(~215 B)
Keuzestress in babyland

Keuzestress in babyland

Een tijdje geleden schreef ik over de middag waarop Maran en ik als verdwaalde puppy’s door een baby-warenhuis schuivelden. We waren volledig overrompeld door alles wat er te koop werd aangeboden en lichtelijk geïntimideerd door andere aanstaande ouders die hun voorbereidende huiswerk veel beter hadden gedaan dan wij. Uiteindelijk kochten we niets en gingen we teleurgesteld weer naar huis.

Inmiddels zijn we een aantal weken, zo niet maanden, verder. Er is aan onze situatie nog steeds niets veranderd. Onze babyuitzet beperkt zich voornamelijk tot de babykleertjes die we hebben gekregen en hier en daar zelf gekocht, én een overdaad aan knuffels en speentjes. Ook voornamelijk cadeaus uit onze omgeving. Nu het derde trimester in is gegaan, begin ik daar toch wel lichtelijke gestrest van te worden. Want hoewel de baby in theorie nog ongeveer twaalf weken zal blijven zitten, weet je het maar nooit.

De babykamer móet af. En wel nu! Noem het een combinatie van gezond verstand en overspannen nesteldrang-hormonen, maar ik wil geen seconde meer wachten met alles aan te schaffen dat wij nodig denken te hebben voor ons kind. Overigens zit daar ook direct het probleem, want: wat héb je nu precies nodig voor zo’n baby? Diverse baby-warenhuizen bieden, heel vriendelijk en attent, een uitzetlijst aan. Maar daar krijg ik juist de kriebels van, want is het niet vooral hun doel om mij als consument zoveel mogelijk te laten kopen? Ook heb ik online de nodige uitzetlijsten op mamablogs en zwangerschapsfora voorbij zien komen. Deze neem ik natuurlijk veel serieuzer, al staan daar nog flink wat items op waarvan ik nog nooit had gehoord.

Vreemd genoeg ben ik eerst zwanger geworden en hoorde ik daarna pas voor het eerst van het bestaan van een hydrofiele luier. Nog steeds weet ik niet precies waar het ding voor dient, maar iedere mama vertelt mij dat ik die doeken in overvloed moet aanschaffen. Verder staan er vaak nog een stuk of wat andere doeken op de uitzetlijsten, waardoor ik door de flanellen luiers en hydrofiel washandjes het spreekwoordelijke bos niet meer zie. Wat is het? En wat moet ik ermee? En heb ik er echt wel 3874 van nodig, zoals ik overal zie staan?

Nu moet ik zeggen dat ik nog niet zo heel veel moeite heb met het aanschaffen van dit soort kleine items. Al zit er hier en daar een miskoop tussen, dan is het nog geen ramp. Waar ik wel enorm zenuwachtig van word, is het doen van grotere aankopen. Nu kost het me al moeite om een nieuw paar schoenen voor mezelf uit te zoeken (“Heb ik die wel echt nodig?” “Had ik niet nog zo’n soortgelijk paar?” “Kan ik dezelfde exemplaren ergens anders niet goedkoper vinden?”), dus jullie kunnen waarschijnlijk begrijpen dat ik helemaal doordraai als ik op het punt sta een kinderwagen aan te schaffen, een box, nieuwe gordijnen, of zelfs een nieuwe auto. Ons oude, trouwe Peugeotje is namelijk niet veilig genoeg om binnenkort een baby in te vervoeren.

Het oriënteren op een nieuwe auto heb ik ervaren als een ramp. De enige auto die we mooi vonden, bleek een zwakke motor te hebben. Daarna liep onze zoektocht stuk op te dure exemplaren, te onpraktische auto’s en auto’s waar we überhaupt niets van vonden. Uiteindelijk hebben we (mijn schoonouders hebben ons letterlijk meegesleept naar een occasion-dealer) een auto uitgezocht die we waarschijnlijk willen kopen. Maar jeetje: hebben we die wel echt nodig? Hadden we niet al een soortgelijk ding? Kunnen we hetzelfde exemplaar niet ergens anders goedkoper kopen?

Hetzelfde geldt voor het aanschaffen van een kinderwagen. Ik heb een tweedehands kinderwagen altijd pas als optie gezien voor als we volledig blut waren. Dat zijn we niet, dus ik wil het liefst een nieuwe. Maar waarom precies? Omdat ik het leuk vind om geld uit te geven? Nee. Omdat ik het milieu extra wil belasten door meer producten aan te schaffen? Nee. Simpelweg omdat ik ooit het idee had dat ik graag een nieuwe wil. Geen goede argumenten, ik wil het gewoon. Maar daarom kan ik me er maar moeilijk toe zetten, want eigenlijk vind ik het raar van mezelf dat ik niet gewoon Marktplaats afspeur op zoek naar een leuk tweedehands exemplaar dat veel goedkoper is en waarschijnlijk net zo prima.

En dan komen alle andere aankopen nog om de hoek kijken. Een box, babystoeltje, een Maxi Cosi (wisten jullie dat er letterlijk hónderden soorten zijn?!), een babyfoon, een matras (daar zijn ook 2898973 soorten van en de ene véél duurder dan de ander, HELP!) lakentjes, dekentjes, slaapzakken, een boxkleed, speelgoed, een badje, verzorgingsspullen, luiers, hydrofiele dingen, badstof dingen, flanellen dingen… Ik raak er helemaal van in de war. En voor iemand die al eeuwen twijfelt over het aanschaffen van een nieuwe tas bij de Hema, is dit een regelrechte nachtmerrie.

Vandaag hebben Maran en ik (en mijn schoonvader, godzijdank!) een proefrit gepland in de auto die we graag zouden willen kopen. Morgen hebben we weer een proefrit, in een soortgelijke (goedkopere) auto. Eens kijken wat het verschil is. Daarna gaan we direct door naar een baby-warenhuis om in blinde paniek alles aan te schaffen wat we ook maar op een baby uitzetlijst hebben zien staan. Hopelijk keert daarna de rust terug in huize H en kunnen we ons voorbereiden op de komst van ons kleine kereltje.

Hoewel: daarna moet De Naam nog gekozen gaan worden…

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

34 Reacties

 1. 26 juni 2014 / 08:08

  Wat een prachtige foto van jou bovenaan Betty! Ja keuzestress herken ik helemaal en dan zat ik nog met de angst spullen niet te vroeg durven kopen omdat ik zo onzeker was of alles wel goed ging, toen m’n dochter bij 34 weken al geboren werd had ik nauwelijks gewassen kleding en een box, best spijt van. Ik heb de kinderwagen wel nieuw maar zou die ook zo tweedehands kopen hoor 🙂

 2. Tineke
  26 juni 2014 / 08:32

  Oh, dat gevoel van alles nieuw willen kopen ken ik maar al te goed! Inmiddels heb ik me er bij neergelegd, dat dat financieel voor ons niet gaat lukken! Kinderwagen kochten we voor 100 euro op marktplaats (mutsy transporter) en hij is eigenlijk nog helemaal perfect! Het ledikantje en commode hebben we al in huis en de babykamer is ook al geverfd! Onze opties zijn iets beperkt vanwege de financiën, dus dat scheelt 😉 er zijn honderden autostoeltjes, maar er zijn een stuk of 3 die ook op onze kinderwagen passen, en daar kiezen we dan de goedkoopste uit! Succes!

 3. 26 juni 2014 / 08:45

  Ik heb een uitzetlijst gekregen van de (mannelijke) collega’s van Stefan zijn werk. Inclusief prijzen en merken waar zij het gekocht hebben en soms als ze het niet aangeschaft hebben waarom dan niet.

  Erg handig. Al doe ik alsnog gewoon m’n eigen ding. 😉

 4. Jacky
  26 juni 2014 / 09:02

  O god, dat belooft nog wat. Ik ben ook zo twijfelend en kan eeuwig doorzoeken naar beter (of goedkoper) voor kleine dingen. Ben benieuwd hoe dat ooit gaat als we zwanger zijn 😉
  Voor de kinderwagen heb ik misg wel een tip? Mijn collega heeft een hele mooie legergroene Joolz op Marktplaats staan: http://www.marktplaats.nl/a/kinderen-en-baby-s/kinderwagens-en-combinaties/m821621909-mooie-joolz-earth-turtle-green-combiwagen-te-koop.html?c=9b26ed2a557deff636f4f8b9c5b7a618

 5. 26 juni 2014 / 09:06

  HAHA, oh Betty wat herkenbaar. Ik wist ook het bestaan van al die items op die lijsten niet! Ik heb m’n moeder wel 100x geappt met de vraag: wat is dit dan weer? En Bibian moest mij ook 1000 tips geven en wat ik wel en niet zou gebruiken.
  De eerste keer dat wij naar zo’n Babyshop gingen, liepen we na een half uur ook maar weer weg. Inderdaad eerst huiswerk doen en dan pas kopen… Nu is alles besteld en het eindbedrag, daar kreeg ik het ook warm van en dan hebben we eigenlijk alleen de meubels, geen lakentjes en hydrofiel dingen. Mister is ook al voor een nieuwe auto kijken hahaha.

 6. Lisette
  26 juni 2014 / 09:08

  Ik heb veel aan mijn zus gevraagd qua gebruik van spulletjes, of het echt nodig was enzo. En zij kon het me goed uitleggen waarvoor en hoe je het gebruikte en of je het echt nodig had. Bijv: Nieuwe kruiken? Ik was in de zomer uitgerekend, dus die heb ik geleend van een vriendin die ff daarvoor was bevallen. Maar mijn dochtertje was altijd prima op temp. : dus nooit nodig gehad. Hydrofiele luiers oftewel: handige doeken voor vanalles en nog wat, zeker nodig!! En ga zo maar door. Qua kleine dingen etc. gewoon vragen aan moeders.
  En qua grote dingen: iedereen is daar anders in en heeft een ander budget.
  Veilige auto: zeker belangrijk!! Wij hebben maxicosi, kinderwagen (gewoon gekeken welke is mooi/handig in gebruik) kinderstoel (verblind omdat we die zo mooi vinden, in gebruik minder handig) babykamertje (van mijn ouders gekregen), dit is allemaal nieuw.

  Maar ik zou nu idd wel wat stappen gaan zetten mbt. kamertje + aanschaf spulletjes! Ik denk dat je dan veel meer rust krijgt! Succes!

 7. 26 juni 2014 / 09:11

  Hydrofiele doeken: Om je gebadderde baby mee droog te deppen, om kwijl op te vangen, om als knuffellap te gebruiken, om in de wieg/ledikant/kinderwagen onder het hoofdje te leggen (tegen kwijl en kots enzo)/ om als slab te gebruiken bij kotsende baby’s of bij fruithapjes, om onder zn billen te leggen op de commode omdat er anders zo snel poep overal zit, om te gebruiken als zonwerend ding als je nog geen Dooky hebt gekocht, om mee te nemen in je luiertas, om gauw over zn piemel te leggen als je m verschoont omdat ie anders alles nat piest en zo zullen er vast Nog Meer redenen zijn om er inderdaad 8387653 van te kopen! :p Flanellen dingen nooit gekocht…

  • Shirley
   Auteur
   26 juni 2014 / 09:19

   Haha, die doeken liggen hier ook echt in overvloed in huis…

 8. 26 juni 2014 / 09:16

  Haha, wat heb je dit leuk verwoord! Ik had hier totaal geen last van. Ben daar vrij nuchter in, al had ik destijds ook geen idee wat je met een hydrofielluier moest doen. (Kom je snel genoeg achter, trust me). Ik ben gewoon afgegaan om de mening van mijn zus – de bugaboo is een goede kinderwagen – oké, dan kopen we die. Via marktplaats wel te verstaan, want ik vond het zonde om het dubbele te bepalen. Hoe dan ook – ik hoop dat je snel wat rust vind, wat het is allemaal niet waard om hier stress over te hebben. In de basis is het allemaal goed. Succes ermee!

 9. 26 juni 2014 / 09:16

  Hahah! Oei, ik ben eerlijk gezegd blij dat ik jou niet ben. Ik ben hier veel en veel makkelijker in. Wat betreft de uitzet moest geld rollen 😉 Hoewel ik achteraf vond dat ik best een en ander tweedehands had kunnen kopen. Paar tips van mijn kant: 20 hydrofiele doeken heb je absoluut nodig, flanellen doeken niet en het Aerosleepmatras is marketing-onzin (duur en niet noodzakelijk), maar uiteindelijk is het net als met opvoeden: zo persoonlijk. Er zijn zat mensen die zweren bij Aerosleepmatrassen namelijk. Zucht. Succes meid, het komt goed!

  • Shirley
   Auteur
   26 juni 2014 / 09:19

   Die hebben wij, haha! Voor de rest is het inderdaad zo persoonlijk. Goed op je gevoel afgaan en objectief naar de lijst blijven kijken. Er zijn zat dingen die gewoon echt niet nodig zijn 🙂

 10. Bianca
  26 juni 2014 / 09:30

  Hahaha… Tja, die hoeveelheid spullen en dan de overweging nieuw/tweedehands, ik ken het! Ik ben uiteindelijk afgegaan op de uitzetlijst van de kraamzorg, die leek mij het meest praktisch tussen ál die andere lijsten. Dus dat is gewoon in huis (ook de flanellen luiers, die je overigens alleen nodig hebt als je van plan bent thuis te bevallen (ik wel, maar jij misschien niet?)). En ik vond ook dat ik best marktplaats af kon struinen voor alle grote spullen, dat heb ik ook gedaan. Totdat ik tot de conclusie kwam dat als het echt zo eruit moest zien als wij wilden het echt een enorme zoektocht zou worden en je uiteindelijk het halve land af kon (en het stiekem nog best wel wat zou gaan kosten). We hebben het dus gewoon nieuw gekocht… Veel geld ja. Nodig? Nee, niet echt, maar we hebben het nu wel staan zoals wij dat willen en wij willen hierna waarschijnlijk nog wel een kindje, dus dan gebruiken we het alsnog nog een keer (als alles goed gaat natuurlijk). Hoewel dat idee er niet voor zorgt dat het daardoor minder ‘overbodig/jupperig’ voelt… 😉
  Succes met shoppen, het komt echt goed en geeft een lekker rustig gevoel als je eenmaal alles hebt staan!

 11. 26 juni 2014 / 09:35

  Bij Aron hebben wij alles gekregen, dit was toen ook de situatie maar ik heb nu al de drang dat ik bij een tweede graag alles nieuw wil kopen. Gelukkig zorgt mijn man ervoor dat dit niet gebeurd want een groot deel van de spullen staan nog bij mijn zus/ouders en kunnen we zo weer pakken.

  Hydrofiele luiers zijn echt ideaal! Ik gebruikte ze overal voor haha!

 12. 26 juni 2014 / 10:39

  Ik sluit me 100% aan bij voorgaande reacties over de hydrofiel luiers haha. Van spuugdoekjes heb ik er ook ontzettend veel, zeker een paar aankleedkussenhoezen + 2 verschoningen voor het bedje. De kruiken heb ik geleend en daar ben ik blij om want ondanks dat ik een winterkindje had heb ik die niet dagelijks gebruikt. Ik heb bijna alles tweedehands gekocht door de situatie en dat werkt prima want sommige dingen van marktplaats zijn nog als nieuw. Door de meubels een nieuw kleurtje te geven is het wel echt persoonlijk geworden met een klein budget. Ik moet wel eerlijk bekennen: je had mij absoluut niet gehoord als ik zo’n mooie nieuwe kinderwagen had kunnen kopen of had gekregen! 😉

 13. Amber
  26 juni 2014 / 10:47

  Oh dat twijfelen is heel herkendbaar! Ik kan me ook bij alles afvragen of het wel nodig is etc.

  Ik weet niet waar je gaat kijken naar spullen maar ik vond Babypark wel erg groot en ook wel veel dure merken. Wat ik een compacte fijne winkel vind is Babydump in Beverwijk. Alle basisdingen vindt je daar voor een mooi prijsje. Als je daar komt zou ik zeker gebruik maken van een paar acties waarbij de prijs daalt zodra je meer koopt van 1 ding. Alles ligt bij elkaar en is makkelijk kiezen. Ik kocht daar badcapes, spuugdoekjes, hydrofiele luiers, lakentjes en dekentjes voor de kinderwagen en het ledikantje. Je kan ook eens op de site kijken want bestellen is makkelijk en de volgende dag in huis. Vooral het merk Jollein is bij mij favoriet omdat ze zoveel basics verkopen voor een mooie prijs.Een paar panden verder op het industrieterrein in Beverwijk zit ook een grote vestiging van de Prenatal. Wel lekker dat je dan bij beiden even kan kijken!

  Ik het 2 lakentjes (Merk Briljant) en 2 dekentjes (Merk Jollein) voor in de kinderwagen (kinderwagenmaat is 75X100). Ik heb ook twee van zulke setjes voor in het ledikantje (ledikantmaat is 100×150). Ik heb in zowel mijn kinderwagen als mijn ledikantje eerst een moltonhoeslaketje en daaroverheen een normaal hoeslakentje.

  Wat betreft het matrasje zijn we voor een Ikea matrasje gegaan waarvan we hoorden dat het al jaren bekend staat als een goede koop. Het is de Vyssa Skont en kost 39,95.Ik heb daar ook gelijk witte en blauwe hoeslakentjes bij gekocht.

  Nou ik kan nog veel meer opnoemen volgens mij maar dit was wel het belangrijkste wat ik tegen je wilde zeggen 🙂

 14. 26 juni 2014 / 11:31

  Oh God, die uitzet ja. Ik had ook voornamelijk wat kleertjes gekocht en toen moest ik met 37 weken plat liggen. Maar echt, het is zo persoonlijk. Ik had dus ook 30 van die hydrofielen en vond het ondingen. Amper gebruikt. Geen idee wat andere moeders ermee doe. Nu spuugde Sam ook amper dus denk dat wel scheelde. Heb ze nu in ieder geval in huis mocht 2.0 een projectielkotser blijken te zijn. Verder kochten wij wel een nieuwe kinderwagen maar dan een goedkope. Nooit doen! Wat een kloteding! Is helemaal total loss inmiddels. En volgens mij hebben wij een matrasje van Ikea van 10 euro ofzo. Eigenlijk hebben we best veel van Ikea. Ook die goedkope kinderstoel enzo. En veel dingen heb je toch niet direct nodig dus dat kun je altijd na de geboorte kopen.

 15. 26 juni 2014 / 14:10

  Grappig om over je twijfels te lezen! Bij m’n eerste zwangerschap hadden we juist de grote aankopen al met 14 weken gedaan. Nu hoeven we die aankopen niet meer te doen, dat scheelt enorm. Merk wel dat ik wat betreft het kamertje makkelijker ben, voor onze zoon was ie met 22 weken af, terwijl ie nu nog lang niet af is met 24 weken…

  Succes en veel plezier met de spullen kopen!

 16. Vicky
  26 juni 2014 / 14:34

  Leuk geschreven en herkenbaar. Ik had hier in het begin last van: je “moet” zoveel spullen kopen om voor je kind te kunnen zorgen. Maar gelukkig ben ik hier redelijk nuchter in geworden: je moet zien dat je je kleintje kunt aankleden, dat het ergens kan slapen en kan eten (en met borstvoeding is dit al snel geregeld).
  Wij hebben veel kunnen lenen van vrienden & heel toevallig een tweedehands kinderwagen gevonden (het merk dat we op oog hadden). Ik denk dat veel uitzetlijsten pure commerce zijn en je een aantal spullen niet nodig hebt. Veel rondhoren bij andere ouders is handig, zo hebben wij al veel geleerd. En hydrofiele doeken gebruik je voor alles: over je schouder om je kleren te beschermen, in maxi-cosi, wandelwagen. Dus ik heb er tientallen op mijn lijst gezet 🙂

 17. 26 juni 2014 / 20:40

  Ik ben ook een ramp als het om kiezen gaat en heb zelfs weken gepiekerd over de kleur Joolz, maar het is zelfs mij gelukt… dus het komt goed!

 18. 26 juni 2014 / 22:05

  Wat een leuke reacties zeg! En wat heerlijk dat mensen zo verschillend kunnen zijn. Ik zou echt willen dat ik zo makkelijk keuzes kon maken over aankopen! Gelukkig ben ik ook niet de enige kneus, zo te zien. We zijn nu iets beter voorbereid dan de vorige keer, dus het shoppen zal deze keer wel makkelijker gaan. En we voelen natuurlijk de hete adem van de uitgerekende datum in ons nek, dus we moeten nu wel.

  Bedankt trouwens ook voor de tips! Daar heb ik echt wat aan! Hydrofiele doeken: zoveel aanschaffen als we kunnen dragen dus, begrijp ik! Jullie snappen wel dat ik jullie de schuld geef als ik ze uiteindelijk niet of nauwelijks gebruik, he! 😉

 19. Mus
  26 juni 2014 / 22:15

  Een kinderwagen heb je helemaal niet nodig. Koop een doek of (ergonomische!) draagzak, investeer in een consult en je zult zien dat een kinderwagen echt overbodig is. Oh en ja, de (XL) hydrofieldoeken idd 😀

  • Mus
   26 juni 2014 / 22:16

   PS wat je ook doet, koop géén Babybjorn of andere babybungelzak… Echt niet goed voor je kindje of voor jou.

   • Jessica
    28 juni 2014 / 23:32

    Whut?!

    Betty; een kinderwagen is heerlijk. Dragen moet je willen, ik vond het helemaal niets. Dus zeker eerst eens proberen en goed laten informeren, voordat je allerlei doeken koopt en consulenten over je heen krijgt.

    Lieve Mus, je reactie komt helemaal niet aardig over. Wat jij een ‘babybungelzak’ noemt, voldoet voor een ander prima. Leven en laten leven.

    • Mus
     29 juni 2014 / 20:40

     Een Babybjorn en ander bungels zijn onergonomisch en ‘voldoen’ dus voor niemand. Er zijn zelfs goedkopere alternatieven die wél ergonomisch zijn. Eens; niet iedereen ziet wat in dragen. Maar er zijn zoveel opties; rekbare of geweven doek, voorgevormde drager met wel of niet knopen… Eigenlijk voor ieder wat wils. Als je toch de voorkeur geeft aan een wagen; niks mis mee. Maar (bewust!) kiezen voor een bungel, waarom zou je dat doen… Iets wat jouw gezondheid of die van je kindje schaadt?

  • Shirley
   Auteur
   26 juni 2014 / 22:53

   Kinderwagen heb je niet nodig? Dat heb ik werkelijk nog nooit gehoord! Hoor vaak van een draagdoek voor erbij maar helemaal de wagen skippen? Dat zou ik niemand aanraden hoor, haha.

   • Alida
    27 juni 2014 / 11:56

    Nee ik ook niet, terwijl ik mijn zoontje graag draag. Maar ik gebruik de kinderwagen best vaak! Zou ook niet weten hoe ik anders samen met hem naar de stad moet gaan? Ik bedoel ik moet af en toe toch ook echt kleding kopen?!

    • Mus
     29 juni 2014 / 20:43

     Ik neem mijn zoontje mee in de doek of drager (kan ook een ringsling zijn of mei tai) en kan gewoon kleren shoppen hoor. Even in het pashokje uit de drager, geen punt.

 20. Lisette
  29 juni 2014 / 09:30

  Haha geen kinderwagen??!! Altijd in de draagdoek?! Lijkt me niet erg handig hoor. Fijn ook als er een keer iemand anders met je kind wilt wandelen, de opa of oma bijv. Moeten die dan met een draagdoek gaan lopen?! Kinderwagen (nieuw of tweedehands) hoort er zeker bij. En een draagdoek/draagzak etc. is heel persoonlijk. En mocht je dat overwegen om aan te schaffen, kun je het van te voren beter van iemand lenen om te testen of het wat voor je is.

 21. Mus
  29 juni 2014 / 20:42

  Nog maar een keertje; er is niks mis met kinderwagens. Ik wilde alleen aangeven dat je ze niet perse nodig hebt! Er zijn zat mensen die puur en alleen dragen (Shirley jij kent ze misschien niet, maar vraag het je draagconsulent eens, die zal het bevestigen!), dat is ook echt beter te doen dan het lijkt. Maar je bent vrij om een andere keuze te maken natuurlijk.

 22. Yas
  1 juli 2014 / 09:21

  Mooie foto Betty, succes met het uitzoeken van de complete baby-uitzet!
  Mijn ervaring: Wat betreft de kinderwagen hebben we gewoon geprobeerd in de winkels wat we lekker vonden rijden en wat we mooi vonden; het werd een Joolz., en ben nog steeds heel blij dat ik daarvoor heb gekozen. Hydrofielluiers kun je inderdaad niet genoeg hebben, ik gebruik ze overal voor.. 😉 Aerosleep matras vind ik grote onzin, het is wel belangrijk om een stevig matras te nemen, bijvoorbeeld van koudschuim.
  Verder had ik vantevoren ook al slaapzakjes aangeschaft voor de baby, maar die heb ik zeker de eerste drie maanden eigenlijk niet gebruikt. Onze babyboy slaapt gewoon in zijn ledikantje met een lakentje en een dekentje.
  Succes met het laatste trimester, voor je het weet is jullie kleine man er!

 23. Daisy
  4 juli 2014 / 22:19

  Heel herkenbaar, gelukkig heb ik een moeder die kraamverzorgster is en mij daarom goed kon vertellen wat ik wel en niet nodig had! Babydump is een erg fijne winkel met de laagste prijsgarantie, ook al heb je iets besteld (of zelfs al in huis) en je ziet het ergens goedkoper krijg je het verschil terug. Ik heb de Joolz Day kinderwagen en vind hem super fijn, heb wel alles nieuw gekocht maar dat is persoonlijk. En ja hydrofiele luiers heb je echt nodig, maar dat zal inmiddels wel duidelijk zijn 😉

  Heel veel succes met de laatste loodjes en geniet van je mooie buik, ondanks dat ik er een prachtige dochter voor heb gekregen mis ik stiekem mijn buik! Dus genieten genieten en genieten!

 24. Sarah
  2 september 2014 / 10:16

  Haha! Ik kende ook iemand die alleen een draagdoek had en die was me toch blij toen ze uiteindelijk toch een kinderwagen kocht! Voelde zich een stuk vrijer en mobieler.

Secured By miniOrange