(~215 B)
De clichés van het moederschap

De clichés van het moederschap

Vanaf het moment dat je zwanger bent word je overspoeld met clichés. Misschien wel clichés waarvan je altijd riep dat jij je eigen visie of mening wel zou hebben. Je zou, als je moeder wordt, voldoende tijd voor jezelf gaan maken. En dat die tijd zo snel gaat? Dat wil je zelf gaan ervaren want je kunt je dat niet voorstellen. Dat geklets over die clichés altijd!

Als je zwanger wordt moet je er vooral van genieten, want de tijd gaat al zo snel, wordt er gezegd. Ik vond het eigenlijk allemaal best lang duren. Althans, de eerste 20 weken leken voorbij te kruipen. Tot de laatste weken wel heel snel gingen opeens. Als ik nu terugkijk op die tijd schrik ik me rot. Zitten we nu al op half mei?

Dat geldt dus ook over hoe snel zo’n kleintje groeit. Ik hoor het mijn moeder, tantes en iedereen om me heen nog zeggen: voor je het weet zijn ze groot. Toen Lana geboren was keek ik wel eens naar kindjes van een half jaar en die vond ik reusachtig groot. Nu heb ik een dochter van een maandje ouder dan dat. En die vind ik groot, maar ik ben het gewend. Als ik dan een newborn mopje van een vriendin vasthoud besef ik het weer: de tijd vloog voorbij.

Tijd voor jezelf maken; dat was je toch zeker wel voldoende van plan te gaan doen als je moeder zou zijn? Niets is minder waar, dat schiet er echt wel eens bij in! Ook beloofde je jezelf altijd dat, ook als je moeder zou zijn, je jezelf niet zou verslonzen. Op tijd naar de kapper zou gaan en ook overdag en doordeweeks in leuke hippe kleding zou gaan lopen. Ik kan je vertellen: dat bestaat niet, ben ik achter gekomen. Die kappersafspraak plande ik net wat te laat en in de ochtend ben ik zo druk bezig met mijn dochter dat ik wel eens ‘voor het gemak’ een simpele trui uit de kast trek, die ik dan blijkbaar in de avond nog steeds aan heb. En als je echt een belangrijke afspraak hebt, natuurlijk doe je dan je best om leuk voor de dag te komen. Maar echt waar, dat schiet er gewoon soms bij in.

Ook het cliché dat het moederschap het mooiste is wat je in je leven kan overkomen, dat kan ik alleen maar beamen. Dat is echt zo en ik geniet er ieder moment van. Natuurlijk zijn er minder leuke dingen maar die worden weg gesneeuwd wanneer ik weer naar dat lieve lachje van mijn moppie kan kijken. Als iemand me zou vragen of ik niet liever wat later aan kinderen had willen beginnen dan antwoord ik met een duidelijke nee.

Dan nog het cliché dat je eigen kind gewoon de mooiste is en dat iedere moeder dat vindt van haar eigen kind. Ik kan je vertellen: ja, ja, ja! Mijn dochter is het mooiste meisje op aarde, maar dat zeggen mijn vriendinnen ook over hun kinderen. Ik denk dat het gezond is om als moeder verliefd te worden op je eigen kind.

Ja, de echte mama clichés spreken boekdelen! Welke clichés over het moederschap ken jij? En welke zijn ook echt uitgekomen? Laat het me weten in de comments van dit artikel.

Liefs Kelly
Bekijk mijn mama lifestyle blog op http://www.kellycaresse.nl

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

 1. 18 mei 2014 / 09:38

  Ah wat leuk om te lezen! Ik ben het wel met je eens dat zwanger zijn best wel lang duurt… In ieder geval tot nu toe bij mij wel! Ik leef echt van echo naar echo, gewoon om ons kleintje weer even te zien en te horen <3 Ik hoor van meerdere mensen om mij heen dat de tijd ineens veel sneller gaat als je weet wat het geslacht is, logisch ook omdat je dan al wat verder bent en meer dingetjes gaat regelen en kopen. Heb er allemaal zoveel zin in!

 2. 18 mei 2014 / 22:08

  Haha al die clichés kloppen inderdaad… heb ze allemaal gehoord en kan ze allemaal beamen! Had het alleen nooit verwacht dat het moederschap zo fijn voelde en zo vertrouwd en natuurlijk… Ik was altijd bang een slechte moeder te zijn en wilde daarom onder andere nooit kinderen.. Ben nu zo blij dat ik toch moeder ben! En van het mooiste meisje ter wereld 😉 Hihi.. Lekker cliché!

 3. Amarens
  18 mei 2014 / 23:50

  Dat je tijdens de zwangerschap bedenkt hoe je het allemaal gaat doen en er dan na de geboorte achterkomt dat je de regie helemaal niet meer in handen hebt. Hihi.

Secured By miniOrange