Post Pregnancy Tag

Post Pregnancy Tag

Vijf weken geleden ben ik bevallen van Maddox en het leek me wel leuk om de Post Pregnancy Tag in te vullen. Ik vulde hem al eens eerder in na de zwangerschap van Skyler, maar dat was toen Skyler al twee jaar was. Dat is wel héél erg post pregnancy. Met de bevalling nog vers in het geheugen, de blauwe wolk die nog heel erg aanwezig is en een lichaam dat nog flink moet herstellen, wil ik de vragen nog eens gaan beantwoorden. Vijf weken na de bevalling dus. Komen ze!

Hoe oud is je kindje nu?
Maddox is vandaag 5 weken en 3 dagen. Wat gaat het toch belachelijk snel…

Hoe voel je je?
Ik voel me heel erg goed. Ik geniet intens van alles en vind het heerlijk om er nu weer een kleine baby bij te hebben. Wel moet ik weer even wennen aan de lange avonden, gebroken nachten en was afgelopen week behoorlijk druk, waardoor ik nu heel erg moe ben. Ik wil alles een beetje te snel terwijl ik aan alles merk dat mijn lichaam nog herstellende is. Even opletten, dus.

Nog last van kwaaltjes?
Naast de vermoeidheid merk ik dat ik toch nog wat beurs van onderen ben. Ik ben de ochtend voor de bevalling gestript, maar ook ’s avonds tijdens het breken van de vliezen. Dat ging behoorlijk hardhandig waardoor ik er nu toch soms nog wel last van heb. Ook als ik bijvoorbeeld te lang heb gezeten of juist te lang heb gestaan, merk ik dat mijn lichaam nog niet helemaal de oude is. Het ging allemaal ontzettend snel en daardoor heb ik lichamelijk wel een flinke klap gehad. Maar zolang ik het een beetje rustig aan doe, komt dat helemaal goed. Het gaat iedere dag steeds een beetje beter. Oh, en de zwangerschapsdementie is in vol ornaat aanwezig. Maar dat zal vast nooit meer goed komen.

Is je eetlust veranderd?
Ik wil alleen maar snaaien, snaaien en nog eens snaaien. Was ik na de bevalling flink veel afgevallen omdat er niks was bijgekomen, is er in de afgelopen weken toch weer een kilo bij geslopen. Ik heb me dus weer aangemeld bij Weight Watchers om mijn voeding te tracken en zo weer even in het gareel te komen.

Zwangerschapskilo’s?
Niks dus! Ik woog na mijn bevalling zeven kilo minder dan voor de zwangerschap. Nu zes. Nog steeds heerlijk!

Hoe kijk je terug op je zwangerschap?
Eigenlijk heel erg goed. Op het maagzuur na ging ik er vrijwel fluitend doorheen en ik probeerde er onwijs van te genieten. Ik vind het een heel gek idee dat het nu voorbij is en dat ik de zwangere buik ook niet meer ga meemaken. Dat moet ik echt nog een beetje afsluiten voor mezelf, ondanks dat ik er de laatste weken goed klaar mee was.

Hoe kijk je terug op je bevalling?
Intens. Dat is eigenlijk wel het juiste woord om alles te beschrijven, haha. Ik denk er nog steeds dagelijks aan terug en blijf het een bizarre gewaarwording vinden. Ik praat er ook heel erg graag over omdat het gewoon ontzettend grappig is allemaal. Om 23:15 uur binnenkomen en weeën die uitblijven, om 23:50 het doorprikken van de vliezen en uiteindelijk om 00:40 uur een geboorte. Het was bijzonder en heel erg heftig. Ik had één lange wee waar ik al die minuten niet meer ben uitgekomen. Maar al met al ging het weer hartstikke goed en is het het allemaal waard geweest. Wel ben ik blij dat ik het nooit meer hoef te doen. Deze tweede bevalling dacht ik echt dat ik doodging van de pijn, lol.

DSC_2164

Liever nog zo’n zwangerschap of liever nog zo’n bevalling?
Nog een zwangerschap. Dat ga ik wel echt heel erg missen! De bevalling daarentegen… No, thanks!

Zijn er dingen die je anders had gewild?
Voordat ik mijn bevalling in ging had ik totaal geen idee wat en hoe ik het wilde. Er stond ook niks op papier en dat wilde ik ook niet. Er valt immers niks te plannen. Ik heb een heel goede bevalling gehad en kijk er met een goed gevoel op terug maar na het breken van de vliezen ben ik ook nog eens direct gestript. Ik denk dat dat wat heftig was voor mijn lichaam, zo allebei tegelijk, waardoor in één keer de bevalling in gang gezet werd. Uiteindelijk is dat natuurlijk prima, maar het overviel mij (en de verloskundige) een beetje. Ik ben benieuwd hoe alles was gelopen als alleen de vliezen geprikt waren en daarna gewoon gewacht zou zijn. Maar ach, binnen een uur een kindje is aan de andere kant ook wel fijn! Ik zou zo weer tekenen voor zo’n snelle bevalling. Dus echt heel anders? Nee, dat niet. Ook in de zwangerschap heb ik niks gedaan dat achteraf iets anders moest.

Hoe is het met jullie kindje?
Het gaat echt heel erg goed allemaal. Maddox groeit als kool en doet het prima. Hij drinkt nog steeds borst- en kunstvoeding door elkaar, slaapt over het algemeen erg goed en is een echt hangkindje. Wel vind ik hem soms wat onrustig als hij wakker is. Wat huilerig, niet alleen kunnen liggen. Gelukkig zien we daar nu een positieve verandering in nu we meer ritme creëren. Maar ach, hij is ook nog zo klein. Dan gaan we gewoon lekker veel knuffelen en draag ik hem bij me in de draagzak.

Hoe zijn de nachten?
Echt best wel oké! Eigenlijk gewoon zoals het hoort bij een newborn en totaal niet te vergelijken als toentertijd met Skyler. Ik geef rond 23:00 uur de laatste fles en vervolgens komt Maddox rond 03:00/04:00 uur weer. De volgende voeding is dan rond 06:00/07:00 uur. Het eerste gedeelte van de nacht slaapt hij het langst en haalt ‘ie soms zelfs vijf of héél soms zes uur achter elkaar. De tweede helft van de nacht komt ‘ie wat eerder, maar over het algemeen is het nog steeds prima te doen. Ik ben heel erg tevreden! Heel soms krijgt hij zelfs om 21:00 uur de laatste fles al. Dan komt hij vervolgens om 01:00 uur, 05:00 uur en daarna om 08:00 of 09:00 uur weer. Nu werken aan een voeding minder, maar dat komt allemaal nog wel.

2017-04-15 10.16.30

Genietmomentjes?
Samen uitslapen als hij op mijn borst ligt, het borstvoeden, het knuffelen op de bank, de momenten dat ik hem bij me draag in de draagzak en als ik met zowel Maddox als Skyler op pad ben. Dan denk ik weleens: ‘moet je mij nou zien lopen, met twee van die heerlijke kids. Wat een rijkdom!’

De grootste verandering?
Als ik iets moet noemen dan is dat voor nu dat ik de maandag en dinsdag niet meer voor mezelf heb. Normaal waren dat echt mijn dagen omdat Skyler op de crèche zit, maar nu heb ik natuurlijk Maddox om me heen. Voor de rest is er een grote verandering qua dingen verdelen in huis. Ik hou me iets minder bezig met de verzorging van Skyler (lees: luiers verschonen in het weekend en de avonden, etc) omdat Raymond dat meer uit handen neemt. Ik merk ook wel dat Skyler nu ook wat vaker naar Raymond toe trekt. Dat is echt tijden heel anders geweest. Bovendien haalt Raymond Skyler nu steeds op van de crèche zodat mij dat ook weer iets meer ruimte geeft. Alleen maar een fijne (en goede!) verandering momenteel! Ik vind het heel fijn om weer met een baby in de weer te zijn. Soms nog een beetje moeilijk en veel ‘o ja!’ momenten, maar over het algemeen overheerst dat fijne gevoel.

Aan het werk?
Jeps, eigenlijk aan het einde van de kraamweek al. Ik moest het van mezelf heel erg beperken en dat heb ik gedaan, maar ik kon het niet laten om af en toe even iets leuks online te zetten. Momenteel ben ik maandag en dinsdag weer volop aan de slag en probeer ik op donderdag en vrijdag weer wat meer te doen. Ik haal lang niet mijn uren, maar ik heb natuurlijk officieel ook nog verlof. Ik moet voor nu weer even aan de slag met een nieuwe planning, om ervoor te zorgen dat ik ook lekker veel tijd vrij hou voor de jongens zonder dat ik me schuldig voel naar mijn werk toe. En andersom!

Jouw tip voor (aanstaande) moeders?
Luister naar je eigen gevoel, twijfel niet aan jouw kunnen en blijf relaxed. Maak je niet druk als iets anders loopt dan je in gedachten had en probeer alles per dag te bekijken. Dat doe ik nu deze tweede keer en ik vind het fantastisch. Kijk naar wat jouw kindje nodig hebt en laat alle boeken en schema’s los. Jij maakt zelf de handleiding.

18788194_1475221815832277_1777491799_n

Share:

2 Reacties

  1. 3 juni 2017 / 09:01

    Wat leuk om te lezen en fijn dat alles zo goed gaat! Ik kon me er vroeger niet zo veel bij voorstellen, maar nu snap ik helemaal dat je zwanger zijn kunt missen 🙂

  2. 3 juni 2017 / 10:26

    Heerlijk dat alles zo fijn verloopt! Dat hebben jullie toch maar mooi gedaan, een nieuw ritme vinden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.