Volle bak aan de studie

Volle bak aan de studie

Vorig jaar schreef ik me in voor een studie NIMA A Marketing. Ik had weer eens zin om iets nieuws te leren en dit leek me een mooie toevoeging aan mijn hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie. Ik kreeg tijdens deze opleiding marketinglessen maar alles verandert zo snel in deze tijd, dat een opfrisser geen overbodige luxe was. Bovendien vind ik het een prettig idee om op de hoogte te blijven en mezelf te blijven ontwikkelen, aangezien het bloggen hoogstwaarschijnlijk ook geen forever-job is. Fijn om dan iets in handen te hebben om op terug te vallen. Ik hou van nieuwe dingen proberen, nieuwe dingen leren en was toe aan een nieuwe uitdaging.

Eigen tempo?

Ik koos dus voor NIMA A Marketing en ging voor LOI. Gewoon, omdat het gevoel goed was en deze thuisstudie in een ‘vrij studietempo’ gedaan kon worden. Vrij als in: tussen de 9 maanden en twee jaar moet het wel ongeveer lukken. Vol goede moed ging ik aan de slag maar al gauw merkte ik: het is toch best lastig om werk, gezin én studie te combineren, helemaal als je qua energielevel niet oké zit. Vorig jaar was écht niet mijn jaar. Ik spendeerde wat uurtjes aan de studie, maar aan mijn vooraf gestelde doel van minstens acht uur per week kwam ik bij lange na niet. Maar ach, eigen tempo. Ik hield twee jaar aan, dan zou het me wel lukken. Ik ben heel impulsief als het om nieuwe dingen proberen gaat en de timing voor deze studie -confession- heb ik iets te slecht ingeschat. Had ik beter een jaar of twee later kunnen doen als we in iets rustiger vaarwater zaten. Maar hé, we zijn er nu eenmaal aan begonnen.

Examen doen!

Eind vorig jaar kreeg ik een mail van LOI. NIMA heeft alles aangepast en is gestopt met LOI. Ik moest per direct mijn examens plannen, want anders kon ik geen examen meer doen. Of eigenlijk kon het wel, maar dan moest ik via NIMA zelf de volledige opleiding opnieuw kopen omdat het examen niet meer los wordt aangeboden. Ik kreeg er behoorlijke stress en buikpijn van, maar ik schreef me dus wel in. Want ja, ik heb me niet voor niks ingeschreven voor de opleiding en wilde graag dat papiertje halen. Ze hadden wel een losse regeling: het examen mocht ik maximaal drie keer verplaatsen en dus had ik zo’n negen maanden om te leren en examen te doen. Ik had in ieder geval een stok achter de deur!

Ik moet dit doen

Toen 2019 net begon dacht ik nog: dit ga ik niet halen want ik heb er de puf niet voor om de hele studie nu in zo weinig tijd af te ronden. Naast de kinderen, mijn werk en het feit dat ik gewoon echt heel erg moe ben van de afgelopen jaren amper slapen. Maar ik wist ook dat ik dit gewoon moest doen. Het onderwerp spreekt me aan, het is een mooie verdieping, het is interessant en het staat mooi op mijn cv. Bovendien merk ik dat ik er energie van krijg, als ik ermee bezig ben, het snap en dingen kan afvinken. Ik heb het een paar weken voor me uitgeschoven tot ik dacht: fuck it, ik moet dit doen en het moet nú. Ik startte helemaal opnieuw. Ik pakte mijn mappen en begon met samenvatten. Er zijn 40 hoofdstukken, twee hele dikke mappen en ik ben pas al op een kwart. Maar ik ben ermee bezig, ik snap de stof en aan mij de taak om dit tot een goed einde te brengen. Ik heb nog een maand of vijf/zes.

Prioriteit

Allereerst: ik heb me vergist in het studeren. Terwijl ik altijd goed was in leren en veel dingen snel kon onthouden, is dat nu wel andere koek. Ik moet dingen vaker lezen omdat het niet blijft hangen, ik moet blijven samenvatten in mijn eigen woorden, dingen goed uitzoeken en ik ben er zeker twee keer langer mee bezig dan toen ik nog op de middelbare school zat. Mijn hoofd is er echt op achteruit gegaan en van een hbo-niveau is voor mijn gevoel echt even geen sprake meer, haha. Bovendien vind ik het lastig om prioriteit te geven aan de studie. Ik heb natuurlijk twee dagen tot 15.00 uur zonder de kinderen en het zou fijn zijn als een aantal van die uren naar de studie konden. Echter zijn dat ook mijn dagen om aan Mommyhood te werken. Het geld groeit me immers niet op de rug en mijn handje ophouden is niet zo mijn ding. Ook vind ik het lastig om bijvoorbeeld ’s avonds (geen puf) en in het weekend (leuke dingen met het gezin) aan de slag te gaan. Op nummer 1 staan de kinderen, op nummer 2 mijn werk en de studie kwam daar achteraan. Mijn voornemen was om te gaan werken op maandag en dan dinsdag volledig mijn marketingopleiding te gaan doen. Momenteel weet ik: alleen die paar uurtjes zijn niet genoeg en mijn werk wint het toch wel vaak van de opleiding. Ook lukt studeren met de jongens om me heen op woensdag en donderdag écht niet. Er vallen dus een hoop momenten af waarin ik wel aan de bak zou willen zoals bijvoorbeeld woensdag of donderdag overdag. Maar er zijn ook een hoop momenten die ik zou kúnnen pakken – avonden en weekenden- en wat ik nu niet doe. Laat ik dat ook maar eerlijk toegeven. Liever lui dan moe. Lui én moe, tegenwoordig. Gisteravond zat ik bijvoorbeeld twee uurtjes aan de studie in plaats van dat ik dom tv zat te kijken en mijn tijd zat te verscrollen op mijn telefoon. Resultaat: een hoofdstuk samengevat en een voldaan gevoel. Gewoon die knop omzetten en aan de slag.

Minder werken, meer studeren

Ik moet keuzes maken de komende tijd en heb de beslissing genomen om me te focussen op mijn opleiding. Even een paar maandjes hard aan de bak om aan het eind van deze rit een mooi papiertje in ontvangst te kunnen nemen. Het examen is nu twee keer verplaatst en staat op augustus. Misschien dat ik dan vast het eerste deel (meerkeuzevragen) zou kunnen maken, om vervolgens het tweede deel twee maanden later te voltooien. Of ik doe alles rond oktober/november zodat ik nog iets meer de tijd heb om de stof goed tot me te nemen. Het examen kostte me 500 euro (pfffttt) en een herkansing is zeker niet gratis. Ik moet er dus zeker van zijn dat ik de stof optimaal ken voor een goed resultaat.

Anyway: het kan een keer voorkomen dat er niks online staat. Weet dan dat ik niet loop te lanterfanten maar met mijn neus in de boeken zit. Ik moet er even hard aan trekken, maar ik wil dit tot een goed einde brengen. Voor de meerkeuzevragen kom ik weg met een beetje leren; voor de casussen moet ik écht alles goed beheersen. Van mijn werkdagen sprokkel ik een paar studieuren en terwijl ik normaal werk tijdens Maddox’ slaapjes, probeer ik nu vaker een hoofdstuk door te nemen. En ’s avonds zal ik ook iets vaker iets moeten doen, ook al is het maar een uurtje. Ik zal de komende tijd druk bezig zijn met weekplanningen maken om mijn tijd goed te benutten en iedere week mijn studieuren in te kunnen plannen. Mijn schermtijd op mijn telefoon kan ook zeker iets naar beneden; kunnen de studieuren iets omhoog. Bovendien gaan we van de zomer drie weken weg en mag ik deze opvangdagen gebruiken om te ruilen voor dagen dat we er wel zijn. Daar gaan we de komende tijd ook gebruik van maken door op een donderdag Maddox extra naar school te brengen en zo ook weer iets meer uren te creëren omdat Skyler dan een lange dag op school zit. En misschien moet ik soms wat uurtjes in het weekend proberen te pakken als ik merk dat er geen vaart in zit. Dan is het ‘succes met de kids, Raymond, ik ben buiten de deur.’ Het is zeker niet onmogelijk of niet haalbaar, want er zijn duizenden moeders die dit – of zowaar nog meer- doen. Het is alleen wat lastiger dan ik dacht, getuige het feit dat er vorig jaar dus te weinig van terecht is gekomen en ik het allemaal een beetje moeilijk plannen vind. De wil is er in ieder geval.

Nou, tot zover de update. Wish me luck! En iedereen die ook een studie combineert met gezin/huishouden/werk: shit joh, je rockt! Oké doei, tijd voor het volgende hoofdstuk!

Share:

5 Reacties

 1. sarina
  24 mei 2019 / 08:41

  Succes! Het zijn ook heel wat ballen die je in de lucht moet houden zo. Ik denk dat het je heel veel voldoening gaat geven als je dat papiertje hebt.

 2. 24 mei 2019 / 10:10

  su6 mop gaat je lukken want daar heb ik alle vertrouwen in :D, je wilt dit al zolang dus gas op die lolly 😀

 3. Adel
  24 mei 2019 / 16:50

  Respect dat je een studie er ook nog bij neemt! Heel veel succes. Ik duim dat je een goed evenwicht vindt, en binnen een paar maanden vol zelfvertrouwen dat examen kan afleggen.

 4. Ivy
  24 mei 2019 / 20:34

  Heel veel succes! Het is een investering in je toekomst. Misschien nu wat blogposts en wat inkomen minder, maar dat betaalt zich hopelijk ook wel weer uit, in wat voor vorm dan ook. Zet hem op!

 5. Nienke
  26 mei 2019 / 12:36

  Ik doe het op mijn werk ook rustiger aan omwille van andere dingen. Moet voor jou ook kunnen toch? Take care!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.