(~215 B)
5 x kinderen meer groenten laten eten

5 x kinderen meer groenten laten eten

Mijn kinderen zijn geen groente-eters. Skyler heeft heel wat jaren moeite gehad met het avondeten, sloeg het vaak over en lustte eigenlijk niks. Inmiddels heeft hij een paar favoriete groenten waar ik hem blij mee kan maken. Maddox heeft op het kinderdagverblijf altijd mega goed gegeten, maar wil thuis nog wel eens zijn avondeten weigeren. Het hoort erbij en ik ben niet zo’n ouder die hier veel strijd om wil maken. We hebben bij Skyler gezien dat het langzaamaan wel goed komt. Toch zijn er een aantal manieren om jouw kinderen op een laagdrempelige manier te voorzien van meer groenten op een dag. Deze dingen willen bij ons nog wel eens helpen!

1. Sapjes

Sapjes zijn natuurlijk een uitstekende manier om kinderen fruit en groenten binnen te laten krijgen. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk spinazie mixen met fruit voor een fijne, zoete smaak. Of wortel of pompoen. Ik kreeg laatst een aantal sapjes van Sapje opgestuurd en onze vriezer ligt nu helemaal vol.

Kinderen hebben gemiddeld 100 tot 200 gram groenten per dag nodig. Volgens onderzoek van het CBS eet minder dan de helft van de Nederlandse kinderen ook de benodigde hoeveelheid groenten. De mijne komen daar ook zeker niet altijd aan. Sapje heeft nu een Kids Box met daarin 24 sapjes (6 verschillende smaken). Met een half flesje groentesap krijgen ze al ruim voldoende groente binnen. Sommige smaken vind ik zelf nog vrij intens, maar dit kun je nog altijd mixen met water of bijvoorbeeld appelsap. Gaan ze voor een rode bietensap met appel en citroen? Of onze favoriet, de wortel met appel en kaneel?

De sapjes zijn biologisch, 100% puur sap, zonder toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen. Ze zijn handgeperst met de slowjuicer en ingevroren in de shock freezer voor optimaal behoud van de gezonde voedingsstoffen. En extra leuk: het bedrijf zit in de Kwakel en ze zijn dus praktisch buren. Dat support ik natuurlijk graag. Je kunt kiezen uit verschillende boxen, van een Kids box tot een detox kuur. Ik heb zelf geen slowjuicer en vind het echt een uitkomst dat je dit tegenwoordig kunt bestellen. Misschien een idee voor andere moeders, om sapjes in de vriezer te hebben liggen. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag maar je weet, ik hou enorm van gemak.

2. Verstoppen

Als we met Anke en Jirka op vakantie gaan, dan vraagt Skyler altijd om de pasta van Anke. Want mama maakt een pasta met groenten en Anke niet. Althans, dat denkt hij. Anke zet namelijk heel sneaky de staafmixer erop waardoor alle groenten gepureerd zijn. Zo denken ze dat ze geen groenten eten, maar kan ze er toch een hoop courgette en paprika in verstoppen. Je kunt natuurlijk flink gepureerd beginnen en het steeds iets grover laten. Ze moeten op een gegeven moment toch ergens gaan beseffen dat ze groenten eten en hoe het eruit ziet.

We maken ook wel vaak dingen als nasi, bami en macaroni. Daar kunnen we fijngesneden ook veel groenten in kwijt en dan eten de jongens het een stuk beter dan gewoon losse groenten op hun bord.

3. Wachttijd voor het eten

Maddox wil me vaak helpen. Hij is dol op klusjes en vraagt gedurende de dag vaak of ik een klusje voor hem heb. Tijdens het koken zit hij regelmatig op het aanrecht om te kijken of om een beetje te helpen. Om de tijd te overbruggen, heeft hij vaak al iets te snacken voordat het eten op tafel zit. Hij pakt regelmatig wat gesneden tomaatjes uit een bak, neemt zo een hap uit een paprika of ik zie zijn hand al naar een komkommer gaan. Ik vind dit nooit een probleem want op deze manier heeft hij al aardig wat naar binnen. Aan tafel is het lang niet zo interessant als ‘stiekem’ eten van datgene wat mama gesneden heeft. Maddox is wat dat betreft echt een rauwkost freak en ik maak hem het meest blij met een bakje van dit alles. Dat doet hem meer dan bijvoorbeeld sperziebonen of broccoli, in tegenstelling tot zijn grote broer. Wat Maddox ook fantastisch vindt, is mais. Ik heb vaak blikjes mais op voorraad en ik weet dat daar best wat suiker in zit, maar ik weet ook dat het toch nog mais is en dus groenten. Prima als hij daar dolgelukkig van word en hij dat lekker zit op te lepelen

4. Mee naar school

Bij Skyler krijg ik het er echt niet in maar Maddox’ schooltrommel is altijd wel gevuld met groenten voor de eerste pauze. Hij wil vaak een bakje druiven en daarnaast neemt hij ook weer rauwkost mee. Hij is dol op snackkomkomkommers, maar reepjes paprika vindt hij ook heerlijk. Een fijne afwisseling met het fruit. Ik vind het dan ook geen probleem als hij ’s avonds de groenten laat staan. Overdag krijgt hij er genoeg van binnen.

5. In de vriezer

Mijn kinderen zijn dus heel kieskeurig en houden het liefst van bloemkool, broccoli en sperziebonen. Als het aan hen ligt eten we dit iedere week in deze volgorde, gecombineerd met wat aardappelkroketjes en een kipschnitzel. Nu vind ik het geen probleem om dit met enige regelmaat op tafel te zetten, maar de hele week komt een beetje mijn neus uit. Om hen toch groenten te laten eten, zorg ik altijd voor een zakje van deze groenten in de vriezer. Ik ben dus nogal van het gemak zoals je hebt kunnen lezen en ik heb regelmatig een boterham gesmeerd op momenten dat wij iets aten waarvan ik weet dat zij het niet lusten. Nu gebeurt het nog steeds wel dat ik een boterham of een bolletje met knakworst maak, maar de groenten in de vriezer zorgen ervoor dat ik binnen een paar minuten voor hen iets voedzaams heb gemaakt. Wij een maaltijd waar we dol op zijn en de jongens aan de bloemkool waar zij gelukkig van worden. Prima deal!

Delen:
Secured By miniOrange