(~215 B)
Betty’s zwangerschap – week 21

Betty’s zwangerschap – week 21

Eens per week schrijf ik voor Mommy To Be over mijn belevenissen en gedachtes gedurende mijn eerste zwangerschap. Nieuwsgierig als ik ben, vreet ik alle informatie die er wekelijks te vinden is op. Ik heb diverse apps op mijn telefoon en iPad en check bij iedere nieuwe zwangerschapsweek wat voor bijzondere dingen er deze keer weer op het programma staan. Ik denk dat meerdere zwangeren daar wel geïnteresseerd in zijn, vandaar dat ik in overleg met Shirley heb besloten gezellig nog een column op me te nemen. Vanaf deze week dus een wekelijks overzichtje van de feiten over het kleintje én mijn persoonlijke belevenissen.

Afgelopen week was mijn 21ste zwangerschapsweek. Het gaat zo hard nu! Mijn buik lijkt met de dag op te zwellen en de schopjes van onze mini-me worden steeds duidelijker. Heerlijk, vind ik het!

Gedurende de 21ste week is de baby ongeveer 28 cm groot en weegt hij 400 gram. Het is niet zo raar dat de baby steeds makkelijker te voelen is. Hij wordt steeds sterker en heeft nog genoeg ruimte om de hele baarmoeder door te stuiteren. Ik heb dan ook het geluk dat de placenta tegen mijn rug ligt en dus niet voor airbag speelt. Ook deze week zet ons kleintje weer een stap in de richting van een ‘echte baby’. Hij krijgt wenkbrauwen en wimpers en het haar op zijn hoofdje ontstaat zo rustig aan ook al. Ook wordt zijn huid steeds minder doorzichtig. Dat vind ik een heel prettig idee: een kindje waar je dwars doorheen kunt kijken lijkt me toch wat griezelig. Het gehoor van de baby is, als het goed is, al flink ontwikkeld. Hij zou nu geluiden van buiten de baarmoeder moeten kunnen horen. Dat heb ik laatst ook wel gemerkt, toen ik met manlief naar de bioscoop ging. Bij vechtscènes met veel herrie ging het in mijn buik ook flink tekeer. Voor nu een prima geruststelling dat ook dat waarschijnlijk gewoon goed zit.

Het wordt bijna saai, maar ik voel me ook in deze 21ste zwangerschapsweek prima. Ik heb geen noemenswaardige last van vermoeidheid of opgezwollen ledematen die vocht vast zouden houden. Gelukkig maar! Het is dat die buik blijft groeien, maar anders had ik serieuze twijfels over of ik überhaupt wel zwanger was.

Afgelopen week moest ik echter toch wel even slikken toen ik, nadat ik de hele dag mijn huis had schoongemaakt, ‘s avonds enorme spierpijn in mijn onderrug had. Ik kon bijna niet meer opstaan van de bank, toen ik eenmaal was gaan liggen. Blijkbaar dus toch een teken dat ik al ruim over de helft van mijn zwangerschap ben en een hele dag non-stop schoonmaken is misschien niet meer zo’n goed idee is.

Ook heb ik deze week moeten investeren in meer zwangerschapsbroeken en speciale zwangerschapspanty’s. Ik dacht het nog wel te kunnen redden met de panty’s die ik al had, maar dat was gezien de striemen op mijn buik absoluut verkeerd gedacht. Zo’n investering is dus echt aan te raden, voor iedereen die het zich af zou vragen.

Mijn ervaringsdeskundige vriendin K. vertelde me laatst dat ik waarschijnlijk te weinig kleine kleding voor onze uk had ingeslagen. Klopt wel, ik had me voornamelijk gericht op maatje 62, omdat ik van veel mensen hoorde dat je kleinere maatjes meestal amper gebruikt én dat je die vast wel cadeau krijgt. Volgens vriendin K. dus niet en kwam zij met haar zoontje de eerste weken flink tekort. Ik had me dus voorgenomen om binnenkort nog maar op zoek te gaan naar wat lieve, zachte pakjes in mini-maatjes. Totdat Shirley vertelde dat zij de babykleertjes van Skyler weg wilde doen. Haar kleine man is inmiddels al flink wat groter, dus mocht ik een kijkje nemen in de kledingkast van Skyler. Dat vond ik maar wat leuk, want er zat heel veel moois bij! Shoppen in maatje 50 en 56? Niet meer nodig!

Komende week ben ik wel van plan om onze kinderwagen te bestellen en wil ik ideetjes gaan opdoen voor de babykamer. Mijn vader gaat de meubeltjes van de kinderkamer waar ik in ben geboren opknappen, dus het zou leuk zijn om er een oldskool thema bij te bedenken. Misschien Delfts-blauw?

Volgende week zit ik alweer in de 22ste zwangerschapsweek. Niet te geloven hoe snel het allemaal gaat. Hopelijk net zo’n fijne week als deze!

Meer lezen van mij? Je vindt andere stukken op Bettyblogt.nl.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 Reacties

 1. 12 mei 2014 / 08:05

  Oh wat gaat dat snel zeg, ik weet nog goed dat je net zwanger was. Haha toch is het shoppen voor zwangerschapskleding ook heel leuk he, dan groeit je buik haha. Geniet ervan. Liefs

 2. 12 mei 2014 / 08:16

  Wat leuk dat je ook deze updates gaat delen zeg! Vanaf de 20e week vond ik het alleen maar sneller gaan en leuker worden. Die schopjes zijn echt zo speciaal! Lekker van genieten (wow wat een cliche opmerking van mij haha)

 3. 12 mei 2014 / 08:41

  Heerlijk zo’n tweede trimester als je nergens last van hebt! 🙂 Wij gaan straks ook beginnen aan de babykamer. Gelukkig hoeft er niet veel te gebeuren, want we hebben alle meubels van onze dochter nog. Alleen even een switch van roze naar blauw haha.

 4. 12 mei 2014 / 08:46

  Leuk om te lezen! Kan ik zien wat me allemaal nog te wachten staat 😀 Mijn eerste zwangerschapsbroek heb ik ook al gekocht. Ik heb ‘m nog niet nodig maar ik vond ‘m zo leuk en hij was in de aanbieding dus kon ik het niet laten. Hij ligt nu nog te pronken in de kast haha.

 5. 12 mei 2014 / 08:53

  Vanaf het tweede trimester gaat het snel. Je kleintje groeit volop dus geen wonder dat je het aan je lichaam gaat merken. Fijn dat je je nog prima voelt. Goede tip van je vriendin hoor. Hier hebben beide kids toch vrij lang maat 56 aangehad. Fijne zwangerschap nog.

 6. Anouk
  12 mei 2014 / 09:50

  Fijn dat je je goed voelt!Je moet doen met kleertjes wat je wilt, kreeg zelf ook zo’n schrikbeeld van te weinig in kleine maten tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap, maar mijn vriend en ik zijn vrij lang en hoewel mini bij haar geboorte gemiddeld was, had ze zulke lange benen dat broekjes in 56 te kort waren. Maat 50 heeft ze uberhaupt niet gepast en sommige dingen van 56 ook niet. Na 2-3 weken heb ik alles van 56 uit haar kast gehaald, want toen waren ook de ruimvallende shirtjes te klein. Ben blij dat ik veel heb gekregen en zelf maar een setje had gekocht (dat gelukkig ruim viel, dus wel drie hele weken plezier ;))

 7. Nadia
  12 mei 2014 / 10:20

  Superleuk, zo’n wekelijks overzicht! Wat heb je een mooie buik!

 8. Lisette
  12 mei 2014 / 11:22

  Leuke update! Mijn meisje paste tot de 6 mnd in mt. 56. Duurde echt lang en toen maar 4 weekjes in mt. 62 (dus daar heeft ze niet eens alles van gedragen) nu heeft ze mt. 68. En ze is nu 9 maanden. Het is dus echt bij ieder kindje anders en er is geen vaste richtlijn hoe hard ze groeien. Je weet het toch nooit van te voren. Maar wat fijn dat je kleertjes van Shirley mocht overnemen.
  Geniet fijn verder van je zwangerschap!

 9. Vicky
  12 mei 2014 / 12:36

  Erg leuke update. Vooral leuk omdat ik even lang zwanger ben en alles dus héél herkenbaar is. Alleen weten wij het geslacht nog niet en ben ik nog niet aan het shoppen van kleertjes begonnen. We hopen dat daar woensdag verandering in komt en we eindelijk weten of dat we nu een zoon of dochter mogen verwachten (spannend).

 10. 12 mei 2014 / 13:33

  Leuk om deze wekelijkse updates te lezen! Die spierpijn in je onderrug klinkt als je bekken. Ik kreeg er tijdens mijn zwangerschap na 22 weken onwijs veel last van en zat met 24 weken na een werkdag huilend op de bank. Dus: neem rust! En als het blijft terugkomen elke dag (onderrug, stuitje) ga dan ajb naar een cesartherapeut, want je bekken ‘kapotlopen’ oid wil je echt niet!

  • 12 mei 2014 / 16:34

   Daar was ik ook even bang voor ja, gelukkig was het de volgende dag weg en heb ik er ook niets meer van gevoeld. Het was dus alleen die maandagavond nadat ik flink hard tekeer was gegaan in het huishouden. Dinsdagochtend was de spierpijn alweer weg! Gelukkig! Maar ik houd het inderdaad in de gaten 🙂

 11. 12 mei 2014 / 14:44

  Heerlijk om zwanger te zijn zonder teveel kwaaltjes. Zo kan je er optimaal van genieten! Geniet er nog van. Ik lees lekker mee 😉

 12. 12 mei 2014 / 16:33

  Bedankt weer voor de leuke reacties! Was benieuwd hoe jullie zouden reageren op zo’n nieuw onderdeel. Voor herhaling vatbaar dus! 🙂

 13. Stien
  12 mei 2014 / 18:34

  Wat fijn om te mogen lezen!

 14. 12 mei 2014 / 21:47

  nu gaat het echt snel beginnen gaan… ik ben nu 30 weken. De eerste 20 weken leken echt heel langzaam te gaan… maar nu wordt alles echter 😀

 15. 12 mei 2014 / 23:06

  Mooi lief buikje! Bereid je maar voor, vanaf week 30 gaat het hard!

Secured By miniOrange