Zwemlessen: waar let je op?

Zwemlessen: waar let je op?

Laat ik beginnen met zeggen dat we behóórlijk laat zijn met zwemlessen regelen voor Skyler. Ik schreef al eerder dat we pas na zijn vijfde verjaardag zouden beginnen en daardoor is het onder op ons lijstje komen te staan. Niet handig, want er schijnen dus gigantische wachtlijsten te zijn voor zwemlessen. In ieder geval bij ons in de buurt op de tijdstippen die wij graag willen. Beetje jammer, maar een gevalletje ‘eigen schuld’. Wanneer Skyler dus gaat beginnen is nog niet helemaal duidelijk, maar ik wil vandaag wel eens schrijven over zaken waar wij op letten bij het uitkiezen van een zwembad voor zwemlessen. Hier in de buurt zijn verschillende zaken om op te letten en ik wil hier graag iets over vertellen.

Van bad naar bad vs direct in het diepe

Er zijn zwembaden die kinderen van bad naar bad laten gaan. Eerst vertrouwd laten raken aan het water, lekker kunnen staan en zo stap voor stap leren zwemmen en steeds naar een iets dieper bad. Er zijn echter ook zwemlessen waarbij jouw kind direct in het diepe gaat met een zwemvest om. Wij zijn absoluut voorstander van methode 1, helemaal als het om ons eigen kind gaat. Skyler is niet zo watervrij en vindt het nog heel spannend om te springen en met zijn hoofd onder water te komen. Het is een kind dat aan verschillende dingen enorm moet wennen en dus lijkt me dit de beste optie. Letterlijk en figuurlijk niet direct in het diepe gooien om koudwatervrees te voorkomen.

De diepte van het diepste bad

Hier in de buurt zijn diverse zwembaden te vinden en één bad vond ik super leuk. Echter is daar het diepste bad 1.20 en als ik mijn kind een beetje goed ken, denk ik dat dat niet uitdagend genoeg gaat zijn. Hij zou willen staan en we hebben begrepen dat veel kinderen daar gebruik van maken. Wij willen dus dat het diepste bad lekker diep is waardoor Skyler niet met zijn voeten bij de grond gaat kunnen. Zo leert hij echt zwemmen en zal hij niet gaan valsspelen. Nu weet ik wel dat er zwemleraren zijn die daar op letten, maar we willen toch het zekere voor het onzekere. Van bad naar bad, met als laatste een goed diep bad, dus.

Een pakket of losse lessen

Zelf heb ik eeuwen gedaan over mijn A-diploma. Het heeft mijn ouders bakken vol geld gekost en alsnog tevergeefs. Ik leerde pas zwemmen tijdens schoolzwemmen. Skyler is wel iets vrijer in het water dan ik, maar alsnog is hij geen held in dit soort dingen en vindt hij het heel erg spannend. Wij gaan dus kiezen voor een pakket waarbij we een vast bedrag betalen in plaats van het kopen van losse lessen. We denken zomaar dat dat voor ons een stukje goedkoper gaat zijn dan iedere zwemles apart betalen. Misschien heeft Skyler het zo door, hij kon ook los fietsen na twee keer een half uur oefenen, maar dat zien we dan wel weer, haha.

Privé les vs in groepen zwemmen

De meest voorkomende zwemlessen vinden plaats in groepjes. Er zijn echter ook privélessen mogelijk. Wijn gaan gewoon voor de groepslessen maar mocht jouw kind nu echt veel angst kennen, zich niet op zijn of haar gemak voelen of echt even meer aandacht nodig hebben, dan kun je privélessen overwegen.

Lesfrequentie & tijden

Raymond en ik waren het erover eens dat we één keer per week voor nu voldoende vinden. Het is dan een uur per week en zo naast school voorlopig wel intensief genoeg. Er zijn ook zwembaden die een half uur lessen of soms drie kwartier. Let daar goed op. Bovendien kun je zelf kijken of je een keer per week genoeg vindt of dat je de frequentie wil gaan opkrikken naar bijvoorbeeld twee keer per week.

Toen ik het zwembad belde die aan al onze bovenstaande eisen voldoet, hoorde ik dat de wachtlijsten voor het weekend maar liefst anderhalf jaar zijn. Op doordeweekse dagen is dat een stukje korter. We zijn nu in afwachting van dit en dan gaan we het maar snel in orde maken. Wijze les dus aan mezelf (en misschien voor mensen die dit lezen met een peuter in huis): ga op tijd achter zwemlessen aan. Misschien schrijf ik Maddox ook vast in, haha.

Vertel eens: waar heb jij op gelet bij het uitzoeken van zwemlessen?

Share:

12 Reacties

 1. Caro
  27 september 2018 / 06:13

  Wij wisten het ook niet van de wachttijden en hebben al onze principes laten varen en de oudste van 5,5 jaar bij twee zwembaden ingeschreven.
  Het ene bad begint gelijk met zwemles, het andere bad begint met watervrij worden en stroomt dan door naar het klasje zwemles. Dat bad zegt dat ze daardoor wat sneller door de wachtlijst gaan dan anderen.

 2. 27 september 2018 / 09:40

  wij hebben eigenlijk nergens op gelet. hier in de buurt bij het zwembad was er een wachtlijst en toen zijn we naar delft gegaan waar ze zo terecht konden, meiden waren 3.5 en 4 jaar en hadden binnen anderhalf jaar hun a en b diploma. we gingen ook 1 x per week zwemmen omdat we dat genoeg vonden

 3. Sabien
  27 september 2018 / 10:27

  Is ook toevallig….vlak voordat ik je site openende heb ik mijn kind ook aangemeld voor zwemles. Ook helemaal niet aan gedacht dat er überhaupt een wachtlijst zou zijn voor het zwemmen. Dit hoorde ik afgelopen weekend op een verjaardag. Dus ik nu ook maar gelijk inschrijven. Wij gaan ook voor een pakket A-B. Deze begint ‘pas’ als de leeftijd van 5 bereikt is. Ik ben dus gelukkig op tijd, want hij is net 4 geworden.
  Jullie succes en ik hoop dat er snel nieuws is wanneer Skyler kan starten.

 4. 27 september 2018 / 13:04

  Onze pip heeft nu 2 lessen zwemles erop zitten en dit vind ik tot nu toe de +punten van de zwemschool;
  – kleine groep kids (max 8 kids)
  – altijd dezelfde zwemjuf
  – 2 uur les achter elkaar! (Best vermoeiend voor de kids maar wat bereiken ze veel in 1 les! Eerst even spelen, wennen etc. voor dat je kind er lekker ‘in’ zit is er alweer 1 uur om)
  – online zwemscore
  – t/m C diploma blijf je op de dezelfde dag/tijdstip zwemmen als je dat wilt
  – badjuf gaat t/m C diploma mee in het water tijdens de lessen (geen haak meer, haha)

 5. sindy
  27 september 2018 / 14:23

  Yep wij kwamen ook te laat achter dat er mega wachtlijsten zijn (amstelveen, aalsmeer,badhoevedorp). Maar zijn nu begonnen in Mijdrecht Optisport op de zaterdag ochtend en ze hadden gelijk plek voor ons 🙂

 6. Annette
  27 september 2018 / 20:29

  Hier hebben ze ook een wachtlijst. Maar als je geen voorkeur aangeeft ben je sneller aan de beurt. We hebben nu 3 lessen gehad en op de Scoremodule staan nu 2 groene vinkjes. Bij 5/6 krijgen ze de eerste sticker en met 3 stickers mogen ze door naar het volgende bad. Helaas heb je hier maar 1 zwembad en de turbo lessen ( 3× per week een half uur) is er helaas uit gehaald.

 7. Angela
  27 september 2018 / 21:30

  Wij zwemmen nu al iedere week met ons ventje van 14 maanden, dit doen we al sinds dat hij 7 maanden en we zijn van plan dit ook te blijven doen te komende paar jaar. Voordeel hiervan is dat hij alle badmeesters en badjufvrouwen al kent net zoals het zwembad zelf. En de kinderen die al meedoen aan het peuterzwemmen krijgen voorrang zodat ze direct door kunnen voor hun a en b als ze eenmaal 4 zijn.

 8. Suzanne
  27 september 2018 / 22:19

  Even als zwemjuf zijnde: Geef alsjeblieft aan als je kind een bril draagt of bijvoorbeeld iets van ADHD (achtig) of Autisme of wat dan ook heeft. Ook gedrag wat je nog niet kan plaatsen of waarvoor je bij een therapeut loopt. Dan kan er zoveel gedoe worden verkomen omdat wij als lesgevers er dan rekening mee kunnen houden, mee kunnen kijken en op tijd een collega erbij vragen voor extra aandacht als dat nodig blijkt. (Mijn vereniging gelooft erin dat het goed is voor kinderen om in een groep les te hebben ongeacht wat dan ook)

  Ik ben zelf ‘juf voor de bange kindjes’ bij mijn zwemvereniging en heb al meerdere keren meegemaakt dat ik eigenlijk ‘te laat’ erbij werd betrokken. Bijvoorbeeld een kind dat al weken met angst om in het diepe te springen liep, ik nam het kind mee om apart te oefenen omdat ze het nog steeds niet deed en nog voor ik iets kon doen vertelde het kind me dat ze een bril draagt net als de juf maar die niet op mag ik het zwembad van papa. Dus eigenlijk een heel simpel probleem ze kon de diepte niet inschatten. Ongeveer 15 minuten later sprong ze zelfstandig van de hoge kant. Als we hadden geweten dat ze een bril draagt dan hadden we dit weken eerder kunnen oplossen.

  Schaam je niet voor wat er wellicht iets anders is met je kind. De meeste verenigingen willen kinderen alleen maar goed leren zwemmen maar dat gaat niet zo makkelijk als informatie ontbreekt.

  • Jeltje
   28 september 2018 / 13:08

   Ik ben moeder van kind met ADHD en (indertijd vermoeden van) autisme. Daarnaast zijn er bij onze 2de zoon ook sterke vermoedens van ASS, wisselingen van juffen levert geheid problemen op. En met veel duidelijkheid en humor bereik je vandaag veel! Ik ben er vanaf begin open over geweest, en het werd/wordt mee genomen in de zwemlessen. Inmiddels heeft onze oudste met 8 jaar zijn ABC in de zak, gewoon in de reguliere groep. Mega trots op hem dat hij het ondanks de struggles het beste tóch heeft gedaan!
   Oorproblemen en/of buisjes zijn ook heel belangrijk om te vermelden!
   En nog een tip: hoe prikkelarm is een zwembad voor kind dat prikkelgevoelig is? (Kunnen ouders contact maken met hun kind tijdens de zwemles? En hoeveel kleuren en materialen zijn er in en om het zwemwater?)
   Dat laatste heeft ons doen kiezen voor een ander zwembad dan die bij ons in de gemeente.
   Wij kozen ook voor een pakket, bij de oudste A, en voor B en C per maand. Voor onze tweede zoon (nu 6) ABC. Zeker goede keuze, maakt het financieel iig niet uit hoe lang ze er over doen. En dat is maar goed ook 😉

 9. Jeltje
  28 september 2018 / 13:13

  Voordeel van starten na 6 jaar is dat de kinderen vaak sneller hun diploma’s halen doordat ze motorisch sterker zijn, concentratie beter is/sneller oefeningen oppakken. Bij onze zoon van nu 6 ‘vliegen’ er ook een paar voorbij. Even badje 1 en 2, en nu naar badje 3, en zal mij niets verbazen als zij ook al snel naar badje 4 gaan. En onze zoon zit nu 1,5 jaar op zwemles en zit nog in badje 2… 😉

 10. Susan
  29 september 2018 / 09:05

  Ik kwam er deze week achter dat er verschillende zwemdiplomas zijn. Het bad in ons dorp heeft een ander erkend diploma dan het “nationaal zwemdiploma”… Daar moet ik nog verder over uitzoeken wat dat voor “consequenties” heeft. Ik wist überhaupt niet dat er meerdere soorten waren..
  Mijn dochter word over drie maanden vier. Ik zal na je tip eens checken hoe het zit met wachtlijsten hier in de buurt!

 11. Elaine
  3 oktober 2018 / 21:20

  Onze dochter is vandaag 6 jaar geworden en heeft haar 5de les gehad, dus ook vrij laat. Nu hebben wij hiet het geluk dat we ook de keuze kleine groepjes hadden, ze zit nu in ene groepje van 5 kinderen stuk goedkoper dan privéles en iets duurder dan regulier. Wij zijn bij een gelijk diep zwembad, maar met easyswim zwemvest wij vinden dit een hele fijne manier van les geven ze was heel angstig in het begin maar springt er nu na een paar lessen al zo in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.