(~215 B)
Wat ik heb geleerd van het moederschap

Wat ik heb geleerd van het moederschap

Laatst heb ik jullie verteld dat ik ben geboren om moeder te zijn. En zo voelt dat echt zo. Ik vind het heerlijk om met Skyler bezig te zijn en geniet daar enorm van. Alles om me heen kan me werkelijk gestolen worden. Zolang mijn gezinnetje blijft zoals ‘ie is ben ik een gelukkig mens. Maar dat er uit een zwangerschap méér kan voortkomen dan een baby had ik niet verwacht. Leermomenten, wel te verstaan. Ik heb dan geleerd dat niets zo belangrijk is als je eigen gezin; tijdens het moederschap kwam ik erachter dat ik nog veel meer heb geleerd in het half jaar dat ik moeder ben.

Allereerst besef ik me dat ik veel te snel oordeelde over anderen. Vooral over moeders. Als ik weleens zag hoe anderen het deden of hoe andere moeders handelden, had ik al snel een oordeel klaar. Maar waarom? Ik had nog niet eens een kind en had nu al mening. Ik ben daar nu veel genuanceerder in. Of beter gezegd: ik oordeel helemaal niet. Doen zij het op zo’n manier? Prima. Moeders weten het het beste voor hun kindje dus dat zullen ze allemaal prima doen. Heel soms denk ik natuurlijk wel iets, maar dit zal ik niet zo snel uitspreken. Ik weet hoe kwetsend bepaalde dingen kunnen overkomen en hoe onzeker je daar als moeder van kan worden. Daarnaast merk ik dat ik minder snel oordeel in het algemeen. Ik ben meer open minded en zie vaker de goede kanten. Toch wel een groot pluspunt.

Als je moeder wordt krijg je er een grote verantwoordelijkheid bij. De wereld draait niet meer alleen om jou en je kan niet meer altijd maar doen wat en wanneer je wilt. Je hebt iemand om rekening mee te houden. Je staat op als moeder en je gaat naar bed als moeder. De hele dag door ben je op je hoede en bescherm je je kindje overal voor. Je moet hem of haar voeden, vermaken, verschonen, laten slapen. Een enorme taak waar toch veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Ging ik eerst nog weleens sporadisch weg; nu hou ik vooral rekening met Skyler als ik wil plannen. Ik merk ook dat ik verantwoordelijker ben worden voor mezelf. Ik let beter op als ik buiten ben, loop niet meer door rood en ben waakzamer. Mijn vriend zei het nog toen hij de Amstel Gold Race ging fietsen; je zit met zo’n ander gevoel op de fiets. Je bent voorzichtiger omdat je niet wil dat je er eventueel niet kan zijn voor je kindje. Heel drastisch misschien, maar ik ben daar echt oplettender in geworden.

Doorzettingsvermogen speelt een hele grote rol. Je moet namelijk volhouden bij veel dingen en toch iets meer geduld tonen. In het begin was dat met borstvoeding; momenteel is dat meer met de hysterische buien. Ik blijf dingen proberen en ik blijf volhouden. Iets wat enorm op de proef wordt gesteld en wat echt getraind wordt naarmate je langer moeder bent.

Sinds het moederschap – of eigenlijk sinds de zwangerschap- heb ik geleerd om meer naar mijn gevoel te luisteren. Deed ik eerst veel via het boekje of middels advies van anderen; nu doe ik vaker dingen op gevoel. Wat voelt voor mij goed? Zo zijn er verschillende slaap- en eetschema’s voor kindjes online te vinden maar omdat ik op mijn eigen gevoel vertrouw ontwikkel je je eigen schema. Daarnaast probeer ik nu meer naar mijn gevoel te luisteren met de nachtelijke taferelen. Nog steeds ben ik iedere avond aan het experimenteren hoe de medicijnen beter naar binnen gaan, hoe hij beter kan slapen, hoe ik de hysterie zo kort mogelijk kan laten duren en wanneer ik naar de dokter ga. Soms laat het me nog een beetje in de steek, maar dan zijn er gelukkig medemama’s die dat gevoel even weer aanzetten bij me door hun comments of wijze raad.

Doordat ik nu een kindje in huis heb is het lastiger om aan het werk te gaan. De momenten dat hij dan eindelijk slaapt moet ik productief benutten. Kon ik eerst nog weleens doelloos de hele ochtend op internet struinen voordat ik eens aan het werk ging; nu pak ik ieder rustig moment aan om een artikel te schrijven. Normaal werkte ik ook vaak ’s avonds door maar dat doe ik nu vaak niet meer, op een uitzondering na. Ik probeer echt mijn werktijden overdag te houden en dat bevalt me goed. Bovendien werk ik nu meer met lijstjes, is mijn agenda wat beter up to date en plan ik alles om het eten en slapen van Skyler.

Voordat ik moeder werd was ik stiekem nooit zo snel tevreden. Ik wilde continu wat nieuws, was veel aan het werk en liep van hot naar her. Ik genoot niet meer van alles wat ik deed. Nu kan ik meer genieten van de kleine en mooie momenten. Een glimlach, een flesje geven, even lekker werken terwijl die kleine slaapt, een rondje door de stad, een goede koffie, dat lekkere taartje, wandelen in de zon, een klein aankoopje, een mooie outfit waar ik me fijn in voel. Het is leuk om zo in het leven te staan. Zelfs even door een tijdschrift bladeren kan me enorm blij maken. Juist omdat je leven in het begin zo hectisch is waardeer je alles meer.

Als laatste heb ik geleerd om meer voor mezelf te kiezen. Meer nee te zeggen, meer te doen wat ik wil, minder rekening te houden met anderen en vooral om te denken aan mezelf en Skyler. Wat voelt goed? Wat wil ik? Ik heb dat helaas de afgelopen jaren te weinig gedaan maar sinds de komst van Skyler is het tijd voor ons. En dat bevalt me momenteel prima!

Ik denk dat als ik langer zou gaan zitten, ik nog veel meer punten op kan noemen. Het moederschap verrijkt je leven maar geeft je tegelijkertijd een hele andere kijk op dingen. Bepaalde dingen worden opeens belangrijk en sommige dingen interesseren je niet meer. In het begin kunnen het de hormonen zijn; later wordt het gewoon iets wat bij je veranderende leven hoort. Heel bijzonder. Je wordt moeder en ontwikkelt je ook als persoonlijkheid. Ik ben heel benieuwd naar de veranderingen die jullie als persoon hebben doorgemaakt. Brand los!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties

 1. 18 mei 2014 / 20:00

  Mooi lijstje en zeer herkenbaar. Ik ben in veel opzichten zachter geworden door de komst van mijn dochter. Ik oordeel niet meer zo snel, ben rustiger. Ik vind het fijn dat de prioriteiten in mijn leven nu zo duidelijk zijn: als het maar goed gaat met haar en mijn lief, dan ben ik gelukkig.

 2. 18 mei 2014 / 20:40

  Wauw heel erg mooi geschreven en voor mij als mede nieuwe mama heel erg herkenbaar! Ik geniet veel meer van de kleine mooie dingen in het leven en voel niet zo de behoefte om veel te shoppen, vakanties of impuls dingen te doen. Ik sta veel tevredener in het leven dan voorheen 🙂 moeder zijn is mijn ultieme droom die is uitgekomen 🙂

 3. Stien
  18 mei 2014 / 20:43

  Mooi lijstje! Ik heb het ook afgeleerd om over anderen te oordelen, en ik heb nog niet eens kinderen 🙂 Ik heb enorm veel geleerd door jouw sites te volgen, bv dat je een eigen stijl mag hebben, ook tegen anderen hun mening in. Bedankt Shirley, voor je leuke, eerlijke en persoonlijke site; dit is echt een plek geworden waar ik me thuis voel en waar iedereen anders mag zijn. x

  • Shirley
   Auteur
   18 mei 2014 / 20:50

   Wauw, dat vind ik wel een heel groot en mooi compliment. Dankjewel!

 4. Niki
  18 mei 2014 / 21:04

  Dit stuk is een en al herkenning! Ik merk ook dat ik ben veranderd sinds ik mama ben. Ik kon me vroeger om de meest onnozele dingen druk maken en had altijd snel m’n oordeel klaar. M’aar sinds Denzel er is, zijn mijn prioriteiten veranderd. Het gaat om ons gezinnetje en daar focus ik me helemaal op! Waar ik mezelf nog steeds over verbaas, is dat vriendschappen ook helemaal anders worden. Sommige verwateren en andere worden opeens veel hechter.

 5. 18 mei 2014 / 21:05

  Wat een herkenbaar lijstje. Vooral ook dat opkomen voor jezelf. Eigenlijk voel ik me steeds sterker in mijn rol als mama. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat de perfecte moeder niet bestaat maar dat ik het eigenlijk best wel goed doe. Ik hoef maar naar mijn kinderen te kijken. En dat geeft weer een enorme boost zelfvertrouwen wat zich doorvertaalt. En je leert ook te genieten van de kleine maar ook zo waardevolle momenten in het leven.

 6. joyce
  18 mei 2014 / 21:17

  Wat je voelt/schrijft zou ik ook zo kunnen beschrijven, toch blijft het soms een gevecht met jezelf/wensen inderdaad wat je zegt met soms niet tevreden zijn en teveel naar anderen kijken en denken dat ze het beter hebben. Dan is het fijn om naar jouw blogjes te kunnen grijpen om weer even met beide voeten op aarde te komen en gerust te zijn dat ik mij niet schuldig hoef te voelen met dit soort gevoelens. Mama zijn is uiteindelijk het mooiste cadeau wat ik in mijn leven heb mogen ontvangen, ik ben er dankbaar voor.

 7. 18 mei 2014 / 21:48

  Wauw wat een hoop herkenning!
  Ik had er nog niet echt bij stil gestaan maar besef met dat ik net als jij zoveel meer heb geleerd dan alleen moederen over Fay. Ik zei vroeger altijd dat je als leerkracht de meest veelzijdige baan hebt en het meeste leert omdat je dan dus niet alleen leerkracht ben met ook administrateur, opvoeder, enzovoort.. Maar besef met dat het moederschap misschien nog wel veel meer omvat.. Want je groeit er ook echt persoonlijk door!

 8. 19 mei 2014 / 09:48

  Aah ik kan niet wachten tot de kleine zich aandient en ik echt kan gaan moederen..,

 9. 19 mei 2014 / 10:34

  Ik herken me ook veel in het bovenstaande. Het moederschap heeft me heel veel gebracht en ik geniet er enorm van. Maar ik ben er juist ook heel onzeker door geworden. En dat is iets wat ik eigenlijk niet in mezelf herken. In mijn werk of dagelijkse leven, heb ik dat niet of nauwelijks. Maar als moeder vraag ik me constant af of ik het wel goed doe. Of ik het anders moet doen. Beter? Een eigenschap waar ik helemaal niet blij mee ben, maar steeds ongewenst om de hoek komt kijken…

 10. Lisette
  19 mei 2014 / 11:21

  Herkenbaar!! En ik ben heel lang single geweest en in korte tijd (juli 2012) mijn ware liefde leren kennen, samenwonen, aug. 2013 1e kindje gekregen en in aug. dit jr komt ons 2e kindje. Dus echt alles is heel snel gegaan, maar ik geloof echt dat het zo heeft moeten zijn. Ik vind het heerlijk om moeder te zijn, en ik ben blij dat ik het mag meemaken. En het belangrijkste is mijn dochtertje, vriend en zijn dochtertje. Samen genieten, “burgerlijke” dingen doen etc…haha.
  Lieve Shirley ga zo door met je site en blijf wie je bent! Je bent een lief en mooi persoon die geweldige blogs schrijft, en als je foto’s van Skyler ziet, zie je hoe blij & verliefd is op zijn moeder! Dat is het grootste bewijs! Je kindje is gelukkig!

 11. 23 mei 2014 / 09:51

  Heel herkenbaar. Vooral dat puntje waarin je eerst voor jezelf en je kindje kiest. En meer nee durft te zeggen.

Secured By miniOrange