(~215 B)
Van continu bezig zijn met mijn gewicht naar de focus op gezondheid

Van continu bezig zijn met mijn gewicht naar de focus op gezondheid

Als ik denk aan de afgelopen jaren, kan ik wel zeggen dat ik een flinke transformatie heb ondergaan. En eigenlijk zit ik er nog middenin. Toen ik 12 jaar geleden Weight Watchers binnenstapte, had ik nooit kunnen bedenken dat mijn leven er op dit moment zo uit zou zien. Ik dacht: dat afvallen doe ik wel even! Maar man man, wat is het een rollercoaster geweest al die jaren. Afvallen, aankomen, afvallen, zwanger worden, weer aankomen en afvallen, weer aankomen, voor een tweede keer zwanger, tijdens de zwangerschap juist afvallen en daarna weer aankomen. Ik heb na Weight Watchers nog verschillende diëten geprobeerd, heb gesport met een personal trainer en ben zelfs nog gaan hardlopen. Al die jaren lag de focus op mijn gewicht. Ik moest minder wegen! Meer afvallen! Nog meer mijn best doen! Ik was zes dagen bezig met minder calorieën eten en alles opschrijven wat ik in mijn mond stopte, om mezelf vervolgens op dag 7 vol te stoppen met eten. Want ja, op mijn weegdag mocht het. Gekkenwerk, eigenlijk. Op dit moment kan ik zeggen dat ik er nog niet ben, maar dat ik al veel verder ben dan eerst. Dat mijn focus is veranderd; van afvallen naar een goede gezondheid. Van cardio naar krachttraining, eindelijk genoeg water drinken, de juiste vitamines slikken, gestopt met de pil. Er is een hoop gaande en man, wat voelt dat goed. En zoveel fijner dan dat getal op de weegschaal naar beneden krijgen.

Zoektocht

Sta ik dan niet meer op de weegschaal? O jawel. Zou ik het niet fijn vinden om nog eens vijf kilo lichter te zijn? Die dagen heb ik zeker. Voel ik me schuldig na een slechte maaltijd? Ja, nog steeds. Heb ik soms dagen dat ik alleen maar slecht eet? Jep. Schrijf ik mijn maaltijden nog op? Ook dat doe ik nog vaak. Zoals ik al zei: ik zit midden in een proces en de eindstreep is nog niet in zicht. Sterker nog: die eindstreep zal er waarschijnlijk nooit zijn. Het is steeds weer een kwestie van mezelf scherp houden, lief zijn voor mezelf en mezelf blijven herinneren aan het feit wat het meest belangrijk is: mijn gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal.

Krachttraining

De sportschool is opeens geen straf meer. Terwijl ik daar eerst naar binnenstapte omdat het zou helpen bij het afvallen, vind ik het nu heerlijk om met krachttraining bezig te zijn en sterker te worden. Dat heeft me heel erg geholpen met alles. Vooral de laatste maanden is me duidelijk geworden dat een lichaam anders kan worden door het sporten. Op de foto’s hieronder weeg ik, op een ons na (!) precies hetzelfde. Ze zijn precies zes maanden na elkaar gemaakt. Zo zie je maar dat gewicht echt niks zegt en dat blijf ik mezelf vertellen. Gewicht is niet het belangrijkste. Dat is al veel te belangrijk geweest de laatste 12 jaar en dat wil ik niet meer. Het is moeilijk om daarvan los te komen maar stap voor stap en dag voor dag komen we er wel.

Stoppen met de pil

Bovendien ben ik veel meer andere dingen gaan aanpakken. Zo dronk ik héél slecht water en was het absoluut geen gewoonte om een glas leeg te drinken. Inmiddels ben ik zover dat ik rond de 2 liter per dag zit. Daarnaast ben ik na 22 jaar gestopt met de pil omdat ik aan alles merkte dat het daar tijd voor was. We hebben geen kinderwens meer, maar mijn lichaam begon rare dingen te doen. Hormonen die door de war waren, bloedingen die niet meer te stoppen waren, onrustige en deprimerende buien en meer van dat soort vage dingen. Inmiddels ben ik twee maanden gestopt. Ik merk op dit moment nog weinig maar dat is niet zo gek. Het moet allemaal mijn lichaam nog uit na al die tijd. Ik ben heel benieuwd hoe ik ben zonder de pil; ik ken mezelf namelijk niet anders.

De pil vervangen voor vitaminepillen

Ook ben ik het voorbeeld van mijn moeder gaan opvolgen: ik slik vitaminepillen! Mijn moeder hamert er al maanden, misschien wel jaren, op dat ik mijn voedingspatroon moet gaan aanvullen met een vitamine mix. Maar ja, waar begin je dan, he? Er is zoveel te koop. Gelukkig bestaat Viteezy, een bedrijf dat ervoor zorgt dat jij de juiste vitamine mix slikt. Een unieke blend op basis van jouw eigenschappen en doelen. Kijk, daar word ik blij van! Ik ben online de vragenlijst gaan invullen en heb gezegd wat voor mij het belangrijkste was. Mijn focus ligt op sport, voeding en slaap. Zoals jullie weten slaap ik behoorlijk slecht en beïnvloedt dat toch mijn dag. Ik ben ’s avonds in bed onrustig (mijn benen!), word ’s nachts vaak wakker en zou daar graag verbetering in zien. Qua aanvulling op mijn voedingspatroon kon ik ook nog wel iets gebruiken en in Nederland hebben we volgens mij allemaal wel een vitamine D-tekort. Op basis van mijn ingevulde vragenlijst heb ik een persoonlijke blend gekregen: vitamine d, visolie en sleep-well, met daarin magnesium, valeriaan en 5-htp. Dit laatste verbetert je mentale gezondheid en kwaliteit van slaap. Deze mix kost me 28 euro per maand en dan ben ik iedere dag voorzien van de vitamines. Als je per drie maanden bestelt, ontvang je nog eens 15% korting op je bestelling. Ik hou van gemak en ben nogal lui als het om dit soort dingen gaat. Op deze manier wordt het leuk én gemakkelijk gemaakt. Hou ik van!

Viteezy

De vitamines van Viteezy komen in een leuke doos in mooie zakjes. Ze zijn genummerd en ieder zakje heeft ook nog eens een leuke vraag of quote. Ik ben een sucker voor dit soort mooie details. Ik ken mezelf en weet dat ik een paar dagen vitamines slik en het daarna vergeet. Of als het potje leeg is, dat ik het vergeet opnieuw te kopen. Niet met Viteezy: je krijgt iedere maand, zodra jouw vitamines bijna op zijn, een nieuwe voorraad thuisgestuurd. Ik neem nu drie weken de vitamines trouw in. Het staat op het aanrecht waardoor ik het niet vergeet en ik schrijf het trouw in mijn planner. De quotes en vragen gebruik ik ook als inspiratie om te schrijven dus dat motiveert extra goed. Voor een optimaal effect van vitamines is het aangeraden de vitamine dagelijks in te nemen voor een periode van 90 dagen. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen om zo de voedingsstoffen optimaal tot zich te kunnen nemen. Zo ver ben ik dus niet. Ik merk wel dat ik rustiger in slaap val en minder last heb van mijn benen. Dat is al heel erg fijn! Bovendien voelt het gewoon goed dat dit mijn persoonlijke blend is en dat ik dus daadwerkelijk slik wat ik op dit moment nodig heb.

Langzaam nieuwe gewoontes creëren

Al met al ben ik dus druk bezig met werken aan mezelf. Ik merk wel dat ik het lastig blijf vinden qua voeding. Ik heb alweer een tijdje een app op mijn telefoon waar ik mijn eten kan invoeren zodat ik het ook qua koolhydraten en eiwitten in de gaten kan houden. Maar ja, ik ben dan wel aan het tracken en dat is zeker niet altijd goed voor mijn mentale gezondheid en voor het loskomen qua calorieën en gewicht. Daar ben ik nog heel erg zoekende in. Qua sporten gaat alles wel heel goed en wil ik heel erg gaan doorpakken nu. Misschien zelf, misschien met een personal trainer die me qua houding nog kan begeleiden. Ik kan veel meer aan dan ik nu zelf doe en hou wel van een beetje uitdaging. We komen er wel, stap voor stap. Eerst heb ik het sporten voor mezelf leuk gemaakt, nu zitten de gewoontes qua waterdrinken en vitamines slikken er redelijk in. Qua voeding heb ik al sprongen gemaakt en mooie veranderingen doorgevoerd. Langzaamaan gaan we dat finetunen. En nu ik gestopt ben met de pil is het de kunst om mijn eigen cyclus te leren kennen. Na twee maanden kan ik in ieder geval zeggen: hormonen zijn een bitch. Maar ach, daar leren we ook weer van!

Delen:
Secured By miniOrange