Skyler kwam ter wereld met 36 weken en 4 dagen. De dag daarvoor braken heel spontaan mijn vliezen, ik werd opgenomen in het ziekenhuis met de boodschap ‘je blijft hier en met 37 weken leiden we je in’ en de volgende ochtend werd ik wakker met heftige weeën. Drie uur later lag Skyler op mijn borst. Kerngezond, niet al te klein (bijna 3 kilo) en gewoon klaar om de wereld te ontdekken. Ik ging er stiekem al een klein beetje vanuit dat ‘ie eerder zou komen vanwege een heel sterk voorgevoel en het feit dat mijn moeder van zowel mij als van mijn broertje eerder beviel. Is natuurlijk nergens op gebaseerd, aangezien ieder kind een eigen plan volgt. Ik ging ervanuit dat ons tweede kindje ook eerder geboren zou gaan worden maar niets bleek minder waar; Maddox kwam met 41 weken ter wereld. Officieel noemden ze Skyler nog prematuur omdat hij voor de 37 weken geboren werd. Voor mijn gevoel zat ik op het randje omdat ik wel in de 37e week zat. Ik heb er ook voor de rest geen nare gevoelens aan overgehouden, Skyler deed het na een nacht in de couveuse te zijn gebleven ook fantastisch en we mochten al gauw naar huis.
7% van de baby’s
Helaas heeft niet iedereen dat geluk. Zo’n 7% van de kinderen die geboren worden is prematuur. Daarvan wordt 0.4% zelfs voor 26 weken zwangerschap geboren. Ik hoef jullie niet te vertellen dat dit een groot impact heeft. Niet alleen zijn de baby’s heel erg klein; ook zullen velen nog onrijp zijn. Onvolgroeide longen, hersenen, het afweersysteem, het maag-darmstelsel en zenuwstelsel zijn nog onvoldoende ontwikkeld. Het proces dat normaal gesproken in de baarmoeder bezig is, moet nu noodgedwongen verplaatst worden naar een couveuse. Onzekere dagen, spannende nachten, reizen tussen huis en ziekenhuis, steeds binnenkomen in een lege babykamer omdat jouw baby nog in het ziekenhuis ligt aan te sterken. Dit overkwam ook Shanna, een vrouw die ik al jaren online volg. Zij beviel in 2014 te vroeg van haar jongste zoon. Tijdens die periode kwamen er tal van vragen op haar af waar ze met moeite het antwoord op kon vinden. Ze besloot daarom zelf het boek te schrijven dat ze in die periode zo had gemist. ‘Het handboek vroeggeboorte voor ouders van prematuren’ was geboren.
Handboek vol met tips en informatie
Het boek staat vol met informatie en tips uit de praktijk, wetenschappelijk onderbouwd door specialisten. Dat maakt het juist een volledig handboek, omdat je zowel de herkenbare verhalen als de wat meer op afstand gehouden theorie krijgt. Van informatie over medische apparatuur tot oorzaken voor vroeggeboortes en van voeding tijdens de couveuseperiode tot zaken waar je tegenaan kan lopen als je eenmaal naar huis mag. De moeilijke zaken (hoe om te gaan met overlijden) tot de mooie dingen (boodschappenlijstjes en dragen). Het is een heel veelzijdig boek voor ouders met te vroeg geboren kinderen en ik weet zeker dat iedereen hier de steun en alle informatie in kan vinden waar je zo’n behoefte aan hebt.
Medisch en wetenschappelijk onderbouwd
Dit boek is een dikke pil en zou ik niet zozeer omschrijven als ‘even een boek om tussendoor te lezen’. Het is een boek waar je dingen in kunt opzoeken, die op jouw nachtkastje ligt als je in de onzekere periode zit en als je behoefte hebt aan duidelijkheid en antwoorden. Eigenlijk vind ik dat dit boek moet worden overhandigd aan alle ouders van prematuren, als cadeau. Omdat ik zeker weet dat dit ze helpt. Het is prettig leesbaar, kan voor veel herkenning zorgen en omdat het medisch en wetenschappelijk verantwoord is, is dit een mooie vervanger voor de Google zoekuurtjes. Laat die maar achterwege en ga voor dit handboek. Voor jezelf, of misschien voor iemand in je omgeving met een te vroeg geboren kindje.