(~215 B)
Mijn zwangerschap: week 16

Mijn zwangerschap: week 16

Wat reageren jullie toch altijd lief en enthousiast op mijn zwangerschapsverhalen. Zelfs als ik vertel dat ik sta te spugen in de bosjes naast een poepende hond zijn jullie allemaal nieuwsgierig. Er is alweer een week voorbij en het is echt waar wat ze zeggen: time flies! Terwijl de dagen op zich niet zo snel gaan, ben ik steeds weer verbaasd als ik tegen mensen zeg dat ik al bijna op de helft van mijn zwangerschap ben. De weken vliegen om, vooral als ik terug denk aan de afgelopen tijd. We hebben de 12 weken-echo al gehad, de geslachtsbepaling is geweest, de tweede controle-afspraak stond deze week gepland en de 20 weken-echo staat al in de agenda. Voor ik het weet lig ik te puffen en kreunen in het ziekenhuis om de stoere knul eruit te persen. O boy…

Week 16 is voorbij en dat betekent een korte samenvatting van de afgelopen dagen. Puntsgewijs, zoals jullie van me gewend zijn. Komt ‘ie!

 • De dermatoloog vertelde me dat mijn eigen eczeem zou kunnen verergeren óf juist zou kunnen verdwijnen tijdens de zwangerschap vanwege de hormonen. Ik vreesde het ergste maar nu blijkt dat dat nergens voor nodig was. Mijn huidje is zó zacht; het lijkt wel alsof de babyhuid aan mij wordt geschonken in plaats van aan de baby boy. Ik smeer me evengoed nog steeds goed in om het onder controle te houden maar vooralsnog mag ik me gelukkig prijzen. Je zou er bijna over na gaan denken om de komende tien jaar zwanger door te brengen.
 •  Babykleertjes. Need I say more? Mijn baby heeft nu al een garderobe waar veel mensen u tegen zeggen. En hij is nog niet eens geboren. Alles is verleidelijk in die mini-maatjes en iedere keer kom ik weer een leuk pakje tegen. Ik weet dat veel mensen me waarschuwen en me vertellen dat ik niet teveel moet kopen, maar you can’t blame me. Gelukkig shop ik in de maten 50 tot en met 68, waardoor ik genoeg afwisseling in de kast heb hangen. Deze week bestelde ik een joggingpakje bij Zara, kocht ik drie leuke dingetjes bij V&D en sloegen mijn vriend en ik onze slag in de sale van Prenatal. Het is niet alleen mijn schuld! Mijn vriend is net zo erg.
 •  Ik heb besloten om mijn fitness abonnement op te zeggen. Ik word steeds niet goed als ik daar de drempel over stap en moet eerlijk zeggen dat de motivatie ver te zoeken is. Natuurlijk wil ik niet dat al mijn verloren kilo’s er binnen no time weer aan zitten en daarom heb ik gekozen voor een zwemabonnement hier om de hoek. Omdat ik een opzegtermijn heb moet ik nog twee maanden doorbrengen tussen de zwetende mannen in de sportschool alvorens ik kan gaan zwemmen. Maar daarna hoop ik mijn conditie met baantjes trekken op peil te houden. Het schijnt heerlijk te zijn als je zwanger bent, vooral als je wat verder bent. We will see.
 • Over de verloren kilo’s gesproken. Ik woog ooit 90 kilo en ben in drie jaar tijd afgevallen naar 65 kilo. Omdat ik merkte dat het me teveel moeite kostte om op 65 kilo te blijven en ik bij 67 kilo gewoon lekker kon eten en genieten, besloot ik al gauw dat 67 mijn gewicht zou zijn. Niks mis mee. Ik zwoor ook dat ik nooit meer over de 70 zou komen. Helaas, dat doel is dus mislukt. Natuurlijk komt het door de zwangerschap dat ik nu drie kilo ben aangekomen en de 7 weer in beeld zie staan op de weegschaal, maar erg fijn is het niet. Ik zeg vaker dat het me niet uitmaakt en dat het voor een goed doel is -en dat is het ook!- maar het is even die knop die om moet. Mijn doel nu is om de schade te beperken en ervoor te zorgen dat ik niet ook nog eens de 8 ga zien. Het zou moeten lukken, ongeveer 12 kilo. Ik ga in ieder geval mijn best doen om gewoon gezond te eten, te blijven bewegen en evengoed mijn baby goed te laten groeien.
 • De tweede controle-afspraak stond gepland en wat had ik er weer zin in! Nu is het meten van je bloeddruk niet zo heel spannend, maar om te horen waar je baarmoeder nu zit én om het hartje van de baby weer eens te mogen luisteren is natuurlijk wel speciaal. Gelukkig waren alle waardes goed, zat mijn baarmoeder net onder mijn navel en duurt het niet lang meer voordat ik de groeispurt ga krijgen én klonk de baby weer fantastisch. Happy! Ze vroeg ook nog even of ik al na had gedacht over een zwangerschapscursus. Yoga? Puffen? Informatieve lessen? Oh no! Ik heb werkelijk geen flauw idee wat ik tegen die tijd wil doen en ga me daar de komende week maar eens in verdiepen. Ik hoorde van de buurvrouw fijne verhalen over yoga en een informatieve cursus maar ik weet dus écht niet of dat iets voor mij is. We gaan op onderzoek uit!
 • Geitenkaas, geitenkaas, geitenkaas. Ja, nog steeds. Love it! Heb nu zelfs de smeerbare variant gehaald voor thuis, zodat ik het niet alleen buiten de deur kan eten. Wees gerust: geitenkaas mag gewoon en gelukkig eet ik ook nog andere dingen om mijn overige voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar geitenkaas… O, ik droom er zelfs van.
 • Over de dromen: die vallen enigszins mee. Hoera! Ik hoef er niet meer zo vaak uit om te plassen en die absurde verhalen in mijn slaap zijn ook grotendeels opgehouden. Ik slaap weer goed en word ’s ochtends meer uitgerust wakker.
 • Helaas heeft dat geen invloed op mijn energie. Het lijkt wel alsof de baby een groeispurt heeft en al mijn energie opslokt. Ik merk dat ik vaker naar mijn lichaam moet luisteren, soms even een stapje terug moet doen en vaker mijn rust moet pakken. Lastig, maar ik probeer een gulden middenweg te vinden.
 • De hormonen zijn nu wel écht aanwezig. Ik ben snel op mijn teentjes getrapt, trek alles persoonlijk naar me toe en kan niks meer hebben. Het huilen staat me soms nader dan het lachen, maar gelukkig is dat al gauw over als ik mijn buikje voel. De baby zelf voel ik nog niet spartelen maar het ronde bolletje onderin mijn buik vertelt me dat alles voor een goed doel is. Over vijf maanden ben ik alles vergeten. Ik hoop de vrienden ook, waar ik ruzie mee loop te maken.
 • Wat is het toch lastig om een leuke babynaam te verzinnen. Voor een meisje waren we er al vrij snel uit maar ja, die krijgen we niet! Nu moeten we dus aan de slag om een stoere, leuke naam voor onze man te kiezen. We hebben echt gelachen om sommige apps, waarbij je moet schudden en er een naam op je beeldscherm komt te staan. Twee keer schudden en we hadden, volgens de app, een eerste en tweede naam. Nou, ik weet niet hoe jij erover denkt. Maar erg enthousiast werd ik niet van Willem Bram. We zoeken geen moeilijke namen maar ook weer geen standaard dingen. We hebben één naam die hóóg op ons lijstje staat. Hopelijk kan ik daar nog iets mee spelen, zodat het iets minder voor de hand liggend wordt. Eind november zullen jullie het horen. Ik deel álles, maar de naam blijft geheim tot de geboorte.

Op naar week 17. Woah, bijna op de helft!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties

 1. 23 juni 2013 / 17:01

  Heerlijk om te lezen Shirley! Ben blij dat alles goed verloopt en dat je geen vreselijke dingen tot nu toe ervaart. Ik word altijd bang van alle enge verhalen om mij heen haha!
  Geitenkaas.,, lekker! haha Heb er nu ook trek in. Is dat ‘De nieuwe augurk’? 😉
  Al een afspraak voor de pretecho? 🙂 Xx

  • Shirley
   Auteur
   23 juni 2013 / 17:25

   Pretecho’s zaten al helemaal vol op de data dat mijn ouders konden. Dus ik doe rond week 24 een 3d-echo voor onszelf en dan misschien in week 25 nog eens met mijn ouders 🙂

   • 23 juni 2013 / 23:57

    Whaaaaa,, spannend!!!!! 🙂 Zo leuk! 🙂 Kun je tegenwoordig ook een dvd laten maken?

    • Shirley
     Auteur
     24 juni 2013 / 07:47

     Klopt 😉

 2. 23 juni 2013 / 17:12

  Wij zijn het ook al helemaal eens over de meisjesnaam, maar een jongensnaam is inderdaad heel moeilijk! Wij weten over een week of 3 of we door moeten met een jongensnaam bedenken, of dat we gewoon de bedachte meisjesnaam kunnen gaan gebruiken 😀

  • Shirley
   Auteur
   23 juni 2013 / 17:26

   Spannend! Ben benieuwd 🙂

   • 23 juni 2013 / 17:56

    Ik ga het van de daken schreeuwen, dus je hoort t wel 😉

 3. 23 juni 2013 / 17:21

  Zo leuk weer om te lezen! Poeh, namen verzinnen. Lijkt me inderdaad ook erg moeilijk…. Maar begrijpelijk dat je die niet deelt op de blog, je kunt niet ALLES delen. Sommige dingen zijn ook ECHT alleen voor jezelf

  • Shirley
   Auteur
   23 juni 2013 / 17:26

   Daarom 😀 maar ik vind het ook heel leuk om te delen en doe het graag. Maar dus alleen tot op zekere hoogte 😉

 4. 23 juni 2013 / 17:22

  Je ziet er goed uit.. enne, ik ken een meisje dat 35kg aankwam dus maak je geen zorgen!

  • Shirley
   Auteur
   23 juni 2013 / 17:26

   Daarom maak ik me juist wel zorgen, haha 😉 Dat wil ik dus écht niet!

 5. Chantal
  23 juni 2013 / 17:34

  Erg leuk dit soort updates!

 6. 23 juni 2013 / 17:34

  Wat leuk om dit ook zo allemaal te lezen!
  succes met de naam bedenken lijkt me zo moeilijk!

 7. Lotte
  23 juni 2013 / 17:56

  Wow ik ben zelf (nog) niet zwanger maar als ik jouw verhalen lees beginnen mijn eierstokken te rammelen. Ik ben pas 24 maar denk eigenlijk wel vaak aan een kindje. Maar het zit er nu nog niet in, mijn vriend en ik willen allebei een kindje maar niet nu. We wonen nog niet samen en heb net m’n eerste huisje gekregen. Geniet van je zwangerschap en ik lees al je artikelen met veel plezier !

 8. 23 juni 2013 / 18:26

  Wat fijn dat het beter gaat met je huid! En een naam bedenken lijkt me inderdaad een aardige uitdaging!

 9. Martine
  23 juni 2013 / 19:24

  Ahh! Ik ben zooo benieuwd naar de naam! Kan niet wachten tot november en tot de eerste foto’s!

 10. 23 juni 2013 / 21:35

  Jongensnamen zijn zo moeilijk! Maar opeens heb je het, het komt echt wel goed. Lekker hoor shoppen voor de kleine. Vind het jammer dat mijn zoon nu uit die ieniemienie maatjes is, zo schattig. Toch zou ik ook niet teveel kopen, maar zeker wel genoeg. (Wil je niet horen, I know ;-)) Niet omdat ze zo hard groeien maar omdat het extra leuk is, om te shoppen met de kleine erbij. Anders heb je heel lang niets nodig als de baby er is. Dan weet je ook goed wat hem staat. Ik verwachtte een kindje met donkere haartjes omdat wij beiden erg donker zijn maar mijn baby was blonder dan blond en kaal. Sommige dingen stonden hem dus voor geen meter.

 11. 23 juni 2013 / 22:22

  Ah ik ben wel heel benieuwd naar de naam.. Spannend hoor! En weer erg leuk om te lezen!

 12. Petra
  25 juni 2013 / 12:12

  heeerlijk om te lezen, ben vooral benieuwd naar de naam!! maar ja nog even wachten dus 😉

 13. MurieSu
  25 juni 2013 / 12:59

  Hey Shirley
  Zo leuk om je blog te lezen! Ikzelf ben vandaag ook aan mijn 16e week begonnen. Voor wanneer ben jij uitgerekend? Ik voor de 17e december. Is wel ons derde kindje, ben dus niet aan ons proefstuk toe.
  Ik ga zaterdag naar de gyn en zou dan normaal het geslacht moeten kunnen weten. Stiekem hopen we op een meisje omdat we al 2 zonen hebben maar aangezien dit 2 heel flinke jongens zijn kan een derde jongen er zeker ook nog bij! Pas na zaterdag zullen wij kunnen beginnen aan de zware taak om een naam te kiezen.
  En daarna zal ik ook aan die andere zware taak kunnen beginnen nl. shoppen voor de baby!
  Je hebt wel al een mooi buikje hé. Op de foto’s met het roze jurkje was er nog niet veel te zien maar zo zie je maar dat het allemaal af hangt van de kledij die je aan hebt hé. Is bij mij net zo. Vooral na de middag voel ik dat mijn buik precies groter wordt.

 14. 25 juni 2013 / 16:10

  Wahahahaha ^_^ vooral bij de eerste zin moest ik even lachen, grapjas jij!! Klinkt zo bekend. Ik vond de eerste weken killing, was onwijs onzeker vanwege de angst dat we na ICSI geen kinderen meer konden krijgen als het nu foute boel was, jankend aan toe..

  Toen ging het heerlijk snel precies wat jij zegt. Straks nog de groeiecho voor jullie rond de 30-33 weken! Ben zo benieuwd naar hoe jullie kindje eruit komt te zien. Ik blijf je stalken.. uhhmm volgen hier haha X

 15. 26 juni 2013 / 17:45

  Hoiiii, ik wil nog even zeggen dat ik meer als 25 kilo ben aangekomen tijdens allebei mijn zwangerschappen. Mijn zoontje is nu 3 weken en ik weeg nu alweer minder dan ik woog voor mijn zwangerschap (60 kilo nu). Het komt allemaal goed, blijf aub voldoende eten en geniet van je vreetbuien… Want dat hoort ook bij een zwangerschap.. Nouja niet elke dag maar zo nu en dan! Jij bent ook nog jong en gezond (ik ben ook 26) dat werkte volgens mijn gynaecoloog ook mee. Je ziet er trouwens prachtig zwanger uit, je straalt op je foto’s!

 16. 28 juni 2013 / 13:30

  Fijn dat alles goed gaat met de zwangerschap, wat gaat het snel zeg. Geniet er nog maar lekker van.

Secured By miniOrange