(~215 B)
Tien favoriete ‘open deuren’ uit De kracht van keuze

Tien favoriete ‘open deuren’ uit De kracht van keuze

Afgelopen week las ik het boek ‘De kracht van keuze’ van Kelly Weekers. Dit is hét boek van dit moment als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en ik was wel benieuwd waar de hype om draaide. Met maar liefst – op het moment van schrijven- 197 reviews op bol.com en een 4.9 score uit 5, kon ik niet anders dan vol verwachting aan het boek beginnen. Ik vind haar aanpak altijd wel fijn: lekker recht voor zijn raap, no nonsense en praktisch. Hou ik van. Niet lullen maar poetsen, dat idee. Ik had het boek binnen no time uit en heb de zinnen in mijn telefoon genoteerd die mij direct het meeste aanspraken. Maar voordat ik die ga delen wil ik iets zeggen.

Het boek was fijn. Het was duidelijk, recht toe recht aan en staat vol met persoonlijke verhalen en hoe Kelly met bepaalde situaties om is gegaan. Het gaat ook echt heel erg over de kracht van een eigen keuze hebben (goh) en dat je altijd dicht bij jezelf moet blijven en je gevoel moet volgen. Wat ik wél heel erg vond, is dat het allemaal open deuren zijn. Maar is dat eigenlijk niet wat het meest duidelijk is? Het hoéft ook allemaal niet moeilijk te zijn. Het staat bomvol mooie levenslessen die je misschien even vergeten was. Of die je als reminder tot je wil nemen. Zoals ik al tegen iemand zei: het zijn alleen maar open deuren op een rij maar soms staan er ergens net de juiste woorden die voor jou op dat moment van grote betekenis zijn. Dus wie weet zijn mijn inzichten uit het boek voor jou juist geen eyeopeners en denk je bij bepaalde woorden wel: ‘dat is toch vanzelfsprekend?’ Ik denk dat het voor iedereen goed is om zo’n praktisch, laagdrempelig zelfhulpboek te lezen. Omdat we allemaal even die schop onder onze kont nodig hebben en goed gaan op herhaling. Voor mij waren het waardevolle woorden op het juiste moment, omdat ik door een behoorlijke verandering heenga momenteel. Oké, dat wilde ik gezegd hebben. Ik gaf dit boek zelf 4 uit 5 sterren.

Kijk mee naar mijn notities.

1. Je kan en mag je eigen pad kiezen. Het is oké om een andere route te nemen wanneer iets of iemand niet langer bij je past. Dat iets voor je werkte in je jongere jaren, maakt nog niet dat het nu nog steeds de beste manier van denken/doen voor je is. Je hebt het recht om jouw eigen manier te hebben.

2. Verander wat je kunt veranderen. Accepteer wat je niet kunt veranderen. En heb de wijsheid om het verschil te zien.

3. Als je ergens slechte beslissingen door gaat nemen is het wanneer je je laat leiden door de vraag wat anderen ervan gaan vinden. Zolang je de mening van een ander niet belangrijk maakt, heb je vrij weinig te vrezen. Het leven wordt zoveel makkelijker als je stopt met jezelf uitleggen en gewoon gaat doen wat voor jou werkt.

4. Het gaat je niet gelukkig maken als je je opvoeding gaat labelen als goed of fout, maar het levert veel op door te kijken naar wat je fijn vond en verder mee wil nemen, en wat je wil veranderen of helemaal los wil laten. Veranderen kun je het niet meer; alleen nu en naar de toekomst kun je het verschil maken.

5. Loslaten betekent niet altijd dat je iets af hebt kunnen sluiten op een manier die je voor ogen had, maar wel dat je voelt dat je desondanks een nieuw begin waard bent.

6. Wanneer ik erken dat mijn leven mijn leven is en dat alles wat mij overkomt, of het nu mijn schuld is of niet, wel mijn verantwoordelijkheid is, dan ben ik niet meer slachtoffer van de situatie maar krijg ik macht over de situatie. Dan kan ik zelf actie ondernemen en het gaan duwen in de richting waar ik het wil hebben.

7. Geef jezelf de ruimte om bewuster te kiezen. Je mag ergens later op terugkomen of ergens over nadenken.

8. Vrienden moeten je steunen in hoe je je leven wilt leven, omdat jou dat gelukkig maakt, ook als ze het zelf misschien heel anders zouden doen. Misschien zelfs als je het voorheen zelf ook anders deed, maar een ontwikkeling hebt doorgemaakt. Het is onvermijdelijk dat je je gaat ontwikkelen en die groei moet je elkaar gunnen. Je inner circle gelukkig zien, maar dit ook terug durven verwachten.

9. De enige personen die problemen hebben met het feit dat jij je grenzen aangeeft zijn degenen die ervan profiteren dat je ze niet hebt.

10. Het is best goed om af en toe te kijken naar waar het schip strandt. Iets te doen zonder er meteen een doel aan te koppelen. Lekker zaaien en aan het werk, en niet meteen focussen op wat het allemaal kan opleveren en de lat torenhoog leggen voor jezelf. Geniet van wat er is!

Delen:
Secured By miniOrange