2013 / 20:51

  Toen ik zwanger was van de eerste wilde ik proberen om borstvoeding te gaan geven. Ik zou 3 maanden borstvoeding geven en dan overstappen want ik wilde niet gaan kolven. Toen mijn zoontje geboren was en de borstvoeding goed liep vond ik jet zonde te stoppen terwijl het net makkelijker werd. Ik heb hem uiteindelijk 2 jaar gevoed.
  Bij de tweede ging het allemaal veel makkelijker. Ik ben deze week weer begonnen met werken en het kolven is een rustmoment in de dag.
  Iedereen die twijfelt raad ik aan om een voorlichtingsavond of cursus over borstvoeding bij te wonen zodat je weet wat je te wachten staat en je eventuele problemen voor kan zijn.

 12. 2 september 2013 / 21:09

  Mijn eerste heb ik 12 weken borstvoeding gegeven daarna moest ik werken en helaas kwam er niks uit als ik elektrisch kolfde hooguit twee druppels. Vond t verschikkelijk dat ons momentje voorbij was

  Met de geboorte van mijn tweede wou ik heel graag langer borstvoeding geven. Leek me zo gaaf om te zeggen dat ik 7maanden borstvoeding gaf ofzo.
  Helaas ging t kolven alweer niet eerst een handkolf geprobeerd en daarna een professionele gehuurd maar zonder succes. En met een man die 100uur per week werkt en een kleuter die ook aandacht vroeg ging ik er na een paar weken zelf aan onderdoor doordat meneer vanaf eind van de middag continu wou drinken tot 11uur s’avonds.
  Dus helaas met een hoop tranen met 6weken gestopt.

  Nu achteraf geen spijt dat ik gestopt ben toch 6weken kunnen doen en echt van genoten en ben nu weer een gezellige relaxte moeder met een relaxte baby en kleuter, Wou s’nachts wel lopen maar eenmaal met afbouwen liep t heel snel terug dat er na anderhalve week al niks meer uitkwam

  • Evi
   3 september 2013 / 09:08

   Ik vind het al fantastisch dat je het geprobeert hebt, zodat je weet wat het is. En vroeg stoppen is een persoonlijke keuze van iedereen, als het voor jouw beter srtkte en meer relaxtwas, fijn voor jouw!

 13. 2 september 2013 / 21:25

  Heel goed. In ieder geval proberen als daar de mogelijkheid voor is. Bij mijn eerste heb ik het 2 weken gedaan en bij de 2e 3 weken lang. Zodra de regeldagen komen wordt het zwaar. Dan wint de aanhouder. Ik heb het beide keren opgegeven. Ik heb heel veel respect voor vrouwen die het lang volhouden, dat zijn wat mij betreft powervrouwen.

 14. 2 september 2013 / 22:16

  Wow, ik wist niet dat borstvoeding goed was als je eczeem en allergieën had!
  Ik heb me eerlijk gezegd nooit bezig gehouden of ik borstvoeding of niet moest doen (ik ging altijd van uit dat ik toch wel borstvoeding ging doen), maar nu ik dat lees, weet ik het wel zeker!
  X Saffira

 15. xPucex
  3 september 2013 / 06:44

  Ik wil het ook zeker graag gaan proberen, wetende dat ik alleen de eerste 12 weken borstvoeding kan geven (ivm met werk en in mijn specifieke situatie geen kolvingsmogelijkheden). Ik hoop dat het gaat lukken, zeker omdat ik net als Shirley ook veel last heb (gehad) van eczeem en koemelkintolerantie. Goed geschreven artikel.

  • Jonna
   4 september 2013 / 12:40

   Sorry als je dit weet maar als je borstvoeding geeft is kolven onder werktijd een recht. Weet natuurlijk niet wat voor werk je doet dat je zegt dat het niet mogelijk is. Maar een werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat je kunt kolven.

 16. Sb
  3 september 2013 / 09:33

  Moeilijk, moeilijk. Ik twijfel enorm! Aan de ene kant wil ik graag borstvoeding geven maar ik wil er niet altijd aan vast zitten. Ik zit te denken aan een combinatie borstvoeding en hypoallergene kunstvoeding maar ik weet niet of dat mogelijk is. Weet iemand dat? Wil de eerste weken sowieso proberen borstvoeding te geven.

  • Shirley
   Auteur
   3 september 2013 / 09:42

   Volgens mijn verloskundige kan dat prima! Tijdens de info-avond ga ik het voor de zekerheid nog eens vragen en ga er sowieso nog een blogje aan wijden 🙂

   • Sb
    3 september 2013 / 10:43

    Ik zal ook eens om me heen gaan kijken naar informatie avonden hier in de buurt. De combinatie lijkt me namelijk ideaal, zeker omdat ik onregelmatige werktijden heb of vaak de deur uit ben. Ben benieuwd naar je blogje hierover tzt!

 17. Joke
  3 september 2013 / 11:48

  Ik heb ook twee kinderen aan de borst gehad. De eerste 14 maanden en de tweede een jaar. Als ik dat wel eens vertel denkt men altijd dat je met een jaar nog 4/5 voedingen geeft, maar dat is niet zo natuurlijk. Ze eten na een tijdje ook al een fruit/groentehapje erbij dus dat wordt al een voeding minder.

  Als ik weer zou moeten kiezen zou ik het gelijk weer doen!

  Wat veel vrouwen denken is dat je borsten gaan hangen nadat je borstvoeding hebt gegeven. Ik wil daarop zeggen dat ik nog nooit zulke mooie en stevige borsten heb gehad als nu. Dat hoeft dus geen belemmering te zijn voor het geven van borstvoeding!

 18. Nichelle
  3 september 2013 / 14:54

  Ik wil het net als Shirley gaan doen. En hoe dat dan zit als ik weer een baan heb weet ik nog niet, ik denk nl niet dat ik aan van een nieuwe werkgever kan eisen dat ik mag kolven, al helemaal niet in deze tijden.

  Maar met een combinatie lijkt het me ideaal dus ik hoop dat het lukt:).

 19. Tamara
  3 september 2013 / 21:21

  Nou ik ga gewoon voor de tijd dat ik thuis ben voor de borstvoeding in combinatie met kolven. Heb het ook gedaan bij de eerste, en die groeide als kool en heel weinig ziek! Dus super blij 🙂 En bij mijn lieve dochtertje die onderweg is ga ik het ook zo doen. De lieve man werkt 40 uur per week, dus ik wissel het gewoon af. Gelukkig super lieve oma’s die af en toe willen oppassen zodat ik kan dutten 🙂

 20. Jonna
  4 september 2013 / 12:43

  Niet elke vroedvrouw/kraamverzorgster is goed op de hoogte m.b.t. borstvoeding. In Nederland kunt je daarom ook terecht bij een lactatiedeskundige voor eventuele vragen. Of in een later stadium als het kindje er is en alles niet helemaal goed loopt.

 21. Loraine
  24 september 2013 / 22:25

  Hello ladies,
  Super leuk om dit allemaal te lezen, en wat een heerlijke site is dit:)

  Ik voed inmiddels mijn dochtertje 1,5 jaar nu en van te voren dacht ik dat ik het 6 maanden zou doen, omdat er in onze beide families veel allergieën voorkomen. Door 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven beperk je het risico dat je kindje ook allergie krijgt. Nu die 6 maanden zo makkelijk gingen, het kolven prima was en mijn kindje het er erg goed op deed, ben ik blijven voeden. Ik vind het prima om te doen en mijn kindje vind het heerlijk. Ze glimt al helemaal als ze mag “dlinken bij mama”.

  Shirley, ik lees dat jij bv met hypoallergene voeding wil afwisselen. Makkelijk, voor als man lief er snachts uit mag gaan:). Ik wil toch even reageren omdat ik weet dat dit eigenlijk niet goed is voor je kindje. Mogelijk kun je met mijn informatie nog wat gerichte vragen stellen als je bij een informatiebijeenkomst bent.

  Als je bv afwisselt met flesvoeding gaat juist de beschermende werking van bv achteruit. Je moet het zo zien dat bij elke keer dat er bv in de darmjes van jouw kidnje komen er een beschermend laagje wordt aangelegd. Een flesvoeding (of brood of fruit…) in de eerste 6 maanden, verstoren dit laagje. Waardoor het laagje minder optimaal werkt dan wanneer je alleen maar bv had gegeven.

  Daarnaast is het zo dat als flesvoeding met bv combineert, dit niet goed is voor jouw melkproductie. Jouw lichaam reageert op de vraag van je kindje. Door minder te geven omdat je kindje al verzadigd is met flesvoeding (wat veel dikker en zwaarder is dan bv) hoeft jouw lichaam minder melk aan te maken. Waardoor het “lui” gaat worden en je direct al een terugloop in je productie zal merken. Hierdoor zal je kindje meer honger krijgen, want jouw lichaam geeft geen genoeg melk… De vicieuze cirkel is hiermee begonnen; waarschijnlijk ga je bijvoeden met flesvoeding, je melkproductie loopt nog meer terug of stopt misschien wel na enge tijd.

  En nog een kleine tip. Juist snachts werkt je lichaam heel hard om melk aan te maken. Snachts voeden kan zwaar zijn, maar is heel goed voor jouw productie. Hierdoor zorg je voor een grote productie. En als je na de eerste ochtendvoeding nog wat afkolft, kun je overdag makkelijk weg en heeft papa een flesje melk die hij kan geven aan jullie kindje:)

  Ik hoop dat je hier nog wat aan hebt. En blijf doorgaan met je site en tips. Inmiddels zwanger van nummer 2 dus ik shop zo heerlijk met je mee…

Secured By miniOrange