(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Studeren op latere leeftijd: mijn thuisstudie

Studeren op latere leeftijd: mijn thuisstudie

Deze week doe ik examen voor mijn studie NIMA A Marketing. Een thuisstudie via de LOI, die uiteindelijk helemaal anders is gelopen dan dat ik voor ogen had. Ik had namelijk verwacht alle tijd te hebben, en opeens kwam NIMA eind vorig jaar met een deadline; in oktober 2019 was de laatste kans voor mij om examen te doen. Het kon wel later, maar dan zou ik de hele studie opnieuw moeten kopen. En alhoewel ik er een beetje van schrok en direct in paniek was, is zo’n deadline eigenlijk hartstikke goed. Het eerste half jaar van die studie, ik begon in april 2018, deed ik namelijk af en toe eens een hoofdstuk, maar was er van echt leren geen sprake. Ik heb toch álle tijd van de wereld. Nou, dat werd hem dus even niet. Ik kreeg een mail dat ik me voor 31 december moest inschrijven en dat ik het examen dan maximaal drie keer drie maanden mocht verzetten. Dat ik dat moest doen, was duidelijk. Ik had er amper wat aan gedaan en had al deze maanden nodig om me voor te bereiden. Inmiddels is het examen dus deze week en ben ik bloednerveus. Deel 1 heb ik vanmorgen achter de rug en ging volgens mij wel goed (meerkeuze); deel 2 volgt donderdag met allemaal open vragen.

Verminderde concentratie

Het leren op ‘latere’ leeftijd vind ik lastig. Ik praat nu alsof ik al de zestig ben gepasseerd, maar het is gewoon echt waar. Op de middelbare school en tijdens mijn hbo-studie verliep het allemaal redelijk vlekkeloos. Ik ging naar college, leerde de vakken en maakte het tentamen. Niks aan het handje. Inmiddels is dat dus anders. Er zijn kinderen, er is werk, er is een huishouden, een relatie, vrienden, eigen tijd. Er is echter ook verminderde concentratie, minder focus en minder aandacht. Dingen blijven simpelweg minder goed hangen en dat wijt ik voor nu maar even aan de slapeloze nachten. Zoals ik ook al tegen Raymond zei; het is niet de beste keuze geweest om me in deze levensfase in te schrijven. Als ik even 1,5 jaar had gewacht, was dat beter geweest. Maar daar heb ik nu niks aan.

Naast dit alles vind ik het ook enorm leuk om nieuwe dingen te leren. Ik voel me meer voldaan na een paar uur studeren, vind het tof als ik nieuwe dingen ken en vind dit vakgebied onwijs interessant. Of het echt mijn werk gaat worden weet ik niet, maar er is niks verkeerds aan jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Kun je eigenlijk alleen maar beter van worden. Samen met mijn eerdere hbo studie én werkervaring, denk ik wel dat het een goede combinatie is om mee aan de slag te gaan.

Sparren

Het verschil tussen nu en toen is natuurlijk dat je in college nog eens kunt sparren met anderen. Ik heb de studie gedaan via LOI en dan kun je wel dingen insturen, maar echt lekker overleggen met mede-studenten lukt niet. Ik ben veel aan het googlen, probeer goede praktijkvoorbeelden te vinden en zoek alles net zo lang uit tot ik het snap. En wat leven we eigenlijk in een mooi tijdperk, dat dit allemaal mogelijk is. Dat we binnen no time uitleg hebben over wat we willen. ‘Mr. Chadd de huiswerkapp: Direct uitleg voor ieder vak’ is zo’n mooi voorbeeld van een online leerplatform waar scholieren van alle leerniveaus directe uitleg ontvangen over hun schoolvragen. Binnen tien seconden zijn zij verbonden met een coach. Deze coaches geven stapsgewijze uitleg, die na afloop wordt opgeslagen in een persoonlijk archief, zodat het altijd terug te lezen is. De app sluit aan op iedere leermethode, doordat scholieren foto’s mee kunnen sturen van hun boek. Ook is Mr. Chadd op zowel smartphones als tablets en laptops te gebruiken. Helaas is het niet geschikt voor mijn studie, maar het is vooral gericht op kinderen van groep 7 en 8, het voortgezet onderwijs en algemene vakken voor MBO en HBO. Echter kan ik wel gebruik maken van de algemene vakken; er zit veel economie in NIMA A en ik heb gemerkt dat ik best een beetje moeite heb met dingen als de resultatenrekening, prijselasticiteit, omzetsnelheid en dat soort zaken. Er zitten universitaire studenten klaar om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, 7 dagen per week en binnen 10 seconden een antwoord. Daarnaast kun je via Mr. Chadd intensiever begeleiding krijgen door middel van de bijles én is er ook huiswerkbegeleiding.

Over een andere boeg

Het leren gaat me dus niet meer van een leien dakje, maar inmiddels heb ik zo mijn methodes gevonden. Ik merkte dat ik de mappen van LOI waardeloos vond. De stof was moeilijk geschreven, ik vond amper voorbeelden en van een hele bladzijde was opeens de laatste zin de kern. Het kon allemaal wel beknopter. Omdat ik merkte dat het me niet lukte en dat als ik ging samenvatten een hoofdstuk alsnog vijf geschreven pagina’s werd, ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Ik bestelde bij Bol het boek ‘Alles voor NIMA A’ en deze is geheel volgens de laatste exameneisen. Top! De hoofdstukken zijn logisch ingedeeld, er staan veel voorbeelden in en het mooiste: aan het eind van ieder hoofdstuk vind je een beknopte samenvatting. Ik ben het hele boek gaan lezen en markeren en ben inmiddels bezig met samenvatten aan de hand van de samenvattingen (snap je het nog?) en extra zaken die ik beter wil kennen. Er zit ook een code voorin het boek, waarmee ik online ergens kan inloggen en verschillende proefvragen kan beantwoorden. Dit boek had ik véél eerder willen hebben. Ik ben veel tijd verloren met die stomme mappen en dit boek is concreet, beknopt en gewoon volledig. Dat is dus ook mijn tip: ga op zoek naar andere (volledige en goed aangeschreven) literatuur als je vastloopt. Achteraf had ik dus alles wel via deze zelfstudie kunnen doen in plaats van de studie via LOI kopen. Het examen koop je immers bij NIMA zelf.

Stampen, stampen, stampen

De afgelopen weken ben ik dus druk bezig met de studie. Ik lees alles nog een keer, ik schrijf en ik stamp. Ik ben voor mijn gevoel nog niet helemaal klaar voor het examen, maar ik heb er nu al meer vertrouwen in dan met alleen die mappen en nu ik de meerkeuzevragen achter de rug heb. En dan hopen dat Mr. Chadd ook beschikbaar wordt voor mensen zoals jij en ik, die zich graag willen blijven ontwikkelen en soms een beetje vastlopen. Ik wil ook wel eens sparren! Enne, in het aankondigingsartikel heb ik het over ‘Als ik er heel veel plezier en voldoening uit haal ga ik zeker verder met de NIMA B Digital Marketing’. Dat zou ik nog steeds wel graag willen, maar eerst maar eens zien of ik dit examen ga halen. Eerlijk gezegd vind ik dat al moeilijk genoeg, alhoewel de verdieping me wel onwijs tof lijkt. We gaan het zien en ik praat jullie over twee maanden bij over het behaalde resultaat. Het wachten op de uitslag duurt namelijk een week of zeven…

Ik mag onder mijn volgers een jaarabonnement van Mr Chadd verloten, ter waarde van 249,50. Heb jij een oudere zoon of dochter in groep 7, 8 of het voortgezet onderwijs, of volg jij bijvoorbeeld zelf een algemeen vaak via ’t MBO of HBO? Laat dan even een reactie achter! Volgende week na mijn examen, vrijdag 18 oktober, maak ik dan de winnaar bekend.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Comments

 1. Jessica
  16 oktober 2019 / 09:16

  Succes Shir!!!!
  Mijn duim gaat in overdrive ;-D
  Ik ben momenteel op zoek naar een geschikte thuisstudie.

 2. 16 oktober 2019 / 09:56

  ik begin er helemaal niet meer aan want mijn concentratie is ver te zoeken haha maar petje af voor jou meis!! en ik hoop dat je examen ook een beetje soepel verloopt met niet al teveel zenuwen 😉 duimen hier dus <3

 3. Lydia
  16 oktober 2019 / 10:52

  Succes morgen, hopelijk krijg je snel te horen wat het resultaat is!

 4. Laila
  16 oktober 2019 / 20:18

  Succes you can do iT!!!!

  En ik wil een studie gaan doen dus het komt absoluut van pas. Duinen!

 5. Renée
  20 oktober 2019 / 16:47

  Ik ben net bezig met NIMA B digital marketing en dat valt me toch tegen naast werken, klussen en een bruiloft regelen.. Ik doe het juist nu, want misschien hebben we over een paar jaar wel kinderen. Dus ik herken de struggles 😉 Succes!!