Zo houden we het overzichtelijk en veilig in ons huis

Zo houden we het overzichtelijk en veilig in ons huis

De laatste tijd zijn er twee terugkomende vragen: hoe komt het dat het in jullie huis zo netjes is terwijl je twee kinderen hebt? En wat doen jullie qua veiligheid in huis voor bijvoorbeeld Maddox? Die twee wil ik gaan combineren in dit artikel en graag wil ik jullie vertellen hoe het een beetje bij ons werkt thuis. Want ik heb een vereiste: ondanks dat we twee kinderen hebben en zij grotendeels ons leven beheersen, is het huis ook van ons. Wij leven er ook en dus wil ik dat iedereen een beetje rekening met elkaar houdt, hoe jong iemand ook is. Qua troep maken en qua spullen van ons.

Afblijven!

Tijdens Maddox’ verjaardag was ik trotser dan trots. Maddox is sinds een aantal weken aan het lopen en dit gaat steeds beter. Ik vreesde dus het ergste tijdens zijn verjaardag; de spullen op tafel zullen niet heel veilig staan. Maar er gebeurde uiteindelijk niets. Maddox liep keurig langs de tafel, pakte niks, stootte niks om, bleef overal netjes vanaf en behalve wat chips had hij niks in zijn handen. Ik kan hierover kort zijn; ik zet niks weg, in het begin niet en nu ook niet. Met Skyler niet en nu met Maddox ook niet. Er staan gewoon glazen waxinelichthouders (kaarsjes weggelaten), er ligt een dienblad op tafel met een koffietafelboek, op de vensterbank hebben we grote windlichten staan, het eten van Muis staat in een hoekje waar Maddox bij kan en ik krijg geen paniekaanval van onze tafel met scherpe hoeken. De kinderen moeten gewoon leren om er vanaf te blijven. En ja, dat resulteert duizenden keren in ‘nee!’, ‘Afblijven!’, ‘Niet doen!’ en ‘Bah!’ Maar als ik echt alles moet weg pakken wat voor een baby en nu een dreumes interessant is, dan hou ik niks gezelligs meer over. Bij Skyler heeft deze tactiek gewerkt, hij heeft altijd alles netjes laten staan. Ik ben benieuwd hoe Maddox dit gaat doen maar ik heb nu al goede hoop. Het gaat heel erg de goede kant op en behalve een paar hondenbrokken eten heeft hij alles laten staan. Het enige wat we wel echt opzij zetten, is drinken en eten wat hij absoluut niet mag hebben. En natuurlijk hete dingen zoals thee, koffie en kaarsen.

Hete dingen gaan weg

Qua veiligheid kan ik kort zijn; de belangrijkste dingen zijn geregeld. We hebben traphekjes in huis omdat ik al een aantal keer gedroomd heb dat ik mijn baby onderaan de trap zag liggen, we hebben geen kaarsjes aan waar Maddox bij kan en warme dranken worden ook niet in de buurt gezet van zijn grijpgrage handjes. Ik heb iets met hoogtes en warme dingen en vind het een eng geweten dat mijn kind ergens bij kan en zichzelf zo kan verwonden. Ons schoonmaakmiddel staat onderin een keukenkastje en hij heeft gelukkig nog niet ontdekt hoe dat open moet, wasmiddel staat hoog en stopcontacten vindt Maddox totaal niet interessant. Gelukkig maar want toen ik even ging kijken voor dit artikel, zag ik dat we eigenlijk helemaal geen veiligheidsdopjes gebruiken. Dat wil ik dan nog wel even gedaan hebben want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Opruimen, opruimen, opruimen

Het scheelt wel dat we niet zo heel veel dingen overal hebben staan en dat zelfs Skyler zijn bord en beker drinken naar de keuken brengt zodat Maddox er niet bij kan en niet eens de kans krijgt om het te willen grijpen. En dan kom ik gelijk bij mijn volgende punt: opruimen. Want hoe komt het dat het hier in huis qua spullen vaak wel netjes is? Opruimen, opruimen, opruimen. We hebben Skyler geleerd dat hij het ene eerst moet opruimen voordat hij met het andere wil spelen. Dat gaat zeker niet altijd van harte maar na een aantal keer vragen of even helpen, is het binnen no time gedaan. Bovendien hebben we al het speelgoed gesorteerd in plastic bakken. Er staat altijd één bak beneden en als Skyler met een andere bak wil spelen, dan gaat eerst die bak van beneden naar boven en mag hij een andere kiezen. Zo houden we het overzichtelijk want jeetje, wat hebben die kids veel spullen. Momenteel zijn we iets strenger qua bakken. Zo wil ik niet dat Skyler beneden met Lego speelt omdat Maddox alles wil opeten. Hij mag aan de eettafel spelen, en anders gewoon in zijn kamer of op momenten dat Maddox slaapt of weg is. Tijdens het opruimen wordt extra goed gezocht naar kleine stukjes. Een beetje tegenstrijdig met het feit dat ik niks weg wil zetten, maar hopelijk snappen jullie mijn punt een beetje.

’s Avonds alles netjes

Skyler moet zijn speelgoed opruimen voordat hij naar bed gaat en als hij overdag klaar is met spelen en bijvoorbeeld een filmpje wil kijken, wordt ook eerst alles opgeruimd. Ik ben echt niet zo’n terrormoeder die de hele dag in het kind z’n oor loopt te tetteren dat ik het opgeruimd wil hebben, maar ik hou gewoon niet van chaos en vraag hem dus regelmatig even om bepaalde dingen op te rapen. En daar mag een kind, hoe jong ook, best een beetje zijn best voor doen. Wij wonen er ook en we vinden het ook nog fijn om in een opgeruimd huis te lopen zonder op een Lego-blokje te staan en door de grond te zakken van de pijn. Ze mogen een hoop, ze mogen door het hele huis spelen en de hele woonkamer gebruiken. Ik heb geen aparte speelkamer en ze worden niet dagelijks naar boven verbannen maar er wordt wel verwacht dat alles weer netjes wordt opgeborgen waar het vandaan komt.

En oké, dit klinkt allemaal erg mooi en ik kan ook zeker zeggen dat de dagen hier niet altijd zo verlopen. Ik hoor regelmatig dat Skyler niet wil opruimen maar als ik dan voorstel om het samen te doen, is het vrijwel altijd ja. En zo niet, dan wordt de bak in zijn geheel opgeruimd en heeft Skyler even niks, haha. Ben ik toch een beetje streng hè? Ik kan het wel. Daarnaast ruim ik het speelgoed van Maddox op omdat hij dat zelf nog niet helemaal begrijpt en ga ik niet eerder naar bed voordat het huis aan kant is. Ik wil ’s ochtends de dag rustig kunnen starten. Overdag zit ik soms wel drie, vier keer op mijn knieën om de blokkendoos weer te vullen met blokken die door het hele huis liggen. Met de enige simpele reden dat ik gewoon niet zo goed kan tegen al die troep en rustiger ben in een rustig huis. De kinderen trouwens ook.

Orde scheppen in de chaos

Mijn tips zijn dan ook eigenlijk heel simpel: sorteer al het speelgoed in bakken en zet niet alles in je woonkamer, leer je kind opruimen, laat ze niet alles tegelijk doen, gooi zelf af en toe even random dingen in de speelgoedkist (twee grote speelgoeddingen kunnen al een doorn in het oog zijn) en zorg voor een paar rustmomenten in huis. Alleen in de avond opruimen is heel anders -en hier zeker niet genoeg- dan gewoon even een paar keer per dag. Qua veiligheid doe ik vrij weinig, let ik alleen op echt onveilige situaties en wil ik eigenlijk gewoon dat die twee draakjes met hun tengeltjes overal vanaf blijven. En nee, ook dat gaat zeker nog niet altijd goed. Maar dat er tijdens Maddox’ eerste verjaardagsfeestje niks van tafel werd getrokken en er geen glazen zijn gesneuveld, vind ik al een heel mooi begin!

Share:

2 Reacties

  1. 20 mei 2018 / 07:56

    Leuk om te lezen want ik doe eigenlijk veel dingen hetzelfde. Eerst opruimen voordat je met iets anders gaat spelen is hier ook een regel. Mijn dochtertje is nu 3,5 en doet dit nu ook gewoon uitzichzelf. (Tuurlijk soms ook met mokken maar goed het is en blijft een kind). Wij wonen ontzettend klein dus deze regel moet er wel zijn want anders kunnen onze komt niet meer keren in huis haha.

  2. 20 mei 2018 / 11:31

    wij deden precies hetzelfde!! opruimen en elke keer herhalen met waarschuwen tot vervelends aan toe maar het werkte wel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.