(~215 B)
Nieuwe fase: alleen naar huis lopen & thuis blijven

Nieuwe fase: alleen naar huis lopen & thuis blijven

Gisteren was ik sinds lange tijd weer eens een dag buiten de deur werken. Ik wilde er graag even uit en boekte een kamer in Katwijk aan Zee om even vol focus aan de slag te gaan met mijn boek. Raymond is thuis aan het werk en dus ging ik er vanuit dat hij Skyler kon ophalen van school. Echter, hij vertelde me dat hij om 15.00 uur in een call zat en dus even niet weg kon. En nu? Thuis blijven of toch een andere keuze maken?

Alleen naar huis lopen

Samen met Skyler beslisten we dat hij voor het eerst alleen naar huis mocht lopen vanuit school. Hij sprong bijna een gat in de lucht en vond het waanzinnig dat ‘ie dat mocht doen. Voor de zekerheid app’te ik de moeder van zijn beste vriendje, of zij even op wilde letten en nogmaals tegen hem wilde zeggen dat hij alleen naar huis mocht komen. Skyler was namelijk een beetje bang dat hij het zou vergeten en dan lang op het schoolplein zou wachten. Uiteindelijk ging het helemaal goed, kreeg ik een berichtje van een andere moeder dat hij onderweg naar huis was (omdat ze even wilde checken of hij kon afspreken bij ons) en kreeg ik vlak daarna een bericht van Raymond dat Skyler binnen was. Het klinkt misschien heel stom omdat het nog geen kilometer lopen is, maar ik vond dit een heel grote mijlpaal. Skyler is zeven en loslaten heeft weer een heel nieuwe betekenis gekregen. Ik vond het maar spannend.

Alleen thuis blijven

Een paar weken geleden was Skyler spelen bij een meisje uit zijn klas. Toen ik Skyler had opgehaald vertelde haar vader dat hij haar kleine broertje even ging halen en dat zij alleen thuis mocht blijven. Dat broertje zit bij een gastouder iets verderop in de wijk en dus zou hij niet langer dan een half uur weg zijn. Skyler heeft me al vaker gevraagd of hij alleen thuis mag blijven maar ik heb dat altijd af gehouden. Ik weet niet precies wanneer het het juiste moment is, maar er zijn ook nog niet echt momenten geweest waarbij ik dacht ‘hij mag wel even alleen blijven’. Wel heeft hij het me vaak gevraagd, als ik even boodschappen moest doen of Maddox ging halen. Toen ik laatst ging sporten en Raymond later terug was van een afspraak, hebben we het voor het eerst geprobeerd. Ik hoorde dat er meer klasgenoten waren die af en toe alleen thuis bleven en de mogelijkheid maakte het nu wel even makkelijk voor me. Ik kwam niet te laat voor het sporten en Raymond hoefde niet absurd hard te rijden om snel thuis te zijn.

Vol vertrouwen

Skyler was door het dolle toen ik hem vertelde dat het moment was aangebroken dat ‘ie alleen thuis mocht blijven. Skyler vertrouw ik voor de volle 100% en aangezien ‘ie op zijn Nintendo aan het spelen was, verwachtte ik geen problemen. Hij zal de deur nooit opendoen en niet expres ergens aankomen wat we niet willen. Bij Maddox zou ik daar meer moeite mee hebben denk ik, haha. Dat is echt zo’n boef die de snoepkast zou leegtrekken of expres buiten zou gaan staan omdat het kan.

Ik zat nog geen vijf minuten in de auto of Raymond belde al dat hij onderweg was. Omdat we wisten dat Skyler veel waarde hecht aan deze verantwoordelijkheid, heeft Raymond daarna nog een stuk gewandeld door de wijk zodat Skyler iets langer alleen thuis mocht blijven. Hij was helemaal in de wolken en vertelde me vol trots dat alles goed ging en dat hij dit véél vaker wilde doen.

Per situatie bekijken

Afgelopen weekend ging ik boodschappen doen en smeekte Skyler me bijna om alleen thuis te blijven. Hij vindt het niet zo leuk om mee te gaan en die eerste keer smaakte naar meer. Toch moest hij van mij op dat moment mee. Ik weet niet precies waarom maar het was een gevoel. Later in de supermarkt trok Skyler een beetje wit weg en vertelde hij me dat hij erg buikpijn had. Ik was blij dat ‘ie toen niet alleen thuis zat en dat ik hem gewoon bij me had en in de gaten kon houden. Gelukkig trok het vrij snel weer weg en was ‘ie weer de oude. Ik kan natuurlijk niet weten wat er zou kunnen gebeuren en moet daar maar niet teveel over nadenken. Skyler is al zeven, maar ook natuurlijk pás zeven. Het zal voor nu zeker niet iets normaals worden. We halen hem nog steeds iedere dag uit school en hij zal gewoon vaak met ons meegaan als we ergens naartoe gaan. Langer dan een uur zou ik hem voor nu sowieso nog niet alleen willen laten. Maar het is een fijn geweten dat ‘ie het kan en af en toe ook wil. Dan zullen we per keer beslissen hoe we het aanpakken. Als het aan hem ligt blijft hij alleen thuis als wij een dag op pad gaan. Kind van zijn moeder, dat erg graag alleen thuis is.

Kleine kinderen worden groot!

Delen:
Secured By miniOrange