Waterpokken en eczeem; wat te doen?

Waterpokken en eczeem; wat te doen?

Afgelopen week zaten we in een lastige situatie. Zoals jullie weten heeft Maddox eczeem en dit is momenteel best heftig. We waren begonnen met koemelk geven en dat pakte niet zo heel goed uit. Hierdoor heeft hij veel last gekregen. Ik was begonnen met dit behandelen met hormoonzalf, maar van de week kwamen er waterpokken om de hoek krijgen. Omdat je eczeem moet behandelen met vet en waterpokken vooral moet laten indrogen, stond ik voor een dilemma. Wat te doen? Uiteindelijk zijn we nu een paar dagen verder, zijn de waterpokken goed ingedroogd en kan ik weer gaan smeren om het eczeem te behandelen. Dit is nu namelijk wel weer extremer geworden. Ik wil een aantal tips met jullie delen want ik weet zeker dat er veel meer ouders in hetzelfde schuitje zitten. Ik ga het puntsgewijs doen om het overzichtelijk te houden;

Let wel op: ik ben geen dermatoloog, kinderarts of medisch deskundige. Ik ben puur iemand die zelf al jarenlang met eczeem kampt, twee kinderen met eczeem heeft en die de afgelopen tijd van alles geprobeerd heeft om dit in goede banen te leiden. Alles is dus gebaseerd op eigen ervaring en kennis.

1. Behandel eerst de waterpokken. Ik heb Maddox ingesmeerd met hormoonzalf maar dit werkte averechts en hij kreeg alleen maar meer jeuk. Ik heb het eczeem dus even gelaten voor wat het was en ben een product voor waterpokken gaan gebruiken. Zodra de waterpokken dan vrijwel verdwenen zijn kun je verder met het vetten en het behandelen van eczeem. Je moet kiezen tussen twee kwaden en dan is het het verstandigste om de waterpokken aan te pakken. Die wil je het snelst weg hebben. Ook al wordt daardoor het eczeem weer wat erger.

2. Haal bij de drogist Kidsclin. Dit is een verkoelende en jeukstillende mousse tegen waterpokken en deed hier prima zijn werk. Dit bewaarden we in de koelkast voor een extra verkoelend effect en ik bracht het drie keer per dag bij Maddox aan. Het meest opvallende vond ik dat de jeuk minder werd en dat zijn eczeem niet erger werd. Bingo!

IMG_0774

3. De verkoelende lotion van Dr. Leenarts vond ik bij Skyler erg fijn en nu bij Maddox hebben we hem weer gebruikt, alleen dan heel plaatselijk. Ik stipte sommige waterpokken ermee aan zodat ze goed indroogde. Bij oppervlaktes met eczeem doe ik dit niet want ik vind deze lotion wel veel meer uitdrogend dan Kidsclin. Voor plaatselijke plekken dus top, maar niet om geheel mee in te smeren. Dat deed ik met de mousse. Echter is deze lotion wel onze lifesaver geweest en liet het de waterpokken veel sneller indrogen dan Kidsclin. Ik vind de combinatie van deze beide producten dus heel erg goed.

4. Als tip wordt vaak een havermoutbadje gegeven. Kan best werken, maar een bad is killing voor Maddox’ huid. Hij gaat nooit in bad en als we wel een poging doen, schreeuwt hij moord en brand omdat het hem zoveel zeer doet. Kan ik inkomen, aangezien ik daar zelf ook altijd last van heb. Een bad met havermout was hier dan ook niet de oplossing. Wat je wel kan doen en wat ik als tip kreeg; neem een teiltje, vul deze met goed warm water en stop havermout in een washand met een elastiek eromheen. Laat dit even trekken en was jouw kindje dan met het vocht dat uit de washand komt. Bij Maddox heb ik het niet geprobeerd omdat water voor hem alleen maar voor meer jeuk zorgt en ik al een gouden combinatie had met de twee producten hierboven.

5. Ik kreeg ontzettend veel tips en van een paar mensen hoorde ik dat tea tree olie kan helpen om de waterpokken uit te laten drogen. Ik heb het gehaald om het zelf uit te proberen, maar op mijn eczeemhuid voelde ik het enorm prikken. Ik heb het uiteindelijk dus niet bij Maddox gebruikt aangezien hij veel open plekjes heeft.

6. Sudocrem kun je gebruiken om de ergste pokken aan te stippen. Droogt goed uit en jeukt voor de rest niet. Smeer echter niet hele delen ermee in maar hou het bij aanstippen.
Het bevat zinc oxide, hetzelfde bestandsdeel als in de lotion van Dr. Leenarts.

7. We hebben het zelf niet nodig gehad maar vroeger had ik het wel; een verbandpakje. Het is wat zielig, maar hierdoor kan het kindje zichzelf niet krabben en krijgt de huid toch genoeg ruimte om te ademen. Ik liet Maddox zelf slapen in een romper met lange mouwen en een dun, zacht broekje met sokken erover omdat hij het erg op zijn voeten heeft. Zo kon hij zichzelf niet openkrabben maar kreeg hij het niet te warm in bed.

8. Beperk het douchen tot een minimum. Ouders met kinderen met eczeem zullen dat al doen omdat water uitdroogt. Maar omdat je ook met uitdrogende producten bezig bent, kun je douchen het beste even vermijden een paar dagen. We hebben Maddox zelf helemaal niet gedoucht, pas toen zijn goed ingedroogd waren en hij er amper nog last van had.

31478637_1832388030115652_8681823312763944960_n

Links de eerste waterpokken, rechts na een paar dagen waterpokken en het laten uitdrogen. Veel eczeem.

9. Zodra de waterpokken onder controle waren ben ik weer begonnen met hormoonzalf. Ik heb bewust voor de zalf gekozen en niet voor een crème omdat dat ook direct lekker vet is. Zo is de droge huid en het snelste onder controle en wordt ook direct het eczeem behandeld.

10. In het ergste geval kun je contact opnemen met de huisarts of kinderarts voor druppels tegen de jeuk. Dit wordt alleen niet zo snel gegeven, dus het is wel een voordeel als je al bij een kinderarts loopt. Wij gebruiken al een tijdje Fenistil tegen de jeuk en we hebben tijdens de periode met de waterpokken de dosering iets opgehoogd om het ergste randje van jeuk eraf te halen.

11. De spray van VSM, de waterpokken spray, hebben we ook in huis gehaald. Ik vond het heel handig dat het een spray is en dat ik daardoor het product makkelijk kon aanbrengen. Ik heb het eerst bij mezelf op een flinke eczeemplek gebruikt en merkte dat het wat verkoelend werkte en niet brandde. Het voelt ook een heel klein beetje vettig aan en droogt niet uit. Ik heb uiteindelijk besloten om dit product niet te gebruiken omdat ik vond dat ik met Kidsclin en Dr. Leenarts een goede combinatie te pakken had. Ik wilde liever niet teveel verschillende producten op Maddox’ huid gebruiken. Maar dit product kun je in combinatie met een eczeemhuid veilig gebruiken. Echter is het dan meer jeukstillend en verkoelend zoals Kidsclin dan echt goed uitdrogend zoals Dr. Leenarts.

12. Afzien en veel aandacht geven en troosten. Een kindje met eczeem heeft al veel jeuk en als daar ook nog eens waterpokken bij komen kijken is dat verschrikkelijk. Maddox was continu aan het huilen, kon ’s nachts niet slapen en bleef maar krabben. Lekker veel knuffelen, goed afleiden, een extra flesje geven, ’s nachts bij je nemen, in slaap wiegen. Ik heb het allemaal gedaan, ondanks onze slaaptraining en het afbouwen van flessen. Ze moeten er allemaal doorheen en aan ons als ouders de taak om dit zo comfortabel mogelijk te maken.

Succes!

IMG_0923

Nadat de waterpokken onder controle waren ben ik weer gaan smeren met hormoonzalf. Na drie dagen een fanatiek smeerschema, zag Maddox er weer heel erg goed uit.

Share:

11 Reacties

 1. 29 april 2018 / 11:18

  lijkt mij idd heftig als je allebei tegelijk hebt!! het is dan passen en meten en dingen proberen lijkt mij, maar zo te lezen toch goed gekomen 😉
  altijd luisteren naar je eigen gevoel met dit soort dingen zeg ik altijd maar

 2. Melanie
  29 april 2018 / 17:30

  Ooh wat sneu he. Dat koppie met eczeem ook nadat de waterpokken zijn ingedroogd.. zo zielig. Maar fijn dat je een manier hebt gevonden die werkte. Mijn zoontje heeft 1 eczeemplek op zijn borst, gelukkig de laatste tijd goed onder controle, maar af en toe vlamt het weer op. Mocht hij de waterpokken krijgen (nog niet gehad) ga ik je tips zeker gebruiken!

 3. Susan
  29 april 2018 / 19:17

  Wat een fijne ervaringsdeskundige blog met al die verschillende middelen.
  Ga ik zeker terugzoeken als de waterpokken hier om de hoek komen.
  Ik vond Maddox er zo sneu uitzien. Je zag de pijn en jeuk ondanks dat je filtertjes over de foto’s had gedaan.
  Fijn dat het nu beter met hem gaat!

 4. 29 april 2018 / 20:28

  Hier is het momenteel drama. Niet mer waterpokken maar met het eczeem van mijn dochtertje van drie jaar. Elke avond schreeuwt ze minstens een uur lang dat ze jeuk heeft en vaak ’s nachts weer een uur. Op dit moment helpt niets, hormoonzalf niet, fenistil niet, vette zalven niet. Zo vreselijk verdrietig. Voor haar het meeste maar ook voor de rest van ons. Het legt veel druk op de sfeer thuis. Dat zul jij vast herkennen. Ik weet ook niet waarom ik dit schrijf, er valt niet veel meer tips te geven dan die ik al heb, maar ik denk dat ik het ff nodig had om het van me af te schrijven. 🙂
  Jij succes met je mannetje!

  • Shirley
   Auteur
   29 april 2018 / 20:53

   Kun je je smeerschema niet ophogen? Ik heb op de ergste momenten afgelopen week drie keer per dag hormoonzalf gesmeerd en dan de mijne; Cutivate. Dat ging echt heel erg goed en daardoor kreeg ik het onder controle. Nu smeren we weer het oude schema en zijn eigen zelf, Emovate.

   • Bettine
    30 april 2018 / 10:23

    Hier mogen we ook het smeerschema ophogen en de zwaardere zalf smeren. En we kunnen altijd in contact met de dermatoloog. Ook hier een kindje wat niet zonder fenistil kan. Ik snap dat jullie er doorheen zitten leoni wat ontzettend sneu voor jullie ik zou toch contact opnemen met de dermatoloog.
    @shirley bedankt voor de tips hier nog geen waterpokken maar je weet niet wat de toekomst brengt.
    Morgen gaan wij naar het eczeemspreekuur, ben benieuwd of ik hier tot nieuwe inzichten kom. Hoe sta jij tegenover bijv
    Homeopathie?

    • Shirley
     Auteur
     30 april 2018 / 10:39

     Geen idee eigenlijk. Heb daar zelf in het verleden wel gebruik van gemaakt maar nooit baat bij gehad. Misschien een optie voor over een tijdje voor Maddox 🙂

 5. Quirijn
  29 april 2018 / 21:14

  Wat heftig! Wij hebben zelf een jaar geknoeid met een kind dat onrustig was, open plekken had, veel huilde en niet sliep. Nadat we radicaal gestopt zijn met soja (alle varianten, zit echt in alles) ging het beter. Koemelkvrij waren we al (hier ook neocate, nu na drie jaar nog steeds). Helemaal goed zal het nooit gaan, maar dat komt doordat hij chronisch ziek is.
  Over de koemelkeiwit, weet je zeker dat je echt niets met kme geeft? Ik bedoel het niet vervelend (betrap mijzelf na drie jaar etiketten lezen nog steeds wel eens op een foutje), maar ik volg je blog en zie dat M soms dingen krijgt die die van ons niet mag (kibbeling of bepaalde crackers). Denk ook aan tandpasta (in bijna alle peutertandpasta zit kme), brood (in de snijmachine geweest is het niet meer vrij van kme), en alles met een korstje (vlees, vis). Nogmaals: bedoel het niet rot maar weet hoe het is om een ziek kind te hebben..

  • Shirley
   Auteur
   29 april 2018 / 21:42

   Op de kibbeling na is álles koemelkvrij. Kibbeling weten we niet maar omdat dat goed gaat blijven we dat geven. We proberen ook af en toe wat om het zo hopelijk op te bouwen. We hadden het ook allemaal goed onder controle. Dit eczeem kwam puur vanwege het feit dat ‘ie drie dagen roomboter at vanwege het opbouwen en dat was waarschijnlijk wat veel. Het uitdrogen van de waterpokken is toen de echte boosdoener geweest. Weet nu trouwens niet zeker of de roomboter, óf misschien wel het waterpokkenvirus voor de eczeemuitbarsting heeft gezorgd. Als hij niet lekker is komt het, net als bij mij, flink eruit. Dat denkt de kinderarts namelijk; dat het niet door de koemelk komt. Ik weet het alleen zelf niet. We gaan over een tijdje weer opbouwen en zullen het snel genoeg zien 🙂

   • Quirijn
    29 april 2018 / 21:45

    Oke, just checking
    Sterkte er mee!

 6. Charlotte
  29 september 2018 / 11:04

  Jeetje heftig hoor! Julian heeft nauwelijks eczeem meer, maar nu de waterpokken aanwezig zijn heeft hij ook onrustige eczeemplekken erbij. Dank voor het delen van je ervaringen, ik ga er ook mee aan de slag! Hopelijk snel over, met de miste klachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.