(~215 B)
Twee verschillende soorten zwemlessen

Twee verschillende soorten zwemlessen

Skyler begon met zwemles toen hij 5.5 jaar was. We schreven hem al wat laat in en daarna stond hij ook nog eens lang op de wachtlijst. Toen het eenmaal zo ver was, ging het allemaal niet van harte. Skyler vond het doodeng en ging niet met plezier naar het zwembad. Ik weet niet of je dat als ouder in de hand hebt. Misschien heb ik mijn eigen angsten voor water op hem geprojecteerd en misschien is het wel zo geweest omdat we eigenlijk amper gingen zwemmen. Maar misschien vond hij het gewoon eng. Ik weet het niet zo goed. Feit is wel dat het een eeuwigheid duurde. Door zijn angsten én door de Corona-periode. Was hij eindelijk een beetje comfortabel met de lessen; ging het zwembad weer sluiten voor een paar weken. Inmiddels heeft hij zijn A en B en hebben we een kleine zwembreak gehad. Tot een paar weken geleden. Toen was het de beurt aan Maddox.

Baby- en peuterzwemmen

Ook Maddox vindt het helemaal niks. Hij is niet zozeer bang voor water, maar hij vindt de zwemlessen wel spannend. Eenmaal erin gaat het gelukkig wel goed. Doordat ik zelf niet zo’n waterliefhebber ben (en dat is nog zacht uitgedrukt), gaan we vrijwel nooit zwemmen. Ook omdat mijn huid het daarna zwaar te verduren heeft en ik het dat niet waard vind. En op een of andere manier komt het er ook nooit van dat Raymond met ze gaat. Jammer wel. Met de zwemlessen van nu in mijn achterhoofd en de struggles die de jongens ervaren, zou ik wel willen aanraden -als je daar de tijd en het geld voor hebt- om al vroeg met je kind te gaan zwemmen. Baby- of peuterzwemmen wordt overal aangeboden. Koop een leuke uitwasbare zwemluier en ga dat water in! Wie weet neem je dan al een hoop onzekerheden weg.

Badjes

Maar daar wilde ik eigenlijk niet naartoe met mijn blog, haha. Wat ik wilde zeggen is dat we twee keer totaal andere lessen hebben gevolgd. Zo begon Skyler in een peuterbadje en werd er gewerkt met badje 1, 2, 3 en 4. Was je bij 4, dan mocht je bijna afzwemmen. Elk bad stond gelijk aan een bepaald niveau. Skyler begon met bandjes, een kurkje en plankje. Het eerste bad stond heel erg in het teken van watervrij worden en dat heeft hem absoluut geholpen. Gelijk in het diepe zou voor hem echt geen optie zijn geweest. Maddox stond in eerste instantie ook op de wachtlijst bij ditzelfde zwembad maar toen hij echt bijna aan de beurt zou zijn, kregen we bericht dat het zwembad ging sluiten vanwege financiele problemen.

Sluiting

Gelukkig heb ik een tijd geleden Maddox ook ingeschreven bij een ander zwembad. Er waren een paar zaken die ik niet fijn vond bij Skyler en toen ik een middag geheel gefrustreerd thuiskwam, heb ik Maddox bij een ander zwembad ingeschreven. ‘Ik zie wel waar hij als eerste terecht kan’, dacht ik nog. Hierdoor was ik de drukte voor en kon Maddox afgelopen september beginnen met de eerste zwemles.

Zwemvest

Bij Maddox gaat het anders. Ze hanteren een andere methode en werken niet met badjes. Maddox draagt een zwemvest en naarmate de zwemlessen vorderen, gaat er steeds een onderdeel uit het zwemvest vandaan. Zo wordt het steeds moeilijker gemaakt en doen ze steeds meer op eigen kracht. Op het niveau waar Maddox nu zwemt, zat Skyler pas in badje 2. Dat scheelt zo al vijf maanden, aangezien Skyler de eerste vijf maanden in badje 1 heeft gezeten.

Uitdaging

Maddox zwemt zowel in een ondiep als een dieper bad. Hij springt van de kant, doet een ‘bommetje’, moet al op zijn rug trappelen en achterstevoren van de mat af glijden. Ze worden dus letterlijk en figuurlijk in het diepe gegooid. Voor Maddox is dit perfect. Hij gaat goed op een snelle aanpak, anders blijft hij nogal treuzelen. Direct een uitdaging is voor hem perfect. Ze hadden laatst de eerste kijkdag en ik keek mijn ogen uit. Wat doen ze al veel! Enne, wat vond Maddox het leuk?!

Huilen

Steeds voordat hij het water in gaat, begint hij te huilen en te zeggen dat-ie niet wil. De ene week gaat het beter dan de andere. Maar altijd als hij uit het water komt, heeft hij het enorm naar zijn zin gehad. Zoals de badmeester al zegt: ‘als ze zeggen dat ze zo leuk in het water hebben gespeeld, is ons doel behaald’.

Zwemwonders

Ik hoop dat Maddox iets sneller zijn diploma’s heeft dan Skyler. Maar Skyler had natuurlijk de Corona-pech, waardoor hij een paar maanden niet heeft kunnen zwemmen. Bij Maddox zal het ook wel even duren, maar hopelijk niet 2.5 jaar. Ik heb gewoon geen zwemwonders gebaard. Ik ben het zelf ook niet. Dus thank god dat de eerste al diploma’s heeft zodat ik hem met een redelijk gerust gevoel naar buiten stuur met al dat water hier. Voor Maddox gun ik snel hetzelfde!

Delen:
Secured By miniOrange